Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in Plaatjes #7

Home » Berlijn in Plaatjes #7

Alweer een maand voorbij! In tegenstelling tot de maand juni, was het een gezellige en zonnige maand, met heel veel mooi weer. Kees en ik hadden wat te vieren, bezochten veel bijzondere plaatsen die al heel lang op ons verlanglijstje stonden en ondertussen moest er ook nog gewoon gewerkt worden. Ik heb natuurlijk ook een hoop mobiele foto’s gemaakt, omdat ik het maken van snapshots gewoon niet kan laten. Ze staan allemaal op een rijtje voor je, in de alweer zevende editie van Berlijn in Plaatjes!

Juli is mijn favoriete maand in Berlijn. Vaak is het warm, zomers en gezellig. Ook was het de eerste maand die we meemaakten als inwoners van Berlijn. Want op 1 juli vieren we ons Berlijn-jubileum. Dit jaar wonen mijn vriend en ik alweer twee jaar in Berlijn! Dus trapten we de maand af met een relaxt diner in onze favoriete Biergarten: Raststatte Pratergarten in Prenzlauer Berg. Hier krijg je een van de beste schnitzels van de stad en kun je relaxt buiten zitten op het terras.

Berlijn in plaatjes

Ook na twee jaar in Berlijn, ben ik nog steeds blij en happy om hier te wonen. We hebben geen dag spijt gehad van de keuze om te gaan en meer en meer vinden we onze draai hier. Uiteraard heb ik een blogje gewijd aan ons jubileum, dat lees je hier: Twee jaar in Berlijn – een terugblik.

Berlijn in plaatjes

Na ons diner besloten we met de U-bahn naar de andere kant van Berlijn te tuffen, om een ijsje te halen bij Mos Eisley. Ook dat is voor ons Berlijn: eten in Friedrichshain, ijs in Neukölln. Je bent er zo!

Berlijn in plaatjes

En wat doe je als je een ijsje hebt gehaald bij Mos Eisley? Dan eet je dat natuurlijk niet daar voor de deur op. Nee hoor, je loopt een klein stukje door en ploft lekker in het gras op Tempelhof! We hadden geluk dat de zon nog niet onder was en konden daarom heerlijk genieten van een fijne wandeling over het voormalige vliegveld. Een op en top Berlijnse avond voor ons.

Berlijn in plaatjes

<3

Berlijn in plaatjes

Het vliegtuig waarop de brandweer van Tempelhof oefende met blussen, staat er nog steeds. Weliswaar achter een hek maar toch. Een bizar schouwspel!

IMG_1768

We werden getrakteerd op een wonderbaarlijk mooie zonsondergang. Wat is Tempelhof dan een heerlijke plek. Niets meer te zien van de stad!

IMG_1763

IMG_1765

Twee muzikanten bij de späti onder Eberswalder U-bahnhof.

IMG_1771

Weekend! En dat trappen we af bij Yaam, het Afrikaans cultureel centrum van Berlijn. Hier kun je naar optredens van toffe bands, street food uit allerlei Afrikaanse landen eten en bovendien genieten van een heerlijke cocktail bij de strandbar aan de Spree. De enorme hoeveelheid gave street art krijg je er gratis bij!

IMG_1772

Proosten op een fijn weekend met Jörg en Kees. Prost!

IMG_1773

Yaam is een onwijs gezellige strandbar. Binnen mum van tijd was ik helemaal relaxt na een drukke werkweek en liep ik op m’n blote voeten naar de bar voor een drankje. Iedereen is er heel gezellig en ontspannen en er hangt een hele leuke sfeer.

IMG_1774

IMG_1775

Aan de voorkant van Yaam, aan straatzijde, staan de street food trucks waar je allerlei Ghanese, Jamaicaanse en Ethiopische dingen kunt krijgen. Je kunt daar een prima bordje eten halen en zo meenemen naar je plekje in de strandbar, zodat je een hele avond voorzien bent. Heerlijk!

IMG_1776

IMG_1777

Voor we op zoek gingen naar de volgende stop, was het al vele uurtjes later. Het was mijn eerste bezoek aan Yaam, maar zeker niet het laatste! Wat een heerlijke plek!

