Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in Plaatjes #28 • Mei 2019

,
0
Home » Berlijn in Plaatjes #28 • Mei 2019

De maand mei was werkelijk een prachtige maand, om van te genieten! Veel mooi weer, fijne momenten binnen én buiten Berlijn en dus een terugblik meer dan waard. Deze maand gaan we lekker varen, zie je me sportief doen (ja ja), heb ik een paar fijne food-tips voor je en nog een hoop andere leuke tips! Dus ga er maar weer goed voor zitten, pak een notitieblok en schrijf ze allemaal op, de allerleukste Berlijn-tips van Mei 2019 staan hieronder voor je klaar! Veel leesplezier!

Zoals je wellicht wel weet, is de eerste mei een feestdag in Duitsland. En omdat iedereen vanwege Tag der Arbeit een vrije dag heeft, beginnen wij de dag met een ontbijtje buiten de deur met vrienden! We belanden bij Father Carpenter in Mitte, waar je naast koffie en taart ook uit een uitstekend ontbijtje kunt krijgen. Ik bestel een bordje vol heerlijke zalm, voor op vers geroosterd brood. Heerlijk!

Father Carpenter
Münzstrasse 21, Mitte

Na het ontbijt gaan we richting Kreuzberg, om voor ’t eerst in jaren weer eens naar de Festmeile in de Oranienstrasse te gaan kijken. We zijn er al lang niet meer geweest maar het is mooi weer, dus waarom niet! Kees heeft er ook zin in.

Natuurlijk lopen we even langs de oude Oranien-Apotheke, waar door de jaren heen verschillende café’s in hebben gezeten. Het gezellige familiecafé dat er in zat toen ik er voor het eerst kwam, is inmiddels gesloten. ORA is nu een restaurant en (cocktail)bar geworden, waar je alleen van woensdag tot en met zondag vanaf 18:00 uur ’s avonds terecht kunt.

ORA
Oranienplatz 14, Kreuzberg

In de Oranienstrasse wordt ondertussen nog druk opgebouwd voor het grote Strassenfest. Verse Börek, gegrilde groenten en talloze andere lekkere dingen, en dat voor maar een paar euro!

Wij hebben net ons ontbijt op, maar op straat bijten de eersten al in een vers broodje döner en sippen van een cocktail. Wat maakt het ook uit, de zon schijnt!

Plots duikt er een groep vrolijke mensen met balonnen in de straat op. Wat ze precies willen weet ik niet, maar het lijkt op een demonstratie. Ze zingen liedjes en delen balonnen met ‘jesus loves you’ uit. Gezellig!

Ondertussen gaan wij even kijken bij het Coretex-podium, waar rock- en punkbandjes de hele dag door de bezoekers vermaken. Coretex is een belangrijk aanlooppunt in de wijk en trekt altijd talloze bezoekers. Wij zijn vroeg, dus het is nog rustig, maar zo kunnen we lekker kijken voor het ruigere feestje losbarst.

Voor het Bethanienhaus is het ondertussen druk. Jaarlijks is er een gezellige markt met informatie over allerlei (maatschappelijke) thema’s die passen bij de Tag der Arbeit en natuurlijk een hoop eettentjes. In het midden van het plein spelen bandjes en in het Kunsthaus Bethanien is de hele dag kunt te bekijken.

Later op de dag is er nog een grote Tag der Arbeit demonstratie. Deze ging traditioneel altijd door Kreuzberg maar heeft sinds dit jaar een andere route, nagenoeg aan ons huis voorbij. Waar andere jaren nog wel eens rellen uitbraken, is het dit jaar een ietwat gespannen maar wel rustige demonstratie.

Café Sophieneck in Mitte is echt zo’n klassieke tent, waar je een keer geweest móet zijn. Dat weet ik, en desondanks zeg ik dat al tien jaar tegen mezelf en ben ik er nog altijd niet binnen geweest. Schande!

Mijn mama komt op bezoek in Berlijn! Voor de gezelligheid delen we een kamer en slaap ik een paar nachtjes met haar in een hotel in de stad. Ik vind logeren in eigen stad altijd erg leuk, je voelt je weer even helemaal toerist! Mijn moeder heeft dit keer gekozen voor het Wall Street Park Plaza hotel, in Berlijn Mitte. Het ligt aan de Wallstrasse, dus het thema in het hotel draait om Wall Street, de beursen en indexen. Erg grappig! Het is een uitstekend en comfortabel hotel, met ruime en lichte kamers. Meer hotels in Berlijn bekijken? Klik dan hier.

Goed. We hebben natuurlijk geen moeder-dochter weekend om het vervolgens alleen maar over hotelkamers te hebben. Op pad! Een van de leukste dingen om in Berlijn te doen met je ouders, is natuurlijk een bezoekje brengen aan de Gärten der Welt. Ik heb mijn liefde voor bloemen, planten en tuinen niet van een vreemde, dus des te leuker is het om door langs de prachtige borders te wandelen. Net als bij de Tulipan in de Britzer Garten zijn er hier in de lente duizenden voorjaarsbloemen te bekijken.

In Duitsland kun je zelf de letters en cijfers voor de tweede helft van je nummerbord uitzoeken. En deze persoon heeft die kans wel heel erg aangegrepen om er iets grappigs mee te doen…! Misschien moet ik toch maar eens wat meer grappige nummerborden verzamelen en er een blogje over maken.

Weer een oud Friedrichshainer pand dat dreigt te worden gesaneerd tegen de wil van de bewoners. Op de doeken die aan de balkons hangen staan boze leuzen zoals “Wir bleiben alle“. Opknappen en renovatie leidt namelijk tot onbegrensde huurverhogingen. Een bekend probleem in Berlijn, waar nog altijd niet veel aan gedaan wordt.

Ik maak een wandeling over het RAW Gelände om eens wat nieuwe street art te bekijken. In de afgelopen winter is hier namelijk een hoop gesloopt én geasfalteerd. Triest, maar het bood wel weer nieuwe plek aan mooie street art. En dat is altijd leuk!

Khwan is een van de hippe nieuwe restaurants in Berlijn, en met recht, want hier kun je overheerlijke authentieke Thaise barbeque gerechten eten! De opening van dit restaurant midden op het RAW laat een beetje zien wat de nieuwe richting van dit terrein gaat worden en waar de nieuwe eigenaren ermee naartoe willen. Ik vind het veelbelovend!

Wie is daar in de stad? Mijn ‘collega’ uit London! Zarina heeft een leuke website over haar leven in London, boordevol fijne tips en informatie: dutchgirlinlondon.com/blog. En ook geeft ze – net als ik – rondleidingen! Super leuk! We hadden elkaar nog nooit ontmoet, dus toen ze in Berlijn was werd het de hoogste tijd! Wat is het toch fijn om met iemand te kunnen praten die net als jij uit liefde voor de stad heel hard werkt en veel dezelfde dingen meemaakt.

Een mooie parel in de anders zo drukke Simon Dach Strasse; de Blechbilderbar! Sinds een tijdje een van mijn favoriete plekjes voor een gezellig drankje of een hapje.

Blechbilderbar
Simon-Dach-Straße 35, Friedrichshain

Goedemorgen Schönefeld! Daar zijn we weer…

Nog niet eerder was het zulk helder weer bij het opstijgen, wat een uitzicht over de stad!

Een paar uur later staan we in de rij voor de boot naar Texel. Even een paar dagen uitwaaien, heerlijk!

Lekker natregenen, ook fijn! Echt een gevalletje nat tot op de onderbroek. Maar als er warme chocolademelk en een texelse jutterbitter op je wachten aan ’t eind van de wandeling, is dat geen enkel punt!

Tot onze grote verrassing wachtte vriendinnetje Linda ons plotseling op Texel op! Onze Nederland-bezoekjes zijn vaak helemaal propvol gepland met verplichtingen, waardoor er weinig tijd over blijft voor spontaniteit. Des te leuker is als je vrienden er juist wél iets op weten te bedenken!

Texelse landschappen <3

Wandelen bij de vuurtoren tijdens zonsondergang. Blijft een van mijn favoriete momenten als ik op Texel ben!

De volgende dag is het weer een stuk beter en schijnt de zon. Ik zoef een rondje over het eiland op m’n skeelers en bij terugkomst zit er een wel heel apart konijntje in de berm! De rest van de dag genieten we van het eiland en tellen we de uurtjes af tot we weer naar het vaste land moeten.

Dag eiland! Tot heel snel weer!

Gratis tip: eet geen broodje (of iets anders) aan dek van de Texelse veerboot, want deze zwevende jongens trekken het zo uit je vingers met hun scherpe snavels!

Next stop; een prachtige bruiloft van familie in Barneveld! Voor de lol duiken wij ook maar eventjes de fotobooth in. 

Laatste stop voor we weer naar huis mogen, de 60e verjaardag van mijn vader. Het is altijd fijn om bij zoveel mooie momenten te mogen zijn, ook al zijn dit soort weekenden heel druk. Extra fijn was het om ook mijn broertje en zusje weer eventjes te zien!

Zo, na amper een weekje Nederland beginnen we weer aan de terugreis naar huis. We reizen terug met de auto en zo hebben we de mogelijkheid om eindelijk een van mijn gewenste bezienswaardigheden af te tikken. We rijden langs het Kaiser Wilhelm Denkmal bij Porta Westfalica! Dit bijzondere beeld werd gebouwd op een berg na het overlijden van ‘Der Kaiser’, een tijd dat overal in Duitsland eerbetonen aan de overleden keizer werden gebracht. Dit beeld is een van de ‘Nationaldenkmale’ in Duitsland en ik heb me voorgenomen om alle (nog bestaande) Denkmale op die lijst te bezoeken. In Berlijn moet je dan denken aan de Neue Wache (Unter den Linden) en het Nationaldenkmal für die Befreiungskriege in het Viktoriapark in Kreuzberg.

Het uitzicht vanaf het Denkmal is ook fantastisch! Dan zie je toch ineens goed dat Duitsland een prachtig groen land vol natuur is! Je ziet onder de brug rechts in beeld het spoor door lopen, daar rijdt de trein tussen Berlijn en Amsterdam langs (tussen Minden en Bad Oeyenhausen). Zo kun je dit monument bij goed weer dus ook vanuit de trein zien!
Rij je er toch een keertje op weg naar Berlijn langs? Doen, een bezoek is gratis! Houd er wel rekening mee dat hier busladingen met toeristen naartoe komen en dat het druk kan zijn. De parkeerplaats kost overigens wel geld.

Kaiser Wilhelm Denkmal
Kaiserstrasse 15, 32457, Porta Westfalica
Meer informatie, ook over actuele renovatie-werkzaamheden: kaiser-wilhelm-porta.de/

Hallo Berlin, da sind wir wieder!

In de warmere maanden van het jaar wordt in Berlijn de SkateNight georganiseerd! Aangezien ik sinds een tijdje enthousiast de skates weer eens heb aangetrokken en skaten door de stad me heerlijk lijkt, heb ik me aangemeld en sta ik klaar op Alexanderplatz om mee te doen. Bescherming om en helm op, klaar voor een avondje zoeven! 

Helaas valt het evenement me toch tegen. We staan ondanks politiebegeleiding erg veel stil en te wachten tot we verder kunnen. Het stukje van Alexanderplatz tot aan Rosenthaler Platz kost ons bijna 20 minuten. Verder gebeuren er bizar veel ongelukken, vooral op het gedeelte in de Badstrasse in Wedding. Ik was het zelf ook vergeten, maar ineens schiet de weg daar in een heuvel omlaag. Terwijl ik me voorzichtig omlaag probeer te manoeuvreren, gaan er tientallen mensen tegelijkertijd op hun billen. Uiteindelijk merk ik zelf ook dat het voor mij te hard gaat en dat ik niet meer goed kan remmen. Tja, dan zit er één ding op; noodstop maken! Noodstops zijn nog niet mijn specialiteit dus ook ik ga onderuit. Auw! Dat ging toch flink hard. Wat was ik blij dat ik een goede helm op had!

Een paar schaafplekken en een hele grote kneuzing in m’n bil rijker (en met een beurs ego) rij ik de route door naar Alexanderplatz. Door de ongelukken in de Badstrasse is de drukte weg en  maar de lol is er wel vanaf. Talloze deelnemers rijden zonder helm en velen staan zelfs voor ’t eerst op skeelers. Tijdens de rit terug zie ik dan ook talloze valpartijen en mensen huilend aan de kant zitten, wachtend op de ambulance. Ik heb mijn lesje in elk geval geleerd en neem me voor om toch maar remblokken op mijn skates te laten monteren én nog een cursus noodstops te nemen. Tot die tijd houd ik het nog even bij rondjes Tempelhof, maar aan SkateNight doe ik niet meer mee.

Voorlopig heb ik de skates dus even aan de wilgen gehangen en daarom ga ik weer aan de wandel. Ik maak een rondje door Friedrichshain en wandel langs het oude RockHaus, een oud Plattenbau-pand waar vroeger de jeugdradiozender van de DDR in zat. Sinds de Wende oefenden jonge muzikanten er met hun bandjes en was het een bijzonder jeugdhonk geworden. De eigenaar die de flat echter na de Wende kocht, wil het pand slopen zodat er wat nieuws gebouwd kan worden. Tja, Berlijn zou Berlijn niet zijn als daar geen protest tegen is!

Ook buiten de S-bahn ring begint Berlijn steeds leuker te worden. Meer en meer kleine winkeltjes openen er hun deuren, zoals ook de SchokoladenEis Manufaktur in de schattige Viktoriastadt in Lichtenberg. Wat een schattig tentje, met overheerlijk ijs!

De volgende happening in deze drukke maand, de Formule E-prix van Berlijn! Op Tempelhof racen elektrice racewagens om de winst, een supergaaf evenement! Toegegeven, minder lawaai en stank dan bij de Formule 1, maar minstens zoveel spektakel en door de grote hoeveelheid (smalle) bochten is het nog spannend ook. Na een lang accreditatieproces bij de FIA, zijn Kees en ik aanwezig als pers en hebben we de mogelijkheid om de Formule E echt van dichtbij te zien! Zo gaaf!

Iedereen die maar een beetje geïnteresseerd is in (auto)techniek, duurzaamheid, sport en futurisme, die zit hier goed. Want wat hebben ze van de Formule E een gaaf evenement gemaakt. Natuurlijk draait het om de race, maar tegelijkertijd is er ook een beurs waar de nieuwste uitvindingen op gebied van groen vervoer worden getoond. Natuurlijk is er een grote biergarten en een food court, waar groene maaltijden worden aangeboden. Op de glazen zit statiegeld, bestek en bordjes zijn van bamboe gemaakt. Over elk detail is nagedacht, zo tof!

Terwijl we nagenieten van de mooie ervaringen aan de grid, proberen we ook na te denken over een passend artikel over de Formule E. Wat zouden jullie over de Formule E willen weten? Volgend jaar zijn we er in ieder geval weer bij, zondag 21 juni 2020 staat al in de agenda!

Zondagmiddag, de rust is weergekeerd! Met familiebezoek uit Nederland maken we een rondje door de wijk en wandelen we ook even de gezellige biergarten van Urban Spree binnen. Deze toffe kunstgalerie organiseert in ’s weekends in de zomermaanden leuke en gezellige foodmarkten, die in de biergarten plaats vinden. Of je nou wat te happen haalt of niet, je kunt hier heerlijk zitten!

Urban Spree Art Gallery & Beergarden
Revaler Strasse 99, Friedrichshain

En zo zijn we alweer aan het einde gekomen van de maand mei! Op de laatste dag van de maand is het meteen ook Hemelvaartsdag. Een goed moment om een vlot te huren en lekker een dagje met vrienden op een ponton-boot over de Havel te gaan varen. Of althans, dat dachten we! Want oeps, we waren even vergeten dat Hemelvaartsdag in Duitsland ook ‘Herrentag‘ is. En dat Duitse mannen die dag massaal op ‘mannenuitje’ gaan. Een bootje vinden was nog niet zo gemakkelijk, maar uiteindelijk lukt het ons toch en krijgen we een fijn motorbootje mee.

Vanuit de haven in Spandau varen we richting Potsdam over de prachtige Havel. Het is nog niet zo warm maar de zon schijnt en het weer is prachtig. Het koddige kasteeltje op het Pfaueninsel staat mooi in de zon te schitteren!

Vlak achter de Glienicker Brücke en voor het Filmpark Babelsberg gooien we in een rustige bocht het anker uit. We kijken geamuseerd naar voorbij varende pontonbootjes, vol hossende Duitse kerels. De schlagermuziek schalt ver over het water en de barbecue’s (het is nog geen 12 uur) roken al behoorlijk.

Het is lang geleden dat ik een hele dag doorbracht op het water, maar wat was dat héérlijk! Zeker iets dat we absoluut eens vaker willen doen, want met de vele mooie meren, rivieren en andere wateren rondom Berlijn, is het een perfecte manier om éven aan de stadsdrukte te ontsnappen. Wij huurden ons bootje overigens bij Mimikus Bootsverleih en hadden met hen echt een prima ervaring!

Je wil het nog wel eens vergeten, maar bij Potsdam en Alt-Glienicke liep de Berlijnse muur natuurlijk ook langs het water. De Oost-Duitsers bewaakten de grens die dwars door de Havel liep met speedboten, die met automatische wapens waren uitgerust. De oude aanlegsteiger en de grenstoren zijn nog te bekijken, maar toch vond ik het een hele verrassing om er ineens langs te varen. Weer een moment dat je beseft hoe bijzonder het is dat we 30 jaar na de val van de muur vrij en blij kunnen leven zoals we willen.

Dat was de maand mei! Wat een heerlijke maand met een bijna zomers einde. Ik hoop dat je er van genoten hebt, bedankt voor het lezen en tot een volgende editie!

Leave A Reply

Your email address will not be published.