Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in plaatjes #1

,
4
Home » Berlijn in plaatjes #1

Misschien vind ik mobiele fotografie wel net zo leuk als fotograferen met een echte camera! Heerlijk om snapshots te maken en te kijken hoe ik de dagelijkse dingetjes op de foto krijg. Berlijn is ook om die reden fijn om te wonen want er is zoveel leuks om te zien en vast te leggen! Ondanks het feit dat Januari een hele grijze en grauwe maand was, heb ik toch veel foto’s gemaakt en die wilde ik graag delen. Zo zie je ook nog een beetje een persoonlijke kant van mij. Kijk je mee naar de eerste Berlijn in plaatjes?

IMG_4250

Omdat de foto’s van de paar dagen tussen kerstmis en oud en nieuw werkelijk prachtig waren, beginnen we met de plaatjes van vlak na de kerst. Na een paar fijne dagen bij mijn familie en schoonfamilie road trippen we weer naar huis met onze huurauto. Onderweg was het prachtig wit maar gelukkig konden we goed doorrijden en zo kwamen we na 4.5 uur alweer bij Checkpoint Bravo aan. Ondanks het feit dat het nog maar weinig voorstelt, overvalt me er altijd zo’n ‘he, weer thuis’  gevoel. Ik wil er graag nog eens kijken.

IMG_4254

Natuurlijk konden we het niet laten en hadden we even ingeslagen bij Albert Heijn en Hema. Ik vind het altijd erg leuk om even bij een grote Albert Heijn XL te shoppen als we weer in Nederland zijn. Dingen zoals Friesche nagelkaas, pure hagelslag, cassis, boemboe’s en satesaus ga ik na een tijd toch wel missen en die zijn hier echt met geen mogelijkheid te krijgen. Dan vind ik de Albert Heijn echt heel leuk!

IMG_4256

Wie schön, alles zo ontzettend wit! Wat een prachtig sereen uitzicht vanuit de huiskamer!

IMG_4259

Ook in ons hofje is het echt een plaatje. Sneeuw, sneeuw, sneeuw! Ik kan daar zo blij van worden!

Op weg naar m’n werk maakte ik dit filmpje vanuit de Ubahn, tussen Eberswalderstrasse en Senefelderplatz.

IMG_4328

Sneeuw en zonneschijn. Genoeg ingrediënten om in mijn lunchpauze even een fijne wandeling te maken door de enorme laag sneeuw.

IMG_4332

Zo mooi!

IMG_4320

Ik werk vlakbij Spittelmarkt op het Fischerinsel en dan is een wandeling naar Alexanderplatz zo gemaakt. Benen strekken, frisse neus en zon op het gezicht. Broodnodig in de doorgaans grijze winter.

IMG_4326

De koude winterzon schijnt op het Rotes Rathaus, een gebouw wat me normaliter niet zo sterk opvalt. Maar zoals het nu in de zon ligt te baden… Prachtig!

IMG_4327

Ook ’s avonds is het nog prachtig.

IMG_4340

Oud en nieuw, ik ben er klaar voor! We vierden het thuis met allemaal vrienden die ook niet naar een grote party wilden. Uiteindelijk werd het een gezellige en drukke boel bij ons thuis.

IMG_4341

Sinds we een schoolbord hebben in de keuken – of nou ja, sinds ik gewoon de hele muur zwart heb geverfd – probeer ik af en toe creatief uit de hoek te komen met een leuke tekening. Een beetje van mezelf en wat inspiratie van Pinterest.

IMG_4996

Gelukkig nieuwjaar!! Maak er een prachtig 2015 van allemaal!

IMG_4796

De eerste keer dat we oud en nieuw in Berlijn vierden woonden we nog in Friedrichshain. Daar was het op straat werkelijk net of de Russen opnieuw binnenvielen, zo’n slagveld. In Pankow is het een stuk rustiger en kun je normaal over straat. Maar het vuurwerk is dan wel weer een stukje minder spectaculair…

IMG_5065

Een goed feestje was het wel, zo te zien tijdens onze nieuwjaarswandeling op 1 januari ;-)

IMG_5019

We wonen in de wijk Pankow, vernoemd naar het riviertje de Panke, wat van Buch dwars door Berlijn naar het water bij Hauptbahnhof loopt. We besloten om de Panke te volgen en wandelden zo midden door Wedding. Daar kom je de mooiste dingen tegen, zoals een oude papierfabriek en een prachtig opgeknapt pakhuis.

