Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in Plaatjes #27 – April 2019

,
1
Home » Berlijn in Plaatjes #27 – April 2019

Hoera, het is april! Ik trapte de maand af met een hilarisch – al zeg ik het zelf – grapje om jullie lezers en mijn volgers op twitter en instagram voor de gek te houden. Het slaagde zelfs nog iets beter dan ik verwacht had! Verder was het een prachtige maand, met dito mooi weer. Dat betekent een hele hoop heerlijke lentefoto’s, met heel erg veel bloesem en #Berlinblossom spam. Maar ook restauranttips, Kees z’n halve marathon, street art en nog veel meer! Dus ga er maar weer lekker voor zitten, voor deze 27e editie van Berlijn in Plaatjes!

1 April, kikker in je reet! Hahahaha! Oh mensen wat heb ik ontzettend hard gelachen. In de dagen voor 1 April kwam ik op het idee om iedereen (ja, ook onze familie) voor de gek te houden, mijn Logo-beer een Beierse outfit aan te meten en te doen alsof we naar München zouden gaan verhuizen. Een vriendin maakte het onderstaande logo gereed en ik schreefeen lulverhaal over hoe we Berlijn nu wel gezien hebben en de huren in Berlijn te hoog worden. Wat te doen in Berlijn zou Wat te doen in München worden en ik verheugde me al op Weißwurst met Senf voor het ontbijt. HAHA! En wat stonken jullie er massaal in! Bezorgde reacties, “oh wat jammer!” tot “Hé maar hoe zit het nu met je rondleidingen”, tot een hele bezorgde moeder die vergeten was even verder te lezen en meteen aan de telefoon hing. grinnik Ik heb écht heel erg hard gelachen maar had er vervolgens ook een dagtaak aan om mensen gerust te stellen, want de ‘HAHA EIN SCHERZ’ hadden heel veel mensen gemist.

Geloof me; wij gaan écht niet naar München verhuizen. De huren zijn er torenhoog (nog altijd hoger dan in Berlijn, al stijgen ze hier sneller) en ik ben geen fan van Weißwurst of de diepkatholieke sferen daar in Beieren. Nee hoor, voorlopig ben ik nog lang niet klaar met Berlijn en blijven wij gewoon zitten waar we zitten. Nouja; wellicht dat we met een paar jaar naar de rand van de stad verkassen. Maar dat zien we dan wel he!

Lang geleden dat ik in Berlijn Mitte in het Scheunenviertel was, zonder dat ik er rond moest leiden! Ik kwam weer eens terecht bij Keyser Soze, een schattig café waar je van ontbijt tot laat in de avond terecht kunt! Nog altijd de gezellige vensterbankjes en chagrijnig personeel (maar dat geeft niet), maar prima lunch en koffie.

Keyser Soze
Tucholskystrasse 33, Mitte

Kijk wat we daar hebben! Ik beloofde het al in de vorige editie; #BerlinBlossom is begonnen! Inmiddels weet ik steeds meer fijne adresjes voor prachtige bloesem te vinden, met name in Prenzlauer Berg is erg veel te vinden. In de Bötzowkiez maak ik deze foto van een uitbundig bloeiende kersenboom. Wat een pracht!

In de idyllische Hufelandstrasse (een van mijn favoriete staten in Berlijn) ontdekte ik een nieuw tentje waar je prima vegetarisch of vegan kunt brunchen! Satt & Glücklich biedt keuze uit allerlei ontbijt-combinaties (gezonde én lekkere opties), sandwiches, soepen, koffie en taart. Prima voor een korte stop of een heerlijke brunch. Fijn dat er na het vertrek van een aantal instituten uit deze straat weer wat nieuwe aanwas is.

Satt & Glücklich
Hufelandstrasse 3, Prenzlauer Berg

Ik fiets voor de zonsondergang richting Bornholmer Strasse en kies een route door het Ernst Thällmann park, langs het Zeiss Planetarium. Ik ben hier een keer geweest tijdens de Lange Nacht der Museen (in 2019 is deze op 31 augustus!) en vond het zo ontzettend leuk om hier meer over ons zonnestelsel en de ruimte te leren! Nu kom ik er alleen om de prachtige bloesembomen te fotograferen die in het kader van het Sakura-project na de Wende hier zijn aangeplant.

Het Zeiss-Planetarium werd in de DDR in 1987 geopend ter gelegenheid van 750 jaar Berlijn en was destijds een van de grootste en modernste planetaria ter wereld. Vandaag de dag is het nog steeds een van de belangrijkste wetenschappelijke theaters van Duitsland en kun je hier allerlei films en documentaires bekijken in de koepel. Dat is leuk voor jong en oud! Ook worden hier geregeld lezingen en andere leuke dingen georganiseerd. Tijdens de Lange Nacht der Museen is het Planetarium tot 2 uur ’s nachts geopend.

Oversteken, richting de mooie Stargarder Strasse.

Voor alle Transformer-fans: hier rijdt Optimus Gelb! grinnik Hoewel het mij soms iéts te popi-jopi is, moet ik toch wel vaak lachen om de hilarische teksten op de Berlijnse trams en bussen. Er zit een steengoed marketing-bureau achter, dat altijd weer met nieuwe ideeën komt. De BVG vaart er wel bij.

Alle warten auf das Licht…

Een van de mooiste plekken in Berlijn om Sakurabloesem te bekijken, is de noordzijde van de Schwedter Strasse, boven de Gleimstrasse en richting de Schwedter Brücke. Zodra het seizoen begint, staat het hier als allereerste in bloei! De roze sneeuw op straat geeft een bijzonder effect en iedereen weet; de winter is eindelijk voorbij!

Cliché, maar wat geeft het; MOOI! Je ziet nog aan de ijlblauwe lucht dat het fris is, maar de zon geeft eindelijk weer een beetje warmte en kleur af. Genieten!

De zon zakt achter het S-bahnstation Bornholmer Strasse, schijnt nog net door de ramen van het station uit 1935 en reflecteert op de Bösebrücke. Samen vormt het zo een heerlijke foto. Blij mee!

Waar zonsondergangen mooi zijn, vind je altijd mensen die met een drankje van de late namiddag genieten.

Dit shot zag ik al een paar keer voorbij komen op Instagram en wilde eens maken. Het is een leuke manier om gericht naar bepaalde plaatsen in de stad te gaan om proberen een bepaalde foto te maken. Het gaat daarbij niet zozeer om de foto of het eindpunt zelf, maar om de manier hoe je daar naartoe komt en wat je onderweg ziet. Ik ontdek op zulke tochten altijd weer nieuwe straten of mooie motieven om te fotograferen. Leuk!

Op de inmiddels beroemde muur van Street Art Crew Xi-Design prijkt een giga-grote reclame voor White Walker, ter gelegenheid van het laatste seizoen van Game of Thrones. Superleuk bedacht, helaas vond ik de laatste paar afleveringen en het einde van het seizoen toch tegenvallen.

Voor het laatst fotografeer ik dit bijzonder mooie werk van Insane 51. Hier weet ik het nog niet, maar een paar weken later is het na ruim een jaar overgeschilderd voor een Amazon-reclame. Zo zonde!

Prachtige paste-up van Sei Leise, van een jong meisje in zwemvest, op een simpel bootje met een koffer in de hand. Slechts een kleine plakker in Kreuzberg, met een duidelijke politieke boodschap.

Hé, daar is Mona Lisa weer, dit keer bij Moritzplatz in Kreuzberg. Voor wie haar zoekt; inmiddels is ze verhuisd naar het Willy Brandt Haus in Mitte.

Rest in Peace Keith Flint and thank you for the soundtrack of my youth <3

Ik maak weer eens een avondwandeling en ben mateloos gefascineerd door het terrein rondom de Mercedes Benz Arena. Veel kleuren, veel lampen en symmetrie.

De bouwmania gaat door in Berlijn, maar de lampen blijven. Als het een klein beetje mistig is, zie je nog altijd een soort van lint lopen waar ooit de muur liep. Ondanks het feit dat de East Side Galleryvanwege diezelfde bouwmania tegenwoordig vol gaten zit, blijft het een indrukwekkend monument.

Goedemorgen Schöneberg! We drinken koffie in een sfeervolle Crelle-kiez, een rustig hoekje van deze gezellige wijk. Met name de Crelle-strasse wordt steeds gezelliger en leuker, met typisch Berlijnse tentjes en nieuwe winkeltjes met handgemaakte producten. Hip, maar toch heel gewoon Berlijns. 

Een cappuccino en een stuk overheerlijke Pflaumen-Streusselkuchen, meer heb ik niet nodig op een zaterdagochtend!

Café Sunar
Helmstrasse 7, Schöneberg

We lopen langs Lili Marleen, een café dat nog altijd hoog op mijn verlanglijstje staat voor een brunch!

Mijn liefde voor mooie Neon-letters wordt niet minder en als ik deze spot in de Akazienstrasse, neem ik echt even de tijd. Jammer dat ze hem volgeplakt hebben met anti-duivenpinnen. Zonde!

U-bahn en een beetje prutsen met de pre-sets van mijn Fuji camera. Ik wil meer gaan doen met straatfotografie en zwart-wit is dan zo ongeveer mijn standaard. Kleur kan soms zo afleiden van wat je écht ziet, een zwart-wit foto laat juist andere dingen zien. Emoties, houdingen of bezigheden. Prachtig.

Neon! En deze werkt zelfs nog, gaaf! Deze kun je vinden op de hoek van de Bergmannstrasse en de Mehringdamm.

We zijn op Tempelhof, want Kees gaat de halve marathon van Berlijn lopen. De organisatie heeft hier een soort messe geopend, waar je producten kunt kopen, looptests kunt doen of informatie kunt krijgen. Ook worden hier de startnummers uitgedeeld. Ik vind het altijd weer gaaf om op Tempelhof te komen en sta áltijd weer te kijken van de enorme afmetingen van alleen al dit dak! Ik ben alweer een paar jaar geleden meegeweest met een rondleiding door het gebouw van Tempelhof en dat was ontzettend gaaf. Ik schreef daar dit artikel over: Luchthavengebouw Tempelhof.

Na ons tripje Tempelhof besluiten we naar de andere kant van de stad te rijden om nog wat te wandelen, wat bloesem te bekijken en aansluitend een drankje te doen bij mijn vaste stek in Prenzlauer Berg, Prater Biergarten. We wandelen over de Bösebrücke, waar op 9 november 1989 als allereerste de muur geopend werd. Hier zijn foto’s en informatieborden te bekijken, die het verloop van die bijzondere avond van uur tot uur vertellen. Ook hier zijn sakura-bloesembomen aangeplant. Mocht je ooit een bijzondere plek in Berlijn willen bezoeken die met de Berlijnse muur te maken heeft, dan is dit er eentje van.

Ojee, het knuffelkonijn van Mila is weggelopen! Wat moet er nu van pasen worden? Schattige oproep in de Gleimstrasse.

We zijn aangekomen in Prater Biergarten, waar we overduidelijk niet de enigen zijn die even een biertje willen drinken en van het zonnetje genieten!

Prater Biergarten
Kastanienallee 7-9, Prenzlauer Berg

Zo, Kees is er klaar voor! Helaas heeft hij niet goed geslapen en heeft hij de avond ervoor iets verkeerds gegeten. Maar eens zien wat er van de race gaat worden!

Samen met mijn schoonmoeder haast ik me naar het tracé aan de Strasse des 17. Juni 1953, om Kees direct na de start veel succes te wensen. Hier ziet het er allemaal nog redelijk goed uit, maar helaas moet Kees na 11 kilometer stoppen met lopen. Het is met een plotselinge 24 graden niet alleen veel te warm, maar ook hielp het misselijk zijn absoluut niet mee. Helaas, het was zo’n mooie dag! Maar weten wanneer je moet uitstappen is óók knap! Dus ik ben hoe dan ook heel erg trots. Volgend jaar weer een poging!

Het zal je maar gebeuren. Je opent je postvak en er zit een brief in van je verhuurder. “Hallo, we hebben na renovatie van de façade van het gebouw waar je woont, besloten om je huur marktconform te maken. Je betaalt nu 707 euro per maand, de nieuwe maandhuur wordt 1700 euro.”  Helaas gebeuren in Berlijn dit soort dingen dagelijks. Veel huurders kiezen eieren voor hun geld en verhuizen, want de meeste mensen kunnen geen 1700 euro per maand betalen, laat staan een advocaat om een langdurig proces te starten. De mensen in dit pand in de Samariterstrasse blijven zitten waar ze zitten, uit protest. Ik ben heel benieuwd hoe dit afloopt.

Je ziet, het onderwerp leeft. Street Artiest Dave the Chimpheeft meteen de gelegenheid aangenomen om de lege Litfaßzuilen (oplettende lezers van vorige maand weten waar dit over gaat) met zijn werk over te plakken.

Zijn werk lijkt vaak heel vrolijk, met de schattige oranje mannetjes, maar is eigenlijk heel erg treffend! Ik vind het supergaaf werk. Er wordt momenteel in Berlijn gesproken over een Mietdeckel (bevriezing van alle huren gedurende vijf jaar), nadat de Mietpreisbremse (alleen huurverhoging onder bepaalde voorwaarden) totaal ineffectief bleek te zijn. Het is al door de senaat, nu is het wachten tot de wet daadwerkelijk in werking treedt. Wanneer dat is, is nog niet bekend. In oktober weten we meer.

Tijdens mijn rondleiding Berlijnse Muur, maakt deelneemster Joke deze foto van mij. Dit vind ik zo tof! Ik heb geen idee wat deelnemers aan mijn rondleiding precies zien als ze met mij mee zijn, dus zo’n foto is voor mij heel gaaf! Het was helaas een wat koude dag, maar wat en mooie wandeling! Hier staan we in de Niederkirchnerstrasse en vergelijken we het huidige straatbeeld met een foto uit Berlijnse Muur-tijden. Wil je ook een keertje mee? Check dan deze pagina voor alle data!

De Sakura-bloesem bloeit niet overal tegelijkertijd in Berlijn, dus ik besloot om alvast even te kijken in de Lohmühlenstrasse. Daar ben ik nét te vroeg voor de echt uitbundige bloei, maar je kunt zien aan de donkerroze kleur dat de bloesem echt op springen staat. Ook dit is een stuk Mauerweg, waar talloze bloesembomen te vinden zijn!

Geen bloesem, koud en bewolkt, dus tijd voor koffie! En wel bij RudiMarie, een schattig tentje aan de overzijde van het Landwehrkanal in Neukölln. Het is een typisch Berlijns huiskamercafé, zonder de extreem hippe factor. Gezellig, vriendelijk en fijne prijzen.

Ook de inrichting mag er zijn! Van de lamp word ik helemaal nostalgisch, hij doet me denken aan de lampenkap die mijn grootmoeder had. Prima pleisterplaats als je de Berliner Mauerweg loopt of fietst, of als je een wandeling door Neukölln of Treptow maakt.

Rudimarie
Weichselstrasse 34, Neukölln

Jawel, het gaat beginnen! Een zomer vol Rammstein staat voor de deur! Mijn nieuwe t-shirt (naar aanleiding van de nieuwe single van het nieuwe album) is binnen en ik verheug me ONTZETTEND op de tour komende zomer.

Naast rondleidingen en deze site, werk ik freelance bij een agentur as marketeer. Heel af en toe mag ik nog eens op klantbezoek en dat levert soms prachtige uitzichten op, die ik nog niet eerder had gezien! Eberswalder Strasse blijft mooi!

Als ik dan toch weer in de buurt ben (wat een hoop Prenzlauer Berg in deze editie zeg!), dan nog maar snel weer even over de Mauerweg wandelen! En ja hoor, daar staat nu ook alles in bloei. Het is er smoordruk met mensen die de gelegenheid aangrijpen om op de foto te gaan. 

Ik vermaak me liever met prachtig zonlicht en mijn camera.

Een paar dagen later, zondagochtend, ben ik weer terug in de Bötzowkiez. De bomen in de sfeervolle Christinenstrasse staan in bloei, dus fiets ik er nog eventjes langs.

Bij hoge uitzondering ga ik zelf weer eens op de foto. Het is lekker warm, het licht is mooi en ik geniet van de bloesem. Wat een fijne zondag zo!

Ik ben niet de enige die graag alledaagse dingen fotografeert.

Wat vliegt de maand voorbij, zomaar ineens is het alweer Pasen. Zoals elk jaar verf ik eierdoppen (i.p.v hele eieren zoals ze hier in Duitsland doen) en hang ik ze in de paastakken. Een leuke familietraditie vind ik dat! 

Die Fahrscheine bitte! Misschien ben je in Berlijn wel eens gecontroleerd in de U-bahn of S-bahn en hoorde je plots deze woorden. De OV-controles gaan in Berlijn áltijd steeksproefsgewijs en het leidt altijd tot hilarische momenten, waarbij je medereizgers verwoed naar hun OV-kaartje ziet zoeken. En, er wordt altijd wel iemand gevonden die geen kaartje heeft. Tja, dat betekent mee uitstappen en direct 60 euro + ritprijs afrekenen. Een duur grapje!
Bij de BSR, (Berlijnse stadsreiniging) kunnen ze er wel om lachen en vragen ze om de oude Fahrscheine. En ander afval mag ook. 

Ojee, polizei, een afgezette kruising, wat is daar aan de hand? Nou, Rammstein presenteert haar tweede Single, Radio! En om dit te vieren wordt de video vertoond op een grote brandmuur aan de Torstrasse, bij het Soho House voor de deur. Er komen bijna 2000 fans op af en de Polizei heeft haar handen vol om de straat af te zetten en het tramverkeer door de massa te geleiden. 

Dit soort pop-up acties vind ik supervet, dus ik was heel erg blij dat ik erbij was! Mijn eerste indruk van het nummer was niet echt geweldig, ik vond het wat teveel popmuziek. Maar nadat ik het nog een paar keer hoorde, bleef het nummer toch erg hangen. Een echte Ohrwurm en een megahit voor de band! De video vond ik wel meteen heel erg gaaf, vrijwel volledig zwart-wit en teruggrijpend op de censuur in DDR-tijden. Bijzonder detail: de video opent met de allereerste radio-woorden in Duitsland, die in 1923 vanuit König Wüsterhausen de ether in werden geslingerd. Mocht je de video nog niet hebben gezien of gehoord; klik dan hier.

Veel regen de afgelopen weken en dus ook weer een hoop plassen op straat. Ik kan het niet laten om weer een foto te maken, maar dan de andere kant op: Warschauer Strasse.

Uit Langeweile besluiten Kees en ik een stuk te gaan wandelen en wat geo-caches te zoeken. Ik heb het geo-cachen een hele tijd laten liggen door andere prioriteiten, maar zo’n loze zondag is er meer dan geschikt voor. We beginnen bij Landsberger Allee, terwijl in de verte een vette bui lijkt aan te komen.

De eerste gevonden! Navigeren kan ik goed, Kees is écht goed in het vinden van de caches zelf.

Normaal fiets ik over de Landsberger Allee, nu wandelen we er voor ’t eerst. En dan zie je toch ineens een hoop meer leuke dingen, zoals deze prachtig beschilderde wand. Jammer dat iemand het nodig vond om er echt heel erg lelijk overheen te kladden.

Plattenbau is niet (meer) lelijk als er prachtige blauwe regen tegenaan groeit! Direct achter de Frankfurter Allee zitten soms de mooiste pareltjes verstopt!

Sonnenuntergang op de Karl Marx Allee. Alle bomen vol in het groen (scroll maar eens terug naar het begin van dit artikel, je ziet overal nog kale bomen!) en de lucht kleurt alweer prachtig. Ja, Mei komt eraan! Ik heb wel weer zin in de mooie maanden, lekker op terrasjes zitten en genieten van de stad in feest-sferen!

De laatste wandeling in Prenzlauer Berg voor deze maand (ik beloof het) en wat zie ik hier: er opent een Hako Ramen in voormalig Café Godot! Wat een goede aanvulling voor de Kastanienallee en Oderberger Strasse! Hako Ramen is werkelijk de beste Ramentent die ik in Berlijn ken, ze hebben daarbij Cocolo zonder moeite van de eerste plaats gestoten. Als je in Berlijn bent en deze briljante Japanse noedelsoepen nog niet kent; zet Hako maar op je lijstje!

Hako Ramen
Boxhagener Strasse 26, Friedrichshain
En het nieuwe restaurant: Kastanienallee 16-17, Prenzlauer Berg

Zo, de laatste foto alweer deze maand! Dit gave werk van Fanakapan heet ‘Believe in Dog’ en laat natuurlijk de altijd schattige Snoopy zien, die reflecteert in een zilveren heliumballon. Ook zie je de kunstenaar Ik vind deze kunstenaar zo geweldig getalenteerd. Als je dit werk ziet kun je je bijna niet voorstellen dat dit met een spuitbus gemaakt is! Het werk werd gemaakt op uitnodiging van Urban Nation, een van de street art collectieven in Berlijn, en is te zien in de Schwedter Strasse 29.

Zo, het zit er weer op! Weer een maand met fijne momenten, prachtige bloesem (sorry voor de spam!) en nog veel meer! Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen en zie jullie volgende maand weer!

One Comment

  • Theo Looijmans schreef:

    Prachtig de bloesem! In 2019 was ik net een weekje te laat voor de bloei aan de Mauerweg tussen Berlin-Lichtenberg en Teltow. Zeker een aanrader!

Leave A Reply

Your email address will not be published.