Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in Plaatjes #30 • Juli 2019

Home » Berlijn in Plaatjes #30 • Juli 2019

Welkom in de maand juli, met weer een nieuwe editie van Berlijn in Plaatjes! Het belooft een prachtige maand te worden, waarbij ik aan het eind van de maand een week lang Berlijn verruil voor het fascinerende Praag. Ik neem je natuurlijk met me mee op reis, dus ga er maar goed voor zitten, pak weer je vertrouwde mok met thee (of wellicht een lekker koud ijsje, want het is WARM in Berlijn!) en begin met lezen. Veel leesplezier!
Ik heb bezoek! En wel mijn lieve tante uit Londen is voor het eerst in Berlijn op visite. Ze verblijft in het Park Inn, vanuit waar je een geweldig uitzicht hebt op de Fernsehturm. Ik vind het altijd leuk als familie of vrienden in hotels met mooie uitzicht verblijven, dan kan ik meteen wat plaatjes maken. Zie je het Rotes Rathaus en de Berliner Dom? Gaaf!

Alexanderplatz, de Karl Marx Allee en het Haus des Lehrers. Wat een gaaf uitzicht!

Voor ons staan er verschillende highlights op het programma, want als je Berlijn bezoekt moet je natuurlijk de basics niet vergeten! Ook het Holocaust-monument is daar een belangrijk onderdeel van, uiteraard.

En natuurlijk de Brandenburger Tor

Ik kom al jaren geregeld bij de Tor en moet altijd lachen om de vele mensen die hier Heel Erg Druk In De Weer zijn met het maken van selfies ;-)

In de City West bezoeken we de oude Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche en natuurlijk ook de nieuwe. Dit gebouw lijkt in de verste verte niet op het majestueuze oude gebouw, maar is wél heel bijzonder.  

Buiten op de Breitscheidplatz is het een drukte van jewelste, want het is kennelijk het Europese draaiorgelweekend, haha!

Natuurlijk kun je tijdens een eerste bezoek niet alleen maar in Berlijn Mitte blijven en je bezig houden met bezienswaardigheden, je wil natuurlijk ook nog wat meer van de stad zien! Dus nemen we mijn tante mee naar de prachtige Graefekiez in Kreuzberg, waar de platanen heerlijk groen zijn en er lekker veel schaduw is.

Ik ontdek ook weer een Korkmännchen in yoga pose (van Joy Fox) bovenop een van de straatnaambordjes. Heb jij deze ook wel eens gezien tijdens je bezoek aan Berlijn?

IJS-tijd! Bij Lecko-mio halen we een overheerlijk ijsje en genieten we van een heerlijke zomeravond. Wat is de zomer in Berijn toch fijn!

Lecko’Mio
Graefestraße 80, Kreuzberg

“Dein Glück ist so weit und unermesslich, wie der tiefe, grenzenlose Ozean”
“Jouw geluk is zo groots en onmetelijk, als de diepe, grenzenloze oceaan”

In het Museum in de Kulturbrauerei kun je de prachtige tentoonstelling Alltag in der DDR vinden. Maar ook is er altijd een wisselende foto-tentoonstelling te zien! Dit keer is er een fotoserie, ‘Nach dem Mauerfall’ van Daniel Biskup. Tussen 1990 en 1995 fotografeerde Biskup Berlijn en hoe het verdwijnen van de DDR eruit zag. Een boeiende serie, die me ongelooflijk inspireerde om goed om me heen te kijken en het Berlijn van vandaag vast te leggen; je weet nooit welke waarde het over 20 of 30 jaar heeft!

Talloze straten in Berlijn werden hernoemd, zoals de Klement Gottwald Allee en de Ernst Thällmann strasse.

Het tijdsbeeld dat Biskup neerzet is ongelooflijk. Het is bijna niet te bevatten dat dit allemaal nog geen 30 jaar geleden is! 

De afbraak van het Lenin-monument op de Platz der Vereinten Nationen was voor veel Oost-Berlijners erg heftig. De kop van het beeld is onlangs weer opgegraven uit het bos waarin het ‘entsorgt’ was, en wordt nu tentoongesteld in de Zitadelle in Spandau.

