Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in Plaatjes #36 • Januari 2021

,
4
Home » Berlijn in Plaatjes #36 • Januari 2021

Frohes Neues Jahr! Welkom in 2021, een nieuw jaar, schone lei en nieuwe kansen. Zo hopen we dat altijd maar, want potver, wat hebben we het in 2020 voor de kiezen gehad! Ik denk dat er maar weinig mensen níet uitkeken naar het nieuwe jaar. Zoals je al kon lezen in mijn jaaroverzicht van 2020, keek ik zelf erg uit naar de start van een nieuw jaar. Dus laten we dan ook vooral snel beginnen! Januari 2021 zit er alweer op, en het was me het maandje wel! In de editie van Berlijn in Plaatjes, lees je wat ik zoals heb gedaan in Berlijn in de eerste maand van het jaar. Het zijn een héleboel foto’s, dus pak er snel een dekentje, warme chocomel en wat lekkers bij, off we go!

Een rustige oudjaarsnacht is eigenlijk een beetje een understatement. Stil was het niet, maar de urenlange knallerij bleef absoluut uit. Vooraf was opgeroepen om thuis en in huis te blijven en geen vuurwerk af te steken om de zorg niet extra te belasten. Kort na 12 uur stonden veel mensen op de balkons of hingen uit het raam, maar daar was ook wel alles mee gezegd. Het scheelde dus ook een hele hoop rotzooi op straat, die in andere jaren altijd weken later nog te zien is! Van mij mag het stiekem wel zo blijven, ik ben niet zo’n fan van oud en nieuw.

Alle ramen, deuren gesloten, want niet alleen is het nieuwjaarsdag maar ook is er natuurlijk nog altijd een lockdown gaande. Sinds begin november zitten we in huis, sinds mid-december zijn nu ook alle winkels gesloten. Gelukkig zijn er een hoop winkels die de moeite hebben gedaan om in mooi beschilderde luiken te investeren.

Hè? Was soll das? Zie ik dit goed, sneeuw!?

JAAAAAAAA!!!!! SNEEUW! Ik ben helemaal door ’t dolle, want de laatste keer dat er zoveel sneeuw lag kan ik me niet eens meer herinneren. Was het in 2015 of 2016 wellicht?Hallo Frankfurter Tor! Genieten hoor, wat een hoop sneeuw!

Ik ben niet de enige die helemaal blij is, want overal in Mitte staan er sneeuwpoppen. Grote én hele kleintjes, twee takjes als armen en een neusje en oogje. Super schattig!

Het is nog niet heel veel, en de BSR staat in de weg, maar YAY! Wat is het leuk om Berlijn weer eens onder een wit laagje te zien!

Het Berliner Schloss is klaar en ligt ook onder een prachtige witte laag. Vanaf de Bebelplatz heb je nu een prachtige doorkijk naar het Schloss, wat erg leuk is om te zien!

We nemen een kijkje bij het nieuwe Berliner Schloss, dat een soort van soft-opening/digitale opening heeft gehad onlangs. Dat wil zeggen dat je het digitaal kunt bekijken (gaap) maar nog niet in ’t echt.

Ik ben niet onder de indruk van het digitale aanbod, want veel meer dan een mooie website is het niet. Ik wil juist die enorme bouwkolos wel eens goed bekijken die meer dan 500 miljoen euro heeft gekost!

Maar vooruit, dat gaat dus nog even niet. Wel is het nu mogelijk om er direct langs te lopen en dat is wel tof.

Vooral de combinatie van de moderne achterkant (een ode aan het Palast der Republik, schijnt) en de Berliner Dom vind ik erg gaaf. Ook de promenade voorlangs is nu af, zomers zal dit ongetwijfeld een fijne plek voor een feierabend-biertje zijn!

Hahahahahahahaha! Te schattig dit!

De sneeuw begint langzaam maar zeker te veranderen in regen en m’n lens zit continue vol en krijg ik niet meer schoon. Ook vriezen inmiddels m’n vingers er bijna af, dus tijd om naar huis te gaan!

Wat een heerlijke middag hadden we zo samen! <3

Effe boodschappen doen, en wat spot ik daar? Échte Calvé pindakaas! Niet mijn favoriet, want ik zweer bij AH eigen merk, maar voor de talloze Nederlanders hier toch wel leuk. Toch blijken er een paar kenners te zijn die menen dat deze internationale calvé tóch anders smaakt dan die je in Nederland in de winkels koopt. Hmmm!

Ja, oud en nieuw is weer voorbij, dus de glasbakken zijn vol.

Ook de eerste kerstbomen moeten er aan geloven en worden op straat gedumpt. De Berliner Stadtreinigung (BSR) kondigt jaarlijks twee dagen aan dat ze worden opgehaald, dus je hoeft niet zelf aan de sjouw naar het milieuterrein. Wel zo prettig!

En dan weer een nieuwe corona-hobby! Nog net voor de winkels sloten heb ik wat borduurgaren gehaald om aan dit gigantische kruissteekborduurwerk te beginnen. Dit prachtige vier-seizoenen schilderij is van de Tsjechische kunstenaar en illustrator Alphonse Mucha. Ik heb zijn werk altijd al geweldig gevonden, net als de gave muziekposters uit laat jaren ’60 die op zijn werk geïnspireerd zijn. Toen ik dit digitale patroon vond via Etsy was de keus snel gemaakt; zo hoef ik me de komende tijd niet meer te vervelen! Waarschijnlijk ga ik er jaren over doen; het zijn 28 pagina’s met 5000 steekjes per pagina. Heerlijk om te doen tijdens het kijken naar een film of serie, of het luisteren naar een podcast. Ben jij ook aan een corona-hobby begonnen?

Is this the real life?

Hé! De zon schijnt! Dus hup hup, naar buiten! Zo gaat dat in Berlijn, hoe koud het ook is: als de zon schijnt ga je naar buiten. Dus camera mee, goed warm aankleden en gaan met die banaan! We maken een fijne wandeling door Kreuzberg, Neukölln en Treptow.

Wat een práchtige zon op de Warschauer Brücke. Het is de eerste keer in 2021 dat de zon schijnt (het is de 8e vandaag) en ook de eerste keer dit jaar dat we blauwe lucht zien. Wat doet dat goed! Die kranen zijn trouwens druk bezig om een wolkenkrabber van 150 meter hoog naast de brug te bouwen.

Mede vanwege die bouwplaats, zijn er nieuwe afwateringsbuizen langs de East Side Gallery gekomen, die het grondwater uit de bouwput hier in de Spree lozen. Ze bestaan tegenwoordig uit heel veel verschillende kleurtjes!

Nicht rumgurken, Maske vor die Rübe! En neem er meteen een slok gin bij. Mooie street art reclame!

Zonneschijn in Görlitzer Park!

We vinden zelfs nog een geocache, en dit is wellicht een van de kleinste nano-caches die ik ooit gevonden heb. Wat een gepruts om het logboek eruit te krijgen, maar het is gelukt! Inmiddels zit ik op 70 vondsten, het blijft een leuke manier om nieuwe dingen over Berlijn te zien en leren.

Hé! Een mooie ode aan Diana Rigg, die Emma Peel in ’the avengers’ (de wrekers) speelde. Prachtige serie, die ik vroeger graag keek. Diana Rigg overleed afgelopen september.

Heerlijk weer!

George Floyd is in Berlijn nog niet vergeten. Gelukkig maar.

Alles geht zu Bruch! Ja, das stimmt wohl…

Sei kein Schwein, pack sie ein! Het plaatje spreekt voor zich toch? Ik ben hier zelf overigens écht streng op; neus IN je masker potverdikkeme.

Antifascist neighborhood – Dat je het maar even weet. Da’s Neukölln people…! Prachtige kade overigens!

Ook prachtig, deze mooie stalen brug! Volgens mij ben ik hier nog nooit geweest, want zover het Landswehrkanal ben ik nog niet eerder afgelopen. Tof om eindelijk weer eens iets nieuws te ontdekken!

Geese flying in a V. Dat brengt geluk zeggen ze toch? Kom maar op, kan ik gebruiken.