IMG_5964

Er is veel moois te zien langs de Panke! Deze mural vond ik echt te gek, het lijkt een combinatie van het werk van verschillende artiesten.

IMG_5057

Ik spotte mijn eerste Berlijnse Wasbeer!

IMG_5067

Doordeweeks drink ik eigenlijk geen koffie, dat bewaar ik graag voor het weekend. Dan kan ik echt genieten van een grote cappuccino in een leuk koffietentje, terwijl ik een beetje om me heen kijk naar andere mensen. Een overzicht van mijn favo Berlijnse koffietentjes met écht goede koffie vind je hier.

IMG_5221

Ook speciaal uit Nederland meegenomen – want Duitsers kennen dat speciale ras niet -: Gieser Wildeman peertjes om stoofpeertjes van te maken! Het was lang geleden dat ik ze eens gemaakt had maar oh wat is dat toch lekker! Peertjes schillen, sloot kaneel, theelepel suiker, flinke scheut lekkere port en water tot ze ongeveer half onder staan. Lekker laten koken op een matig vuurtje tot ze goed zacht en mooi rood zijn en klaar zijn ze. En lekker dat het ruikt!

IMG_5240

6 januari, 3 koningen! Ik was het al bijna vergeten, tot ik dit jongetje richting z’n klasgenootjes zag rennen. Iedereen verkleed! Ik wist niet eens dat het in Duitsland echt een ding is maar dat schijnt van school tot school te verschillen. Nu mag officieel de kerstboom de deur uit!

IMG_5274

De week begon redelijk lieflijk maar werd een van de meest bizarre weken die ik ooit heb meegemaakt. Vanaf woensdag tot en met die vrijdag stond de wereld op z’n kop. Eerst de aanslag bij Charlie Hebdo en daarna die gijzeling in de joodse supermarkt met uiteindelijk die bizarre onknoping in die drukkerij. Ik was totaal ontgoocheld door de enorme hoeveelheid geweld. De moord op journalisten (onder aan de streep voelt ’t nog steeds als vakgenoten, ook al werk ik niet meer als journalist) en cartoonisten voelde voor mij als een hele harde aanslag op de persvrijheid, een van mijn belangrijkste kernwaarden. Ik ging wat eerder weg van mijn werk en toog richting Brandenburger Tor, waar zo’n 1000 mensen zich spontaan voor de Franse ambassade hadden verzameld.

IMG_5258

IMG_5279

We waren allemaal stil. Velen stonden met hun pen in de lucht, anderen hielden kaarsen vast of een bord. Sommige mensen discussieerden, zoals Duitsers dat toch wel heel erg graag doen. De sfeer was indrukwekkend, kalm. Maar je voelde de collectieve boosheid, het verdriet en de strijdbaarheid bij velen. Die avond waren we allemaal Charlie Hebdo.

IMG_5287

Mooi ventje in de U-bahn.

IMG_5309

Een wandeling van werk langs het water. Dit stukje Berlijn vind ik ergens zo on-Berlijns! Met die prachtige keien, de gezellige bootjes, die brug en die mooie lantaarnpaal doet het me eigenlijk eerder aan Parijs denken.

IMG_5233

Als eerste afstreper van mijn Doen in Berlijn lijst, bezocht ik het Tränenpalast. Wat een prachtige tentoonstelling over deze oude grenspost ten tijde van de muur. Ik schreef er een blog over, dat kun je hier lezen.
Tränenpalast, Reichstagufer 17.

IMG_5330

IMG_5339

Hallo Telespargel!

IMG_5353

Af en toe breekt de zon door. Tijdens weer een wandeling van mijn werk naar Alexanderplatz, verander ik graag eens van route. Dit keer langs het Berliner Stadtschloss dat nog in aanbouw is. Wat gaat het hard! In 2017 moet het al klaar zijn!

IMG_5377

Mooie combinatie van nieuw en oud, zo naast de Berliner Dom. De bedoeling is dat het Schloss niet helemaal in oude staat wordt teruggebracht maar ook deels modern kantoorgebouw. En dat zal ook van de zijkant er zo uit gaan zien.

IMG_5387

Naast Alexanderplatz wordt nog druk gebouwd aan de verlenging van de Ubahn lijn U5, van Alexanderplatz naar Hauptbahnhof, onder Unter den Linden door. Overal in het gebied zie je van deze grote roze buizen, waardoor pomp- en afvalwater wordt afgevoerd. Met dat kleurtje ziet het er toch wat gezelliger uit dan van die dikke verroeste pijpen!

IMG_5396

Heerlijk weer.

IMG_5390

Ik ben nog steeds blij met mijn Monatskarte, ook al is hij sinds 1 januari weer een stukje duurder geworden! Toch blijft het goedkoop, 79 euro voor een hele maand onbeperkt reizen met al het openbaar vervoer in de stad, inclusief regiotreinen! En ’s avonds na 8 uur + in het weekend, mag je gratis iemand meenemen. Ik had er ook zo’n handig BVG hoesje bij maar die gaf het na ruim een jaar intensief gebruik helaas op en viel in twee stukken. Tijd voor een nieuwe!

IMG_5386

In de u-bahn kom je de mooiste mensen tegen. Vooral van deze dame was ik erg onder de indruk. Een beetje een Coco Chanel, met haar prachtige kleding en mooie gezicht!

IMG_5385

Wat blijkt later? Dit is een bekende Berlijnse uit het society circuit, genaamd Britt Kanja. Dé partygirl van de jaren 80 en 90, inmiddels met pensioen maar ze bezoekt nog steeds veel feesten en premieres, waaronder ook de Berlijnse fashion week die traditioneel in januari is. Meer over haar lees je hier.

IMG_5400

New day, new dawn! Een woonkamer op het zuid-oosten is elke ochtend weer een feestje als de zon op komt. Wat een beeldschone zonsopgang!

IMG_5403

Tussen de middag probeer ik graag eens iets nieuws uit. Dit keer gingen we voor lunch naar een Koreaan, waar ik dumplings (met een salade) bestelde. In totaal kreeg je een heel menu, met een miso soep, kimchi salade en je hoofdgerecht voor in totaal 5 euro. Heerlijk en zo betaalbaar! Gang Restaurant – Seydelstrasse 16, Mitte.

IMG_5406

Tegel. Voor zolang het er nog is. Ondanks dat we er met kerst nog pas waren, vlogen we voor een weekend even op en neer naar Nederland.

IMG_5416

Opstijgen was werkelijk een feestje! Wat een waanzinnig mooi uitzicht!

IMG_5422

Hallo Friesland!

IMG_5484

Bitterballen! Huisgemaakt! Met mosterd! Yummm!!!

IMG_5491

Na een blitzbezoek weer met de trein op weg naar Schiphol. Zeker anderhalf jaar geleden dat ik voor het laatst in de trein zat in Nederland. Ik heb het niet zo erg gemist moet ik bekennen.

IMG_5510
Hallo blauwe mooierd, neem me mee naar huis alsjeblieft! Kun je je voorstellen dat het maar een uurtje is, van Amsterdam naar Berlijn?
Ik was een klein beetje verveeld maar gelukkig hoeft dat niet op Schiphol. Voor je het weet heb je een time lapse in elkaar gebouwd.

IMG_5527

Wat een waanzinnig uitzicht!

IMG_5591

Ik werk op een grote marketingafdeling van een internationaal bedrijf en heb dus veel collega’s uit heel Europa. Superleuk natuurlijk maar af en toe is het ook wel gezellig om met alleen de Nederlandse collega’s te lunchen. Dit keer gingen we naar het Hofbrauhaus, vlakbij Alexanderplatz. Normaliter een beetje een toeristentent maar je kunt er wel heel erg goed eten!

IMG_5593

Freitag Schnitzeltag, dus ik koos voor een overheerlijke jägerschnitzel met pommes voor zes euro! En natuurlijk een halve liter pils erbij. Malzeit!
Hofbrauhaus Berlin, Karl-Liebknegt strasse 30, Mitte.

IMG_5963

Weekend! En dus lekker weer op ontdekkingstocht. Ik spot steeds vaker deze maffe teksten die op de oranje prullenbakken staan. En ja hoor, ook Pankow heeft zo z’n eigen oranje spreuken.

IMG_5912Op de Schönhauser Allee ontdekte ik dit schattige winkeltje, een traditionele snoepwinkel, Zuckerberg!

IMG_5955In de zomer is het hier altijd druk en gezellig, in de winter uitgestorven. Maar zeker niet minder mooi.

IMG_5960Tijd voor koffie aan de bar bij een van m’n favoriete koffielokalen in Berlijn, Cafe Butter aan de Pappelallee. Dit is een enorm gezellig cafe, met een uitgebreid all-you-can-eat ontbijt op zaterdag én zondag. Ik geloof dat je er maar 8 euro voor betaald, wat niet heel erg veel is en de keuze is reuze. Zelf had ik al ontbeten maar ik wil dit zeker eens een keertje proberen!

IMG_5962Die lamp is zo prachtig! Ik ben er helemaal door gefascineerd. Je ziet hem wel vaker in typisch Oost-Berlijnse cafe’s en hippe winkeltjes maar toch blijf ik het een mooie en bijzondere lamp vinden.
Cafe Butter, Pappelallee 73, Prenzlauer Berg.

IMG_5710Na een hele lange dag slenteren en het versjouwen van een logeerbed – dat we van vrienden hebben gekregen – naar huis, waren we wel toe aan een lekkere warme hap. Die dingen we halen bij Cocolo, waar je de heerlijkste Japanse ramen kunt krijgen. Wat ramen precies zijn en waarom Cocolo zo leuk en de moeite waard is, lees je hier.
Cocolo Ramen Bar X-berg, Paul Linke Ufer 39, Kreuzberg.

IMG_5957Kottbusser Tor. You hate it or you love it. 

IMG_5892Op zondag was het tijd voor fototour! Dit keer georganiseerd door Instagrammers Berlin en EyeEm. We konden via een tour van tourcollectief Go2Know naar de Alte Fleischfabrik in Lichtenberg. Dit oude en vervallen fabriekspand is een prachtige locatie voor street artists en ik heb waanzinnig veel mooie dingen gezien! Ik heb een enorme hoeveelheid foto’s gemaakt en ben druk bezig met het selecteren, maar een fotoverslag is hier te zien: alte Fleischfabrik.

IMG_5950Ook oefende ik voor het eerst met HDR technieken in fotografie. Niet heel makkelijk maar ik ben zeker niet ontevreden! Dit is een HDR foto van het werk van de artiest Ken Plotbot.

Zo, dat was me het maandje wel! De afgelopen dagen heeft t regelmatig gesneeuwd in Berlijn maar verder is het nog niet heel erg blijven liggen. Ik hoop jullie volgende maand weer te mogen verrassen met een nieuwe Berlijn in plaatjes, met hopelijk een paar mooie sneeuwfoto’s!

Liefs,
Emma

4 Comments

 • Louise schreef:

  Oooooh wat een geweldige blog! Zoveel mooie foto’s en tips.
  Jep, ik moet dit jaar weer naar Berlijn om nieuwe dingen te ontdekken!

  • Emma schreef:

   Dankjewel Louise, leuk om te horen! Kom je dit jaar weer langs? Zou het leuk vinden om je weer te zien!

 • Melissa schreef:

  Wat mooi, ik heb er er nu al zo veel zin om naar Berlijn te gaan! :)

Leave A Reply

Your email address will not be published.