Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in plaatjes #8 – Augustus 2015

,
3
Home » Berlijn in plaatjes #8 – Augustus 2015

Het was even wachten, maar daar ben ik weer met een nieuwe editie van Berlijn in Plaatjes! De maand augustus is werkelijk omgevlogen. Het was echt zomer in Berlijn, met prachtig weer en hoge temperaturen. Ik sloot de maand af met een vakantie in Italië, waar het gelukkig net zulk mooi weer was. Natuurlijk kan ik het niet laten om daar ook wat foto’s van te delen. Bereid je dus voor op weer een vrolijke lange blog vol zowel Berlijnse zomerplaatjes en tips uit de stad, als ook wat vakantiepret uit Italië.

Berlijn-in-plaatjes-2999Hallo Berlijn! Het KaDeWe mag dan wel een van de duurste winkels in Berlijn zijn, het uitzicht van uit het restaurant op de 7e verdieping is gelukkig gratis. Én de moeite waard!

Berlijn-in-plaatjes-2999Zo heel af en toe heb ik behoefte om de Nederlandse in me een beetje gerust te stellen. Wanneer je langere tijd buiten Nederland bent, ga je de gekste dingen missen. Zo verlang ik af en toe naar typisch Friese dingen uit mijn jeugd, zoals suikerbrood, Friese nagelkaas en oranjekoek, maar ook gaat er niets boven (auto)drop, hagelslag en natuurlijk een kroket met mosterd. Gelukkig kan dat laatste altijd geregeld worden en dus ging ik weer eens langs bij Rembrandt Burger. Deze fijne burgertent verkoopt ook patatjes met mayonaise of joppiesaus, kroketten, frikadel speciaal en kaassouffle’s. Nu ik dit schrijf loopt het water me weer in de mond, zo lekker!
Berlijn-in-plaatjes-3001Ojee, een tafel vol met eten! Het was weer veel te veel, die enorme porties friet die je hier in Berlijn krijgt, ben ik nog steeds niet gewend. Gelukkig smaakte het allemaal wel goed. Een kroket is nóg lekkerder als je er maar af en toe eentje eet. Bij gebrek aan cassis een typisch Berlijnse schorle erbij, en je hebt een heerlijk Hollands avondje.

Rembrandt Burger
Richard-Sorge Strasse 21, Friedrichshain

Berlijn-in-plaatjes-3002
Elk jaar een traditie in Berlijn, in het eerste weekend van Augustus: De Biermeile (bestaat niet meer)! Vanaf Strausberger Platz tot aan Frankfurter Tor is de hele Karl Marx Allee bezaaid met bierstands, bijbehorende biergartens, veel eettentjes en uiteraard duizenden bierliefhebbers. Een groot gezellig festival, zonder poespas of hipstersausje. Prima materiaal voor een gezellige avond dus!Berlijn-in-plaatjes-3003Marjolein en ik haalden direct een proef-pul met het briljante logo van de Biermeile en een dito keycord. Met deze pul (€3,50) kun je bij de (deelnemende) bierstands je pul laten vullen voor slechts 2 euro, om zo het bier te proeven. Zo hoef je niet overal aan de halve liters en kun je toch genieten van een lekker biertje!
Berlijn-in-plaatjes-3007Een prachtige avond aan de Karl Marx Allee!
Berlijn-in-plaatjes-3008De Biermeile draait om bieren van over de hele wereld, al hebben de Duitse bieren een groot aandeel in de meile natuurlijk. Maar naast Duitse en specifiek Berlijnse bieren, kun je ook bier krijgen uit België, Tsjechië, Frankrijk, Nederland, Polen, Turkije en nog veel meer landen. Veel bieren zijn op de tap verkrijgbaar, maar ook een heleboel op fles, zoals Bintang bier uit Indonesië, Kingfisher bier uit India en Italiaans Peroni. Een feestje voor bierliefhebbers!
Berlijn-in-plaatjes-3010Langs de hele meile zijn gezellige biergartens gebouwd, met lange tafels en een podium met live-muziek. Ideaal om met je biertje even te gaan zitten en te genieten van het mooie weer en de gezelligheid.
Berlijn-in-plaatjes-3012En een mooi weer was het! Wat een prachtig schouwspel. Berlijn, wat ben je toch mooi <3

Berlijn-in-plaatjes-3030Hoe later het wordt, hoe meer iedereen natuurlijk gedronken heeft. Maar vervelend maakt dat de sfeer niet, juist gezellig! We zingen en swingen mee met een gezellig gelegenheidsbandje, dat de sterren van de hemel speelt. Zo heb ik ook nog niet eerder de Biermeile meegemaakt, wat een leuke sfeer!
fernsehturm-3032De volgende dag is ook de lucht weer prachtig blauw, dus daar is ie weer: de Fernsehturm!
Berlijn-in-plaatjes-3033Tot mijn grote schrik zie ik bij de New Yorker (of all places!) een rek met dirndl’s hangen. Hallo!? Het is begin augustus, kalm aan hoor, ik ben nog helemaal niet toe aan Oktoberfest!monsieur-vuong-3034Tijd voor lunch. Ik eet deze overheerlijke saté bij Monsieur Vuong, in Mitte. Deze Vietnamees staat erg goed bekend en het eettentje is bijna on-Berlijns hip, dus het is er altijd erg druk. Maar dat is ook geen wonder met zulk lekker, betaalbaar en verrassend eten!

Monsieur Vuong 
Alte Schönhauser Strasse 46, Mitte

Monkey-bar-3037Zo eens in de zoveel tijd kom ik hier weer eens een kijkje nemen. De Monkey Bar is een ongelooflijke coole tent, waar ik voor m’n gevoel soms zelf niet hip genoeg voor ben. Maar ze hebben er lekkere drankjes en een fantastisch uitzicht, dus zoef ik weer met de lift naar boven.
monsieur-vuong-3034Vechten om een plekje en gelukkig eentje gevonden voor het gigantische raam, met uitzicht over de dierentuin en Tiergarten park. Prachtig!
Berlijn-in-plaatjes-3042
Moet je even naar de WC? Dan kan het zomaar zijn dat je in dit toilethokje terecht komt. Nog los van het feit dat je met hoogtevrees hier misschien liever niet op de wc gaat zitten, is een klein exhibitionistisch trekje ook wel handig meegenomen. De apen zien in ieder geval je blote kont! Het raam is tegenwoordig wel een beetje afgeplakt maar volgens mij helpt dat maar een beetje, haha!
Berlijn-in-plaatjes-3041Monkey Bar – 25 Hours Hotel, naast Bikini
Budapester Strasse 45, Charlottenburg.

Berlijn-in-plaatjes-3044Het is weer doordeweeks, het weekend is weer voorbij. En dus eet ik weer een overheerlijke curry, bij mijn favoriete vegetarische vietnamees: Rou, in de Schwedter Strasse in Prenzlauer Berg. Het is tien minuutjes fietsen van mijn werk, maar het eten is altijd super vers en erg lekker.
hokey-pokey-3045Feit dat het doordeweeks is, wil natuurlijk niet zeggen dat je na het werk niet even een ijsje bij Hokey Pokey kunt halen. Alleen dan vergeet ik wel om éérst een foto te maken, voor ik van het ijsje begin te eten…Tja.
Berlijn-in-plaatjes-3046De Fernsehturm, ik krijg er nooit genoeg van. Ook niet van deze woningen trouwens, die zo typisch DDR zijn. Momenteel worden ze allemaal opgeknapt en krijgen ze andere gevels. Over een paar jaar, ziet deze foto er dus heel anders uit en is de klassieke DDR façade voorgoed verdwenen uit de Münzstrasse in Mitte.
Berlijn-in-plaatjes-3048Wachten bij de ADAC, voor de eerste inkopen voor onze vakantie: vignetten om door Oostenrijk te mogen rijden!
Grillmeister-alexanderplatz-currywurst-3049De zon vangt deze Grillmeister op Alexanderplatz. Lekkere worsten verkopen deze jongens trouwens, niets mis mee!
Berlijn-in-plaatjes-3052Als je al drie jaar niet op vakantie bent geweest, is dat een hele lange tijd. De laatste werkdagen voor mijn vakantie lijken dan ook niet voorbij te gaan, zo langzaam gaat het. Zelfs mijn computer heeft er last van.
Princess-cheesecake-3053Mijn geliefde is jarig! En dat vieren we natuurlijk met overheerlijke taart bij Princess Cheesecake. Hier verkopen ze de goddelijkste taarten. Kom wel met grote honger én een dikke portemonnee, want de gigantische stukken kunnen dienen als lunch en kosten zo’n 4,50 per punt.

Princess Cheesecake
Tucholskystrasse 37, Mitte

Berlijn-in-plaatjes-3054Tijdens een fietsrit door Kreuzberg, zien we ineens een Hollandrad-winkel. Tja, als Duitsers iets mooi vinden, dan zijn het fietsen uit Nederland (no pun intended!). We nemen een kijkje en komen terecht in een winkel vol met prachtige Gazelle’s en honderden omafietsen. Zo leuk om te zien hoe gek Duitsers zijn van iets dat voor ons Nederlanders zo gewoon is!
Berlijn-in-plaatjes-3057Geen sjiek verjaardagsdiner maar gezellig hapjes en drankjes in Markthalle IX in Kreuzberg. Waar ik een plastic lepel in een knoerthard taartje van Oma Marnies zet. De vulling was smaakvol, maar oef, wat was dit een droge hap! Zo zonde, en dat terwijl Oma Marnies nog best goed bekend staat! Even een tegenvaller dus, toch een beetje spijt dat we niet naar mijn favoriete hartige taartjesbakker Hello Good Pie zijn gegaan…
Berlijn-in-plaatjes-3058We sluiten de verjaardag van mijn vriend af in de leukste biergarten van Berlijn, Pratergarten! Volgens mij kom ik daar elke maand wel een paar keer, de garten komt in vrijwel elke editie van Berlijn-in-plaatjes voorbij! Mijn lief is blij met al z’n nieuwe verjaardagsaanwinsten, waaronder een Go Pro. Proost!
Cafe-am-neuen-see-3062Er is geen betere en misschien ook geen mooiere plek in Tiergarten om neer te ploffen na een lange fietstocht: Cafe am Neuen See heeft een fantastische biergarten, waar je kunt genieten van het mooie bos, het meer (de Neuen See dus) en het gezellige geroezemoes van de mensen om je heen. Helaas stikte het er van de wespen toen wij er waren, dus zijn we na een frisse Apfelschorle weer doorgefietst. Maar hier kom ik graag nog een keertje terug!

Cafe am Neuen See
Lichtensteinallee 2, Tiergarten

Berlijn-in-plaatjes-3071Het is nog steeds mooi weer in Berlijn! Alsof het nooit anders is geweest, genieten!

Berlijn-in-plaatjes-3072En het is echt waar, mopshondjes houden best van bier!
Berlijn-in-plaatjes-3073Eindelijk is het zover, vakantieeeee!!! De laatste werkdag is achter de rug en de voorbereiden voor onze trip naar het zuiden zijn bijna klaar. Omdat het zulk mooi weer is, fiets ik nog even een extra rondje door het centrum van Berlijn. Ik rust even uit bij het bijzondere Holocaust Mahnmal, het monument voor de door de Nazi’s vermoorde Joden. Blijft een bijzondere plaats.

Berlijn-in-plaatjes-3074Der Himmel über Berlin…
Berlijn-in-plaatjes-3079En we zijn onderweg! We zijn nog niet voorbij Leipzig als we al in een hele dikke file terecht komen. Ach, geeft niet: raampjes open, koude mate erbij, het is tenslotte vakantie!

Als je geen trek hebt in foto’s en verhalen die NIET over Berlijn gaan, dan kun je hier stoppen met lezen. Voor een keertje ben ik zelf even toerist en ik neem je mee op reis naar Italië, Toscane om precies te zijn. Als je dat wel aanspreekt, kun je gewoon verder lezen natuurlijk!

Berlijn-in-plaatjes-3080De eerste stop op weg naar het zuiden, is bij vrienden van ons in Beieren. Daar maken we een prachtige wandeling langs een meertje met de honden. Ik merk hoe enorm ik toe was aan de rust van vakantie en slaap enorm veel tijdens de reis.
Berlijn-in-plaatjes-3083Gelukkig ben ik af en toe wakker om te kunnen genieten van het prachtige uitzicht in Oostenrijk. We rijden door de Brennerpas naar het Zuiden en natuurlijk had ik ‘met de vlam in de pijp’ op Spotify opgezocht om op dit moment af te kunnen spelen. Toch paste het niet helemaal. Misschien is dat leuker als je in een vrachtwagen rijdt…
Berlijn-in-plaatjes-3085Na een hele lange dag autorijden, komen we dan eindelijk aan op onze eerste bestemming in Italië, Turijn! Niet alleen omdat ik een Juventus-fan ben wilde ik graag naar deze stad, maar natuurlijk ook omdat ik al zoveel gezien en gehoord had over Turijn, was het een bezoekje waard. En we werden zeker niet teleurgesteld!
Berlijn-in-plaatjes-3085-1Na aankomst in het hotel direct de stad weer in, op zoek naar een leuk eettentje. Wat een chique panden overal, dit is heel anders dan Rome of Firenze!
Berlijn-in-plaatjes-3086Met dank aan Foursquare komen we een geweldig leuke Osteria tegen, niet ver van San Salvario. Tijd voor eten!
Berlijn-in-plaatjes-3087Ons voorgerecht. Dit was zó goddelijk: melanzane, pomodori en mozzarella, met een pesto. Té lekker!
Berlijn-in-plaatjes-3086-1Als buitenlanders kun je in Italië gewoon een pasta nemen als hoofdgerecht en daar heb ik dan ook meer dan genoeg aan. Na de foto moest ik de room er even afscheppen maar de gnocchi met tomaat en pesto was werkelijk onwíjs lekker! Ik weet nog steeds niet precies hoe Italianen dat doen, zoveel smaak geven aan zo’n simpel gerecht. Wonderbaarlijk.

We besluiten om elders een gelato te halen als toetje, dat ik natuurlijk vergat om op de foto te zetten. Maar ach, jullie weten inmiddels vast wel hoe Italiaans ijs eruit ziet, toch?

Osteria Degli Ottoni
Via Giuseppe Pomba, 6, Turijn, Italië.

Berlijn-in-plaatjes-3088De Mole Antonelliana is een bijzondere gebouw dat door heel Turijn te herkennen is. Het is de toren van een voormalige synagoge, vandaag de dag zit er een cinema-museum in het gebouw gevestigd. Ik heb het altijd een bizar gebouw gevonden, vierkant, met zo’n spitse en lange toren. Wel erg mooi en leuk om eens in het echt te zien!
Berlijn-in-plaatjes-3089Een droom komt uit! We hebben een rondleiding door het stadion van Juventus geboekt, wat natuurlijk supergaaf is als je fan bent. We waren de enige niet-Italianen in de groep en de rondleiding was in het Italiaans, maar gelukkig kon ik de kern oppikken en genoot ik voor de rest van een supergave rondleiding van bijna 1,5 uur door dit gloednieuw gebouw. Het was voor mij stiekem heel speciaal om hier na 3 jaar supporterschap eindelijk eens te zijn :-)
Berlijn-in-plaatjes-3090Supergaaf hoe dicht je op het veld kunt zitten, dat maakt het nog gaver om hier voetbal te kijken. Ik kan niet wachten om hier eens een wedstrijd van mijn favoriete club bij te wonen!
Berlijn-in-plaatjes-3091Goed, genoeg voetbal weer voorlopig, we zijn weer terug in het centrum om Turijn verder te verkennen. Onze eerste indruk is dat het een rijke, chique stad is, waar je vooral kunt genieten van winkelen en lekker eten. Op het oog lijkt het niet zo gezellig, maar er zijn genoeg leuke hoekjes en terrasjes waar het leuk is om te zitten of om mee te doen aan de aperitivo.
Berlijn-in-plaatjes-3092-1Wij duiken midden in de Via Garibaldi op een terrasje, dat verrassend gezellig blijkt te zijn, voor een verfrissing. Ik waag me aan een eerste Aperol Spritz ooit en ben niet teleurgesteld. Integendeel, lekker!

Berlijn-in-plaatjes-3092-2Borrelen op een Italiaans terras komt inclusief een paar versnaperingen, inbegrepen bij de drankprijs. Zo zit je ineens ruim een uur op een terras, in plaats van maar een halfuurtje!
Berlijn-in-plaatjes-3093Ja, Turijn is prachtig. Wat een mooie stad! We hebben ruim een dag de tijd gehad om de stad te verkennen, en het smaakt zeker naar meer!
Berlijn-in-plaatjes-3096Voor we doorrijden naar het zuiden, maken we nog een stop op de Monte Cappuccini om het mooie uitzicht over de stad te checken. Prachtig! Het is ietwat heiig, maar in de verte zie je de Alpen liggen. Bij helder weer schijnt het nog mooier te zijn. Prachtig! Turijn, tot gauw!
Berlijn-in-plaatjes-3097Uren later zijn we aangekomen in Zuid-Toscane, bij ons verblijf in de Maremma. We hebben een eigen appartementje met een tuin erbij. Heerlijk, wat ga ik hier nu al van genieten!
Berlijn-in-plaatjes-3098De deur in de tuinmuur leidt direct naar de olijfgaard. Hallo Italië! <3
Berlijn-in-plaatjes-3099We verblijven nabij het stadje Grosseto en verkennen direct de oude stadskern. Tijd voor een ijsje en al helemaal in de vakantiestemming!

Berlijn-in-plaatjes-3100
Berlijn-in-plaatjes-3102Berlijn-in-plaatjes-3103Ook in Grosseto zagen we her en der wat street art. Met name deze prachtige mural van Zedi, die meters lang was, sprak me erg aan. Supergaaf, je verwacht het eigenlijk niet zo, midden tussen de oude gebouwen en kerkjes. Maar het past er prima, op de een of andere manier.
Berlijn-in-plaatjes-3104Natuurlijk hangt de was buiten. Mét Converse schoenen erbij.
Berlijn-in-plaatjes-3105
Berlijn-in-plaatjes-3106Schattig stadje, dat Grosseto. En helemaal niet saai, zoals veel reisgidsen beweerden. We hebben er veel leuke winkeltjes gezien en heerlijk gegeten. Het barst van de leuke eettentjes en ’s avonds is het er gezellig op straat. Het is misschien geen Rome, maar zeker niet saai!

Berlijn-in-plaatjes-3107Op verkenningstocht! Ik ben baas over de kaarten en we rijden door de regio naar Castiglione della Pescaia, een prachtig dorpje aan de zee.
Berlijn-in-plaatjes-8494Oef, daar hebben we geen spijt van! We moeten er een flinke klim voor maken, maar het uitzicht is prachtig! En wat is de zee bláuw, wauw!! Het is flink warm, zo’n 35ºC, maar zomerser kan het voor ons niet worden. Genieten!
Berlijn-in-plaatjes-8526
Berlijn-in-plaatjes-8531
Berlijn-in-plaatjes-3109Niet veel later zitten we aan een prachtig strand en zwemmen we in de zee. Cala Violina is een prachtig strand, met super helder water met veel koraal en prachtige vissen! Met het snorkelmasker en de Go Pro van mijn vriend vermaken we ons uren, tot de zon in de zee begint te zakken.
Berlijn-in-plaatjes-3110Blije vakantie-gup! Ik reis te weinig, is de conclusie die ik al tijdens de eerste vakantiedagen trek. Ik hou enorm veel van Berlijn en hier thuiskomen is geweldig. Maar de behoefte om ook buiten Berlijn te kijken en zelfs buiten de landsgrenzen, blijft. Ik reis graag en zie graag meer van de wereld. Het doet me zoveel goed! Ik kom enorm tot rust en merk dat ik dat nodig had. Eindelijk kan de batterij weer écht even opladen.
Berlijn-in-plaatjes-3112En voor je het weet is Augustus weer voorbij. De 31e Augustus beleefde ik dus niet in Berlijn, maar in Italië, waar ik ook de eerste week van September nog verbleef. Hoe dat allemaal verloopt en wat we zien, doen en beleven, zie je allemaal in de volgende editie van Berlijn in Plaatjes, begin Oktober.

Dankjewel dat je helemaal tot hier gekomen bent met lezen en maak er een hele fijne Septembermaand van!
Liefs, Emma.

3 Comments

 • Emma Esther schreef:

  Hoi Emma!
  Mijn vader en ik bezoeken deze week berlijn, heb jij nog leuke exclusive tips?? De algemene dingen kennen we inmiddels wel..
  We hebben ook in een magazine gelezen dat we in bedrijfskantines kunnen lunchen en dat in een paar studentenhuizen bierbrouwerijen zijn.. Weet jij daar iets van?
  Groetjes, (een naamgenote) Emma :)

  • Emma schreef:

   Hoi Emma! Deze week is het Berlin Art Week, dus zijn er ongelooflijk veel events in de stad. Denk aan bijzondere exposities en gave tentoonstellingen. Aanrader vind ik C/o Berlin, een fotomuseum met de mooiste fotografie-tentoonstellingen! Ook is ABC Art Berlin Contemporary in Station Berlin bij Gleisdreieck een hele gave expositie en alleen nog tot en met zondag te bekijken. Buitenkansje dus! Meer informatie kun je vinden op berlinartweek.de.

   Verder heb ik nog nooit van een bierbrouwerij in een studentenhuis, dus mocht je daar meer over horen, dan hoor ik het graag weer van jou! Er zijn een aantal MENSA’s en bedrijfskantines waar je kunt lunchen, maar over het algemeen ben ik hier niet zo fan van. Goedkoop lunchen kan overal (check hier mijn tips!) en de kwaliteit vind ik niet altijd even best. Een andere toffe lunchtip is het Michelberger hotel, daar kun je ook erg lekker middageten en is een toffe plek om te zitten. Als je meer vragen hebt, dan hoor ik het wel! Je kunt sowieso nog even door m’n blogs bladeren, zitten genoeg niet-doorsnee dingen bij :-) Veel plezier in Berlijn! Groetjes van andere Emma ;-)

 • Evava schreef:

  Wat heerlijk die foto’s van Italie! Ik kan echt niet wachten om weer op roadtrip te gaan <3

Leave A Reply

Your email address will not be published.