We zijn onder de S-bahn door gewandeld en weer terug in Treptow. Práchtig pand hier op de hoek, ik hou van de jaren ’30 bouwstijl. Van hieruit wandelen we weer naar huis, ruim tien kilometer in de benen!

Gilmour geeft het goede voorbeeld: lekker onder een warme wollen deken wachten tot de grijze januari-winter overwaait.

Lente in m’n bol, en dus ook bolletjes in de vensterbank. En ik moet m’n ramen lappen. Ugh.

Hé! Zie ik daar nou een prachtige zonsopgang? Hop, de deur uit!

Helaas, de zon heeft wat moeite met de bewolking, maar er is wel weer een beetje verse sneeuw gevallen, dus ik spring in de tram richting het zuid-oosten van Berlijn. Ik heb zin in een boswandeling en begin bij het verlaten strandbad Müggelsee! En kijk! Wat zie ik daar? Pootafdrukken van wasberen! Voor wie het niet weet – de pluizige veelvraatjes zijn al sinds ik klein was mijn lievelingsdieren, maar ondanks het feit dat ze in de omgeving van Berlijn te zien zijn, heb ik er nog nooit eentje in het wild gespot. Deze pootjes waren overigens vers, maar zoeken in de nabijgelegen bosjes leverde niets op. Binnenkort neem ik appels, druiven en noten mee en ga ik toch eens kijken of ik ze kan vinden!

Ik zag dan wel geen wasberen, wél een roedel reeën in de bossen bij de Müggelsee! Ik kreeg ze helaas niet goed op de foto, maar wat prachtig om te zien. Heerlijke dag!

Tijd om de tram te nemen! Ik ben aangekomen bij Rahnsdorf Bahnhof, en stap hier op de allerschattigste tram van Berlijn, namelijk lijn 87! Voor 1,50 koop je een enkele reis bij de tramchauffeur en die brengt je door de prachtige bossen rechtstreeks naar het dorpje Woltersdorf. Dat ligt net buiten Berlijn en is schattig om te zien!

De tram is van buiten nog helemaal oud, van binnen helaas al ietwat gemoderniseerd met lelijke stoelbekleding. Leuk is het wel; zowel het getingel als het ouderwetse tramgeluid!

Voor het eindpunt ligt Café Knappe, met een konditorei ernaast. Aan het raam koop ik een stuk pruimencake en een warme chai, en geniet ik me even helemaal te pletter. Zo fijn om net even buiten Berlijn te zijn, ik heb echt het gevoel dat ik er een dagje uit ben! En dat op maar een kleine drie kwartier van huis!

Schattig is het wel hier hoor, mét natuurlijk de typische DDR-lampen aan de haven aan de linkerkant.

Zwaan in je tuin geland? Dat gebeurt wel eens. Deze meneer had er geen moeite mee om de zwaan bij z’n hals te grijpen en onder de vleugels te grijpen en richting het water te brengen. Zwaan vond het niet tof, maar was gelukkig wel blij weer in het water te zitten. Overigens voor de goede orde: dit is NIET hoe je een zwaan hoort vast te houden. Áltijd het onderlijf ondersteunen en de vleugels ingevouwen tegen het lijf aan fixeren. Ik heb het drie keer gezegd, maar deze meneer had er geen boodschap aan.

Meneer eend vond er het zijne van. En of ik niet toevallig ook nog iets lekkers te snaaien bij me had? Helaas meneer eend, geen sla bij me. En brood mag je niet, daar word je ziek van. Voor de zwaan heb ik na zijn hachelijke avontuur wat vers gras geplukt, dat ie gelukkig met smaak op at. Ik kan me niet herinneren dat ooit al eens eerder eenden en zwanen zó dicht bij me kwamen, bedelend om eten. Tien minuten later kwam er uiteraard weer een vrouw met brood aanzetten. zucht

Ja, leuk dat Woltersdorf! Hier kom ik komend voorjaar weer eens terug!

Moeite om te onthouden hoeveel nou 1,5 meter afstand is? Nou, de BVG maakt het je makkelijk. Het is evenveel als drie corgi’s!

DING DING DONG, the Toddler is gone!! Ik dacht vier jaar geleden; dit overleven we niet. Maar kijk eens aan. Opgeruimd staat netjes.

Nog snel wat boodschappen gehaald voor de inauguratie van een échte president begint. Het is 16 uur en al niet meer pikkedonker, maar blue hour. We kunnen merken dat de dagen eindelijk beginnen te lengen!

Oh jongens, dit moment. Ik weet dat het niets met Berlijn te maken heeft, maar ik zat toch even te snikken voor de televisie. Eindelijk een vrouw in het witte huis. Nog geen president maar wel als vice. Ein.de.lijk, wat werd het tijd. Ik hoop dat Vice Harris Amerika heel veel goeds mag brengen. Gezien de hoge leeftijd van Biden ben ik echt blij dat zij er is.

Jaaaaaaaaaaaaaa!!! Als ik bubbels in huis had gehad, had ik ze open gemaakt! Wat een moment! Wat een opluchting!

Je weet ’t, ik heb de neiging om een heremietkreeft uit te hangen in de winter. Lekker terugtrekken in m’n huisje en blijven zitten waar ik zit. Tegelijk weet ik dat dat helemaal niet gezond voor me is, dus dwing ik mezelf naar buiten te gaan. Een middagwandeling begint in m’n eigen straat, waar nog een eenzame kerstboom ligt te wachten op de BSR die niet meer komt.

Met de U-bahn naar het nieuwe station Rotes Rathaus, het blijft een feestje!

Hallo Schloss/Forum/Dings!

Hallo Dom!

Officieel heet het gebouw niet Berliner Schloss, maar ‘Humboldt Forum’, vernoemd naar Alexander von Humboldt. Ik ben benieuwd wat de naam in de volksmond gaat worden! Vast een mix van beide.

De eerste bomen zijn ook al neergezet. Ik ben heel benieuwd hoe het eruit gaat zien tegen de tijd dat het volop zomer is!

Wir wollen ein besseres Jahr 2021. Nou, ik ook hoor, ik ook.

Nieuwe stadsgezichten!

Ik wandel richting het Museumeiland. Hier de achterkant van het Altes Museum! Ik heb er járen over gedaan voor ik die link had gelegd, dat dit roze gebouw de achterzijde is van datzelfde pand dat aan de voorkant met haar zuilengallerij zo enorm groot lijkt.

Zoeffff!

Regen in de verte, met een zonsondergang erachter. Prachtig! De ronddraaiende neon-letters zijn van het Berliner Ensemble.

Een klassieker die echt nooit verveelt!

Toen ik deze foto maakte moest ik even denken aan wat we momenteel allemaal doormaken en hoe voor mij de corona-pandemie voelt. Want eigenlijk is het precies dit: we staan met z’n allen te wachten, in een rij voor het rode stoplicht. En de tram die van rechts komt. En dan verderop staat ook nog de brug open, wat eeuwig lijkt te duren.

Je wéét; ooit wordt het weer groen en kunnen we weer door. Het uitzicht is er al, want de tram is al voorbij en ook de laatste zeilboot is onder de hoge brug doorgevaren. Nu is het wachten op het moment dat de brug omlaag gaat, de slagbomen open, het licht even nog op oranje, en dan – eindelijk – op groen. We hebben allemaal een héle lange adem nodig, maar het komt écht goed. Echt. Ik weet het, ik geloof erin.

Lievelingshoekje van de Spandauer Vorstadt! Zo fijn dat sommige ondernemers ondanks dat ze gesloten zijn, wel de buitenverlichting aan laten.

De verlaten Heckmann Höfe. Het is  inmiddels al goed donker geworden.

Er lag zo’n mooie regenplas op Rosenthaler Platz, ik kon het niet laten om er even te blijven staan.

Een van de weinig geopende winkels zijn copyshops. In tegenstelling tot wat je wellicht denkt, is het daar eigenlijk altijd druk. Berlijners zijn altijd wel bezig met het organiseren van iets, protesten, wijkinitiatieven of iets voor school… Posters gaan hier dan vrijwel altijd op papier, en de plek om zulkes snel te laten maken is bij dit soort winkels. Ze horen echt bij het Berlijnse leven.

Home is where the heart is!

Nee, nog altijd geen selfie-queen. Maar wel heel blij met de prachtige nieuwe kleur die we in onze keuken op de muren hebben geschilderd! Het was een heel werk, maar erg fijn om de plek waar we eigenlijk continu zijn even een make over te geven. Van klavergroen zijn we nu naar donkergroen/blauw gegaan. Blij mee!

Hé daar, de Schlachtensee! Dit prachtige meer in het zuid-westelijke puntje van Berlijn had ik nog nooit gezien, maar wat is het hier prachtig! Tijd om er een keer een lange wandeling omheen te maken!

Vanwege onderzoeken in het ziekenhuis in – de overigens práchtige villawijk – Schlachtensee mocht ik dus hier een keertje uitstappen en weer instappen. Bijzonder, weer een station van m’n lijstje gestreept! Overigens geen zorgen; uit die onderzoeken is inmiddels gelukkig gebleken dat er niets ernstigs aan de hand is :-)

Leuk was trouwens wel dat ik maar één keer over hoefde te stappen; nu de U5 is aangesloten, kon ik op station Brandenburger Tor ineens op de S-bahn naar het zuiden stappen. Het scheelt daarmee overstappen op Alexanderplatz en nog weer eens op Friedrichstrasse. Yay!

Mocht die anderhalve meter met corgi’s nog niet duidelijk zijn, dan is het hopelijk zo beter te onthouden: 4 robotjes met mosterd. Haha! Die BVG…

Spreading some love. Friedrichshain blijft Friedrichshain en Berlin bleibt dreckig!

Dit viel me onlangs ook op. Waar normaal de wanden vol plakposters over concerten, hippe foodmarkten en andere leuke dingen hangen, is het nu een en al testcentra, sneltests en meer. Overal in de stad kun je je tegenwoordig voor een paar tientjes laten testen en de posters zijn bijna normaal geworden. Bijna.

Weer een wandeling om verplichte stappen te zetten! En laat ik nou ineens met de zonsondergang hier terechtkomen!

Wat een fantastische luchten en mooie zonsondergang achter Kreuzberg. Over een paar weken gaat de zon niet alleen later onder, maar ook veel meer naar rechts. Met hoogzomer zullen we hem ’s avonds weer achter in de Spree zien zakken.

Zo blij met de wide angle van m’n iPhone!

Minder blij met dit. Deze rotzooi, tja. Hier was het wachten op. Leenfietsen en leenscooters die uit de Spree zijn gevist. Ik ben blij dat er nu gewerkt wordt aan een stadbreed plan om voor zowel leenfietsen als die @$*#@%stepjes een verplichte parkeerplek te reserveren, want het kon echt zo niet langer. Zodra er meer bekend over is, hoor je het hier uiteraard!

Getsie. Wel veel zoetwatermossels. Op zich goed nieuws, want dat betekent dat Spree best schoon is!

Ik zag er weer eentje van Mia Florentine Weiss, een Love/Hate beeld! Ik kijk natuurlijk het liefste naar deze kant. LOVE!

Nou, we zijn begonnen! Ik wacht nog op een paar kleuren borduurgaren, zodat ik ook de gaatjes kan invullen. Maar wat is dit leuk! Mijn allereerste echt grote kruissteekwerk!

Weer tijd voor een wandeling mét camera. Verveelt het niet, altijd dezelfde hoekjes? Nope. Nooit. Oké, BIJNA nooit. Dus vandaag neem ik de tram, voor een wandeling door de mooie Bötzowkiez.

Uitstappen bij Arnswalder Platz. Doei tram!

Bij Greifswalder Strasse wandel ik het hofje in waar ik in 2014 bij Auto1 werkte. Gek om na zoveel jaren en zoveel herinneringen aan die bizarre tijd weer terug te zijn. De kleine auto start-up waar mensen destijds voor veel te weinig geld veel te hard moesten werken, is overigens onlangs naar de beurs gegaan. Bijzonder wel. Het hofje op de foto is trouwens een naastgelegen hof aan de Greifswalder Strasse, waar ik altijd al eens wilde kijken. Het deed me door de spierwitte kozijnen een beetje aan London denken!

Prachtige schildering en neonverlichting bij een onopvallend hotelltje aan de Greifswalder Strasse. Ik ben langzaam maar zeker op zoek aan het gaan naar dit soort leuke kleine hotels in Berlijn, om uiteindelijk mijn hotelpagina te kunnen vernieuwen. Als jij een tip hebt voor een leuk en goed hotel in Berlijn, dat níet aan een grote keten toebehoort, dan hoor ik ’t graag hieronder bij de reacties!

El Bocho is weer eens nieuw werk aan het plakken geweest. Práchtig!

Dag zonlicht! Tot morgen, hoop ik? De Prenzlauer Allee ligt er rustig bij, het is al goed koud!

In de Schwedter Strasse sta ik even stil bij dit prachtige werk van de Argentijn Alaniz. Ik had van hem nog nooit eerder een kleurenwerk gezien (of in elk geval voor zover ik me kan herinneren), dus dit was wel een fijne! De wolf zat overigens al op de muur en was een werk van hem. Door de jaren heen was het een beetje overgeklad maar hij heeft het opgeknapt en in kleur gemaakt. Fantastisch!

Prachtige zonsondergang weer bij het – ietwat kale – Weinsbergpark.

Weer een geocache en hiermee misschien wel de allertofste die ik tot nu toe gevonden heb. Wat een coole!! Trots dat ik hier mijn naam in het logboek kon schrijven!

Birds flying high, you know how I feel…

Linienstrasse in Mitte

Weinmeister Straße ecke Rosenthaler Strasse. Wie heeft er wel eens in het hotel Casa Camper op de foto geslapen? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

27 januari is weer geweest, de Stolpersteine liggen er weer gepoetst bij. De jaarlijkse herdenking van de Holocaust en de bevrijding van Auschwitz blijft en hele belangrijke dag in Duitsland. Deze groep vond ik in Lichtenberg.

Is dit het kleinste huisje van Lichtenberg? Midden in de Viktoriastadt kom ik dit schattige pandje tegen. Zou het een tuin hebben?

Aan de Parkaue, jaren ’30 panden uiteraard!

Ook kom ik dit prachtige pand tegen. Dat baksteenwerk! Wauw! Aan de linkerkant zit zelfs nog een meldpunt voor mensen met tubercolose! Hoe spannend! Ik heb net de televisieserie Charité op Netflix gezien(vétte aanrader!), dus kijk even verwonderd op. De AOK is trouwens een grote zorgverzekeraar in Berlijn.

Ja hallo! Kleuren, kleuren, vrolijkheid en een jurkje! Eind januari organiseerde ik een heuse pubquiz over Berlijn via Zoom! Speciaal voor de mensen die mij afgelopen jaar zoveel gesteund hebben. Wat was het leuk en gezellig en wat zaten er een hoop fanatiekelingen bij! We gaan dit vast nog wel een keertje in de herhaling gooien!

Weten jullie ook hoe het er van een andere kant uitzag! Was trouwens erg leuk om eens een vrolijke pruik op te hebben, vooral als je niet meer weet wat je met je eigen corona-haar moet aanvangen!

SNEEUW! YAY! En nog veel meer dan eerst, hoera!

Eigenlijk hadden we vandaag allemaal klusdingen in huis gepland…

Maar hoe vaak is er zulke mooie sneeuw?

Ik kijk Kees lief aan en mag me toch even aan de klus-verplichtingen onttrekken. Snel ren ik naar buiten, camera slingerend aan m’n arm. Sneeuw! Yay! Soms ben ik net een kind van vijf, hahaha!

Aaaaah, práchtig! Hoe heerlijk is dit!

De eerste sneeuwpopjes staan er ook alweer. Bijzondere neus heeft deze wel.

Jammer van de BSR die daar een tikje in de weg staat. Wel leuk is de hoeveelheid blije mensen op straat!

Snel wandel ik Tiergarten in. Het is net een sprookje! Wat ongelooflijk prachtig. Overal blije mensen die sneeuwpoppen bouwen, elkaar uitgelaten bekogelen met sneeuwballen en nog veel meer vrolijkheid. Overal hoor je mensen lachen. Wat klinkt dat fijn.