Een zeer boeiende tentoonstelling, die ik niet snel zal vergeten!

De tentoonstelling loopt nog tot en met augustus 2019!   

Hallo Eberswalder Strasse!  

Hmmm, currywurst bij Konnopke halen! Lekker! Deze tent serveert – naar mijn mening – de lekkerste currywurst van Berlijn!

Ik kom hier niet zó heel erg vaak, maar als ik hier kom, vind ik dit een enorme traktatie. Heerlijk!

Konnopke’s Imbiss
Schönhauser Allee 44b

Ondertussen is er op de Kastanienallee een nieuw filliaal van Hako Ramen geopend! Supergaaf dat deze kleine onderneming uit Friedrichshain zo enorm kan groeien! Fans van dit overheerlijke gerecht moeten hier zeker een keertje gaan eten!

Hako Ramen
Kastanienallee 16, Prenzlauer Berg

Je kent me, na de regen moet ik natuurlijk een foto maken! Helemaal mooi als ineens de blauwe lucht doorbreekt!

Zo heel af en toe zie je ze nog rijden, een echt trabantje. Helaas zijn de meeste trabi’s van toeristische organisaties, maar zo héél zelden zie je eentje van een liefhebber, die hem ’s avonds gewoon thuis voor de deur neerzet.

Vlakbij huis opende een tijd geleden een nieuw koffiezaakje in een pand dat de afgelopen jaren al meerdere keren een nieuwe eigenaar kreeg. Vol spanning keken we het dus een tijdje aan. “Blijft dit zaakje wel langere tijd?” Je leert in Berlijn je niet al te snel te hechten, want voor je het weet is het weer weg! Maar het lijkt erop dat Café Chouquette blijft!
Dit Franse café is werkelijk ontzettend schattig en biedt de typisch Franse lekkere dingetjes. Belegde verse baguettes, croissants, goede koffie, crepes (zoet en hartig) en natuurlijk een geweldig uitzicht op één van de mooiste straten van Berlijn! Woensdag’s gesloten!

Café Chouquette
Niederbarnimstraße 16, Friedrichshain

Hallo Turm!

Mijn wijk Friedrichshain is altijd mooi, maar in de zomer nét dat beetje extra! Laat nou het gezellige terras van Intimes een van mijn favoriete plekken zijn. Helemaal omdat je hier op een mooie zomeravond heerlijk mensen kunt kijken!

Vergeet niet om de beroemde graffiti- en street art muur aan de zijkant van de voormalige bioscoop te bekijken!

Er worden geregeld nieuwe werken bijgeplakt, op gesprayed of gemaakt. Artiesten van over de hele wereld komen hier heen om hun werken achter te laten, dus het is een geliefde plek voor street art fans! Meer weten over Street Art? Kijk dan ook eens naar mijn street art tour in Berlijn.

Hallo Praag! Na een – overigens prachtige! – treinreis van iets meer dan 4 uur, staan we in de Tsjechische hoofdstad. Nou moet je niet denken dat ik deze foto daar zomaar maakte; door alle drukte in de binnenstad besloten we al vrij snel om een ochtend lekker vroeg op te staan en de zonsopgang mee te pikken.

Dauwtrappen, ik doe het graag maar wat loont dat enorm als je ook in een vreemde stad bent! Je hoeft niet door mensenmassa’s heen te wringen, loopt geen risico door zakkenrollers te worden bestolen, kunt in alle rust de stad te bekijken én alle bijzondere highlights. Zoals hieronder de beroemde Karelbrug, waar om half zes ’s ochtends alleen een paar bruidsparen aan het fotograferen zijn.

Verder zijn we aangenaam verrast door Praag. We hebben van te voren ons huiswerk goed gedaan en mede door de tips van Honest Prague Guides Janek en Honza weten we precies wat we wel en niet willen zien. Zo leren we al snel de ietwat chagrijnige Tsjechen kennen, zien we al snel ook de Sovjet-zijde van de stad en maken we kennis met de overheerlijke lokale keuken!