Yaam
Adres: An der Schillingbrücke 3, Friedrichshain
OV: S Ostbahnhof

IMG_1779

Op de Schillingbrücke heb je altijd een prachtig uitzicht op de Fernsehturm. En met zo’n mooie avond, als de lucht zo roze is, is het nog nét een tikje mooier. Oh Berlijn… <3

IMG_1781

De gezelligheid bij Yaam gaat nog even door!

IMG_1783

Na een heerlijke avond in Kreuzberg met vrienden, gaan we richting de U-bahn. We wandelen langs dit bijzonder gave werk van Victor Ash, ’the Astronaut’. In het donker houdt de astronaut een vlag vast, overdag is die niet te zien. Gaaf toch?

IMG_1784

De hittegolf heeft ook Berlijn bereikt en we halen met gemak de 40ºC. Hot! We volgen ons eigen hitteprotocol en gaan niet de deur uit. We genieten van de schaduw op ons balkonnetje en drinken liters zelfgemaakte ijsthee. Heerlijk!

IMG_1787

’s Avonds is de ergste hitte weg en duiken we met ons barbecue-tje het park in. Ik heb voor het eerst saté gemaakt en we barbecuen voor het eerst met z’n tweetjes in ons eigen park om de hoek. Superfijn!

IMG_1785

Daarna is het nog veel te warm om te gaan slapen en dus duiken we nog even het centrum in voor een ijsje. Bij Giorgio Lombardi dit keer, een van de beste ijssalons van de stad! Het is al ruim na tien uur ’s avonds maar in de stad bruist het van de gezelligheid en zitten alle terrasjes overvol. Super gezellig!

IMG_1786

Hmmm, pistache ijs! Heerlijk! Ben je benieuwd naar meer fijne ijssalons in Berlijn? Bekijk dan deze blog met tien van mijn favorieten!

IMG_1789

Op zondag is het nóg warmer en dus trekken we erop uit naar een fijn meer. Het wordt weer de Liepnitzsee, een prachtig meer, zo’n 30 kilometer boven Berlijn. Ik heb zo genoten van de rust, dat is vergat om foto’s te maken! Pas toen we terug waren op het treinstation, kwam ik op dat idee. Oeps!

IMG_1790

Maar we hebben een heerlijke dag gehad en zijn helemaal ontspannen na zwemmen, tukken en lekker lezen! Als je een impressie wil van de Liepnitzsee of graag wil weten hoe je daar het beste kunt komen, klik dan even door naar deze blog over de Liepnitzsee.

IMG_1792

‘S avonds volgt een gigantisch onweer, met een enorme hoeveelheid flitsen. Nieuwsgierig als we zijn, hangen we beide uit ons raam om het schouwspel te bekijken.

IMG_1793

Hebbes!

IMG_1794

De gewone werkweer begint weer. Helaas zijn die voor mij niet zo bijster interessant en zit ik vooral de hele dag binnen op kantoor. De lunch is daarom een aangename afwisseling en met zoveel fijne eettentjes in de buurt, kom je nog eens ergens. Ik sprak met een oud-collega af bij W-Imbiss voor een soep met naan. Lekker!

W-Imbiss
Kastanienallee 49, Prenzlauer Berg

IMG_1796

En weer terug op kantoor! Hoofdtelefoon op met lekkere muziek, en gaan met die banaan!

IMG_1798

Mijn beloning als ik de trap af kom van de sportschool: een prachtig uitzicht.

IMG_1797

Als ik de hele dag op kantoor zit te werken en daarna naar de sportschool ga, vergeet ik soms dat ik in een hele fijne stad woon. De Fernsehturm herinnert me daar altijd weer eventjes aan.

IMG_1799

Eindelijk een getränkemarkt gevonden die Thomas Henry Spicy ginger heeft. Hmmmmm! Hier ben ik gek op,  en in ’t weekend maak ik hier graag een moscow mule cocktail mee!

IMG_1800

De week vliegt alweer voorbij en ik spendeer samen met Kees een zaterdag bij Ikea. Jammer, maar waar je ook woont: ook dat hoort bij het dagelijks leven. Gelukkig heeft Berlijn drie Ikea fillialen, dus keus genoeg!