Betreten bei Schnee und Glätte auf eigene Gefahr. Want de stad als parkbeheerder haftet natuurlijk niet voor je beenbreuk he…

Aaaaah, mooi! Hallo Reichstag!

Ook het Regierungsviertel ligt er behoorlijk witjes bij. De Spree is echter nog grotendeels ijsvrij. Ik ben benieuwd tot wanneer dat zo blijft!

Oh. Boeren en trekkers. Alweer. Geen idee waar ze nu weer voor of tegen demonstreren, behalve dan dat ze een veilige, zekere toekomst willen(?). Tja boeren, ik wil ook wel eens wat maar krijg ook niet altijd m’n zin he.

Corgi’s, robotjes en nou pony’s? Overigens, wie heeft zijn pony wel eens nagemeten? En gaat het hier om een Shetlander of een grotere pony? Zoveel vragen!

Stay Safe. Nou mensen, dat is ook echt mijn wens voor jullie. Stay safe! Ik hoor verhalen over het heropenen van scholen. Over Britse mutaties. Over een afvlakkende daling qua besmettingen in Nederland. Ik hou vooral m’n hart vast lieve mensen! Pas goed op jezelf, op elkaar en doe kalm aan!

Bedankt voor het lezen, veel liefs uit Berlijn en tot een volgende editie van Berlijn in Plaatjes!

P.s: Van het jaar 2020 verschijnen geen achterstallige edities van Berlijn in Plaatjes meer. Wel werk ik van 2019 nog twee edities bij, die nog in de draft stonden. Deze komen binnenkort online. Als je wil zien hoe mijn afgelopen jaar eruit zag, kun je een kijkje nemen in het jaaroverzicht, of me volgen op instagram. Wil je graag nog wat oude edities teruglezen die je wellicht hebt gemist? Dat kan via deze categorie-pagina!


Vond je dit een leuk artikel? Overweeg mij te steunen!

Heb je genoten van de informatie of de mooie foto’s in dit artikel? Kon ik je wat nieuws over Berlijn vertellen, je helpen je volgende bezoek aan de stad voor te bereiden, of je voorzien van een flinke-dosis Berlijnpret? Ben je blij dat deze website vrijwel geheel advertentie-vrij is? Fijn! Dat is precies waar ik mijn werk voor doe!

Wellicht wil je dan ook overwegen om mij te steunen, zodat ik nog heel lang - en vooral ook meer! - van dit soort artikelen kan maken, die voor iedereen gratis en advertentie-vrij te lezen zijn! Steunen kan op verschillende manieren:

 • Je kunt een eenmalige donatie doen. Via de speciale ‘spende’ pagina kun je veilig een eenmalig bedrag naar mij overmaken. Alvast bedankt!

 • Wil je graag regelmatig een bescheiden bedrag doneren om mij te helpen met een zeker(der) inkomen? Word dan lid van mijn Patreon!

 • 4 Comments

  • Johan schreef:

   Zo te lezen ben je af en toe ook bezig met geocaching. Lijkt me een leuke bezigheid, kun je daar eens wat meer over vertellen?

   • Emma schreef:

    Hoi Johan! Geocaching is ontzettend leuk! Het is eigenlijk een vorm van schatzoeken met behulp van je mobiele telefoon of gps, dus je bent lekker buiten onderweg en leert ook nog eens van alles en nog wat. Het is bovendien gratis en er zit een hele gemeenschap van mensen achter! Je kunt de Geocaching App downloaden op je smartphone, die legt al het meeste uit. Meer informatie en een leuke uitlegvideo kun je ook op de website van geocaching vinden: geocaching.com/guide/. Veel plezier!

  • Jan Groenewoud schreef:

   Wat een ontzettend leuk geschreven fijn verslag weer ! Ik lees het zoals altijd weer met veel plezier en groeiende heimwee. Dankjewel Emma !!

   • Emma schreef:

    Hoi Jan! Wat fijn om te horen, dankjewel! Is de heimwee nog een beetje dragelijk? Want ik denk dat we nog een paar maandjes moeten volhouden. Hopelijk tot ziens in Berlijn! Groetjes Emma.

  Leave A Reply

  Your email address will not be published.