Maargoed, we zijn niet zomaar in Praag; hier vindt mijn derde en laatste Rammstein concert van dit jaar plaats! En speciaal voor de fans is er zelfs een kleine tentoonstelling met allemaal parafernalia van eerdere tours geopend. Denk aan de vuurwerper van Till van ‘Mein Teil’, of de gigantische vleugels van die Till bij ‘Engel’ op z’n schouders droeg. Een gave manier om in de stemming te komen!

Daarna is het natuurlijk tijd voor een hapje eten. We laten de niet-Tsjechische eetgelegenheden links liggen (die zitten toch al bomvol toeristen) en kiezen voor leuke lokale restaurants. Eentje daarvan is Dlouhááá, waar we heerlijke goulash en Svíčková eten. Erbij drink ik een bier gemengd met frambozenlimonade. Genieten! Mocht je een keertje in Praag zijn, zet je dit restaurant maar op je lijstje! 

Lokal Dlouhááá
Adres: Dlouhá 33, 110 00 Prague 1

Verder genieten we enorm van de stad. Met de gids van “Honest guides Prague” weten we de grote toeristenmassa’s prima te ontwijken en genieten we van bijzondere buurtjes, prachtige uitzichtpunten en mooie parken. We leggen heel wat kilometers af! Af en toe laten we de voeten even rusten door een stuk met de tram af te leggen. Wat een prachtige stad!

Ook klimmen we op de Karelsbrug het uitkijkpunt op, dat veel toeristen links laten liggen. Mooi uitzicht op de brug en het kasteel!

Uiteindelijk wandelen ook wij de brug over, maar kiezen we voor een route langs het water, door een park en komen we zo uit bij het prachtige Vyhlídka Strahovské zahrady, de tuinen van Strahov. Er is hier bijna geen kip en het is heerlijk rustig wandelen!

Doel van mij was namelijk om het beroemde hek achter de Duitse ambassade te bezoeken. Voorafgaand aan de val van de Berlijnse muur in november 1989, waren al talloze oost-Duitsers de DDR ontvlucht. Tsjechoslowakije was destijds het enige land dat ze zonder toestemming mochten bezoeken. Duizenden mensen gingen naar Praag, lieten in de DDR hun huis, familie en vrienden achter, klommen over het hek van de West-Duitse ambassade en kampeerden daar in de tuin, in afwachting van een paspoort van de Bondsrepubliek. Naarmate de zomer van ’89 vorderde, werden het er meer en meer, tot het er in september uiteindelijk duizenden waren. Plek werd een probleem, hygiëne eveneens.

Achter de schermen werd er héél veel gesproken en onderhandeld met de Oost-Duitse en Sovjet autoriteiten, om deze vluchtelingen een vrije doorgang naar West-Duitsland te gunnen. Toen op 30 september de minister van buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher op het balkon kwam, en daar vertelde dat de mensen veilig konden uitreizen, ging er een gigantisch luid gejuich op. De beelden die ik hiervan al meermaals heb gezien, bezorgen me nog altijd kippenvel. Een bijzondere plek dus, deze ambassade-tuin. Op de foto zie je links een Trabant op pootjes, een beeld van David Černý.Voor we naar huis gaan maken we ook nog een stadswandeling door de Joodse wijk van Praag en langs synagoges en de Joodse begraafplaats. Bijzonder om te doen, want ook Praag had ooit een rijke Joodse geschiedenis, waar nu nog maar weinig van over is. Een aanrader dus om te doen, als je in Praag bent.

Tja, Praag. Een verrassende en boeiende stad, die nóg leuker en boeiender is als je van de gebaande toeristische paden gaat. Want deze stad heeft écht heel erg veel leuks te bieden, waar de doorsnee toerist geen weet van heeft! Ben jij wel eens in Praag geweest?

We zijn weer thuis! En op de fiets spot ik dit gááááve Balloon-style werk van Fanakapan en 1 UP! De engel aan de onderzijde is van Alaniz.

We zijn onderweg naar de voormalige energiecentrale Kraftwerk Mitte, waar een supergave interactieve lichtinstallatie te zien is. Ik schreef er een enthousiast artikel over, dat je hier kunt lezen: Deep Web Art

Trabi’s, heel af en toe zie je ze nog staan. Ik word nog altijd vrolijk van deze gezellige autootjes, en zou stiekem wel eens in eentje willen rijden!

Weer een yoga-poppetje van Joe de Yoga-meneer. Dit keer bij Winterfeldtstrasse, nabij de leuke Winterfeldtplatz.

In Schöneberg is het Pride Week! Dat heet in Berlijn echter ‘Lesbisch-Schwules Stadtfest’ en wordt naast gezelligheid, vooral aangegrepen voor samenkomst, discussie en voorlichting. Er zijn talloze stands met informatie over hulporganisaties voor homoseksulen die slachtoffer zijn van geweld, PrEP en beroepsverenigingen. Ook talloze Berlijnse bedrijven en politieke organisaties laten hun regenboog-kant zien en zijn aanwezig. De week sluit traditioneel af met de grote en bonte parade door Berlijn op Christopher Street Day. Tijd om een rondje te maken over het stadsfeest nabij Nollendorfplatz!

Hoewel het straatfeest zich richt op mensen die zich identificeren als LGBTIQ, lopen er ook heel veel hetero’s rond die nieuwsgierig zijn. Sommige jongeren hebben hun ouders meegenomen, weer anderen zijn met vrienden of gekozen familie. Het is een gezellige en sfeervol straatfeest waar onderwerpen bespreekbaar worden gemaakt die niet dagelijkse kost zijn in Duitsland. Belangrijk!

Natuurlijk trekken ook de talloze street food trucks het nodige publiek en ook wij pauzeren hier even voor een drankje.

Na een rondje over het Strassenfest zijn we weer terug bij de Nollendorfplatz. Het hele jaar door wordt ’s avonds de koepel van dit prachtige antieke U-bahnstation verlicht met regenboogkleuren, om nog eens te markeren dat de omgeving van Nollendorfplatz staat voor queer, liefdevol en weltoffenheit.

Bij Bahnhof Nollendorfplatz is overigens nog een monument met een driehoek van rood steen. Het verwijst naar het roze driehoekje dat homoseksuelen moesten dragen om zich als homoseksuele gevangene kenbaar te maken. Nazi’s vervolgden en onderdrukten iedereen die niet binnen de Nazi-ideologie paste, maar vooral iedereen die afweek op het gebied van rassenleer. Homoseksuelen werden door de nazi’s in dezelfde hoek gezet als zedendelinquenten, verkrachters en pedofielen.

Homoseksuelen in Berlijn kwamen voornamelijk in café’s en uitgaansgelegenheden rondom Nollendorfplatz. Vanaf 1933 werden talloze van die bars en andere plekken door de nazi’s gesloten. Tot 1945 werden in heel Duitsland meer dan 100.000 homoseksuelen (voornamelijk mannen maar in minderheid ook lesbische vrouwen) bij razzia’s opgepakt en naar gevangenissen, tuchthuizen of concentratiekampen gestuurd. Velen van hen moesten zware dwangarbeid uitvoeren en kregen te maken met buitengewone hoeveelheden geweld. Ze werden gebruikt in medische experimenten om “Homoseksuele aandoeningen te genezen”, maar ook als schietschijf bij schietoefeningen. Duizenden keerden uit de holocaust niet meer terug.

Na de oorlog werd het roze driehoekje gebruikt als positief symbool van zelf-ontplooing, homo-acceptatie en gelijke rechten. Het positieve symbool is omgedraaid (punt naar boven) en in felroze bekend geworden. Dit monument is te vinden aan de zuidzijde van het U-bahnstation Nollendorfplatz.

Daar gaan we weer! Etappe drie langs de Berlijnse Muur voert ons van Griebnitzsee bij Potsdam naar Staaken. Een flinke route, maar met heerlijk zonnig weer eigenlijk een klein feestje. En wat is het hier toch spectaculair mooi! Genieten!

Het Dampfmaschinenhaus in Park Babelsberg! Hier passer ik de voormalige grens naar Klein Glienicke. Het is bizar om te zien hoe mooi, rustig en idyllisch het erbij ligt, als je bedenkt dat hier jaren eerder jonge mensen door de muur en geweerkogels om het leven kwamen. We genieten van de natuur, maar zijn stil van de trieste verhalen.

We mogen met het veerpontje. Nou ja, pontje? Het is een vrij grote boot van Stern und Kreis die de veer van Wannsee naar Kladow verzorgt. Een heerlijke boottocht bij het warme weer!

Ook Kladow is prachtig én indrukwekkend. De verhalen langs de route zijn in vormen met de vele overblijfselen, monumenten en gedenkplekjes een hele boeiende combinatie.

Daar is Staaken! We zijn zover en gooien de fiets in de trein terug naar huis. Wat een bijzondere etappe weer!

De Karl Marx Allee vanuit het Haus des Lehrers – wel in Umbau. Ik geniet van de prachtige wolkenlucht, zoiets zien we niet zovaak!

Het uitzicht over de Gruner strasse, Alexanderplatz en natuurlijk de Fernsehturm uit het Haus des Lehrers.

In de hoogzomer zie in op Alexanderplatz regelmatig dat de zon heen en weer wordt gereflecteerd op het Park Inn hotel en de andere gebouwen. Supertof, want dat geeft een heel mooi lichteffect dat geweldig is om te fotograferen.

Hé dat ben ik! Ik geef weer een rondleiding en neem mijn groep mee langs de East-Side-Gallery als inleiding op mijn verhaal over street art. Ik vind het altijd tof om achteraf een leuke foto van mijzelf te krijgen, want zelf mijn werk vastleggen is natuurlijk lastig als ik eenmaal gaande ben!

Deze prachtige mural blijft een van mijn favorieten en is ook echt een heerlijke uitsmijter aan het eind van de tour. Hij zorgt altijd voor de nodige oooo’s en aaa’s, en daar doe ik het natuurlijk voor ;-)

Kijk nou! We zijn weer in Staaken! We hebben na onze vorige Berlijnse-muur etappe helemaal de geest te pakken en stappen weer op de fiets. We pakken de route weer op bij de muur en fietsen 35 kilometer verder naar het noorden, langs het Spandauer Forst.

Deze bordjes volgen we braaf langs de route. Zie je die grijze vlakjes met ‘Berliner Mauerweg’ onderaan? Ze helpen ons reuze mee maar we zijn blij dat we een duidelijke routekaart bij ons hebben! 

Stukken beton van de muur langs het gloednieuwe fietspad nabij Schönwalde. De Muur is gebruikt als ondergrond voor het asfalt wat er ligt. Ik ben gestopt en heb een grote steen in m’n fietsmand gestopt, hup mee naar huis. Mooi souvenir.

Daar is het eindpunt voor de dag! Aangekomen in Glienicke/Nordbahn, een práchtig durpje op de rand van Berlijn. We hebben het hoogste punt van de muur gehad en hierna rest ons slechts nog één etappe; van Glienicke Nordbahn dwars door de stad naar de Oberbaumbrücke. Dat stuk is vanaf Wilhelmsruh richting stad zo bekend, dat ik me vooral verheug op het eerste gedeelte, dat ik eigenlijk niet goed ken.

We hebben de fiets in de S-bahn gegooid bij Frohnau en komen bij Oranienburger Strasse weer bovengronds. Vanaf daar is het nog een kwartiertje naar huis. De billen doen goed zeer!

En met deze zonsondergang sluit ik weer een editie van Berlijn in Plaatjes af! Het was een prachtige maand, vol fijne momenten en met heerlijk zomerweer! Zie ik je volgende maand weer? Bedankt voor het lezen en tot dan!

Klik hier om naar de vorige maand te gaan: Berlijn in Plaatjes 29 – juni 2019
Klik hier om naar de volgende maand te gaan: Berlijn in Plaatjes 31 – augustus 2019

Vond je dit een leuk artikel en heb je er iets aan gehad? Overweeg dan een kleine donatie! Hiermee help je mijn bedrijf draaiende te houden en kan ik meer tijd besteden aan het maken van nog meer mooie artikelen! Dankjewel.

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl