Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in Plaatjes #11

Home » Berlijn in Plaatjes #11

Het jaar is werkelijk omgevlogen. Terwijl ik dit schrijf, is het alweer bijna midden december en ligt november alweer een tijdje achter ons. Het was de laatste rustige maand van het jaar, met normaliter nog wat gewone weekenden zonder al teveel verplichtingen en andere dingen. Maar door de impact van de aanslagen in Parijs, kreeg de maand toch een andere sfeer. Gelukkig openden eind november de kerstmarkten in Berlijn, als vrolijke en gezellige tegenhanger. Al met al toch een relatief drukke maand dus, waar veel over te vertellen valt. In deze 11e editie van Berlijn in plaatjes, neem ik je weer mee langs de leukste locaties en meest typische gebeurtenissen in Berlijn van de afgelopen maand.

Berlijn-in-plaatjes-november-155271

Zoals de maand oktober eindigde, begon ook November. Met het bezoek van mijn schoonvader en dus een brunch op zondagochtend. Ik wandel door de Proskauerstrasse (mijn oude buurtje!) in Friedrichshain, op weg naar een van onze favoriete brunchlocaties van de stad. De zon schijnt, ik ben er vroeg uit en geniet enorm van het weer en de zonnestralen. Heerlijk!

Berlijn-in-plaatjes-november-155272

Späti’s, de Berlijnse nachtwinkels, hebben soms echt de leukste namen. En als je er eenmaal op gaat letten, dan zie je ze ineens overal!

Berlijn-in-plaatjes-november-155273

Tijd voor ontbijt! We zitten lekker met z’n vieren bij Kuchenrausch, een leuke ontbijtplek aan het begin van de Simon Dach strasse. Hier kun je eigenlijk altijd wel wat eten. Ik kom er graag voor een goed ontbijt, maar ook hun lunch en diner is echt meer dan prima.

Berlijn-in-plaatjes-november-155274

Je kunt uit heel veel verschillende soorten ontbijt kiezen en natuurlijk krijg je er ook veel vers fruit bij.

Kuchenrausch
Simon-Dach Strasse 1, Friedrichshain

Berlijn-in-plaatjes-november-155276

Getrakteerd worden op een mooie zonsondergang is altijd +1! Deze is gemaakt vanaf Jannowitzbrücke.Berlijn-in-plaatjes-november-155278

De zachte oktobermaand is nu echt voorbij, November begint koud en met een bak vorst aan de grond!Berlijn-in-plaatjes-november-155279
Ik vind dat altijd zooi mooi, een laagje rijp over de bladeren. Je ziet ineens de textuur zoveel beter!Berlijn-in-plaatjes-november-155277

Eindelijk is daar dan mijn pakketje uit Italie! Ik wilde voor mijn kleine Nikon SS9900 camera graag een mooie band hebben, zodat ik hem om mijn nek kan dragen en niet telkens in de hand hoef te houden. Via Etsy kocht ik deze mooie strap van Figosa. Berlijn-in-plaatjes-november-155270

Het mooie leer en het schattige Italiaanse vlaggetje passen helemaal bij me!

Het is zaterdag maar toch duik ik een hele dag in de schoolbanken. Het Fischerinsel is werkelijk prachtig in haar herfsttooi, na een flink storm in de nacht, liggen alle bladeren op de grond. Het einde van de herfst lijkt in zicht!

Berlijn-in-plaatjes-november-155286

Zo hard, dat alle blaadjes er in één keer afgevallen zijn! Wat een maf gezicht!

Berlijn-in-plaatjes-november-155282 Ik leer reanimeren, een defibrilator gebruiken, en krijg exact uitgelegd hoe je de hulpdiensten moet bellen. Ik merkte dat veel van mijn ehbo-kennis alweer verouderd was, dus een flinke opfrissing kwam prima van pas!

