Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in Plaatjes #4

,
2
Home » Berlijn in Plaatjes #4

April was een prachtige maand! Ik begon aan een nieuwe baan, de lente brak in volle glorie door en oh wat was het genieten van het mooie weer! Natuurlijk bezocht ik weer heel veel leuke dingen en eettentjes en maakte ik weer heel erg veel mobiele foto’s. Ik neem je graag mee door de afgelopen maand in alweer de vierde editie van Berlijn in Plaatjes! 

IMG_9010

Wat een uizicht vanuit mijn nieuwe kantoor! Sinds 1 april werk ik op de Oranienburgerstrasse, bij een e-commercebedrijf. Wat heb ik geboft met mijn nieuw werkplek! Het was wel een beetje raar beginnen, 1 april was een woensdag en dus vlak voor het paasweekend! Dus ik werkte maar twee dagen en kon daarna alweer van vier dagen vrij genieten!

IMG_9007

De Ruijter hagelslag, sandwichspread, Melba toastjes, Speculoos, Brinta en Hertog Jan bier. Als je een tijd buiten Nederland woont ga je vanzelf bepaalde producten missen! Zo kan ik niet zo heel erg goed zonder extra pure hagelslag of topdrop. Maar gelukkig hebben we daar vaak een voorraad van in huis en kocht ik in dit schattige winkeltje dus niets. Toch is het erg leuk om te zien wat ze bij bij Toute Sweet in het Nikolaiviertel allemaal verkopen! Je kunt er ook een kopje koffie drinken op het leuke terras en daarbij genieten van echt Hollands gebak, zoals hazelnoottaart en tompoezen! Heerlijk!

IMG_9008

Toute Sweet – lunchroom
Adres: Am Nussbaum 8, Berlijn Mitte (Nikolaiviertel)
OV: S/U Alexanderplatz of U2 Klosterstrasse.

IMG_9006

Het is bijna Pasen, Duitsers hangen graag overal gekleurde eieren in de bomen of aan struiken in hun tuin. De lente is nog niet begonnen dus dit beetje extra kleur vrolijkt de boel erg fijn op!

IMG_9005

Wat reflecteren de wolken toch prachtig in de façade van de Nederlandse Ambassade aan de Spree! Dit gebouw is ontworpen door Rem Koolhaas en lijkt nog het meest op een glazen kubus. Koolhaas noemt het zelf ‘het kaartenhuis’ en won met dit ontwerp meerdere architectuur-prijzen. Ik ben er na de MH17 ramp een keer geweest, om het condoleanceregister te tekenen. Toen viel me op dat het gebouw helemaal geen trappen heeft maar gebouwd is uit verdiepingen die via een doorgaand pad aan elkaar verbonden zijn. Best bijzonder! Ook kun je vanuit dit gebouw de Fernsehturm goed zien. Bij de bouw is zelfs vastgelegd, dat dat er nooit meer iets gebouwd mag worden tussen de ambassade en de Fernsehturm dat het zicht kan belemmeren.

IMG_8999

Cheesecake en koffie bij Katie’s Blue Cat! Ik kan er niets aan doen maar ik zwicht toch altijd weer voor de New York cheesecake. Zo lekker!  Bovendien is Katies Blue Cat echt een heel erg leuk tentje in een prachtig gedeelte van noord-Neukölln, de Reuterkiez. Het terras in de zon is ook absoluut een aanrader!

IMG_9003

Katie’s Blue Cat 
Adres: Friedelstrasse 31, Neukölln
OV: U8 Schönleinstrasse of U1 Görlitzer bahnhof

IMG_8997

Vrolijk pasen! Elk jaar maak ik weer veel werk van het paasontbijt, inclusief paastakken met geschilderde eierschalen. Ik geloof dat het niet eens zo uitgebreid is als wat sommige Duitsers doen, als ik de vele versiering mag geloven.

IMG_8996

Ik vraag me altijd af wat voor mensen dit soort oude afgedankte limo’s opkopen. Hij was eigenlijk nog in een prima staat

IMG_8994

Op zondag kom ik erg graag op de Berlin Village Market in Neue Heimat, op het RAW Gelände in Friedrichshain. Het is pas begin april maar in de zon is het warm en ik neem er een overheerlijk wijntje bij. Proost!

IMG_8995

Hee kijk nou, de leukste snoepwinkel van Berlijn heeft ook een standje op de markt. Ik schreef al eens een blogje over Zuckerberg

IMG_8992

Buiten, in een simpel tentje, staan twee stoere kerels heerlijke spareribs te braden. Gemarineerd in de heerlijkste whisky en geroosterd op een houtvuurtje zijn dit werkelijk de meest malse spare ribs die ik OOIT gegeten heb. Een portie mac’n cheese erbij en smullen. Mmm! Wat een aanrader, de jongens van Whisky Ribs!

IMG_8993

Botermals. Mmmm!

IMG_8990

Een heerlijk weertje, lekker buiten zitten. Gelukkig was het niet zo smoordruk en konden we een fijn plekje vinden.

IMG_8988

IMG_8989

De afsluiter en mijn favoriete Italiaanse delicatesse (ja, dit gaat zelfs boven gelato!): een cannolo! Een sicilliaans koekje met een ricottavulling. Ik deelde ‘m met mijn vriend, want ik kan eigenlijk niet zo heel goed tegen melkproducten. Maar oh, wat is dat lekkerrr!

IMG_8987

Herkennen jullie hem nog? Mooie mural van artist MTO, die ook bij ons in Pankow een mural heeft achtergelaten.

IMG_8986

IMG_8985

Het RAW Gelände is een oud voor-oorlogs reparatieterrein voor treinen en de perfecte plek om street art te spotten als je in Berlijn bent.

IMG_8984

IMG_8983

Bekende en onbekende street artiesten ‘zetten’ hier hun werk neer. Dit grappige jongetje is een creatie van de Franse artiest Zabou, die momenteel in London verblijft.

IMG_8981

Dag RAW Gelände, tot de volgende keer!

IMG_8980

Dag zon! Het is heel gek maar vrijwel elk jaar zet ik deze plattenbau-flat naast Ostbahnhof wel eens op de foto. Ik vind de hemelsblauwe kleur zo mooi!

IMG_8978

In Berlijn zie je mensen op de meest mooie creaties fietsen. Oude, jonge fietsen, vouwfietsen, van alles.

IMG_8977

Tijd voor weer een nieuwe werkdag! Wat een prachtig uitzicht toch weer.

IMG_8976

De Neue Synagoge blijft een van de mooiste en meest bijzondere gebouwen van Berlijn. De koepel glimt je tegemoet! Ik heb gelezen dat je ook in de koepel zelf kunt, misschien eens doen tijdens m’n lunchpauze.

IMG_8973

De werkdagen vliegen voorbij! Ik fiets met mooi weer graag over het Mauerpark naar huis of wandel samen met Kees vanuit Prenzlauer Berg naar huis over de Mauerweg. Wat heerst daar toch een heerlijk sfeertje na een warme en zonnige dag!

IMG_8972

IMG_8969

IMG_8968

Lekker een biertje drinken na het werk of zelfs barbecuen. Berlijners maakt het geen hol uit welke dag van de week het is, als de zon schijnt is elke dag barbecue-dag!

IMG_8967

Eindelijk is het zover, het bloesem-seizoen op de Mauerweg is echt losgebarsten! Elk jaar is het weer genieten en loop/fiets ik er zoveel mogelijk langs. Wat een grote roze wolken. Zo mooi!

IMG_8975

Bij Bornholmerstrasse zakt de zon altijd prachtig in het westen onder de horizon. Het is eigenlijk niet eens een bijzonder stationsgebouw maar toch vind ik het prachtig afsteken tegen de gekleurde hemel.

IMG_8966

Die teksten op de prullenbakken van de BSR zijn vaak zo lollig, haha! Grofweg vertaald: “Geweldig, zoals het u gelukt is om uw viervoeter’s hoopjes in plastic en al bij ons achter te laten!”

IMG_8965

Weekend! Een extra goede reden om weer via de Mauerweg richting Prenzlauer Berg te wandelen. Bloesem bij daglicht! Veel mensen kwamen met fotocamera en al een kijkje nemen. Wat een kleurenpracht.

IMG_8964

De bomen zijn overigens een geschenk van een Japans tv-station, dat na de Wende wilde helpen om Berlijn wat op te vrolijken. Zo staan er meer dan duizend van deze Japanse Sakura bloesembomen op de Berliner Mauerweg.

IMG_8963

IMG_8962

Bloesem of niet, koud of niet, de zon schijnt! En dus kan ook ’s ochtends om 11 uur, best al de barbecue aan.

IMG_8961

Bernauer Strasse. Een belangrijke touri-spot voor mensen die nog graag een oud gedeelte van de muur willen bekijken.

IMG_8960

Ik post overigens regelmatig mijn foto’s door op Instagram. Als je het leuk vindt kun je me daar ook volgen! Ik heet daar @doeninberlijn.

IMG_8958

Een groen paasei vlakbij de Oberbaumbrücke!

IMG_8957

Nog vroeg in april maar nu al tijd voor het eerste ijsje van het seizoen! ik ben verzot op de simpele sinaasappel-waterijsjes die je overal kunt krijgen.

IMG_8954

Werken in het Scheunenviertel, betekent veel wandelen in het Scheunenviertel. Hier een van de oudere, onopgeknapte panden in de Auguststrasse.

IMG_8955

Weer kom ik Stolpersteine tegen die ik nog niet eerder heb gezien. Wat blijft het toch een indrukwekkend monument. Meer over deze stenen lees je in mijn blog over de Stolpersteine van Berlijn.

IMG_8952

IMG_8953

De Linienstrasse, vlakbij de hoek met de Rosenthaler Strasse. Hoe meer ik er kom, hoe meer het Scheunenviertel mijn hart weet te veroveren. Wat een bijzonder en mooi stukje Berlijn.

IMG_8949

Kees heeft dringend een nieuwe fiets nodig, dus gaan we eens op onderzoek uit bij Staedler, eens kijken wat daar allemaal te proberen valt. Een enorme fietsenwinkel, waar je elke fiets gewoon uit het rek kunt pakken om er een rondje op te fietsen en te kijken of het bevalt. Iets passends binnen budget konden we helaas niet direct vinden, al zijn er wel heel erg veel mooie fietsen.

IMG_8947

Mijn oude u-bahn halte, Samariterstrasse. Toen we nog in Friedrichshain woonden, stapte ik hier elke dag op de U-bahn richting Alexanderplatz. Ik heb de U5 altijd een vervelende lijn gevonden om mee te reizen maar dit station is toch wel mooi.

IMG_8946

Hallo lente, dag Fernsehturm!

IMG_8942

Wat een heerlijk weer!

IMG_8943

Echt heel erg heerlijk… Dat zonnetje doet enorm goed

IMG_8939

In het weekend ga ik graag een stukje verder hardlopen dan normaal en kom ik regelmatig bij het Sovjet Monument in Pankow uit. Anders dan het bekende(re) monument in Treptow, is dit een iets ingetogener monument maar nog steeds indrukwekkend. Ook hier liggen erg veel Sovjetsoldaten begraven die tijdens de Slag om Berlijn om het leven zijn gekomen.

IMG_8940

Op en top Sovjet pracht en praal.

IMG_8938

Terug via mijn geliefde Burgerpark, dit riviertje heet de Panke en de wijk Pankow is hier naar vernoemd.

IMG_8937

Samen met de katten heb ik af en toe ook wel eens een hele luie middag. Geen zin om iets te doen of te ondernemen. Lekker tukken. Dit is Gilmour…

IMG_8936

… En dit is Floyd. Mijn buddies. <3

IMG_8934

That Tower Again!

IMG_8933

Een andere route naar werk vandaag, om de overvolle tram te vermijden. Een klein stukje met de S-bahn nog en dan ben ik er bijna. Van Alexanderplatz…

IMG_8932

…Naar Hackesche Markt. Een van de mooiste S-bahn stations van Berlijn denk ik.

IMG_8931

Weer een mooie mural, midden in de chaos rond Nordbahnhof, van JR dit keer. West Side Hand yo.

IMG_8920

In m’n pauze lunch ik graag buiten de deur en zo kwam ik bij weer een nieuwe favoriet terecht, midden aan de Rosenthaler Strasse: District Môt!

IMG_8917

Dit geweldige gave eettentje stond al ruim 1,5 jaar op mijn wensenlijstje en eindelijk kwam het eens zo uit dat ik er heen ging. Ze serveren hier Saigon street food, oftewel Vietnamees eten maar met een hele eigen, Saigon twist.

IMG_8915

De business lunch kost 6,50 en is een simpel gerecht, met wat extra groente en een soepje erbij. Ik kreeg een groene curry met kip en heerlijke groentemix. De soep was met pompoen en kruiden. Onwijs lekker!

IMG_8910

Alleen al voor lunch is dit een geweldige aanrader, maar ook ’s avonds kun je hier natuurlijk super terecht. Wel kan het dan behoorlijk druk zijn, dus als je zeker wil zijn van een plekje, is even reserveren misschien handig.

District Môt – Saigon Street Food
Adres: Rosenthaler Strasse 62, Mitte.
OV: U8 Rosenthaler Strasse of U8 Weinmeister strasse.

IMG_8909

Met een detour onderweg naar huis, dwars door het gedeelte waar Mitte overgaat in Wedding. Wat een prachtig oud gebouw, deze oude fabriek van AEG, waar vroeger elektrische machines in elkaar werden gezet. Tegenwoordig is dit gebouw een monument. Wel een verrassing, zo midden in een woonwijk!

IMG_8908

Ook de bloesem op het tweede deel van de Mauerweg lijkt bijna in bloei te staan!

IMG_8907

De S-bahn staat. Erg drukke ochtend in de Ubahn dus, veel boze gezichten. Oei.

IMG_8906

In de tram was het weer dringen, a la sardientjes in een blikje. Ik kan hier niet zo goed tegen helaas… Ik word heel claustrofobisch van het gedrang en geduw. Voor even niet zo erg maar drie kwartier is een vrij lange rit. Gelukkig is het einde in zicht, bijna rijdt de S-bahn weer vanaf Pankow naar Oranienburger strasse! Nog even volhouden dus.

IMG_8905

Lunchtijd! Samen met andere collega’s die recent bij ons bedrijf begonnen zijn, worden we door de baas getrakteerd op een lunch. Bij Ruben en Carla, in de Linienstrasse, een tentje dat – volgens mede-Foursquare users – bekend staat om de geweldige pastrami. Dat moet ik natuurlijk uitproberen!

 

En of dit lekker is! Man, wat een heerlijke pastrami! De mosterd en augurk erbij maken het helemaal af. Zonde van de frieten, want na zo’n enorme sandwich hoefde ik die echt niet meer. Zo’n enorme sandwich kun je overigens ook prima met z’n tweeën delen, de portie is werkelijk gigantisch!

Ruben & Carla 
Adres: Linienstraße 136, Mitte
OV: U6 Oranienburger Tor of S1/2 Oranienburger strasse

IMG_8903

Weekend! En dus tijd voor biertjes. Het is alweer eind April en bovenop winkelcentrum Schönhauser Allee Arcaden, is strandbar Deck 5 weer opgebouwd. Een heerlijke locatie om te genieten van de laatste zonnestralen en de zomerwarmte en daar natuurlijk een lekker koud drankje bij. (Lees hier meer over deze toffe bar)

IMG_8902

Ik ben helemaal klaar voor de Berlijnse zomer! ¡Salud!

IMG_8896

Op en top genieten! In de zomer kom ik hier met regelmaat. Overdag, aan het eind van de dag of ’s avonds: als het open is (met mooi weer only) is het hier altijd gezellig.

Strandbar Deck 5
Adres: Schönhauser Allee 80, Prenzlauer Berg
OV: S/U Schönhauser Allee.

IMG_8884

Zoals ik al vertelde, rijdt tussen noord en zuid Berlijn de S-bahn niet. Lijn S1 en S2 liggen er al ruim vier maanden uit, voor grootschalig onderhoud tussen de stations Gesundbrunnen en Yorckstrasse. Ik kan vrij gemakkelijk met alternatieve vervoerswijzen (tram en metro) vanuit de stad weer thuis komen maar er gaat ook een vervangende buslijn, een SEV-bus. Die moest ik natuurlijk een keertje geprobeerd hebben, voor de lol. Maar eigenlijk viel het me niets tegen, er maakten maar weinig mensen gebruik van. Dus lekker snel op plaats van bestemming! Per 3 mei 2015 rijdt de S-bahn weer van Noord naar Zuid Berlijn.

IMG_8880

Alweer eten? Ja, alweer! Lekker en vaak buiten de deur eten… het hoort bij Berlijn en de cultuur hier. Met Marjolein, Martijn en Jennifer hadden we afgesproken om te gaan eten bij Umami, een indochinees restaurant in Prenzlauer Berg. En dat viel zeker niet tegen! IMG_8878

We kozen een soort verrassingsmenu en genoten van al het heerlijke eten. Wat een superfijn tentje! We zaten op de grond (schoenen uit!), bij een laag tafeltje en deelden alles wat op tafel werd gezet. Het werd in de loop van de avond behoorlijk druk, wat wel aangeeft hoe enorm populair dit tentje is! Even reserveren dus, maar zeker een aanrader om hier eens te gaan eten. Vergeet niet om er een heerlijke frisse cocktail-limonade bij te bestellen!

IMG_8877

Umami Restaurant
Adres: Knaackstrasse 16-18, Prenzlauer Berg
OV: U2 Senefelder Platz

IMG_8873

En natuurlijk daarna weer een heerlijk biertje bij m’n lievelingsbar in Mitte, Kaschk!

IMG_8871

En ja hoor! Ook op het noordelijke stuk Mauerweg, boven Bornholmer strasse, staat de bloesem in bloei. Ik kan geen betere manier bedenken om deze editie van Berlijn in Plaatjes af te sluiten. Eindelijk is de lente volop begonnen in Berlijn en ik verheug me nu al op barbecue’s in het park, biertjes op terrasjes en een paar goede open air feestjes. Mei gaat vast een veelbelovende maand worden!

Liefs!
Emma

2 Comments

  • Fem Eggers schreef:

    Wow, je had wel gezegd dat je ‘in de buurt van’ de Neue Synagoge werkt, maar je hebt er gewoon uitzicht op vanuit je kantoor! Wie schön! Blijft een schoonheid, he? District Môt zet ik even op mijn lijstje voor de volgende keer, daar moet ik zeker eens naartoe. (denk nu overigens aan eind juni of juli – just sayin met het oog op borrelplanning)

    • Emma schreef:

      Haha, ja het uitzicht is werkelijk elke dag weer adembenemend! :-) District Môt is top, zeker niet overslaan. Ik hoor wel wanneer je deze kant weer op komt, ik ben er auf jedenfall!

Leave A Reply

Your email address will not be published.