Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in Plaatjes #3 – maart 2015

,
2
Home » Berlijn in Plaatjes #3 – maart 2015

Misschien vind ik mobiele fotografie wel net zo leuk als fotograferen met een echte camera! Heerlijk om snapshots te maken en te kijken hoe ik de dagelijkse dingetjes op de foto krijg. Berlijn is ook om die reden fijn om te wonen want er is zoveel leuks om te zien en vast te leggen! De maand is weer voorbij, dus is het alweer tijd voor de derde editie van Berlijn in plaatjes! Ondanks het feit dat maart een lange maand was, is de maand werkelijk omgevlogen! Hou je vast want ik heb heel erg veel foto’s, nieuwe tips en andere leuke dingen voor je in petto!

Samen met Eva en Marjolein gingen we een avondje uit. Drie Nederlandse meiden én Berlijn lovers op stap, dus dat werd niet het eerste de beste restaurant. Marjolein mocht kiezen en dus kwamen we terecht bij Crackers, een gave gloednieuwe eetgelegenheid in Mitte. Berlijn-in-plaatjes7570Het restaurant ligt wat verstopt achter de straatfacades maar als je via de keuken eenmaal binnen komt, weet je direct dat je goed zit. Hier eet je bijzondere en fijne gerechten met een kleine middenoosten twist. We genoten van een paar heerlijke voorgerechtjes zoals deze cheviche (koud gegaarde vis) met zoete aardappel, granaatappel en avocado, en burrata, een heerlijk zachte italiaanse kaas. Als hoofdgerecht had ik een fijn lamsgerecht.  Lang geleden dat ik zo uitgebereid gegeten heb, heerlijk!

Berlijn-in-plaatjes7571Crackers is echt de moeite waard, wel even reserveren. Het restaurant loopt zo goed, dat je zeker 3 weken van te voren even moet bellen als je in of rondom het weekend wil komen. Maar maak je geen zorgen, het wachten wordt beloond!

Crackers Bar & Restaurant
Adres: Friedrichstrasse 158
OV: U6 Franszösische Strasse

Berlijn-in-plaatjes7573

Ik kwam dit grapje tegen op Instagram en moest toch wel erg lachen. “Ik was gister toch niet zo bezopen?” “Jonge, je hebt de douchekop omarmt en gezegd dat ‘ie moet stoppen met janken” grinnik. Hoe langer ik in Duitsland woon, hoe meer ik om dit soort grapjes kan lachen. Toch wel fijn als je de taal na ruim anderhalf jaar goed begrijpt.

Berlijn-in-plaatjes7578

Rosenthaler Platz bij avond. Altijd druk met uitgaanspubliek en mensen die nog snel wat zijn gaan eten bij de vele eettentjes in de buurt. Omdat hier een handige tramlijn langs rijdt, kom ik hier vrij vaak. Altijd vind ik het weer een mooi plein, met die 5 armen. Berlijn-in-plaatjes7579

Tijd voor een wandeling! Vanuit Pankow wandel ik graag over de Berliner Mauerweg naar Mitte of Prenzlauer Berg. Een mooie en rustige route over historische grond. Natuurlijk kom je overal stukken hinterlandmauer tegen, daar staat de zuid-kant van Pankow vol mee.

Berlijn-in-plaatjes7580

Vandaag is Tina’s vliegende schaar helaas gesloten. Door heel Berlijn kom je kapsalons met de meest creatieve en vreemde namen tegen.

Berlijn-in-plaatjes7581De eerste bloesem doet al aardig z’n best! Maar helaas hebben de meeste bomen er helaas nog helemaal geen zin in. Veel te koud! Dus het is nog even wachten op de volle bloei! Berlijn-in-plaatjes7582

Bizarre combinatie van allerlei verschillende pieces. Is dat nou een overschilderde Spongebob?Berlijn-in-plaatjes7584

Misschien wel een van mn favoriete spots in Berlijn, de Schwedter Steg. Een loop-en fietsbrug van De Gleimstrasse naar Schwedter Strasse/Eberswalderstrasse, die is aangelegd om de Berliner Mauerweg te kunnen voltooien. Het uitzicht op de Fernsehturm is geweldig!

Berlijn-in-plaatjes7585

Berlijn-in-plaatjes7590

Alhoewel, de kruising van de Eberswalder Strasse met de Danziger Strasse, Pappelallee en Schönhauer Allee is ook wel erg mooi! Vanaf het terras van Impala Coffee, heb je een prachtig uitzicht op het altijd drukke kruispunt. Trams, auto’s, metro’s, ambulances, brandweer, politie, fietsers en natuurlijk heel veel kinderwagens: alles komt hier langs.

Berlijn-in-plaatjes7587

Berlijn-in-plaatjes7588

Natuurlijk kon ik het niet laten om een time lapse te maken.

Lunchen in die hoek van Prenzlauer Berg kan werkelijk overal. Zoveel keus! Als ik voor iets simpels wil gaan, kan ik erg genieten van een kopje soep en een paar sommerrollen bij Vietnam Village in de Oderbergerstrasse. Zo lekker! Hier krijg je ook een heerlijke ‘warme salat’, noodles in een zilte bouillon met veel groente en tofu of reepjes rundvlees. 

Vietnam Village
Adres: Oderbergerstrasse 7, Prenzlauer Berg.
OV: Ubahn Eberswalder strasse of Senefelder Platz.

Berlijn-in-plaatjes7592

In de vele hofjes aan de Kastanienallee is veel prachtige streetart te zien. Wees niet verlegen, de meeste hofjes zijn de moeite waard om even binnen te lopen. Berlijn-in-plaatjes7593

Ik heb behoorlijk wat afgewandeld in Maart! In de hele maand zette ik zo’n 266.955 stappen, goed voor 199,34 0 kilometer! Een van die wandelingen was over de Kurfürstendamm, vanaf station Halensee tot aan Wittenbergplatz, op zondag. De winkels zijn dan dicht en eigenlijk is er weinig te zien, behalve dan dat het een prachtige lentedag was en heel veel luxe auto’s ineens uit de schuur worden gehaald door hun eigenaar. De place to be om die te spotten is natuurlijk de Kurfürstendamm en daar ging ik met vriendlief heen.

Dit pand is pas gerestaureerd, de gouden elementen blonken prachtig in het zonlicht! Aan de Kudamm hoef ik niet te wonen, maar zo’n mooi appartement zou ik niet afslaan!

Berlijn-in-plaatjes7594

De winkels mogen dan wel dicht zijn, de terrasjes zitten gezellig vol!

Berlijn-in-plaatjes7596

Berlijn-in-plaatjes7597

Er zijn ook heel veel lelijke panden aan de duurste straat van Charlottenburg…

Berlijn-in-plaatjes7598

Aan het eind van de dag werden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Deze foto maakte ik vanuit de Ubahnlijn U2, je ziet het Jahn Sportpark in Prenzlauer Berg.

Berlijn-in-plaatjes7599

En als de zon na een mooie dag onder gaat, is de lucht heel kort even heel fel blauw. Ook wel Blue Hour genoemd. Prachtig.

Berlijn-in-plaatjes7602

De laatste paar dagen bij m’n oude baan kwamen in zicht. Tijd om nog snel wat nieuwe lunchplekjes bij rondom Fischerinsel te ontdekken. In Mitte is dat niet heel erg makkelijk maar daardoor kom je juist af en toe ook een pareltje tegen. Bij Lunch Time (hoe toepasselijk) kun je heerlijke salades, pasta’s en pizza-stukken krijgen, voor meer dan prima prijzen! Achter de toog staan hardwerkende Italianen, die alle aandacht en liefde in elk gerecht stoppen dat je maar kunt wensen.Ik genoot van deze heerlijke salade met olijven, zongedroogde tomaten en champignons, met een snufje dille. Aanrader als je vlakbij Gendarmenmarkt bent en geen idee hebt waar je iets lekkers kunt eten voor een normale prijs.

LunchTime
Adres: Jägerstrasse 34, Mitte.
Doordeweeks open van 6.00 tot 19.00, op zaterdag van 8.00 tot 19.00 uur.
OV: U2 Hausvogteiplatz.

Berlijn-in-plaatjes7603

Tijd voor een paar fijne biertjes! Dus gingen we weer naar mijn favoriete bar van dit moment, Kaschk! Je krijgt hier heerlijke craft beers en IPA’s en je kunt zelfs biertjes proeven! Voor 8 euro krijg je een leuk ’tasting board’, met vier verschillende biertjes. Yumm! Lees voor meer info over Kaschk mijn blog over deze leuke kroeg!

Berlijn-in-plaatjes7605

Wat een waanzinnig mooie mural op de Schönhauer Allee, naast Kunsthalle Platoon. Die ogen!

Berlijn-in-plaatjes7606

Meer Eberswalder strasse. Ik kom hier gelukkig elke dag langs en raak niet uitgekeken. Er is altijd wel iets te zien of te beleven, vaak staan er mensen met een gitaar te spelen of wat te zingen en op uitgaansavonden is dit een belangrijk kruispunt om weer thuis te komen.

Berlijn-in-plaatjes7607

Berlijn-in-plaatjes7608

In Berlijn gaat de muziek altijd door <3

Berlijn-in-plaatjes7612Zowaar, ik kreeg mijn geliefde weer eens zo ver om met mij in een fotohokje te gaan! Altijd als ik er eentje zie, wil ik er in. Veel te leuk!

Berlijn-in-plaatjes7613Nog een stuk hinterlandmauer, naast het Jahn sportpark, in Mauerpark. Op deze muur mag je als artiest vrij je gang gaan. Dat betekent alleen helaas wel dat je hier niet áltijd de mooiste werken tegenkomt.

Berlijn-in-plaatjes7614Over street artists, gesproken, tijd voor een nieuwe urbextour! Voor mij vlak bij huis, in Pankow, op een oud rangeerterrein. Hier werden jarenlang treinen gerangeerd en gewisseld. Nu is het pand al ruim 25 jaar verlaten en heeft het vooralsnog geen toekomst. Ik schreef een blog over deze ‘rundlokschluppen’, die lees je hier.

Berlijn-in-plaatjes7616We hadden geluk, ook in dit pand kwamen we weer een werk van mijn favoriete street artist tegen, Ken Plotbot. Zijn werk is direct te herkennen aan een hele gedetailleerde, bijna fotografische stijl, die hij creëert door graffiti met stencil-art te combineren. Chemie, nucleaire straling en heel veel gasmaskers voeren de boventoon in en door de grijstinten met felle neon details, heeft zijn werk een wat geheimzinnige sfeer. Super vet!

Berlijn-in-plaatjes7618

Berlijn-in-plaatjes7615Daarna wilde Susan graag ergens iets ongelooflijk lekkers eten en dus gingen we een heerlijke pizza halen bij Il Due Forni, aan de Schönhauser Allee. Hier serveren bazige en ietwat norse Italianen de heerlijkste pizza’s. De rode wijn slobber je er lekker bij weg en uiteindelijk betaal je voor een enorme pizza tussen de 7 en 9 euro. En geloof me, dan zit je écht vol!

Il Due Forni
Adres: Schönhauser Allee 12, Prenzlauer Berg.
(Zuster-fillialen vind je in Kreuzberg en Friedrichshain, meer info hier)
OV: U2 Senefelder Platz

Berlijn-in-plaatjes7619

Thoughts become things. Wat een mooie verrassende dingen zie je soms zomaar op een pand staan!Berlijn-in-plaatjes7628

Tijd om even uit te rusten van weer een lange wandeling, in het Park Gleisdreieck. Hier was ik nog nooit geweest, ondanks dat ik heel vaak met de Ubahn over het park heen ben gereden. Het is echt een heerlijke ontspannen plek, waar je de hele dag van de zon kunt genieten.Berlijn-in-plaatjes7630

Wat een heerlijk blauwe lucht Het Rotes Rathaus combineert prachtig met de Fernsehturm.Berlijn-in-plaatjes7631

Afscheid van het Fischerinsel. Het was een prachtige omgeving om te werken! Nu genieten van een paar fijne dagen vakantie.Berlijn-in-plaatjes7632

Een schaduw-selfie op de trap van U-bahn station Jannowitzbrücke.Berlijn-in-plaatjes7633

Je bent nog niet de U-bahn uit of je wordt al om je oren geslagen met de oer-Hollandse Zeeman. Na al die tijd hier in deze stad, ben ik er nog steeds niet aan gewend dat ik de textielsuper regelmatig in het straatbeeld zie. Om de een of andere reden klopt het gewoon niet!

Berlijn-in-plaatjes7635

Welkom in Neukölln! (voor ’t geval dat je niet meer weet in welke wijk je bent)Berlijn-in-plaatjes7636

De Reuterkiez is een onwijs fijn buurtje, waar je heerlijk koffie kunt drinken en kunt slenteren langs de vele winkeltjes met tweedehands spulletjes. Ik kom er eigenlijk te weinig, zo leuk!Berlijn-in-plaatjes7637

Lekker op het terras voor Katies Blue Cat.Berlijn-in-plaatjes7640

Na een heleboel omzwervingen bevond ik me terug in de Oranienstrasse in Kreuzberg, toen mijn maag me liet weten toch wel erg veel trek te hebben. Ik dook direct bij Santa Maria naar binnen, voor een hapje Mexicaans.Berlijn-in-plaatjes7641

Santa Maria doet niet onder voor de andere eettentjes in de straat en is geheel in X-berg style.Berlijn-in-plaatjes7642

Ik bestelde taco’s met overheerlijke kip en kreeg daarbij een salade en een glas fris naar keuze. De salade was echt om te huilen, want het was gewoon een bord sla met een paar kruimels geitenkaas en twee zielige cherrytomaatjes. (de volgende keer neem ik bij het lunchmenu maar gewoon de soep) Maar de taco’s waren heerlijk vers en smaakten prima. Met name de Mexicaanse citroenlimonade was niet te versmaden! De volgende keer ga ik hier voor een burrito, eens kijken of ze Dolores kunnen verslaan!Berlijn-in-plaatjes7643

En toen was het zover, de gedeeltelijke zonsverduistering vond plaats! Vanuit Nederland was er nauwelijks iets te zien maar in Berlijn was het zonnig en heel helder! Ik had alleen geen speciaal brilletje en heb dus ongeveer het hele uur zitten stoeien met m’n fotocamera en drie zonnebrillen die samen voor een filter moesten zorgen. Gelukkig werkte dat en kreeg ik onderstaande foto eruit. Ik vond het een bijzondere ervaring, de zonsverduistering. De hele wereld was op het hoogtepunt voor een paar minuten grijs, alsof er een dikke stofdeken gevallen was, letterlijk een slagschaduw.Berlijn-in-plaatjes7645

Tanzen in der Nacht… Stencil-art op de Pappelallee.Berlijn-in-plaatjes7646

Tempelhof! En dan niet het veld ervoor maar het gebouw van de oude luchthaven. Een gigantisch bouwwerk en zeer indrukwekkend. Ik ben opgegroeid in een familie waar de luchtvaart altijd een grote rol heeft gespeeld en zo al op aardig wat oude vliegvelden geweest maar ik heb nog nooit een gebouw gezien als Tempelhof. Ik ging mee met de tour van Nederlandse-gids-in-Berlijn, Hans Boekhorst. Hij werkt al 12 jaar als gids en leidt regelmatig mensen rond door de mooiste gebouwen van de stad.Berlijn-in-plaatjes7651Berlijn-in-plaatjes7648Berlijn-in-plaatjes7649

De tour duurde 2.5 uur maar die tijd vloog voorbij! Hans kan geweldig vertellen en is een onuitputtelijke bron van feitjes, data en jaartallen. Wil je dit gebouw ook eens van binnen bekijken? Klik dan hier om mijn artikel over Tempelhof te lezen.Berlijn-in-plaatjes7653

Hallo mooi Kreuzberg, wat een prachtige kleuren op je muren! #represent is een werk van de artiest Klub7.Berlijn-in-plaatjes7655

De Oberbaumbrücke. Ik kan er geen genoeg van krijgen, wat een fijne plek.Berlijn-in-plaatjes7658

Vroeger (oma vertelt): toen ik nog in het Sunflower Hostel verbleef voor een tientje per nacht (op een dorm met 6 anderen) en Berlijn koud en grijs was – want winter – zag deze straat er heel anders uit. De Helsingforserstrasse was een rauwe straat met een dood einde, kapotte straat, met veel kapotte lantaarnpalen, openliggende stoepen en langs de gehele linkerkant was hinterlandmauer, die 20 jaar na de val van de muur was overgroeid met grote braamstruiken. Ruim vijf jaar later kom ik er weer eens langs en ik sta paf. De straat is keurig opnieuw bestraat, de hinterlandmauer is weg en er staan keurige hekken. Er is zelfs een geasfalteerd fietspad/wandelpad aangelegd, mét keurige straatverlichting, richting de Berghain. Dit ooit zo dodgy stukje van Friedrichshain is wel erg netjes geworden. Times change…Berlijn-in-plaatjes7660

“Hmmm, bijna april. Laat ik eens de kerstboom opruimen!”Berlijn-in-plaatjes7661

Pas geopend in de Kastanienallee in Prenzlauer Berg, wéér een kapperszaak. Locke & Glatze. Oftewel: Krullen & Kale kop. Ik vind ‘m leuk!Berlijn-in-plaatjes7662

In mijn zoektocht naar een betere currywurst dan die van Konnopke’s Imbiss of Curry 66 in Friedrichshain, probeerde ik eens deze currywurst van Curry Mitte. Voor 3,60 krijg je een worst met pommes en saus naar keuze. En het viel me zeker niet tegen! Maar of het de beste is…?

Curry Mitte
Adres: Torstraße 122, Mitte
OV: U8 Rosenthaler Platz.
currymitte.deBerlijn-in-plaatjes7663

Iets gezonders dan maar! Weilands Wellfood doet drie dingen: wok, pasta’s en salade’s (lekker overzichtelijk) en staat bekend als een uitstekende lunch-tent. Tijd om die eens te proberen! Het was er afgeladen vol maar uiteindelijk vond ik toch een plekje voor twee en bestelde ik de salade met zalm. Deze was goed gevuld en was erg lekker! Ruim 9 euro is misschien wat duur maar er zijn weinig gezonde alternatieven te vinden in deze buurt. Dus wil je toch ergens gezond lunchen in de buurt van Potsdamer Platz of het Kulturforum en níet naar binnen lopen bij de Grote Gele M of een andere gore keten? Dan zit je hier – ondanks de wat hoge prijs – nog altijd het beste! Wel even vragen of ze de dressing naast je salade kunnen serveren, ze zijn vrij scheutig.

Weilands Wellfood
Marlene-Dietrich-Platz 1, (Potsdamer Platz), Schöneberg.Berlijn-in-plaatjes7665

Tijd voor koffie dan. Mijn trouwe Nikon D7000 en ik gaan graag samen op pad maar af en toe hebben we allebei even een momentje van rust nodig. Ik plofte neer bij ‘West Berlin’, in de Friedrichstrasse, vlakbij Checkpoint Charlie. Het tentje ziet er enorm hip uit en de koffiemachines professioneel maar toch heb ik hier de meest vieze koffie OOIT in Berlijn gedronken. De soja schuimlaag van mijn cappuccino was bijna van plastic en de koffie eronder zó waterig en smakeloos, dat het niet weg te krijgen was. Misschien was het de barista, misschien had ik gewoon pech of ben ik te kritisch op koffie (dat kan goed) ik weet het niet. Maar wat een tegenvaller zeg! Ugh…Berlijn-in-plaatjes7667

Gelukkig is het een leuk aangeklede toko, kun je hier rustig flexwerken en verkopen ze de mooiste souvenirs en Berlijn-boeken. Als je een kop thee of gewoon een limonade bestelt, kun je je hier geen buil aan vallen.Berlijn-in-plaatjes7668

Wonen in Pankow is niet direct super hip. Het is geen ruig Kreuzberg, rauw Friedrichshain of gepolijst Prenzl, maar gewoon, Pankow. Een sterk dorps karakter, waar ik van ben gaan houden. En met mij heel veel andere buitenlanders! Pankow schijnt nieuw en upcoming te zijn en bij ons in de straat openen steeds meer leuke koffietentjes, deli’s en andere dingen. En onlangs kregen we onze eerste echte späti, vlak onder huis, naast de bakker. En wat verkopen ze daar? Juist. De Enige Echte Plop. Ik kon m’n geluk niet op.Berlijn-in-plaatjes7670

Lente in de Oderbergerstrasse. Zo mooi! De bloesem is hier al aardig losgebarsten. De roze Sakura-bloesem bomen langs de Berliner Mauerweg staan helaas nog steeds in knop.Berlijn-in-plaatjes7671

Betere koffie dan! Bonanza Coffee Heroes is een tentje waar het draait om koffie. Hier krijg je nog een echte cappuccino (ipv een flat white) als je die bestelt en wacht je aardig lang op je bakje, dat met liefde en zorg wordt gemaakt. Heer-lijk. I heart Bonanza!Berlijn-in-plaatjes7673Bonanza Coffee Heroes
Adres: Oderbergerstrasse 35, Prenzlauer Berg. (vlakbij Mauerpark)
OV: U8 Bernauer Strasse of U2 Eberswalder strasse.Berlijn-in-plaatjes7674In de Ringbahn van Berlijn zie je altijd prachtig volk. Zo zag ik ooit eens een meisje in een sportieve outfit met een stofzuiger, dit keer spotte ik een kerel met een heel bijzonder uitgesneden t-shirt en een prachtig glad kapsel. If you’ve got it, flaunt it!Berlijn-in-plaatjes7676

Het laatste weekend van maart hebben we erg nuttig kunnen besteden. Met behulp van Kleinanzeigen (De Duitse Marktplaats) en een Robben&Wientjes busje, hebben we door heel Berlijn grote tweedehands kledingkasten op kunnen halen, om onze eigen inloop-kleding-kamer te maken. Ik ben super trots op het resultaat en ons huis is er nog mooier van geworden!Berlijn-in-plaatjes7678Berlijn-in-plaatjes7679

De laatste vrije dag voor ik aan m’n nieuwe baan begin en de laatste dag van de maand maart is alweer aangebroken. Vanwege een raar stormfront hebben we heel raar weer in Berlijn. De dag begon met sneeuw, hagel, zon, regen en het was KOUD! Dik inpakken maar en op naar buiten!Berlijn-in-plaatjes7681

Een heel klein streepje blauwe lucht op Warschauer Strasse S-bahnhof.Berlijn-in-plaatjes7680

Jaaa! Blauwe lucht!Berlijn-in-plaatjes7682

Vijf minuten geleden hoosde het nog als nooit tevoren, nu schijnt de zon over de natte straten. Ik snap er niets meer van.Berlijn-in-plaatjes7684Tijd voor lunch bij het Michelbergerhotel. Zowel de lunchkaart als de dinerkaart bij het Michelberger zijn echt de moeite waard en zelfs als je niet in het hotel verblijft, wil je hier een keertje gegeten hebben. Zo onwijs lekker!

Michelberger Restaurant
Adres: Warschauer Straße 39/40, Friedrichshain
OV: S/U Warschauer Strasse.

Berlijn-in-plaatjes7685Ik sta nog niet buiten of het hoost weer als een malle. Het levert wel mooie plaatjes op.

Berlijn-in-plaatjes7688

Berlijn-in-plaatjes7689

Kijk op instagram eens naar de hashtag #sundaycarspot. Sinds een paar jaar is het een gewoonte voor veel instagrammers om elke zondag een foto van een coole auto te posten. Ik heb altijd al een zwak voor Trabantjes gehad, deze vind ik wel heel erg blits, zo met die roze achtergrond! Wil je me volgen via instagram? Zoek dan even op @doeninberlijn!Berlijn-in-plaatjes7690
De avond valt, het weer is nog net zo onstuimig en de maand is voorbij. Maart roerde z’n staart maar wat een heerlijke maand was het weer. Geniet van april allemaal, tot volgende maand!Berlijn-in-plaatjes7699

2 Comments

  • redhothead schreef:

    Oeh! Vorige maand voor het eerst naar Berlijn geweest en helemaal verliefd geworden op de stad. Ik denk er over om in Mei in mijn eentje terug te gaan. Bij het zien van deze foto’s krijg ik gewoon heimwee. Wauw!

    • Emma schreef:

      Dat klinkt inderdaad als liefde op het eerste gezicht! Mei is een prachtige maand, als het lukt zou ik het zeker doen! En dankjewel, ik ben zelf na ruim acht jaar nog steeds tot over m’n oren verliefde op Berlijn :-)

Leave A Reply

Your email address will not be published.