Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in Plaatjes #32 • September 2019

Home » Berlijn in Plaatjes #32 • September 2019

Het is september geworden! En dat betekent dat het weer verandert en we langzaam de zomer achter ons laten, om de herfst te verwelkomen. September in Berlijn is altijd een prachtige maand, dus is het weer genieten geblazen! Kijk je mee naar een nieuwe editie van Berlijn in plaatjes? Veel plezier!

Goedemorgen Berlijn! Ik besluit de nieuwe maand te beginnen met een fotowandeling rond zonsopgang en geniet me helemaal te pletter met deze bijzondere lucht!Opgaande zon boven Berlijn

Wooooooooooooooowww!!! Wat een kleurenpracht!Zonsopgang in Berlijn, met de Fersehturm

Een rondje foto’s bij de gloednieuwe James Simon Galerie, de nieuwste toevoeging aan het Museumeiland in Berlijn.

Het Bodemuseum in ochtendgloren.

Dit soort contrasten maken me écht heel erg gelukkig. Jullie weten, ik sta niet graag zo vroeg op, maar als ik dan in alle rust een wandeling kan maken en beloond wordt met dit soort prachtige kleuren, dan is het ’t allemaal waard!

Oranienburgerstraße, Mitte.

Een nog slaperig Clärchens Ballhaus

Linienstrasse, Mitte. Een van de laatste huisprojecten van de linkse scene in Berlijn

Ochtendlicht! Het lijkt net alsof de straatlantaarns licht geven. Gaaf he?

Ik was niet alleen onderweg maar met Mina, die ik via instagram heb leren kennen. Het is leuk om zo’n ochtendwandeling te kunnen maken met iemand die ook van fotografie houdt.

Freie Internationale Tankstelle in de Schwedter Strasse. Vroeger daadwerkelijk een tankstation, tegenwoordig een eventlocatie die verhuurd wordt.

Kastanienallee, Prenzlauer Berg

Daar zijn de eerste trams en ook de eerste mensen wandelen over straat. Het heeft altijd iets magisch om Berlijn wakker te zien worden.

Hallo little Lucy!

De laatste foto van vanochtend, bij Eberswalder Strasse. Het belooft een warme dag te worden, dus ik ga weer lekker naar huis. 

Op mijn balkon bloeien de petunia’s lustig door en maken ook talloze bijen nog graag gebruik van het aanbod.

Nieuw werk van Señor Schnu in Berlijn!

Hé! Ik ben in de gigantische Mercedes-Benz arena!

Oeh, en er is een groot podium. Welke show staat er op het programma?

Het is MUSE! En wat een ongelooflijk vette show zet dit trio neer. Ik luister al naar de band sinds het album Origins of Symmetry (2001) en zie ze nu pas voor ’t eerst écht live. WAUW.

Op sommige fronten was de show zelfs iets té gelikt vor deze hardrock fanaat, maar toch heb ik enorm genoten. Helemaal schor gaan we weer naar huis toe!

Tijd voor een wandeling over de Bülow-strasse. Ik werk aan een nieuwe street art rondleiding, nadat ik de vaste ronde door Kreuzberg wel gezien heb. En waar anders dan in Schöneberg kan deze nieuwe tour plaatsvinden? Voor een privé-tour maak ik deze ronde alvast, maar ik denk dat hij in ’t vaste assortiment gaat. Er is zoveel te zien! O.a deze ijsbeer die demonstreert voor strengere klimaatwetten van Marycula.

Hé Grace Jones! Prachtige paste-up van The Postman. Onder de Hochbahn van de U-bahn spot ik overigens allemaal zwarte schermen. Wat gebeurt daar? Iets om in de gaten te houden!

Het Latijns-Amerikaanse street art collectief Interbrigadas maakten dit bijzondere werk nabij Gleisdreieck al in de zomer van 2009. Daarmee is het een van de oudste – nog behouden gebleven – murals die in Berlijn te vinden is. Het idee achter deze mural was om verschillende elementen van Berlijn en Latijns Amerika samen te laten komen. Dat is onwijs goed gelukt! Het blijft een van de allermooiste murals die Berlijn heeft. Welke elementen herken jij allemaal?

Op weg naar huis stap ik nog even bij het nieuwe filliaal van tweedehands kledingwinkel Humana aan Warschauer Strasse binnen. Weer een gigantische winkel, waar je her en der tussen de vele spullen best mooie dingen kunt ontdekken!

Kunst van Alias op het krakerspand in de Scharnweberstrasse in Friedrichshain.

Het is Berlin Art Week, dus gaan we wat leuke dingen bekijken! Een daarvan is de Positions Art Fair, die dit jaar op Tempelhof georganiseerd wordt. Deze fair is een samenstelling van werken uit enkel en alleen Duitse kunstgaleries. De nadruk ligt er op om te laten zien wat zij in huis hebben en welke werken zij cureren. Een leuke insteek, want zo kun je veel nieuwe, kleinere artiesten ontdekken.

Augenblick bitte…! Had ik al eens verteld over mijn liefde voor neon-verlichting?

Whooo! Wat een COOL schilderij! Dit werk van Jan Schüler vind ik echt te gek. Het heet ‘Transit’ en is natuurlijk een afbeelding van de beroemde transito-weg tussen West-Duitsland en Berlijn in muur-tijden. Het is een onderdeel van zijn Berlijn-serie, waarmee Schüler probeert om het bizarre verleden van Duitsland vaanf 1945 te verwerken.
Ook deze vind ik erg gaaf gedaan en is voor mij een heel herkenbaar beeld. Het heet ‘Hauseingang am Karl Marx Allee‘ en stamt uit 2018. Wie herkende dit portiek ook? Zijn werken worden tentoongesteld in Galerie Poll in Berlijn.

Het is gezellig druk in de Artfair, met geweldig mooie werken!

Ook kom ik werken van de Nederlandse fotograaf Alex Timmermans tegen. Hij werkt met bijzondere fantastie-composities, vastgelegd op de ouderwetse natte glasplaat! Wat onwijs gaaf om te zien, prachtige stijl. Ik ben meteen fan. Zijn werk is te zien in de galerie Persiehl & Heine in Hamburg.

Heel wat anders, maar toch ongelooflijk vet zijn deze werken van Laurent Chehere. Met heel veel verschillende fotografie én onwijs goede photoshop-skills, maakt hij deze geweldige fantasie-fotografie. Elk onderdeel is een echt bestaand beeld, wat hij zelf heeft samengevoegd in een speelse compositie.

Ook zijn werk is bij Persiehl & Heine te zien in Hamburg. Wil je meer van zijn werken zien, of zelfs het fotoboek kopen? Kijk dan eens op de website van Laurent Chehere: laurentchehere.com

We hebben genoeg nieuwe dingen gezien en zijn helemaal vol van alle bijzondere kunst. Ik neem me voor om eens wat vaker naar een galerie te gaan én wellicht eens te gaan sparen voor een mooi weer aan de muur De Positions art fair is een onderdeel van Berlin Art Week en vindt jaarlijks in september in Berlijn plaats.

Had ik het niet eerder al over die zwarte schermen onder de Hochbahn op Bülowstrasse? Urban Nation Museum for Contemporary Art kondigde vorige week plotseling aan dat ze aan een grote open air gallery aan het werken waren, de Urban Nation Biennale. Geopend voor slechts twee dagen, gedurende één weekend! Eh… ok! Daar gaan we natuurlijk eventjes kijken! Bij aankomst op de Bülowstrasse zwaaien de tentakels van een gigantische octopus uit de ramen van het Urban Nation Street Art Museum!

Zoals wij Berlijners dan doen; in de rij!

Onder de Hochbahn van de U-bahnlijn U2 is een gigantische openlucht tentoonstelling gebouwd. Levensgrote kunstwerken van allerlei aan Urban Nation verbonden street artiesten, die normaal hun werken op muren maken. Wow!

Een werk van Hamburgse artieste TONA

Dit werk over Moeder Aarde van mijn favoriete street art duo Herakut geeft me echt kippenvel. De ogen bewegen van links, naar rechts, boven en beneden. Moeder aarde is eeuwen oud, maar ziet alles.

Where are ur heroes now? Een groot werk van Bustart.

Een Babylon-zandkasteel! 

Jaaaaaaaa!!! Een werk van Ken Plotbot! Als ik iets al lang niet meer heb gezien, is het een werk van Ken! Wat onwijs gaaf! 

Poseidon (God van de zeeën en oceanen) huilt in een hoekje tussen olievaten en plastic rommel.

Wat een onwijs gave tentoonstelling van Urban Nation! Ik begreep dt het ter gelegenheid van Gallery Weekend was, en vooralsnog eenmalig. Mochten ze weer zoiets organiseren, dan hoor je het natuurlijk meteen! Dit soort evenementen zijn het waard om spontaan voor in de auto naar Berlijn te springen!

Het kunstmuseum van Urban Nation is overigens áltijd een bezoek waard, en bovendien gratis! De collectie wisselt jaarlijks in september, dus elk jaar is er weer wat nieuws te zien!

Urban Nation Museum for Contemporary Art
Bülowstrasse 7, Schöneberg
Lees ook mijn artikel over dit museum.

Zoals je misschien weet, fotografeer ik de oude bruine façades in Berlijn. Langzaam maar zeker verdwijnen ze uit het straatbeeld en worden ze vervangen voor vrolijk gekleurde oppervlakken. Daarmee verdwijnt ook de ruigere feeling die ooit zo bij Berlijn hoorde. Dat gaat voor mij met een lach en een traan.

Hé! Is daar ineens de herfst? 

In de Urban Spree Gallery is dit keer een bijzonder kunsttentoonstelling te zien, en wel van een van mijn favoriete street artiesten; Marina Zumi. Normaal schildert ze haar universums en sterrenhemels op grote betonnen wanden, maar dit keer koos ze ervoor om eens wat anders te maken, namelijk black-light kunst!

In een kleine ruimte staan allemaal verschillende sculpturen die licht geven in black light. Het is een supergaaf om er tussendoor te kunnen lopen en te merken dat de meeste dingen ook daadwerkelijk bestaan maar zonder de lichtlijnen volledig onzichtbaar waren.

Bij de Urban Spree Art Gallery zijn altijd weer wisselende exposities te zijn van jonge, moderne (street art) kunstenaars. Het is een goed idee om er elke keer weer even binnen te lopen, want er is altijd weer wat anders te zien!

Urban Spree Art Gallery
RAW Gelände – Revaler Strasse 99 (op de hoek met Warschauer Str), Friedrichshain
Meer weten over Marina Zumi? Check haar instagram.

In de city West bij Karstadt heb je vanuit het vreselijk verouderde restaurant tegenwoordig een modern uitzicht. Deze wolkenkrabber heet ‘Upper West’ en is met 118 meter hoog een van de vele ‘Hochhäuser’ die we de komende jaren in  rondom de Breitscheidplatz kunnen verwachten.

Briefjes schmiefjes

Het is pas september, maar de voorbereidingen voor 30 jaar Mauerfall zijn al in volle gang! Onder andere deze bijzondere openlucht-tentoonstelling ‘Aufbruch 1989’ is al in werking en erg gaaf om te zien! Voor betekenisvolle plekken uit de Novemberrevolutie van 1989 in Mitte en Pankow zijn dit soort plakaten geplaatst.

Ook bij Weinmeisterstrasse in Mitte is het nog heerlijk toeven in het zonnetje.

Tot mijn grote schrik zie ik dat de Stolpersteine die ik geregeld tijdens mijn rondleidingen bezoek zijn bekrast. Welke achterlijke idioot doet zoiets! Ik schrijf een email naar de Stolpersteine-vereniging in Berlijn om het te melden, maar krijg het schrokkende bericht terug dat dit helaas vaker gebeurt. Ik kan er met mijn hoofd niet bij.

Genieten van heerlijk nazomerweer. Wat is september toch een fijne maand!

Buiten Berlijn is ook voldoende leuks te doen! Zeker nu de herfst langzaam maar zeker voor de deur staat, is het heerlijk om de stad even te verlaten voor een frisse neus in Brandenburg. De fruitoogst is ook begonnen, dus rijden we met een sharing-auto richting Strausberg naar een fruitboerderij waar je zelf appels en peren mag plukken! Verse peren, zo van de struik! 
Bij Obstgut Müller ga je met een kruiwagen en een doos zelf de boomgaard in om te plukken. Het is er best druk, en niet alle struiken hangen even vol meer. Ik ben zelf gelukkig vrij lang, dus kan prima bij de wat hoger hangende vruchten.  Na het plukken laat je hier je fruit afwegen en reken je af. Vijf kilo appels en peren gaan er mee naar huis, voor amper vijf euro! Wat een koopje, en verser krijg je het fruit niet! Bewaar je het fruit in de groentela, kun je de appels en peren tot wel drie maanden bewaren. Ik kan je nu al verklappen dat ze het niet zolang gered hebben!

In de winkel van het Obstgut kun je nog veel meer fruit en groenten kopen. Er gaat ook een mandje verse pruimen mee naar huis, die heerlijk zijn om te snoepen of fijngesneden door de yoghurt. Heerlijk!

Als je te lui bent om zelf te plukken, kun je hier ook de appels zo meenemen. Verse Shampions, 1.50 per kilo. Dat is een heel stuk goedkoper dan in de supermarkt!
Obstgut Müller Hofladen & Selbstpflücke
Dorfstraße 1, 15345 Altlandsberg
Meerr info: obstgut-franz-mueller.de

En dat was september alweer! Ik heb genoten van een mooie nazomer, met de iets lagere zon en de dramatische wolkenluchten. Deze blik over de Frankfurter Allee zegt genoeg, práchtig! Overigens heet deze straat Frankfurter Allee tot aan de torens, vanaf daar loopt de Karl Marx Allee tot aan Alexanderplatz. Een heerlijke straat om overheen te wandelen.

Dankjewel voor het lezen, tot volgende maand!

Vond je dit een leuk artikel?
Heb je genoten van de informatie of de foto’s? Kon ik je wat nieuws vertellen, helpen bij je volgende bezoek aan Berlijn of voorzien van een flinke dosis Berlijn-voorpret? Daar ben ik blij om! Wellicht wil je dan ook overwegen om mij te steunen met een donatie, zodat ik nog heel lang – en vooral ook meer! – van dit soort artikelen voor je kan maken! Via mijn speciale ‘spende’ pagina kun je een eenmalig bedrag naar mij overmaken. Dit geld gaat naar alle kosten die bij het runnen van wattedoeninberlijn.nl als bedrijf komen kijken. Alles is meer dan welkom! Alvast heel erg bedankt voor je steun!

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl