Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in plaatjes #23 – maart 2017

,
0
Home » Berlijn in plaatjes #23 – maart 2017

Het is weer tijd voor een fotodagboek! We waren gebleven bij de maand maart, de allerlaatste wintermaand voorlopig. De foto’s zijn weliswaar een tijdje blijven liggen maar geloof mij maar: ook dit fotodagboek zit boordevol met leuke tips! Veel leesplezier met deze nieuwe editie van Berlijn in Plaatjes!

Het is begin maart en het is officieel: ik heb het helemaal gehad met de winter! En gelukkig denkt de Lente daar net zo over want het is ongelooflijk warm en zonnig. Samen met Kees stap ik op de fiets om de nodige zonnestralen op te vangen en zoeken we een terrasje op.

We komen terecht bij het pasgeopende café The Coffee Ape, aan de Skalitzer Strasse. Een prima plekje, met een heerlijk zonnig terras, waar we gewoon zonder jas kunnen zitten. De U1 rijdt met regelmaat voorbij, fietsers scheren over de stoep en overal zijn wandelaars. Het is duidelijk lente en we kunnen heerlijk mensen kijken!

Ook de koffie van The Coffee Ape valt niet tegen! Ik krijg een heerlijk grote cappuccino, de bediening is vriendelijk en omdat ze net geopend zijn krijgen we ook nog een sekt van het huis. Wat een gezelligheid!

Naast koffie, thee en taart, kun je hier ook lunchen met broodjes, salades en soepen. Een prima pleisterplaats in Kreuzberg!

The Coffee Ape (bestaat helaas niet meer!)
Skalitzer Strasse 82, Kreuzberg

We fietsen door naar Markthalle Neun, waar de zaterdagmarkt opgebouwd staat. We genieten van de relatieve rust (in vergelijking met de donderdag) en hebben ruimte genoeg om lekker rond te kijken.

Lunchtijd! In de Markthalle Neun kiezen we voor lunch bij één van de inhouse stalletjes, waar je elke dag terecht kunt. We besluiten een medium plate van Big Stuff Smoked BBQ te delen. En het is meer dan genoeg voor twee personen! Je krijgt een mix van allerlei soorten vlees, zoals pulled pork, pork belly, beef of spare ribs. Daar komt een beetje coleslaw, groente, een gepofte aardappel en een saus naar keuze bij. Een heerlijke lunch!

Weer nieuw werk van Sobre in Friedrichshain gespot! Met de prachtige paste ups en confetti oogt het werk van Sobre altijd feestelijk.In de tweede week van maart vindt jaarlijks de ITB Berlin plaats, de internationale reisbeurs. Ik breng er na mijn afspraak bij booking.com een hele dag door en heb daar een vlog van gemaakt. Die kun je hieronder bekijken!

Door heel Berlijn kun je de heerlijkste hamburgers eten voor prima prijzen. Toch vind ik het af en toe leuk om zelf wat te maken! Het werd deze chili-munt burger, met zelfgemaakte komkommer-knoflook saus. Het recept kun je vinden op vrijdagburgerdag.nl, de website van Elger. Hij plaatst elke vrijdag een overheerlijk burgerrecept en vertelt je alles over zijn passie voor hamburgers.

De wilgekatjes aan de bomen laten duidelijk zien dat de lente eraan komt, eindelijk!

Ook spot ik in een rustig straatje in Friedrichshain de allereerste bloesem! Jippie!

Door heel Berlijn zijn de meest gave speeltuinen te vinden. Deze bijzondere draak is onlangs opnieuw gebouwd, nadat de speeltuin beschadigd was geraakt. Deze en nog veel meer speeltuinen kun je vinden op mijn nieuwe, speciale pagina met Berlijntips voor kinderen!

Een prachtige zonsondergang bij Hallesches Tor

In de rij bij Mustafa’s Gemüse Kebap. Gelukkig hoeven we maar een kwartiertje te wachten en kunnen we daarna genieten van één van de beste döner kebabs van Berlijn. Hmmm!

Mustafas Gemüse Kebap
Mehringdamm 32, Kreuzberg
We zijn speciaal vroeg gaan eten op de Mehringdamm omdat we ’s avonds naar Johnossi gaan in de Columbia Halle. (Ken je van ‘Man must dance’)

De hele hal staat zo ongeveer op z’n kop en het is een dijk van een show. Wat blijft het toch leuk om artiesten live te zien!
De bomen zijn nog kaal en de wind is koud maar het is al wel weer genieten van langer licht. Ik maakte deze foto rond 18 uur en het was nog niet eens donker. Dat is voor Berlijnse begrippen een teken van lente. Heerlijk!

Hallo Amsterdam!

Voor het eerst sinds het Rijksmuseum is gerestaureerd, breng ik een bezoek aan het museum. Natuurlijk hang ik ook even de toerist uit, in eigen land!

Wat een waanzinnig mooi gebouw is het geworden. Echt prachtig!

Sinds ik met Kees in Berlijn woon en mijn zusje naar New York is verhuisd, zijn de momenten dat we met de hele familie samen zijn zeldzaam geworden. Dus toen mijn zusje kort in Nederland was om wat zaken te regelen, besloten we er het beste van te maken. Een dagje toerist in Amsterdam, met als eerste een bezoek aan het Rijksmuseum.

Natuurlijk, Rembrandts Nachtwacht is het drukste gedeelte van het museum. Het is een prachtig schilderij maar als je weet dat het ooit groter was (in de breedte), dan oogt het toch een beetje raar.

Deze jongen laat zich er niet van weerhouden om de Nachtwacht na te schetsen. Hij kwam uit China en was voor een kunstreis in Europa.

Prachtig licht in het trappenhuis.

Eén van mijn favoriete schilders is Hendrik Avercamp, een doof-stomme schilder die vrijwel alleen maar wintergezichten maakte. Het is een feest om lang naar zo’n schilderij te kijken want door de vele details ontdek je telkens weer wat nieuws. Gaaf!

Het is een doordeweekse dag, dus voor mijn broer gaat het werk stiekem toch een beetje door. Geeft mij de tijd om extra lang met mijn neus voor schilderijen te staan en wat foto’s te maken.

Ik ben verliefd op deze bibliotheek. Ik moet maar snel eens een kijkje gaan nemen in de bibliotheken hier in Berlijn.

Dag Rijksmuseum, je was prachtig om te zien!

Het spiegelkwartier in Amsterdam blijft toch wel één van de gezelligste plekjes in de stad.

Blauwe luchten en overal fietsen. Het viel me nooit zo op maar geloof mij maar, als je al jaren niet meer in Amsterdam bent geweest, ga je ineens allemaal dingen zien waar je als Nederlander nog nooit op had gelet!

Dag Amsterdam, dag Nederland!

Hallo Hamburger Bahnhof! Dit voormalige station is tegenwoordig een museum voor hedendaagse kunst. Vroeger liep hier de treinlijn van Berlijn naar Hamburg, vandaar de naam. Bij de opening van een nieuwe expositie in de zijvleugel werd ik samen met een groep instagrammers uitgenodigd om foto’s te komen maken. Een hele uitdaging!

In het museum is zelfs het U-bahn station nagemaakt. Zo gaaf! En wat een prachtige tegels!

Het lijkt net echt…! Al is het misschien wat té schoon…

Exit!

De tentoonstelling bleek een bijzondere mix te zijn van allerlei soorten kunst, van fotografie tot installaties, videokunst en beeldende kunst.

To infinity and beyond!

Vlak voor de vernissage begint, sneak ik het museum uit, op weg naar het volgende event!

Hamburger Bahnhof
Invalidenstrasse 50-51, Mitte
Website

Samen met Kees ga ik namelijk naar Paul Kalkbrenner! Via de facebookpagina van Kalkbrenner heb ik twee tickets gewonnen om de allereerste preview-set van zijn nineties-tapes bij te wonen in club Watergate. Een vette locatie en de muziek van Kalkbrenner is heerlijk, dus dat belooft een topavond te worden!

Helaas viel het stiekem écht tegen. Paul draaide niet live en stond een beetje aan knopjes te draaien maar dat klopte niet met de muziek en wat we hoorden. Hij deed me enorm denken aan zijn karakter Icarus in de film Berlin Calling, zo van de wereld was hij. En dat kwam overduidelijk niet door de muziek, zullen we maar zeggen. Nu ben ik niet zo’n clubganger maar de dj voor hem draaide wél live en dat was een veel betere set en we hebben heerlijk gedanst. Wat een teleurstelling!

Ook de Watergate als club valt een beetje tegen. Te vol en te warm en de sfeer is gewoon niet relaxed. Halverwege de set pakken wij onze jas en wandelen we weer naar huis.

Zondag auto-spotten-dag! Deze schattige Trabant is volgens mij volledig origineel en die zie je niet zoveel meer!

Hé, een ander deel van Berlijn! Sinds ik niet meer in Pankow woon, kom ik niet veel meer in het noorden van de stad. Maar nu de lente echt los begint te barsten, is het wel tijd voor de jaarlijkse bloesem-fotografie op de voormalige Mauerweg!

Bij de Norwegener Strasse in Prenzlauer Berg, nabij de Bösebrücke, kun je aan het begin van de lente altijd de allereerste zachtroze bloesem bewonderen.

De zon schijnt, onze jas kan nog nét niet open… Heerlijk weer!

Er is een nieuwe speeltuin gebouwd in dit hoekje van Prenzlauer Berg en daarbij zijn ook eindelijk deze oude stukken Berlijnse muur zichtbaar geworden. Ik ben zo blij dat besloten is om dit stuk muur te laten staan!

Via de Schwedter Steg wandelen we richting Mauerpark. Een hele fijne wandel- en fietsroute die we al erg vaak hebben afgelegd maar die nooit verveelt.

Camera erbij en los maar! De sakurabloesem is elk jaar een knalroze feestje.

Ik geniet van de heerlijke zon en vele, vele bloesem. Het is inmiddels een traditie om elke lente een wandeling te maken over de Mauerweg en ik geniet ervan alsof het elk jaar voor het eerst is.

#berlinblossom – Elk jaar is dit dé hashtag op instagram in de lente in Berlijn. Klik op de link als je meer wil zien van de prachtige lentebloemen in de stad. Enne, volg je mij al op instagram? Dat kan hier!

 

 

Chillen in Mauerpark. Zelfs als het geen zondag is, is dat fijn!

Bovenop de grote bult in het Mauerpark staat nog een oud stuk hinterlandmauer, dat oost en west van elkaar scheidde. Tegenwoordig is het een openbaar stuk waar legaal graffiti gespoten mag worden. Altijd leuk om te kijken wat voor toffe dingen er worden gemaakt!

Happy days!

Ondanks de zon is het nog best frisjes buiten. Tijd voor een kopje koffie bij Krone, een van de leukste cafeetjes in de Oderbergerstrasse.

Ik vind Krone net een gezellige huiskamer, met supertoffe meubeltjes en mooie aankleding. In tegenstelling tot sommige andere cafeetjes in Berlijn, is dit niet heel overdreven hip en wél heel gezellig. Fijne afwisseling!

Krone staat bekend om de koffie maar je kunt hier ook uitstekend ontbijten en lunchen.

Café Krone
Oderbergerstrasse 38, Prenzlauer Berg 

Oud en nieuw in de Oderbergerstrasse. Prachtige paste-up van El Bocho.

We sluiten de dag af bij Rembrandt, met een kroket voor mij en een frikandel speciaal voor Kees. Eigenlijk is Rembrandt gewoon een – goede – burgertent zoals vele anderen maar omdat de eigenaar Nederlands is, verkopen ze ook Nederlandse frituur-klassiekers. En geloof mij maar, eens in de zoveel tijd is een kroket érg lekker! En dat Nederlandse vlaggetje maakt het natuurlijk helemaal af!

Rembrandt Burger
Richard-Sorge Strasse 21, Friedrichshain

Welterusten Berlijn!

Zondag, vlooienmarkt-dag! Bij de bioscoop Intimes en het naastgelegen café staat de zon bijna helemaal op het terras! Toch laat ik dit nog even aan me voorbij gaan en ga ik samen met Marlon een wandeling maken.

Natuurlijk nemen we een kijkje op Boxhagener Platz, waar elke zondag een gezellige vlooienmarkt te vinden is.

Wij verklaren het lente en halen een ijsje bij Paletas, die vruchtenijs op stokjes maken (op z’n Duits: Eis am Stiel). Dat klinkt voor ons Nederlanders allemaal niet zo bijzonder maar ijs in Duitsland is vrijwel altijd roomijs, waterijs kennen ze niet of nauwelijks. Juist in Berlijn, waar zoveel mensen vegan eten, is doodgewoon vruchtenijs op een stokje daarom razend populair! En niet om een rare reden, de combinaties bij Paletas zijn heerlijk. Wat dacht je van komkommer-limoen ijs? Of aardbei-basilicum? Heerlijk!

Paletas
Wühlischstrasse 26, Friedrichshain.
(IJs van Paletas is inmiddels door heel Berlijn en ook in andere Duitse steden verkrijgbaar!)

Mijn zondagse foto van een auto is dit keer een grote Amerikaanse Cadillac, met prachtige weerspiegeling van het mooie weer.

We wandelen over het RAW Gelände, waar het gezellig druk is. Ook bij Cassiopeia in de biergarten is het al lekker zonnig.

Overal street art op het RAW Gelände, een voormalig rangeer- en werkplaatsen terrein van de Deutsche Reichsbahn. Tegenwoordig zitten hier clubs, biergartens, eettentjes, poppodia, een biergarten en nog veel meer.

RAW Gelände
Revaler Strasse 99, Friedrichshain

Een #puddlegram

Prachtige postercampagne van de stad Berlijn (vanuit de Senaat), voor meer tolerantie en tegen haat. De campagne is een rechtstreekse reactie op de aanslag op de Breitscheidplatz, op 19 december vorig jaar.

Met citaten over vrijheid van allerlei bekende Berlijners of bekende inwoners van Berlijn, wil de stad mensen aan het denken zetten. Ik vind het geniaal. Voor mij bestaat er geen enkele andere stad waar vrijheid zo enorm te merken is als Berlijn.

Berlijn heeft in de afgelopen honderd jaar zo ongelooflijk veel voor de kiezen gehad maar wist zichzelf altijd weer opnieuw uit te vinden, onder welke omstandigheden ook. Die veerkracht en de mate van vrijheid die je hebt als je hier woont, maakt Berlijn precies zoals ze is. En ik zou het niet anders willen.

Zo, na een heerlijke wandeling duiken Marlon en ik toch nog het zonnige terras van Intimes op. Biertje, olijfjes en zonnebril op de neus: een prima zondagmiddag zo!

Berlin, it’s time to grow up!

Deze quote stond zomaar ineens op een muur aan de Warschauer Strasse. Ik vond het wel typerend, want het stond op een muur naast een prachtig oud fabrieksgebouw dat helemaal gesaneerd is en waar straks braak dure kantoren komen. En oh wonder, de campagne blijkt een paar weken later van Mercedes te zijn. Dan bromt diep van binnen de Berlijner in mij, hoor… “Ick lass mir doch nuscht von ‘ne Stuttgarter Firma sagen wat ick tun oder lassen soll… ” mopper

Hallo Gleisdreieck, daar ben ik weer!

Lunch bij Weilands Welfood, een salade-bar op Potsdamer Platz. Hier halen we ons avondeten, voor we naar wel een heel bijzondere film gaan. De zalmsalade is even goed als altijd en een echte aanrader!

Weilands Welfood
Marléne-Dittrich Platz 1, Tiergarten

Als echte Rammsteinfan kan ik natuurlijk niet achterblijven en duik ik net als alle andere fans de bioscoop in om de live-dvd ‘Rammstein in Paris’ te bekijken.

Het is een concert-film maar tegelijkertijd veel meer dan een live-registratie van een show. We zaten in een zaal met gelukkig erg goed geluid, waardoor we beide (Kees is geen fan maar ik geloof dat hij Rammstein inmiddels wel kan waarderen) een hele fijne avond hebben gehad. Toch blijft het raar, zo’n film in de bioscoop bekijken. Ik had erg veel moeite om niet héél hard mee te zingen!

Na wederom een coaching-sessie ga ik met de fiets naar huis. De manier om nieuwe straten te leren kennen en nieuwe dingen te ontdekken. Zo zie ik plotseling deze prachtige appel (van Onur & Wes), midden in Kreuzberg. Ik heb twéé stoplichten gewacht op de foto te kunnen maken!

Nog meer bloesem? Ja en nee. Deze schattige witte bloesem is te vinden aan de Lohmühlenstrasse, in Treptow. Ook een voormalig stuk Mauerweg waar prachtige Sakura-bomen staan. Helaas staan die nog niet in bloei maar deze witte bloesem is toch al prachtig om te zien.

Ik heb alleen geen idee wat het is! Appel? Misschien pruim? Wie het weet mag het zeggen!

De Lohmühlenstrasse is nog kaal. Over een paar weken ziet dit er héél anders uit!

Aan het eind van dit stuk Mauerweg staat ook een grote wachttoren uit DDR-tijden. In geheel Berlijnse stijl is de toren natuurlijk volledig ondergeklad. Tja.

Ook een vorm van street art, deze opgeknoopte fiets voor café Silo in Friedrichshain. Ik vind het stiekem wel grappig gedaan. Er slingeren zoveel achtergelaten oude fietsen rond op straat, die kapot zijn of gewoon achtergelaten. Mooie manier om daar aandacht op te vestigen!

Ik ga voor avocado met brood en hummus op toast bij Silo. Ik moest enorm lachen toen ik het kreeg, want als we heel eerlijk zijn… echt appetijtelijk ziet het er niet uit he? Gelukkig viel de smaak reuze mee maar ik heb wel eens lekkerder geluncht. Tijden veranderen, ook bij Silo.

Silo Coffee
Gabriel Max Strasse 4, Friedrichshain

Gelukkig vinden we altijd weer nieuwe ontbijtplekjes en toffe cafeetjes, alleen bewaar ik die voor de volgende keer! Ik hoop dat je het leuk vond om te zien wat ik in de maand maart allemaal heb gedaan, ook al is het inmiddels al bijna echt zomer. Meer fotodagboeken van april en mei volgen binnenkort maar hou mijn blog ook in de gaten voor meer persoonlijk nieuws en een paar geheel nieuwe en leuke tips voor wat je allemaal kunt doen in Berlijn.

Bedankt voor het lezen en tot snel!

Klik hier om direct naar de volgende editie door te gaan!

Leave A Reply

Your email address will not be published.