IMG_1801

We krijgen logee’s, dus installeren snel nog wat gordijnen in onze erker in de woonkamer. Voor:

IMG_1802

En na. We hadden behoefte aan wat kleur!

IMG_1803

Tijdens een toevallige wandeling door Mitte, kom ik weer langs de ingang van The Weinmeister hotel. Als je het mij vraagt een van de coolste hotels van Berlijn, met een awesome dakterras.

IMG_1805

De regen kwam.

IMG_1807

Gelukkig, Kaschk zit er nog! Nadat ik van een Twitteraar hoorde dat mijn favoriete craft beer bar niet meer bestond, ging ik direct even kijken. Ik kon het me niet voorstellen. Maar gelukkig was het vals alarm, deze leuke kroeg zit er gewoon nog!

IMG_1808

Hofjes galore! In dit prachtige hofje aan de Schönhauser Allee, kwam ik dit mooie werk tegen. Wat een gaaf portret!

IMG_1811

Deze Barkas B1000 is een oude bus, afkomstig uit de DDR. Deze busjes werden heel veel gebruikt voor transport, niet in de laatste plaats door de Stasi, voor anoniem gevangenenvervoer…

IMG_1812

Ook bij Platoon aan de Schönhauser Allee kun je de mooiste street art vinden. Welke artiesten herken jij?

IMG_1813

IMG_1814

Ik schreef het al eens eerder: ook in Pankow komt steeds meer street art in het straatbeeld. Deze fantastische mural is gloednieuw en de artiest ken ik niet. Gaaf!

IMG_1815

In dezelfde straat worden nog meer muren gebruikt voor het maken van murals. Supergaaf, want dit ietwat depressieve straatje ziet er nu veel beter uit. Ik vind het cool!

IMG_1816

Schrik en commotie bij ons op het werk! Plotseling lijkt er brand te zijn in het prachtige historische Postfuhramt, dat momenteel grondig gerenoveerd wordt. De rook stinkt als een malle en binnen twee minuten is de straat afgezet en ziet het zwart van de politie en brandweer. Mijn collega’s en ik staan allemaal met onze neus tegen de ruit om te kijken hoe erg het is.

IMG_1817

Gelukkig lijkt het mee te vallen. Binnen een paar minuten is de brand geblust en pakken de brandweermannen weer in. Ik ben erg blij dat het meevalt want het Postfuhramt is een van mijn favoriete gebouwen uit de stad!

IMG_1818

Het einde van de dag alweer, tijd voor een hapje eten!

IMG_1819

Samen met Marjolein ga ik eten bij Omoni, volgens de kritieken een van de beste sushirestaurants van Berlijn. We bestellen een tafel vol met heerlijkheden en vallen aan.

IMG_1820

En de reviews liegen niet, sushi is hier inderdaad erg lekker en origineel! Marjolein probeerde een Kopenhagener roll, met asperge erin! De vis is supervers en smakelijk, en de bediening is snel en prettig. Wel hadden we ietwat veel besteld, wat stiekem een beetje zonde was. Als je een mooi sushi-restaurant zoekt waar je erg goede sushi kunt bestellen, dan is Omoni echt een aanrader. Wel even een paar dagen van te voren reserveren, want ze zitten vaak helemaal vol!

Omoni sushi
Kopenhagener strasse 14, Prenzlauer Berg.

IMG_1822

Voor een afzakkertje gaan we naar Pratergarten, waar we genieten van een biertje en de heerlijk zwoele zomeravond. Het blijft een van de mooiste biergartens van Berlijn.

IMG_1823

Prater biergarten
Kastanienallee 7, Prenzlauer Berg
OV: U2 Eberswalder strasse

IMG_1825

Ik vergeet wel eens dat ook de perrons van de U-bahn gewoon schoongemaakt moeten worden. Met een dweilmachine. Tja…

IMG_1826

Dit is zo waar! Gespot op de Kastanienallee.

IMG_1827

Little Lucy is op oorlogspas. Street art van El Bocho.

IMG_1828

Ondanks het feit dat ik veel oude Oost-Duitse auto’s zie rijden, zijn oud West-Duitse auto’s wat zeldzamer. Deze Volkswagen T2 is een aangename afwisseling.

IMG_1829

 

IMG_1830

Steeds vaker probeer ik ’s avonds na mijn werk nog een wandeling te maken. Ik geniet zoveel als ik kan van de warme en mooie zomeravonden! Camera mee en wie weet wat je tegenkomt. Toen ik een tijdje naar deze Ampelmann stond te kijken, kwam ik op het idee om daar eens een blog over te schrijven. Het werd een leuk verhaal met – natuurlijk – een stukje geschiedenis over dit grappige mannetje. Lezen? Klik hier!

IMG_1831

Niet elke vrijdagavond wordt gevierd met uitgebreid eten en een strandbar, geen zorgen hoor. Soms zit ik ook gewoon lekker op ons balkon, met een beetje chips en een fles Wostok limo. Een combinatie van gemberlimonade en dragon. Lekker!

IMG_1832

Op naar Lichtenberg, bij Landsberger Allee wachten we op de tram.

IMG_1833

We bezoeken een enorme Aziatische voedselmarkt, waar ik zoek naar usual suspects, zoals kroepoek, sereh en een fatsoenlijke sambal. Dat lukt! Ook kom ik dit emmertje tegen, met groene smurrie erin en allerlei zakjes. Dit ken ik uit de Indonesische keuken en het heet tjendol. Een mix van pandan (de groene sliertjes), met gecondenseerde melk, rietsuikersiroop en kokosmelk, gekoeld met een flinke schep crushed ice. Erg lekker als het vers gemaakt wordt, als een toetje na een pittige Indonesische maaltijd. Maar zo in zakjes, om kant en klaar mee te nemen, heb ik nog nooit gezien! Ik laat het maar even staan…

IMG_1834

We wandelen verder door het Dong Xuan Center in Lichtenberg en vallen van de ene in de andere verbazing. Ik schrik helemaal als ik zie dat deze nagellak-rekken hier maar 18 euro kosten! Toen ik nog in Nederland woonde en zeer actief nagellak verzamelde, betaalde ik voor zo’n rek ruim het dubbele.. Schrikken! Lees meer over deze bijzondere groothandel met Aziatische producten in mijn sfeerimpressie van het Dong Xuan Center.

IMG_1835

Koffie? Deze plattenbauten vlakbij Alexanderplatz staan op de nominatie voor de sloop. Ik kan ze geen ongelijk geven, wat een trieste boel. Ik ben benieuwd wat er voor in de plaats komt. Overigens is in de straat achter deze flats, een deel van Goodbye Lenin opgenomen. Erg grappig om te herkennen!

IMG_1836

Ben je wel eens in de Ampelmann store geweest? Ik ben er als toerist een paar keer naar binnen gelopen maar sinds ik hier woon niet meer. Je krijgt hier wel ietsje meer dan slechts een paar sleutelhangers, wat een enorme hoeveelheid producten! Misschien toch ook maar eens een t-shirt met een ampelmann erop aanschaffen?

IMG_1837

IMG_1839

Ik vond dat ik zelf vanuit kantoor al een mooi uitzicht had. Maar het uitzicht vanuit de lift op de zesde verdieping slaat alles. Sjonge…

IMG_1841

Ik besloot om vanuit werk een wandeling door Kreuzberg te gaan maken. Onlangs ontdekte ik in de appstore een nieuwe Berlijn-app, namelijk over graffiti. Deze app vertelt meer over de bekendere werken in Berlijn en door welke artiesten het werk is gemaakt. Aan de hand van de app stelde ik een wandeling samen om een aantal van deze werken te gaan bekijken. Dit werk is van Don John en heet Birds.

IMG_1842

Sobre. Een gave Franse artiest die Berlijn laat swingen met zijn werk.

IMG_1844

Tijdens mijn wandeling kwam ik midden in Kreuzberg zomaar op een filmset terecht! Met alles erop en eraan, licht, geluid, catering en een heel kamp, opgezet voor de crew. Supergaaf! Helaas kon ik er niet achter komen welke film ze aan het draaien waren.

IMG_1845

In deze bus zat de productie te lunchen en bij te komen. Supergaaf, wat een prachtig ding! Het blijkt een Kässbohrer te zijn, een Oostenrijks merk.

IMG_1846

IMG_1747

Der Himmel über Berlin

IMG_1847

Na een leuke wandeling van 5 kilometer, kom ik uit bij dit werk in Friedrichshain. Ik ben zwaar onder de indruk van de enorme hoeveelheid gave en bijzondere street art in Berlijn! Wat een gave stad is het toch. Zelf ook zo’n wandeling maken? In deze blog lees je alles over mijn wandeling en de app die ik daarvoor heb gebruikt.

IMG_1854

Bornholmer Strasse

IMG_1855

Geloof het of niet, maar mijn vriend heeft (na jaren en jaren gezeur van mij te moeten aanhoren), eindelijk een fiets aangeschaft. Om het te vieren stappen we samen op de fiets voor een ijsje en komen we terecht bij California Pops, waar je heerlijk vers waterijs kunt kopen.

IMG_1856

100% natuurlijke ingrediënten, geen rommel en veel melk-vrije alternatieven voor ondergetekende. Heerlijk! Ik koos voor een meloen-mint ijsje en Kees nam een ananas-chili lollypop. Mmmm! Dit is écht een winner hoor, dit moet je absoluut eens proberen. De ijsjes zijn 2,50 per stuk, maar als je bedenkt dat ze net zo groot zijn als een magnum, én nog veel lekkerder, dan is dat helemaal niet zo duur.

California pops
Falckensteinstrasse 4, Kreuzberg
OV: U1 Schlesissches Tor 

IMG_1859

Of de zon nou schijnt, of dat er een zomerstorm-van-heb-ik-jou-daar aankomt: de Fernsehturm staat er altijd mooi bij.

IMG_1861

Ik ben een verwoed verzamelaar van fotografie-apps voor mijn iPhone. Ik gebruik met name Camera+, A beautiful meme en Diptic. Sinds kort is ook ProCamera daar aan toegevoegd, waar je de mooiste mobiele HDR foto’s mee kunt maken. Een supergave app, met een enorme hoeveelheid aan opties en mogelijkheden. Erg leuk om mee te experimenteren! 

IMG_1862

Wat is jouw favoriete app voor fotografie met je smartphone?

IMG_1864

Soms schiet het ineens heel erg vooruit, soms lijkt het alsof het Berliner Schloss nooit af is. Nog een jaartje geduld!

IMG_1865

Er zijn altijd toeristen bij die er alles voor geven om mooi met de Fernsehturm op de foto te gaan. Ahum…

IMG_1866

Zo héél af en toe, eens in de zoveel tijd, dan mis ik een Nederlands biertje. Met name een Grolsch beugel is erg lekker op een warme en drukkende avond. Toen ik dat op twitter schreef, werd ik erg uitgelachen door mensen die niet begrepen dat ik Grolsch dronk, met zo’n enorme keuze aan goed Duits en Pools bier. Tja, what can I say. Nostalgie smaakt gewoon goed!

IMG_1870

Zaterdag! En de voorbereidingen voor onze zomervakantie naar Italië zijn begonnen. Ik moest dus op bikini-jacht! Niet mijn favoriete shop-moment moet ik zeggen, gelukkig hoeft dat niet elk jaar. Daarna was het tijd voor lunch, bij Shiso burger. Deze tent zit altijd bomvol, en behoort tot een van de beste burgertenten van Berlijn. Maar ze zijn zó lekker, dat het ’t wachten waard is. Ik koos voor een chili-lemon burger, met een vleugje koriander. Hij was nog lekkerder dan ik me kon herinneren van de vorige keer.

IMG_1871

Je kunt zowel overdag als ’s avonds eten bij Shiso. Overdag kun je gebruik maken van het lunchmenu, dat bestaat uit een burger naar keuze, frietjes en een drankje naar keuze, voor in totaal €8. Ik zou dat wel doen als je echt grote honger hebt, zelf heb ik eigenlijk altijd wel genoeg aan een burger. Ze zijn relatief klein maar wel héél lekker en prima vullend voor een lunch.