Berlijn-in-plaatjes-november-155283

En, als klap op de vuurpijl leer ik hoe je een kattenpleister maakt voor een pijnlijke kindervinger. Zeg nou zelf, jij zou toch ook direct die lelijke snee in je vinger vergeten zijn als je dit ziet? Na ruim acht uur luisteren, leren en oefenen krijg ik m’n diploma mee en mag ik mezelf weer EHBO-verlener noemen.

Berlijn-in-plaatjes-november-155284

Trouw wachten op de baas!

Berlijn-in-plaatjes-november-155338 Het is weer weekend, dus wat ons betreft weer tijd voor een ontbijtje buiten de deur. Voor we in Berlijn woonden deden we dat zelden tot nooit, maar tegenwoordig is ontbijten buiten de deur in onze weekenden steeds vaker vaste prik. En waarom niet? Je kunt op zoveel plekken heerlijk ontbijten en het hoeft niet eens veel te kosten!

Wij ontbijten bij Suicide Sue, een schatting klein tentje in de Helmholtzkiez in Prenzlauer Berg. Talloze ontbijt-opties mogelijk, met zelfs uitgebreide vegetarische en veganistische opties. Voor mij superfijn, want omdat ik geen melk verdraag, kies ik graag voor een vegan alternatief. We kiezen voor het grote ontbijt voor twee personen en mogen allemaal toppings uitkiezen voor op brood. Sapje erbij en een chai latte, heerlijk wakker worden op de zondag!
Berlijn-in-plaatjes-november-155339Suicide Sue
Dunckerstraße 2, Prenzlauer Berg.

Berlijn-in-plaatjes-november-155291

En dan is het plotseling weer 9 november. 26 Jaar geleden viel de Berlijnse muur. Een jaar geleden was dat 25 jaar geleden en werd dat groots gevierd. Ik liep dat weekend de hele Mauerweg van de Oberbaumbrucke tot aan Bornholmer Strasse. Het was zo gaaf en indrukwekkend!

Berlijn-in-plaatjes-november-155289

Het was misschien wel een van de meest mooie en indrukwekkende kunstprojecten die ik ooit rondom zo’n herdenking heb gezien. Ik was er bij de 20 Jahre Mauerfall ook bij, toen hadden ze een gigantische domino gemaakt van allerlei beschilderde mauer-blokken, die tijdens de viering dan om zouden vallen. Was tof maar toch veel minder leuk dan deze prachtige ‘Lichtgrenze’.

Berlijn-in-plaatjes-november-155292

’s Avonds waren de lampen aan en kon je langs een prachtige lichtgrens door Berlijn wandelen. Ik denk dat sinds de val van de muur zelf, nog nooit zoveel mensen op één avond een avondwandeling hebben gemaakt.

Berlijn-in-plaatjes-november-155287

De kerst op de taart was natuurlijk de prachtige viering op de avond van 9 november 2014, exact 25 jaar later. Een prachtig klassiek concert, de nodige speeches en uiteindelijk het loslaten van de ballonnen van de hele lichtgrenze, dat begon bij de Brandenburger Tor. Een bijzondere avond en een bijzonder moment dat ik niet snel zal vergeten. Hoe anders is het dan op 9 november 2015… 26 jaar is natuurlijk nauwelijks een bijzonder getal…

Berlijn-in-plaatjes-november-155296

…maar dat maakt de herinnering of de gebeurde geschiedenis natuurlijk niet minder bijzonder. Ik breng dus zelf maar even een bezoekje aan de Bösebrücke, bij Bornholmer Strasse. Hier werd de grensovergang als eerste geopend nadat het Politburo bekend had gemaakt dat de DDR in- en uitreizen vrij was voor alle burgers. Een paar jaar geleden is de omgeving daarom heringericht als monument. Er staan een paar gedenktekens en nog een stuk ‘hinterlandmauer’ (de muur die naar het oosten was gericht).

Berlijn-in-plaatjes-november-155297

Er is zelfs een tijdlijn aangebracht met herinneringen aan hoe de 9e november 1989 precies verliep. Erg interessant om die quotes te lezen en daarom ook absoluut een kijkje waard.

Berlijn-in-plaatjes-november-155294

Het is helaas niet zulk mooi weer op deze 9e november, dus duik ik snel bij mijn favoriete vegetarische Vietnamees naar binnen voor een warme ‘pho curry’, een heerlijke rode curry met heeeeeel veel groenten en tofu.

Rou
Schwedter Strasse 25, Prenzlauer Berg.

Berlijn-in-plaatjes-november-155295

Jep, het ziet er naar uit dat de herfst op z’n einde is. Het was echt prachtig!

Berlijn-in-plaatjes-november-155299Mooi Alexanderplatz <3

Berlijn-in-plaatjes-november-155300

Half november komt ook Sinterklaas in zicht. Tot mijn grote teleurstelling vieren we dat eigenlijk niet meer en heeft niemand hier zin om surprises te maken met een gedicht erbij. Maar, dat wil niet zeggen dat je niet kunt genieten van een zakje pepernoten en een paar kikkers en muizen. Hans, als je dit leest: nogmaals enorm bedankt voor het opsturen van deze overheerlijke suikerkikkers!

Berlijn-in-plaatjes-november-155301

Lunchtijd! Voor het eerst sinds ik in Mitte werk, kan ik gaan lunchen bij Mogg (vroeger bekend als Mogg & Melzer). Ongetwijfeld heb je die naam als eens voorbij zien komen als ik Streetfood Thursday bezocht. Mogg is een leuk restaurantje dat bekend staat om haar originele benadering van de traditionele Joodse/Jiddische keuken. Ze hebben er een wonderbaarlijk goede pastrami, maar je kunt er ook gefilte fish krijgen en echte matzeballen. En alles is er heerlijk!

Berlijn-in-plaatjes-november-155342

Ik koos voor de kleine pastrami met de traditionele mostersaus en kreeg een portie met toch nog behoorlijk wat vlees! De coleslaw die je er standaard bij krijgt heb ik snel even geproefd (want yoghurt), maar ook die is erg lekker. De augurk moet je eigenlijk samen met je broodje eten voor de optimale smaakbeleving, maar oh my, wat is dit lekker.

Berlijn-in-plaatjes-november-155341

Goedkoop is het overigens niet, een kleine pastrami kost 9 euro. Maar, daarvoor krijg je wel huisgemaakte pastrami van hele goede kwaliteit rundvlees. Ook hebben ze een grote pastrami, dat zijn ook twee broodjes maar met twee keer zoveel vlees erop!
Voor mij niet echt nodig, ik vond dit als lunch meer dan voldoende. Lekker zat zo!

Mogg 
Auguststrasse 11-13, Mitte. (Als je het gebouw binnenloopt naar rechts, en dan door het deurtje naar de zaal aan de voorkant van het gebouw)

Berlijn-in-plaatjes-november-155303

Vijf uur ’s middags en het is alweer pikkedonker in Berlijn. Vind ik toch altijd eventjes wennen…

Berlijn-in-plaatjes-november-155306

Het is vrijdag de 13e. Om zeker te weten dat er geen rare dingen gebeuren vandaag, duik ik samen met mijn lief een dagje onder in een wellness center. We waren allebei wel toe aan een rustig dagje badderen en zweten in de sauna en hier kan dat heel erg goed! Vabali is een groot complex met twee mooie zwembaden, talloze rustruimtes, vele verschillende soorten sauna’s en fijne opgietingen. Een aanrader als je eens een dagje wil ontspannen en zonder telefoon, email of andere digitale drukte wil doorbrengen!

Vabali Spa
Seydlitzstraße 6, Moabit.
vabali.de

Berlijn-in-plaatjes-november-155305

Helaas liep de dag toch anders dan gedacht. Of liever gezegd, de avond. Het nieuws over de aanslagen in Parijs begon binnen te druppelen toen we net thuis waren. Het begon met wat vage berichten over een schietpartij en breidde zich uit met alle gruwelijke feiten. Zoveel onschuldige doden, zoveel paniek en onzekerheid, ik vond het echt vreselijk. Ik heb tot diep in de nacht de ontwikkelingen gevolgd en kon er vervolgens niet van slapen.

Ook heb ik de volgende dag besloten om nadrukkelijk ervoor te kiezen om op Twitter en Facebook niet teveel over de aanslagen in Parijs (of Beiroet) te schrijven en de enorme hoeveelheid verdachte pakketjes/koffers/rugzakken in Berlijn in de dagen daarna. Het maakt mensen alleen maar onnodig onzeker, lokt vervelende discussies uit en dat is wel het laatste wat ik met mijn blog wil bereiken.

Het enige dat ik je kan aanraden als je Berlijn bezoekt: doe niet anders dan anders en geniet van elk moment. Wees alert en als je iets ziet dat je echt niet vertrouwt, meldt dit dan direct bij beveiliging of politie. En bezoek je een kerstmarkt of andere grote plaats met veel mensen? Volg dan altijd de aanwijzingen van de politie op. Maar geniet van de stad, je bezoek hier en van de leuke dingen die de stad te bieden heeft. Laat terrorisme en de angst het niet winnen van je hoofd en hart. Dat is het belangrijkste wat ik daarover kan en wil zeggen.

Met dank aan Bertus Bouwman voor deze foto van de Brandenburger Tor in Franse vlag.

Berlijn-in-plaatjes-november-155312

Een paar dagen nadat de Brandenburger Tor in Franse vlag is gehesen, krijgt ook de Fernsehturm de beroemde driekleur. Ook de mast van de toren is in rood-wit-blauw gekleurd. En sterk en fier teken van solidariteit.

Berlijn-in-plaatjes-november-155313

Marchons… Marchons…

Berlijn-in-plaatjes-november-155343

De ‘Day after’ heb ik behoefte aan een lange wandeling en deze begin ik op Anhalter Bahnhof. Ik ben hier in al die jaren dat ik Berlijn heb bezocht en ook sinds ik er woon, nog nooit uitgestapt. Ik hoefde er eigenlijk niet in de buurt te zijn en zo heb ik het bijzondere station dus nog nooit gezien. Wel veel over gehoord, dus daarom tijd voor een bezoek.

 

Berlijn-in-plaatjes-november-155345

Voor de tweede wereldoorlog stond Berlijn vol met de mooiste stationsgebouwen, die de stad sierden. Helaas gebruikten de Nazi’s de vele stations voor de transporten van joden, zigeuners, communisten, homoseksuelen en vele andere mensen, naar de concentratie- en vernietigingskampen in Tsjechië en Polen. Vanaf Anhalter Bahnhof vertrokken er talloze transporten met duizenden mensen naar Theresienstadt, in Tsjechië.

Berlijn-in-plaatjes-november-155346

Voor de geallieerden waren deze transporten een reden om het treinstation te bombarderen. Het werd in het voorjaar van 1945 zwaar beschadigd en brandde bijna volledig uit. Na de oorlog werd het nog gebruiksklaar gemaakt voor wat kleine goederentransporten maar het werd toch vrijwel volledig gesloopt. De voorkant staat er nog als een herinnering aan het oude station, dat ooit het grootste treinstation van Europa was.

Berlijn-in-plaatjes-november-155347

Uiteraard is er een gedenkteken geplaatst, zodat de gruwelijke nazi-transporten naar Theresienstadt niet worden vergeten.

Berlijn-in-plaatjes-november-155351

We wandelen verder en komen langs dit gave gebouw van Urban Nation Berlin. Street art galore!

Berlijn-in-plaatjes-november-155352

Na een rondje over de markt voor verse boerenkool (jottem!) en wat andere lekkere dingetjes, wandelen we weer door.

Berlijn-in-plaatjes-november-155355

Wat een leuke stratenveger in Charlottenburg! Een hele coole vorm van street art, zo zien die elektriciteitshuisjes er meteen een stuk leuker uit.

Berlijn-in-plaatjes-november-155307

Zondagmiddag tijd voor een film! En het stond nog op mijn bucketlist voor dit jaar: naar de film in het Kino International, dus toen ik zag dat Spectre (de nieuwe James Bond film) daar zou draaien in de originele versie, heb ik meteen gereserveerd!

Berlijn-in-plaatjes-november-155308

Het blijft een prachtige bioscoop he? Als je meer foto’s van het Kino international wil zien, of er meer over wil lezen, check dan vooral eens mijn fotoreportage van de rondleiding door deze bijzondere bioscoop. Overigens was de film Spectre echt te gek, aanrader als je deze nog niet gezien hebt!

Berlijn-in-plaatjes-november-155309

Bekend van hun aanwezigheid op de vele foodmarkets door Berlijn, is Hirsch en Eber (hert en everzwijn) voldoende aangemoedigd om een eigen, vaste, burgertent te beginnen. Ze maken hun vlees niet van rund, maar van hert en everzwijn (vandaar de naam) en ander wild. Alles wordt zelf en biologisch gemaakt en verwerkt, tot aan de broodjes en sauzen toe. Het resultaat is geweldig en bijzonder smaakvol en dat geeft hun burgers, pulled boar en andere gerechten een bijzonder tintje. Dat moeten we proeven, dus staan we op de dag na de opening bij ze voor de deur, voor een eerste echte Hirsch & Eber burgerjoint-ervaring!

DSCN2134

Ik kies de klassieke burger, met lolo rosso sla, rucola, tomaat, ingelegde komkommer, in rode port gesmoorde uitjes, cranberry mosterd, rode bieten kiemen en een plakje emmentaler. Dat klinkt als een boel poeha, maar het resultaat is fantastisch: een zalig malse burger met een hele bijzondere smaak. Dit had ik nog niet eerder geproefd!

Berlijn-in-plaatjes-november-155356

Ben je vegetarier? Ook dan kun je heel goed bij hen terecht, ze hebben een heerlijke vegetarische burger van portobello paddenstoel, met dezelfde toevoegingen als bij de klassiek, maar afgemaakt met een basilicum-mayonaise. Oooh…! Lekker!
Oh en de frietjes met tijm en zeezout zijn heerlijk voor erbij! Maar deel wel samen één portie, anders is het veel te veel!

Hirsch & Eber – Wild Grill
Kollwitzstrasse 87, Prenzlauer Berg.

Berlijn-in-plaatjes-november-155357

Als het mooi weer is, heb ik behoefte aan zonlicht. Tijd voor een korte wandeling in m’n lunchpauze! Het liefst loop ik dan even langs de Spree. Frisse wind, een prachtig uitzicht. Wat is alles al kaal geworden, het lijkt wel al winter!

Berlijn-in-plaatjes-november-155358

En terug over Hackescher Markt. Dat licht! <3

Berlijn-in-plaatjes-november-155314

Mijn collega was mee en wilde graag de nieuwe holiday-koffie van Starbucks uitproberen. Ach, dan ben ik de ergste niet en ga ik even mee. Maar voor mij geen gekke ‘lebkuchen latte‘, een cappuccino met karalmel en kaneel is voor mij goed genoeg. Heerlijk om tijdens de lunch even écht eruit te zijn en rustig wat te wandelen.

Berlijn-in-plaatjes-november-155359

Wandelen onder de Hochbahn op de Schönhauser Allee. Dat moet je ooit in Berlijn gedaan hebben hoor, zet het maar op je bucketlist!

Berlijn-in-plaatjes-november-155360

Bij Eberswalder Strasse pak ik snel weer de metro naar huis. Het is koud aan het worden ’s avonds en ’s nachts!

Berlijn-in-plaatjes-november-155318

Koud weer, eind november en de kerstmarkten gaan bijna open… Nou, dan heb ik zin in kerstversiersels!

Berlijn-in-plaatjes-november-155319

Ook ons kitscherige kersthuisje mag weer uit de doos komen en terwijl we bezig zijn, begint het kei- en keihard te sneeuwen! Wat een prachtig toeval, beter kunnen we het niet hebben! Ik zet snel de kerstmuziek nog wat luider en kom al helemaal in de stemming.

Berlijn-in-plaatjes-november-155320

Kijk nou! Alles wit! <3

Berlijn-in-plaatjes-november-155323

De volgende dag is alle sneeuw weer gesmolten en weg. Maar de kerstmarkten zijn geopend en dus duik ik met Kees Gendarmenmarkt op. Misschien wel mijn favoriete kerstmarkt, vanwege het torenhoge kitschgehalte en de prachtige locatie.

Berlijn-in-plaatjes-november-155321

De jaarlijkse traditie tijdens de opening van de kerstmarkten: grünkohl mit knacker en bratkartoffelen! Ik realiseer me ook dat het er niet heel erg appetijtelijk uitziet maar het is lékker!

Berlijn-in-plaatjes-november-155325

Gluhwein en een warme choco! Het kerstseizoen is nu écht begonnen, jippie!

Berlijn-in-plaatjes-november-155322

Mocht je de kerstmarkt op Gendarmenmarkt nog nooit hebben bezocht, doe dat dan wel eens. Echt een aanrader!

Berlijn-in-plaatjes-november-155324

Voor meer kerstmarkten en andere decembertips, kan ik je aanraden om even door te klikken op mijn site, want ik heb daar speciale pagina’s voor gemaakt!

De leukste kerstmarkten in Berlijn – Op deze pagina kun je een overzicht van mijn favoriete reguliere kerstmarkten terugvinden. Deze zijn tot en met kerst (sommigen tot en met oud en nieuw) dagelijks geopend.

Doen in Berlijn in December – Hier heb ik alle leuke tips en kleinere markten die in December plaats vinden, voor je op een rij gezet. Leuke eenmalige kerstmarkten, kleinere evenementen en nog veel meer. Als je de grote kerstmarkten wel gezien hebt, zit hier vast iets leuks voor je bij!

★ Oud en nieuw in Berlijn – Ben je al meer met oud en nieuw bezig, dan nog met kerst? Dan kun je hier een overzicht vinden van de evenementen van 31 december in Berlijn. Vuurwerk-events voor kinderen, grote georganiseerde feesten en natuurlijk meer informatie over het grote feest bij de Brandenburger Tor én een lijstje met de tofste clubs die een speciaal Silvesterprogramma hebben. Het kan niet op!

Berlijn-in-plaatjes-november-155326

Het is weer een gewone werkdag, met een mager zonnetje. Met de S-bahn naar Mitte, zoals elke dag.

Berlijn-in-plaatjes-november-155327

Wie neemt nou zulke bankjes mee! Seriously?

Berlijn-in-plaatjes-november-155370

Vrijdag-koffietijd-dag! Ik probeer weer eens een nieuw tentje uit, tijdens een afspraak in Friedrichshain. Bij Happy Baristas krijg je een extra grote lach bij je koffie en dat bevalt me wel. Helaas hebben ze geen lactose-vrije melk maar gebruiken ze amandelmelk om een cappuccino te maken en dat is – netjes gezegd – echt niet te doen. Zo vies! De volgende keer dus maar een gewone zwarte koffie voor mij. Overigens heb ik begrepen dat de koffie met gewoon melkschuim wél heel erg lekker is.

Berlijn-in-plaatjes-november-155369

Mijn cappu viel dan wat tegen, waar ik eigenlijk voor naar Happy Baristas kwam, is deze briljante grote mural van El Bocho. Deze artiest maakt de mooiste kunstwerken in Berlijn en dit is er eentje van. Ik heb nog niet eerder een koffietentje gezien, dat zo’n groot werk van een bekende artiest aan de muur heeft. Prachtig!

Happy Baristas
Neue Bahnhofstrasse 32, Friedrichshain 

Berlijn-in-plaatjes-november-155329

Grote rugzak mee, ik ben weer eens op urbex-pad! Waar en wat precies, mogen jullie raden aan de hand van de onderstaande foto.

Berlijn-in-plaatjes-november-155331

Weet je waar deze piano precies staat? Dan mag jij het verklappen in de reacties! En anders moet je nog even geduld hebben, de blog over deze urbex-expeditie komt begin januari online. Spannend!

Berlijn-in-plaatjes-november-155372

Ik ben erg verzot op mooie kerstmarkten en bezoek er dus nog eentje. Sorry voor degenen die he-le-maal niets met kerst hebben, want er komt de komende weken echt een overdosis aan!

Berlijn-in-plaatjes-november-155373De Lucia Weihnachtsmarkt is gezellig, mooi en staat vol met leuke standjes in Scandinavische sferen. Je kunt er naast Glühwein dus ook Glögg krijgen en andere typische drankjes en gerechtjes.

Berlijn-in-plaatjes-november-155374Lucia Weihnachtsmarkt in de Kulturbrauerei
Schönhauser Allee 36, Prenzlauer Berg.

Berlijn-in-plaatjes-november-155335

Het is de eerste adventzondag en dus staat de kerstkrans weer klaar! Wij zijn niet gelovig, maar het branden van een adventskaars heb ik van vroeger meegekregen en vind ik nog steeds een mooie traditie. Welke adventstradities hebben jullie?

Berlijn-in-plaatjes-november-155375

We trekken er nog even met de camera erop uit, deze laatste zondag van november. Het Kranzler Eck gaat binnenkort op de schop, dus ik heb nog maar even een foto gemaakt. Wie weet hoelang we nog van dit gekke West-Berlijnse erfgoed kunnen genieten?

Berlijn-in-plaatjes-november-155377

De markt op Breitscheidplatz bij het Europa Center aan de Kurfürstendamm lijkt een beetje een toeristenmarkt maar is desondanks nog eigenlijk best gezellig!

Berlijn-in-plaatjes-november-155378

Het jaar zit er alweer bijna op en de feestdagen staan voor de deur. November was een heerlijke maand, een beetje de stilte voor de storm. Ondanks de vreselijke ellende en schok rondom de aanslagen in Parijs, gaan we nog gewoon naar de kerstmarkten, doen we leuke dingen en genieten we van het leven. Dat is het beste dat we kunnen doen en ik wens jullie ook niets anders.
December staat in het teken van nog veel meer kerstmarkten, lekkere diners en gezellige dagen. Ik verheug me er enorm op, het resultaat zien jullie in de eerstvolgende editie van Berlijn in plaatjes. Tot dan!

Ik wens jullie alvast héle fijne en prettige feestdagen, een zalig kerstfeest en een gezond, gelukkig en mooi nieuwjaar!

Veel liefs,
Emma.

3 Comments

 • Eva - eighty7 schreef:

  Wat een heerlijke plaatjes weer Emma! Die mural van El Bocho is echt heel tof, net als al die fijne tentjes voor lunch(tips). Snel weer een bezoekje plannen zodat ik Berlijn weer in het vooruitzicht heb. Fijn weekend!

 • Thessa schreef:

  Wat een heerlijk overzicht, ik ben namelijk ook verzot op kerst & kerstmarkten. Dit is gewoon de leukste tijd van het jaar!

  • Emma schreef:

   Eigenlijk wel he? Zo gezellig en zoveel te zien! Fleurt de hele stad altijd erg van op!

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl