Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in plaatjes #9

,
6
Home » Berlijn in plaatjes #9

Ook September is weer met hoge snelheid voorbij gevlogen en daarom zet ik mijn mobiele foto’s en snapshots weer op een rij in de alweer negende editie van Berlijn in Plaatjes! Net als in de vorige plaatjesblog, gaat het ook in september niet alleen om Berlijn. Begin september was ik namelijk nog heerlijk aan het genieten van het mooie weer in Italië en daar komen dus ook nog wat foto’s van terug. Ik neem je mee naar Siena, Rome, een echte natuurlijke zwavel-termen en via Innsbruck weer mee terug naar Berlijn, waar de gezellige en drukke periode van veel najaars-events en festivals is losgebarsten. Ik heb echt een heerlijke vakantie gehad maar thuiskomen in Berlijn is toch ook altijd weer erg fijn. Dus pak een kop koffie of thee en geniet met mij mee in deze nieuwe editie van Berlijn in Plaatjes!


Het is 1 september en ik begin deze nieuwe maand op vakantie in Italië, in Siena om precies te zijn. We zijn vanuit het zuiden van Toscane naar dit mooie stadje gereden, wat toch al ruim een uur rijden is. Maar omdat we de vorige keer een klein beetje verliefd zijn geworden op Siena, en de omgeving ook zo waanzinnig mooi is, hadden we het er graag voor over. De grote zomerdrukte is duidelijk voorbij, de meeste winkels zijn na de augustus-stop weer open en overal is het uitverkoop. Wat een goede tijd in het jaar om Siena te bezoeken!

berlijn in plaatjes-126

Het thema van deze vakantie lijkt wel everzwijn te zijn. Overal in de regio waar we verblijven – de prachtige Maremma in Zuid-Toscane – komt ‘chingiale‘ voor op het menu. Ook in Siena is er zelfs een hele winkel aan gewijd, vol met vlees en delicatessen. Nu eet ik wel vlees en ik hou van lekker eten, maar zo’n winkel is voor mij dan weer ietsje teveel van het goeie.

berlijn in plaatjes-128

Mooi Siena. Het lijkt soms alsof dit dorpje is blijven hangen in de jaren ’70, waar het moderniseren aankomt. natuurlijk is het een oud stadje, maar overal hangen airconditioning-installaties en elektriciteitsdraden door de straten. En deze elektriciteitswinkel verkocht echt de meest oude rommel. Het heeft iets kneuterigs maar het is tegelijkertijd ook de charme van Italië en het bewijs dat ze hun prioriteiten ergens anders leggen.
berlijn in plaatjes-130

Zittend op de Campo (het centrale plein van Siena), met een gigantische bak gelati en la gazzetta. Het voetbalseizoen is na de zomerstop weer begonnen en het gaat natuurlijk alleen maar over Juventus. What else? Overigens is mijn Italiaans vrij slecht, maar lezen gaat redelijk goed gelukkig. Heb ik toch nog iets gehad aan die vijf jaar Frans op de middelbare school!

berlijn in plaatjes3923

Korean ladies on holiday!

berlijn in plaatjes-136

Siena <3

berlijn in plaatjes-139

berlijn in plaatjes-133

De stad is echt prachtig, voor mij de mooiste stad van Toscane.

berlijn in plaatjes-141

Binnendoor onderweg terug naar ons huisje, levert prachtige plaatjes op.

berlijn in plaatjes-147

Goedemorgen! Weer een dag eropuit, Roma staat op de planning vandaag! Ik heb de foto van mijn extreem blije hoofd voor het gemak maar even weggelaten, maar ik kan jullie zeggen dat ik heel blij was om na ruim vier jaar eindelijk Rome weer te mogen bezoeken. Ik vind het zo’n waanzinnig mooie en fijne stad en kon eindelijk samen met Kees gaan. Helaas gaan we maar één dagje, maar vanuit Grosseto kunnen we prima met de trein heen en weer, dus alles beter dan niets!

berlijn in plaatjes-151

Ciao Roma!

berlijn in plaatjes-159

Dit gebouw is het paleis van de voormalige koning van Italië, Vittoria Emanuele II. Romeinen noemen dit gebouw ‘de bruidstaart’, wat ik door alle tierlantijntjes best wel snap. Het uitzicht over Rome vanaf het dak is prachtig, trouwens!

berlijn in plaatjes-161

Piazza di Venezia

berlijn in plaatjes-162

Samen bij de Spaanse trappen. Op z’n zachtst gezegd is het héét in Rome, ruim 30 graden. We hoppen van schaduw naar schaduw. Maar wat is het fijn!

berlijn in plaatjes-167Deze coole straatborden van de Franse artiest Clet Abrahams, is een van de leukste street art vormen die ik ken!

berlijn in plaatjes-168

La grande bellezza di Roma…

berlijn in plaatjes-171

berlijn in plaatjes-172

berlijn in plaatjes-173

berlijn in plaatjes-174

Het was echt zo’n fijne dag, warm maar prachtig weer. Ook in Rome beginnen de bomen langzaam wat te verkleuren, en dan is de stad gewoon nog mooier! Ik realiseerde me hoe zonde het eigenlijk is dat er vier jaar overheen is gegaan voor ik weer deze fijne stad bezocht, dus bij deze een note to self: ga vaker naar Rome!

berlijn in plaatjes-180

Nonnen zie je in Rome overal op straat. Extra leuk om ze te zien hannesen met citymaps en grote camera’s.

berlijn in plaatjes-181

berlijn in plaatjes-182

Tijd voor een pauze hoor, even uitpuffen van het wandelen en de warmte. Zo’n ‘Spritz‘ gaat er wel in, lekker verfrissend. En het is tenslotte vakantie. Mocht je trouwens eens in Rome zijn, ga dan hier een drankje doen of wat eten. Het is een klein maar gezellig tentje in een zijstraatje, waar je vanaf het terras heerlijk mensen kunt kijken.

Mimi e Coco
Via del Governo Vecchio, 72, Roma, Italië

berlijn in plaatjes3925

Het Pantheon is misschien wel mijn favoriete plek in het centrum van Rome. Zo onwijs mooie en zo gaaf dat deze tempel er al tweeduizend jaar staat!

berlijn in plaatjes-189

De tempel is later omgebouwd tot kerk en er liggen allemaal tombes van beroemde koningen en heiligen.

berlijn in plaatjes-193

Op het Largo di Torre Argentina plein, wonen allemaal zwerfkatten. Ze worden gelukkig goed verzorgd door een stichting, die afhankelijk is van giften.

berlijn in plaatjes-196

berlijn in plaatjes-206

Toen de zon onder ging, was het voor ons ook weer tijd om de trein terug te nemen. We hebben echt een fantastische dag gehad, ondanks dat we veel standaard-toeristische dingen hebben bezocht. Ik geloof dat ik Kees ook heb kunnen overtuigen van de schoonheid van deze stad, zodat we hopelijk snel weer een keertje terug kunnen, om er wat langer te blijven.

berlijn in plaatjes-210

De dag na Rome was letterlijk en figuurlijk een luie bijkom-dag. Enorm uitslapen, enorm luieren en vooral hangen bij het zwembad. Héérlijk! Ik kan het overigens iedereen aanraden om lekker op vakantie te gaan als het gros alweer aan het werk is. De prijzen zijn lager en het is een stuk rustiger. Bovendien duurt je zomer zo net ietsje langer!

berlijn in plaatjes-213

De laatste dag van de vakantie, maar stappen we toch weer even in de auto. We willen graag naar de “Therme di Saturnia”, een natuurlijke warmwaterbron, die al honderden jaren als een badplaats fungeert. Het ligt midden in het toscaanse berglandschap en onderweg stoppen we even om kort door een wijngaard te wandelen. De druiven zijn al superrijp en slechts een paar weken voor de eerste oogst. Prachtig!

berlijn in plaatjes-219

Het warme water is zo’n 38 graden en komt rechtstreeks uit de grond. Het is sterk zwavelhoudend, aardoor het behoorlijk stinkt! Maar volgens de fabeltjes heeft het water helende krachten, dus daar hebben we de stank wel voor over. En het is super lekker! Het weer is bewolkt, waardoor de temperatuur ietwat daalt. Daardoor voelt het warme water nog lekkerder! Heel bijzonder om in zo’n natuurlijke waterbron te liggen chillen. Ik merkte dat het water mijn huid en haar best goed deden, maar mijn velletje rook zelfs de volgende dag nog héél sterk naar zwavel haha!

berlijn in plaatjes-231

Op de terugweg stopten we nog even kort in het mooie Scansano. Een heel schattig en oud dorpje dat me erg aan Frankrijk deed denken.

berlijn in plaatjes-222

Viagra naturale! (Het bleek Pecorino kaas te zijn… haha)

berlijn in plaatjes-247

Zo zit je nog in 30 graden tussen de sjirpende krekels, zo zit je in de auto onderweg naar huis. We rijden op de terugweg door Oostenrijk over Innsbruck, waar we nog even overnachten. Het weer is wel echt volledig veranderd en we hebben veel regen onderweg. De zomer is echt voorbij! Ik draag ineens weer een spijkerbroek, een hoodie en een sjaal en schiet volledig in de herfstmodus. Wat een rare omslag ineens!

berlijn in plaatjes-260

Wat het weer ook is, van bergen krijg ik gelukkig nooit genoeg. De route is niet zo mooi als de route door Zwitserland maar wel érg leuk om te rijden.

berlijn in plaatjes-262

Regen, kerstlichtjes, gezellige hoempapa-muziek: we zijn in Innsbruck aangekomen! Een erg mooi stadje, waar het slechts 9 graden is. We bibberen in onze zomerjassen en Kees schaft direct een hele warme wintertrui met fleecevoering aan. Ik merk zelf dat ik ineens helemaal zin heb in Oktoberfest en kerst. We zijn allebei erg moe van de lange rit maar hebben enorm genoten. Wat een superfijn einde van onze vakantie!

berlijn in plaatjes-269

De laatste etappen is begonnen: Innsbruck – Berlijn. Ruim 700 kilometer te gaan, maar we rijden een klein stukje binnendoor via Garmisch-Partenkirchen, om nog even van de mooie bergen te genieten. Een hele fijne en handige route naar München, scheelt weer snelwegkilometers vreten.

berlijn in plaatjes-274

Na een behoorlijk lange rit: wieder Heim! Hallo Berlijn <3

berlijn in plaatjes3935

Ook in Berlijn hebben we afscheid genomen van de zomer en zijn de temperaturen gekelderd. Ik berg snel m’n zomerkleding op in de kelder en hang de herfst- en winterkleding in m’n kasten. Even wennen hoor!

berlijn in plaatjes3927

En we zijn er weer, op het mooie station Eberswalder Strasse. Een van mijn favoriete plekken in Berlijn.

berlijn in plaatjes3929

Tja, vakante voorbij en ik moet weer aan het werk. Het weer laat het er ook bij zitten en het regent en regent en regent. Mooi is dat!

berlijn in plaatjes3931

No way dat ik dan – zonder regenkleding – drie kwartier naar huis fiets, ik slinger mooi mijn hollandrad in de S-bahn! Voor 1.80 koop je een kaartje waarmee je ook je fiets mee mag nemen in de metro of s-bahn. Deze zijn gewoon verkrijgbaar bij de automaten op het perron en gelden bovenop je normale vervoersbewijs. Veel mensen denken dat het meenemen van een fiets gratis is, maar dat is het helaas niet en je kunt een behoorlijke boete krijgen bij een controle.

berlijn in plaatjes3932

Tijdens het eerste weekend van September is het Tag des Offenen Denkmals, oftewel open monumentendag. Heel veel gebouwen, monumenten, kerken, brouwerijen en andere locaties zijn die dag geopend voor het publiek. Dit zijn vaak locaties die normaal gesloten blijven of alleen toegankelijk zijn bij particuliere feestjes of evenementen. Dus des te leuker is het dat je in dit speciale weekend, een kijkje achter de schermen kunt nemen! Ik ging naar het Kino International, de beroemde DDR-bioscoop aan de Karl Marx Allee. Deze staat al jaren op mijn verlanglijstje en het is echt maar één keer per jaar mogelijk om er een rondleiding te krijgen. Ik greep dus direct mijn kans en stond er ’s ochtends al vroeg voor de deur.

berlijn in plaatjes3937

En ik was zeker niet de enige, we waren met een groep van zeker twintig geïnteresseerden, veelal mensen die in het oosten van Duitsland zijn opgegroeid. Aan de muur waren bouwtekeningen en certificaten opgehangen, zodat we konden bekijken hoe het Kino International is ontstaan. De rondleiding was slechts een uurtje, maar zeker interessant! We werden natuurlijk door de zaal, technische ruimte en zelfs de bunker onder het pand gevoerd, voorzien van allerlei leuke feitjes en weetjes. Ik maakte naar aanleiding van deze tour een uitgebreide blog over het Kino International, die kun je hier lezen.

Lijkt het je leuk om eens een film te bezoeken in het Kino International? Dan moet je dat zeker doen! Ze vertonen er ook films die niet zijn nagesynchroniseerd, dus dat maakt de filmbeleving een stuk leuker!

Kino International
Karl Marx Allee 33, Friedrichshain

berlijn in plaatjes3936

Zeg je herfst, dan zeg je Zwetschgen! Ik noem ze gewoon pruimen, maar kennelijk is dit een apart soort pruim. Ze zijn heerlijk klein, fris en snaaien erg lekker weg! Ik vind het woord zo leuk: zwetschgen. Zeg dat maar eens 5 keer achter elkaar zonder op je tong te bijten!

berlijn in plaatjes3939
Dag twee van het open-monumenten weekend voerde mij naar de wijk Hohenschönhausen, diep in het oosten van Berlijn. Hier staat de Gedenkstätte Berlin Hohenschönhausen, de voormalige Stasi-gevangenis bevond. Hier werden veel mensen opgesloten die zich verweerden tegen het regime in de DDR of zich gewoon niet aan de bizarre Stasi-regels hielden. Een indrukwekkende middag!

berlijn in plaatjes3940

Wat ik allemaal gezien, gehoord en geleerd heb achter deze gevangenispoort, kun je in mijn artikel over de Stasigevangenis lezen.

Wil je geen enkele blog meer missen? Dan kun je je ook abonneren op mijn blog. Als er een nieuwe blog online verschijnt, krijg je direct een mailtje! Klik hier om je via email in te schrijven. (Uiteraard gebruik ik je gegevens niet voor andere doeleinden en kun je je altijd weer uitschrijven als je dat wil)

berlijn in plaatjes3941

De BVG is het Tram/metro/bus bedrijf van Berlijn en heeft sinds de ‘Weilwirdichlieben‘ campagne, een hele revival doorgemaakt. Hun kantoor in de catacomben van Alexanderplatz is ietwat gepimpt, met grappige en leuke teksten. Wenn wir dich sehen, geht uns das Herz auf. Und unsere Tür. (Als we je zien, gaat ons hart open. En onze deur)

berlijn in plaatjes3946Schön, das du uns besuchst. Ach ja, Schuhe kannste anlassen. (Leuk dat je langs komt. Ach, laat je schoenen maar aan hoor!)

berlijn in plaatjes3945

En zeg nou zelf, wat is er niet te lieben aan deze fijne trams? Ik ben nog altijd blij met de BVG. In vergelijking met wat ik van het OV in Nederland gewend ben, vervoer ik mezelf al twee jaar redelijk stress-vrij door Berlijn. Dankjewel BVG!

berlijn in plaatjes3944

Wat minder stressvrij is, blijft fietsen vind ik. Leuk als je nergens heen hoeft en gewoon wat wil zien, maar heen en weer naar huis blijft voor mij een kriem. Met name omdat Duitsers niet zo gewend zijn aan fietsers en de meeste fietsers als idioten door het verkeer scheuren, blijft het gevaarlijk. En als je elkaar zo in de weg zit, ontstaat er natuurlijk nooit een goede verstandhouding tussen fietsers en automobilisten! Ook zijn fietspaden vaak geblokkeerd, door auto’s, bussen, geparkeerde [… vul hier maar in…] en zoals vandaag, door deze Dixi. Sja.

berlijn in plaatjes3943

Protesteren, demonstreren: het hoort allemaal bij Berlijn. Een vergunning is zo verkregen en dan mag je dus ook je bijbehorende bus parkeren. Ik vind het heel goed dat er aandacht voor dierenrechten gevraagd wordt, zeker in een ‘vlees-land’ als Duitsland. Maar heel stiekem moest ik wel even grinniken toen ik het nummerbord zag…

berlijn in plaatjes3947

Samen met Marjolein bezoek ik Station Berlin, waar de Berlin Art Week haar hoofdkwartier heeft. Het is een groot event, met allerlei kunstwerken van kunstgallerijen uit heel Berlijn, Duitsland en de rest van de wereld. Gaaf om te zien, want normaliter verdiep ik me niet zoveel in kunst. Eigenlijk jammer, toen ik nog op de HAVO zat had ik er tijdens teken- en kunstgeschiedenislessen heel veel plezier in. Dus tijd om daar iets aan te doen

berlijn in plaatjes3948

We bekijken de meest abstracte…

berlijn in plaatjes3951

Interessantste…

berlijn in plaatjes3950

…en aparte kunstwerken (waar ik soms graag een vraagteken bij zet). Het zijn ruim 105 werken, dus het is een behoorlijke klus om er doorheen te werken. Maar er zat allemachtig veel mooi werk bij, veel dingen die me fascineerden en natuurlijk ook een behoorlijk aantal werken waar ik helemaal niets mee kon. In mijn verslag van de Berlin Art Week kun je alles lezen over deze leuke week in Berlijn, waarin heel veel toffe kunstevenementen plaatsvinden.

berlijn in plaatjes3952

Nooit krijg ik er genoeg van, het uitzicht over de Karl Marx Allee en de Fernsehturm <3

berlijn in plaatjes3954

Echt nooit genoeg. Het uitzicht vanaf Warschauer Brücke is een stuk industriëler maar zeker niet minder mooi.

berlijn in plaatjes3958Wat zijn dat?? Jaaaa! Kroketten met mosterd en brood! Wat blijkt? In het Nikolaiviertel zit een schattige lunchroom, ‘Toute Sweet’, van een Nederlandse eigenaresse. Je kunt hier als lunch allemaal lekkere en typisch Nederlandse dingen krijgen, zoals kroketten maar ook chinese tomatensoep en nog veel meer. Bovendien zit er een leuk klein winkeltje aan vast, waar ze Nederlands snoepgoed, hagelslag, pindakaas, basterdsuiker en nog veel meer typisch Hollandse producten verkopen. Erg fijn als je een lange tijd niet in Nederland bent en door je voorraad hagelslag heen bent! De kroketten waren trouwens zálig, échte Kwekkenboom!

Toute Sweet (permanent gesloten)
Am Nußbaum 8, Mitte.

berlijn in plaatjes3957Berlijn maakt zich op voor het Oktoberfest. Er is geen echte Wiese op Alexanderplatz en je hoeft ook niet verplicht in Lederhosen of Dirndl te komen, maar als je op een laagdrempelige manier kennis wil maken met dit leuke volksveest, kan dat heel goed op Alexanderplatz.

berlijn in plaatjes3959Het wordt alweer vroeg donker. Als ik vroeg uit m’n werk kom, kan ik nog prima een rondje hardlopen bij daglicht. Maar de zon gaat steeds eerder onder en begin november is het ’s avonds te donker.

berlijn in plaatjes3961De eerste weken na de vakantie zijn alweer voorbij maar ik merk dat ik toch stiekem een beetje heimwee heb na la dolce vita. Gelukkig heb ik op mijn werk een heel positief beoordelingsgesprek met mijn manager, en krijg ik een vast contract aangeboden. Dat moet ik natuurlijk even vieren! Met een Italiaanse lunch dan maar meteen: een (homemade!) spaghetti amatraciana bij Vino e Basilico. Dit is een superleuk restaurant in het Scheunenviertel, is eigendom van een stel vrolijke Italianen uit Ligurië. Ze maken er de heerlijkste gerechten en ook de dinerkaart ziet er geweldig uit. Bellissima!

Vino e Basilico
Tucholskystasse 18/20, Mitte.

Als je het overigens leuk vindt om meer van mijn restauranttips te bekijken, neem dan even een kijkje op de speciaal daarvoor ingerichte pagina: restaurants in Berlijn. Deze heb ik namelijk helemaal herschreven en tientallen extra tips toegevoegd!

berlijn in plaatjes3962

Daar is de toren weer! Vanaf Schwedter Steg (vlakbij Mauerpark), heb je een prachtig uitzicht op de Fernsehturm.

berlijn in plaatjes3963

Nu het weer vroeger donker wordt, is het voor mij belangrijk dat ik zoveel mogelijk daglicht mee probeer te pakken overdag. Als je gewoon op een kantoor werkt is dat niet altijd even makkelijk, maar gelukkig kan ik tijdens m’n lunchpauze lekker naar buiten voor een wandeling. Even een rondje Hackescher Markt, frisse neus halen en genieten van de mooie herfstkleuren.

berlijn in plaatjes3964

berlijn in plaatjes3965

Op Hackescher Markt kom je regelmatig deze mensen tegen, die niet alleen het publiek vermaken met mooie zeepbellen, maar ook deze stokjes én het sop verkopen.

berlijn in plaatjes3967Ik wandel even snel naar binnen bij Haus Schwarzenberg, een leuk hofje bij Hackescher Markt.

berlijn in plaatjes3968En dan door het Scheunenviertel weer terug.

berlijn in plaatjes3970Ook ’s avonds na het werk maak ik nog graag even een rondje. Het begint frisser te worden buiten, maar oh wat is dat eigenlijk lekker als de zon nog zo schijnt! Ik wandel vanaf de Oranienburger Strasse naar Friedrichstrasse voor een flinke dosis zonlicht en een paar cliché Berlijnplaatjes.

berlijn in plaatjes3972

Wat een kleuren! De plant heet Wilde Wingerd en Berlijn hangt er helemaal vol mee, waardoor de stad in de herfst prachtig rood kleurt. Een feestje!

berlijn in plaatjes3973

 

berlijn in plaatjes3977

Na een toename van het aantal gestolen fietsen in mijn kennissenkring, leek het me een goed idee om mijn fiets te laten registreren bij de Berlijnse Polizei. Dit maakt het een stuk makkelijker om een fiets weer terug bij de eigenaar te krijgen als deze na diefstal weer teruggevonden wordt.

berlijn in plaatjes3975

Finger weg! Mein Fahrrad ist codiert!

berlijn in plaatjes3976

Weekend! En dan trek ik er natuurlijk graag op uit. We brachten een bezoek aan de prachtige botanische tuin ‘Garten der Welt’, in een uithoek van Berlijn, Marzahn.  Deze tuin is verdeeld in prachtige thematuinen, die er ook in de herfst al prachtig bij stonden. In de Chinese Tuin was het maanfestival gaande, waarvoor we waren gekomen. Maar helaas viel dat een beetje tegen. De tuin zelf echter helemaal niet, die is prachtig!

berlijn in plaatjes3978

Om de een of andere reden komen er veel cosplayers naar de tuin. Ze lopen rond in de mooiste outfits, maken foto’s van elkaar en genieten ervan om zichzelf te kunnen zijn. Super gaaf!

berlijn in plaatjes3979

De weken en dus ook de weekenden vliegen voorbij. En ik heb geen idee hoe ik het tegen kan houden! Ik duik met Kees een terrasje op in Prenzlauer Berg, voor een fijne cappuccino en taart. Bij Wohnzimmer aan de Helmholtzplatz kun je het hele jaar door lekker in het zonnetje zitten, dus een uitgelezen plek om even te genieten van wat zonnestralen.

Wohnzimmer
Lettestraße 6, Prenzlauer Berg.

berlijn in plaatjes3981

De gekleurde panden in de Oderbergerstrasse zijn prachtig! En tegelijkertijd een groot contrast met vroeger, toen hier nog alles grauw en kapot was en het einde van de straat was afgesloten door de Berlijnse muur. Toen was het echt een achterbuurt, tegenwoordig is dit een van de duurste straten van Berlijn. Als ik hier ooit zou kunnen wonen, zou ik het direct doen!

berlijn in plaatjes3982

Tijdens de wandeling naar huis, haken we nog even aan bij de Karaoke in het Mauerpark. Elke zondag is hier van alles te zien en te doen. Dit keer was het een grappige straatartiest die zijn humor en kunsten liet zien. We hadden achter de boom niet de beste plek, maar hebben gelukkig alles kunnen zien en erg gelachen.

berlijn in plaatjes3792

Wat een heerlijke zondag zo, zeg!

berlijn in plaatjes3984

Echt heel erg fijn!

berlijn in plaatjes3900

 

Oja, welkom in Friedrichshain. Vandaag eet ik echter geen shit, maar Mexicaans! Is dat ook goed?

berlijn in plaatjes3986

Bij Santa Maria Eastside welteverstaan. Het is dinsdag en dan zijn de taco’s hier slechts 1 euro per stuk! TacoTuesday dus!
berlijn in plaatjes3987

Hmmmm! We probeerden van alles wat. De pulled beef (mmm!), de mexicaanse kip en twee vegetarische opties,waarvan eentje met courgette en de ander met een Mexicaanse groentemix. De laatste beviel me niet zo, maar de courgette was echt heel erg lekker! Ik was na mijn eerste bezoek bij Santa Maria in de Oranienstrasse niet echt overtuigd, maar een bezoekje aan hun filiaal in Friedrichshain veranderde dat gelukkig.

berlijn in plaatjes3989

Natuurlijk hoort dat ook guacamole bij. Lekkerrrr! Ze hebben niet alleen maar taco’s, ook enchillada’s, burrito’s en nog veel meer lekkere hapjes. Prima geschikt voor een snelle lunch of een tafel vol met eten met vrienden. Neem vooral ook een groot glas van de limoen-limonade, die is heerlijk!

Santa Maria Eastside
Krossener strasse 18, Friedrichshain.

berlijn in plaatjes3988

Dat was hem alweer voor deze maand. September was prachtig! Ik heb genoten van een fantastische vakantie, een geweldig open-monumentenweekend, natuurlijk de Berlin Art Week en nog veel meer leuke dingen. De prachtig beginnende herfst en het goede nieuws op m’n werk zijn wel echt de cherry on top, en zo ga ik vol vertrouwen weer een nieuwe maand in. Life is good! 

Dankjewel voor het lezen van weer een nieuw (heel lang!) fotodagboek, tot volgende maand!

Liefs, Emma.

berlijn in plaatjes3985

6 Comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.