Shiso Burger
Auguststrasse 29, Mitte.
OV: U8 Rosenthaler Platz/Weinmeister strasse

IMG_1872

Geloof het of niet, we waren weer op de fiets! Ik vind in m’n eentje fietsen echt vreselijk saai, maar samen is het een stuk leuker en gezelliger. Zo kwamen we in straten waar ik ook nog nooit was geweest. Voor ik het wist stonden we voor een enorme bunker, midden in een woonwijk. De bunker werd in de Tweede wereldoorlog ontworpen door Albert Speer en gebouwd door dwangarbeiders. Hij diende ter bescherming van de bevolking bij bombardementen en is na de oorlog door de Sovjets als gevangenis gebruikt.

IMG_1874

Tijdens de DDR tijd wordt de bunker gebruikt als opslag voor exotische groenten en fruit uit Cuba, waardoor de plaatselijke bevolking het gebouw omdoopt tot ‘Bananenbunker’. Na de Wende komt de Bunker telkens weer in andere handen en verandert van techno-tempel waar ook fetish-feestjes worden gegeven, tot expositieruimte voor allerlei soorten kunst. Uiteindelijk koopt kunstverzamelaar Christian Boros de bunker, die hij ombouwt voor zijn collectie. Bovenop de bunker wordt een appartement gebouwd, waar hij in woont met zijn gezin. Om zijn kunstcollectie te zien, kun je een rondleiding van 1,5 uur boeken via de website van Sammlung Boros.

Boros Bunker
Reinhardtstr. 20, Mitte

IMG_1875

Wij fietsen nog vrolijk een stukje verder!

IMG_1876

Toch? Hallo?

IMG_1877

Ja ja, nu weten we het wel!

IMG_1878

Oké, dit loopt uit de hand!

IMG_1879

Hé! Nog een bunker? Nou nee. Dit is een oude wachttoren, onderdeel van de Berlijnse muur. We besloten na het bekijken van de Boros bunker een stuk Mauerweg te fietsen en kwamen zo bij de Humboldthafen terecht, waar deze bunker staat. Op de Facebookpagina van WattedoeninBerlijn schreef ik een stukje over deze toren en waarom deze zo bijzonder is.

IMG_1880

We fietsen verder over de Mauerweg en komen vlakbij Nordbahnhof langs dit desolate stukje muur. Niet achter hekken, officieel geen monument maar gewoon nog altijd daar.

IMG_1882

Op zondag besluiten we om eens iets heel anders te gaan doen. We nemen de trein naar Oranienburg.

IMG_1884

En bezoeken voormalig concentratiekamp Sachsenhausen. Slechts 30 kilometer ten noorden van Berlijn. Met de S1 naar Oranienburg en een kleine wandeling later, ben je er zo. Bizar, hoe zo’n kamp midden in de woonwijk ligt.

IMG_1885

Mijn nekharen staan overeind, als we door de poort met ‘Arbeit macht Frei’ het terrein op lopen. Het is de eerste keer dat ik een concentratiekamp bezoek en ik heb eerst wat moeite om me voor te stellen hoe het geweest moet zijn. Maar nadat we in een paar barakken zijn geweest en het prikkeldraad van dichtbij hebben bekeken, is het echter dan ooit. Wat een bizár idee dat hier duizenden mensen zijn opgesloten en vermoord, puur om wie ze zijn, waar ze in geloven, voor staan of omdat ze toevallig in een bepaalde familie zijn geboren. Gruwelijk.

IMG_1886

We hebben uren door kamp Sachsenhausen rondgelopen en waren behoorlijk onder de indruk. Veel Nederlandse verzetsstrijders zaten hier gevangen, velen zijn gefusilleerd. Ook had Sachsenhausen een gaskamer en crematorium, wat ik helemaal niet wist. Binnenkort kun je hier een uitgebreide blog met foto’s over verwachten.

IMG_1887

Tijdens een lunchwandeling ontdek ik wéér een stukje art van Ken Plotbot op Haus Tacheles. Inmiddels heb ik al vier werken van hem gevonden op  de voorkant van het pand.

IMG_1888

Ah, regen? Bah! Dat hadden we niet afgesproken!

IMG_1889

IJs dan maar weer! We gaan met vrienden een hapje eten en lopen daarna langs Hokey Pokey, een van de beste ijssalons van Berlijn. De keuze aan smaken is weer enorm!

IMG_1890

We hebben geluk en er staat geen enorme rij voor de winkel. Toch is het nog best druk, zelfs op een doordeweekse regenachtige avond. Ik ga voor Mississippi brownie en prosecco-munt ijs. En dat is echt onwijs lekker. Dit moet je geprobeerd hebben!

Hokey Pokey
Stargarder strasse 73, Prenzlauer Berg.
OV: S+U Schönhauser Allee

IMG_1891

Op een doordeweekse avond maak ik nog snel een tripje naar Wilmersdorf. Daar kom ik normaal nou nooit!

IMG_1892

Mooi is het hier wel!

IMG_1893

Doet u mij maar een soep van de dag alstublieft!

IMG_1895

Samen met Kees spreek ik af voor lunch. Een van de fijne perks van bij elkaar in de buurt werken, is dat we ook halverwege de werkdag eens samen kunnen gaan eten! Kees neemt me mee naar Rou, een vegetarische(!) vietnamees.

IMG_1897

Hier hebben ze heerlijk verse gerechten op de kaart, met heel veel groente, tofu en vegetarische kip op de kaart staan. Een dagmenu inclusief drankje kost €5,50 en je krijgt een bord vol met eten!

Rôu Vegetarian
Schwedter Strasse 25, Prenzlauer Berg

IMG_1898

Tegen het eind van de week voel ik me niet zo heel erg lekker. Vlak voor ik halverwege de dag naar huis ga, zie ik de Fernsehturm nog even staan shinen in de zon. Zie je wel, wat voor weer het ook is, de Fernsehturm is altijd mooi.

IMG_1899

De laatste dag van juli breng ik door in bad met een film, slapend in bed en slapend op de bank. Ik ben nog steeds herstellende van de enorme blow aan mijn immuunsysteem en dan is omgaan met toenemende stress op het werk niet altijd even eenvoudig. Zo moet ik dus soms nog even een tandje terugschakelen. Het gaat gelukkig al veel beter dan aan het begin van het jaar en daar ben ik maar wat blij mee! Nog een paar weken tot we eindelijk – voor het eerst in drie jaar – weer op vakantie gaan. Ik ben er zó aan toe, ik kan echt niet wachten!

IMG_1901

Wat een lange Berlijn-in-Plaatjes is dit geworden zeg! Als je tot hier bent gekomen met lezen, dan neem ik mijn -spreekwoordelijke – hoed voor je af! Bravo!

De volgende Berlijn-in-Plaatjes laat voorlopig even op zich wachten en komt pas half september, vanwege mijn vakantie. Ook zul je de komende zes weken wat minder blogs voorbij zien komen, omdat er achter de schermen hard aan een nieuwe lay-out wordt gewerkt en ik de aandacht wat moet verdelen. Toch niets missen?

 • Volg me dan op Instagram: @doeninberlijn voor zowel leuke foto’s als stories!
 • Of op Twitter: @doeninberlijn
 • En verdere Berlijn-updates kun je uiteraard volgen via Facebook: Wattedoeninberlijn.
 • Heb je specifieke vragen? Laat dan even een reactie achter!

Bedankt voor het lezen allemaal, tot de volgende editie! Liefs, Emma.

4 Comments

 • Thessa schreef:

  Wat een heerlijk overzicht weer en leuk dat ik nu ook dingen herken omdat ik er geweest ben!

 • Merel schreef:

  Fiiiiiijn al die plaatjes! <3

 • Eva - eighty7 schreef:

  Wat een fijne plaatjes <3 Ik waan me weer even terug, heerlijk!

 • Marjolein schreef:

  Wat een fijne plaatjes weer Em, ik word er blij van! Wat is de zomer in Berlijn toch grandioos. Die street art in Pankow ziet er gaaf uit zeg! Dat wil ik ook graag eens met eigen ogen bekijken <3.

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl