Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in Plaatjes #21

Home » Berlijn in Plaatjes #21

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een ‘Berlijn in Plaatjes’ maakte. De laatste was van September en daarna bleef het, zoals jullie wellicht weten, een tijdje stil. Maar goed, ik ben weer helemaal in de blogmodus en heb ook weer zin om dingen uit mijn privé te delen. Geen betere gelegenheid om weer een gloednieuwe editie van Berlijn in Plaatjes te maken! In januari wandelen wij heel wat af, genoten we van hopen sneeuw en hebben we natuurlijk ook weer lekker gegeten. Wel een waarschuwing vooraf, ik spendeerde bijna de hele maand in Friedrichshain, Kreuzberg en Treptow… Oeps! Als je dat geen probleem vindt, fix dan een grote mok thee en een pak met snaais en ga er maar eens goed voor zitten. Want dit is de 21e editie van Berlijn in plaatjes!

Hoera! Het is 2017! Blij om 2016 achter me te laten, wat een jaar was dát zeg! Kees en ik vieren Oud en Nieuw lekker thuis in Friedrichshain, waar we sinds begin December 2016 weer met veel plezier wonen. Het is fijn om weer een beetje midden in het leven te wonen en we genieten dan ook volop van ons nieuwe huis! Het vuurwerk valt ons overigens reuze mee dit jaar, of misschien zelfs een beetje tegen! Het is veel minder dan anders en om 2 uur ’s nachts gaan wij lekker slapen.

The morning after…

Ik ben zelf totaal geen feestbeest met oud en nieuw, ik blijf liever bij onze katten. Maar aan de shotflesjes vodka te zien hebben andere mensen het rondom Boxhagener Platz wél heel erg leuk gehad!

Samen met een paar vrienden maken we een nieuwjaarswandeling. Wat is het vreselijk grijs! Terwijl we hier in de Osthafen wandelen, horen we keiharde techno over het water galmen. Het komt van Arena aan de overzijde, waar het op nieuwjaarsdag rond drie uur ’s middags gewoon nog steeds keiharde party hardy is.
Hallo Molecule Men!

In de Osthafen is nu nog een laatste stuk Hinterlandmauer te zien, het verlengde van wat wij nu als de East Side Gallery kennen. Momenteel wordt een groot deel van dit stuk muur afgebroken, want natuurlijk wordt ook hier gebouwd. Deze spuitbussen zijn een relikwie van de tijden dat hier nog talloze kunstenaars en street artists aan het werk waren.

Hallo Oberbaumbrücke, goed om jou weer te zien!

Ook op de Oberbaumbrücke was het groot feest in de afgelopen nacht, overal liggen vuurwerkresten, flessen, glazen en andere zooi.

Hallo Schlesi!

We sluiten de nieuwjaarswandeling af bij een van de leukste huiskamercafé’s van Kreuzberg, Tante Emma (What’s in a name). Daarna neem ik de U-bahn één halte naar Warschauer Strasse maar als ik ineens zie hoe helder het weer is, wandel ik vanaf Warschauer snel weer terug naar de Oberbaumbrücke. Snel maak ik nog een paar lange belichtingsshots. Ik sta er van versteld wat mijn kleine eenvoudige handcameraatje (Nikon SS9900) allemaal kan, wat een superding!

Tante Emma
Köpenicker strasse 1a, Kreuzberg

All aboard, the night train! Doet me altijd aan deze fantastische houseklassieker  uit de nineties denken…

Heldere luchten, bijna stil water en talloze kleuren. In een paar jaren is er héél veel extra verlichting bijgekomen langs de Spree en de East Side gallery.

De laatste foto van de eerste dag van het nieuwe jaar. Volgens mij belooft 2017 fototechnisch in ieder geval een goed en hopelijk ook interessant jaar te gaan worden!

Na een sollicitatiegesprek heb ik altijd even een momentje nodig om weer tot mezelf te komen. Zo kom ik aan de Paul Linke Ufer bij Concierge Coffee terecht, een superschattig inie-minie koffietentje. En de koffie is heerlijk! Wat een genot.

Congierge Coffee
Paul Linke Ufer 39/40, Kreuzberg

Regen en koud: typisch troosteloos januari-weer. De donkere lucht en de prachtige druppels leveren wel weer prachtige plaatjes op.

Graag loop ik bij openstaande deuren vreemde hofjes binnen. Soms zie je niets bijzonders, soms krijg je een kijkje in de geschiedenis, zoals bij dit pand. Nog volledig in oude DDR-staat.

De zon schijnt! En dus hop naar buiten en de camera mee. Samen met Kees maak ik de heerlijke wandeling van ons huis naar station Warschauer Strassse, waar we een tijdje mensen kijken en foto’s maken.

Hallo!

Heel bewust missen we onze U-bahn, zodat we nog een paar extra plaatjes kunnen maken.

De combinatie van de blauwe lucht en de gele U-bahntreinen vind ik zo onwijs mooi, een geweldig recept voor mooie foto’s zo blijkt maar weer! *zucht*

Ik heb een afspraak vlak bij Möckernbrücke en mag eindelijk eens op dat station uitstappen. Het is vlak bij Gleisdreieck maar toch lijkt het door de vele kantoren een hele andere buurt! Tijd voor een foto van dit iconische Postbankgebouw.

En ineens gaat het sneeuwen! Ik ben helemaal blij en kan me nauwelijks inhouden. Ook al is ’t slechts een poederlaagje, sneeuw! 😍

Ja, wij zijn blij hoor! Sneeuwselfie!

Als ik na m’n afspraak weer buiten kom, is alles bedekt met een mooi wit laagje. En tijdens het laatste restje blue hour sta ik enorm te genieten op het buitenperron van Warschauer Strasse, waar ik nog net de prachtige blauwe lucht zwart zie kleuren. ♥️

Nu ik veel thuis ben, heb ik alle tijd om tussen de middag nieuwe lunchplekjes te ontdekken (zo vreselijk!). Ik besluit bij Homemade binnen te lopen, een schattig tentje in de übertoeristische Simon Dach strasse. En dat pakt verrassend fijn uit! Soepen, salades, lekkere sandwiches en taart hebben ze hier. Ook schijnen ze Italian Sushi te hebben maar dat bewaar ik voor een andere keer. Fijn voor een snelle lunch als je niet persé trek hebt in een warme maaltijd!

Homemade – Kitchen & Bar
Simon Dach strasse 10, Friedrichshain

Vandaag mag ik uitstappen bij Hallesches Tor. Een van de lelijkste stations vond ik altijd, maar zo vanaf de waterkant en met de besneeuwde daken is het eigenlijk ook wel weer mooi.

Nog meer sneeuw! (sorry mensen) Krap een week na oud en nieuw zijn we helemaal aan de sneeuw gewend. We doen boodschappen in de fijne Bergmannstrasse en wandelen daarna door Kreuzberg om van de sneeuw en de stilte te genieten. Terwijl ik dit plaatje maak, proberen we te besluiten of we wel of niet nóg een sneeuwwandeling maken of lui met de U-bahn gaan. We besluiten toch maar weer te gaan lopen.

7 januari 2017, de winter is AAN!

Gespot: dit leuke tiny House op wielen aan de Planufer in Kreuzberg! Zo grappig om dit plotseling tegen te komen. Inmiddels staat dit Tiny House op een terrein in Berlijn Weissensee.

Een dun laagje sneeuw aan het Landwehrkanal. Wat een heerlijke wandeling was dit weer!

Ook de volgende dag ligt er nog steeds sneeuw en dus maken we wéér een lange wandeling. Zo wandelen we heel wat af, maak je geen zorgen! We beginnen met een rondje Boxhagener Platz, waar de wekelijkse vlooienmarkt gewoon doorgaat, of het nou onder vriest of niet. Een prachtig gezicht.

We wandelen naar Treptower Park en spotten onderweg dit mooie werk van street artist Herakut.

Langzaam vormen ook de eerste ijsschotsen in de Spree en het water lijkt wel inktzwart. Wat een gaaf gezicht! Ik vind het altijd zo gaaf om te zien wat sneeuw en ijs doen met de buitenwereld, anders lijkt te veranderen en wordt stiller. Heerlijk!

Eenmaal in het Treptower Park blijkt het niet zo rustig en stilletjes meer te zijn maar is het er zelfs relatief druk. Veel zondags wandelvolk dat zich een weg over de gladde paden probeert te banen. Het is een hoop geglibber maar wat een genot van de winterwereld!

Ik moest zo lachen om dit lieve roodborstje met z’n snavel vol sneeuw!

We wandelen op ons gemakje door het mooie park en komen onderweg ook nog wat zwanen tegen. De kou lijkt ze niet echt te deren maar schooien om voedsel kunnen ze wel. En een halve paringsdans uitvoeren…

Midden in de Spree ligt het Insel der Jugend. Het is een klein eilandje dat via een grote brug vanuit Treptower Park te bereiken is. Zomers is hier van alles te doen en kun je genieten van het mooie weer en de gezellige biergarten. Nu is het er nog heel stil en maak ik de ene na de andere foto. Wat een prachtige brug en lieve gebouwtjes! Ondanks dat ik graag in het Treptower Park kom, ben ik hier nog niet eerder geweest en ik kijk mijn ogen uit.

Liefdesslotjes hangen ook hier aan de brug.

Het ‘Heizkraftwerk Klingenberg’ in Rummelsburg werkt met dit soort koude dagen op volle kracht en werpt lange stoomwolken over het water.

Het zicht op de stad is door de mist een beetje vertroebeld. Het lijkt zo helemaal niet alsof je op slechts zes kilometer afstand van Alexanderplatz zit!

Op het eiland zit ook een leuk café waar je in het weekend een kop koffie kunt drinken en gebak kunt eten. De ingang zit in de korte tunnel die door de toren loopt als je over de brug komt.

Kulturhaus Insel
Alt Treptow 6, Treptow.
Za: 12:00 tot 18:00
Zo: 10:00 tot 18:00

Pas op voor het grote rode bebaarde sneeuwmonster! <3

We wandelen weer terug over de mooie Oberbaumbrücke, waar het verrassend stil is. Wat een rust zo overal! Typisch januari, Berlijn kan dan echt uitgestorven zijn.

Gilmour en Bowie wonen alweer een vijf maanden samen en best buddies! En heerlijke foto-onderwerpen als het buiten slecht weer is.

Het is weer Fashionweek! En we zien de mooiste mensen op de straten van Berlijn. De meneer met een bolhoed had ook nog eens een fantastische snor. Geweldig.

Op woensdagmiddag lunchen we met een goede vriend uit Nederland bij het Michelberger restaurant. Ik bestel een Spätzle die op zich prima smaakt maar toch wat saai is en qua uiterlijk en presentatie wat te wensen overlaat. Dat ben ik niet gewend van deze normaal altijd goede lunchlocatie…

Michelberger restaurant (naast Michelberger Hotel)
Warschauer strasse 39-40, Friedrichshain.

Na het eten gaan we nog wat drinken in de mooie Michelberger bar en gaat het buiten plotseling wéér enorm hard sneeuwen. Wat een feestje!

Sneeuwpret!

In een uurtje valt er bijna 8 cm sneeuw en wordt Berlijn letterlijk in een grote witte deken gehuld.

De volgende ochtend is alles – tot mijn grote teleurstelling – alweer weggesmolten. Zonde! Máár, het levert wel hele mooie plaatjes op als je bereid bent een beetje moeite te doen.

Ik kom voor het eerst bij Fenster voor een kopje koffie en dat bevalt uitstekend. Heerlijke koffie en een superfijn plekje! Echter moet de barista mijn Nederlandse accent gehoord hebben, want het lepeltje dat ik bij mijn koffie krijg is van het Dolfinarium… *grinnik*

Fenster Coffee
Falckensteinstrasse 5, Kreuzberg

C/o Berlin
Wedding

Op zaterdag begon ik – samen met een grote groep Instagrammers – de dag met een rondleiding door de fototentoonstelling ‘Kreuzberg – Amerika’, een prachtige fototentoonstelling over het Fotoinstituut ‘Werkstatt für Photografie’, met foto’s uit de periode 1976 en 1986. Daarna bekeken we de rest van de tentoonstellingen. C/o Berlin is een fantastisch fotomuseum, altijd weer een feestje! Aansluitend was er een fotowandeling in Wedding georganiseerd, waarbij we weer nieuwe hoekjes van deze interessante wijk ontdekten.

Na een sollicitatiegesprek van ruim 4 uur was ik helemaal sufgeluld en dus was het tijd voor koffie!!

Ik ging zitten bij mijn favoriete koffiebar in de Graefekiez in Kreuzberg. Daar serveren ze uitstekende koffie, taarten en kleine ontbijt- en lunchgerechten. Ik koos voor verse avocado met basilicum en sesam op vers brood van sironi. Mmmmm! Precies waar ik aan toe was.

Kaffeebar Berlin
Graefestrasse 8, Kreuzberg

Het solliciteren valt allemaal nog niet mee. Ik vind het lastig om een baan te vinden die écht bij me past en het blijkt ook nog niet zo gemakkelijk om dan ook dé kandidaat te worden die uiteindelijk gekozen wordt. Bij één functie waren zelfs 150 sollicitanten en werd ik uiteindelijk tweede. Langzaam maar zeker vraag ik me af of mijn toekomst in een vast dienstverband ligt of dat ik toch beter het heft in eigen handen kan nemen. Bij dit prachtige uitzicht op de Warschauer Brücke heb ik daar een tijdje over staan nadenken.

Ok, daar ben ik wéér op de Paul Linke Ufer…! Ik realiseer me nu pas dat ik praktisch heel januari in Friedrichshain, Treptow en Kreuzberg heb doorgebracht! Oeps! Jullie moeten het me maar vergeven mensen, gelukkig heb ik wel mooie foto’s van lekker eten. Want dit is bij onze all-time favoriet Cocolo!

Cocolo is een Japanse ramenbar en hun ramen (noodle soepen) zijn heerlijk! Mijn favoriet is de Negi Shoyu, die ik tijdens een fijne lunch met Kees verorber. We vieren dat we alweer zes jaar een stel zijn en tekenen meteen voor nog eens zes jaar.

Cocolo Ramen Bar X-berg
Paul Linke Ufer 39, Kreuzberg
Lees ook: Cocolo ramen – Japanse traditie in Kreuzberg

De Mehringplatz in Mitte is niet een van de meest aantrekkelijke stukjes Berlijn maar de ronde vorm van de gebouwen eromheen spreken me dan wel weer aan. Ook zijn er bij de noorduitgang van de U6 van halte Hallesches Tor twee bijzonder mooie murals te zien.

Deze keer liep ik echter een stukje verder Mitte in, richting Friedrichstrasse. Bij het schattige Theodor Wolff Park is namelijk deze fantastische en levensgrote mural van een olifant te zien, van kunstenaar Jadore Tong.

Tong en zijn team deden er ruim vier weken over om deze prachtige gedetailleerde olifant op de muur te schilderen. Wat een werk!

Tijd voor lunch! Ook in de saaiere stukken van Mitte openen steeds meer leuke restaurantjes. Dit keer probeerden we het nieuwe Oukan, een Japanse concept-store waar je niet alleen mode van Japanse designers kunt kopen, maar ook bij hun in-house restaurant kunt eten. Het is nog niet heel bekend en daarom een echte geheimtipp!

Wij genoten van een Bao-burger in een bento box, met edamame. Samen voor 8.50! De burger alleen is 6.50. Ze hebben dagelijks wisselende gerechten maar de burgers zijn een vaste waarde op de kaart en echt een aanrader.

Oukan Restaurant [Gesloten]
Kronenstrasse 71, Mitte.

Ik moet soms enorm grinniken om de kladderij op sommige panden en maak er graag grapjes mee. Zulke dingen post ik graag op mijn Insta-stories, die je via mijn Instagramaccount kunt volgen.

Over instagram gesproken! Het is weer weekend en dus tijd voor een wandeling met insta-vrienden. En surprise surprise, we gaan naar Treptower Park! Er zijn hartjesballonnen mee en we maken een paar leuke foto’s. Zoals deze hartjes-ogen-smiley uitbeelding, haha!

Harten van iedereen!

Terwijl we door alle gesmolten sneeuw ploeteren, komen we bij het mooie en bijzondere Sovjet monument in Treptow terecht. Het blijft een bijzondere plek die de moeite van het bezoeken waard is. In de vele smeltwaterplassen kan ik weer een mooie reflectie vinden.

Overigens leerde ik ook een prachtig nieuw Duits woord die dag: ‘Schneematch’ (spreek uit: sneematsj), het Duitse woord voor sneeuwsmurrie oftewel de supergladde sneeuw-slush die overblijft als het meeste gesmolten is. Wat een leuk woord!

Sovjet monument Treptow
Pushkinallee, Treptow.
Lees ook: Sovjet monument in Berlijn – Treptow

Natuurlijk nemen we ook daarna nog een kijkje op het Insel der Jugend, maar dat heb ik nu wel genoeg gezien voor deze maand en ik denk jullie ook.

Tijd voor eten! Na vele juberlverhalen over Mercosy, besluiten Kees en ik hier zijn nieuwe baan te gaan vieren (ja dat leest u goed, hij is weer aan het werk). Bij Mercosy serveren ze hoofdzakelijk bibimbap, het Koreaanse mixgerecht dat je traditioneel in een hete schaal eet. Nu ben ik niet erg moeilijk maar ik vond het echt niet lekker. De schaal was zó heet, dat ondanks constant roeren, mijn eten enorm aanbrandde. En ik mistte de écht Koraanse touch die ik gewend ben van andere bibimbap-restaurantjes. Wel is het een leuk plekje om even een hapje te eten maar de hot bowl is een afrader, dus laat je bibimbap serveren in een normale schaal!

Mercosy
Dresdener strasse 11, Kreuzberg.

Het saaie gebouw van de Humboldt Universiteit aan de Invalidenstrasse bleek een verrassend interessant trappenhuis te hebben.

Wandelend door Mitte zien we helaas een bekend tafereel, weer een fietser onder een auto gekomen. Van omstanders begrepen we dat de automobilist de tegemoetkomende fietser niet had gezien, waarschijnlijk door de laagstaande zon. De fietser lag op dat moment al zwaargewond in de ambulance. Wat een schrik…

Overigens is fietsen niet bepaald ongevaarlijk in Berlijn. Er zijn niet overal fietspaden en fietsers worden regelmatig volledig genegeerd door automobilisten. Resultaat daar weer van is, dat een behoorlijk deel van de fietsers zich als ontzettende aso’s gedraagt op de weg. Dat leidt weer tot irritatie bij automobilisten, die zo fietsers nog minder ruimte gunnen. Dit is echt een groot probleem in Berlijn. Alleen al in 2016 komen 17 fietsers door verkeersongelukken om het leven, in de meeste gevallen zijn ze door afslaande vrachtwagens niet gezien. Ik fiets graag door Berlijn maar erger me aan de vele gevaarlijke situaties die door zowel fietsers als automobilisten veroorzaakt worden. Hopelijk worden fietsers en automobilisten in de toekomst meer van elkaar gescheiden door middel van fietspaden!

Het licht is die ochtend op Weinmeisterstrasse wel erg mooi…

Ben je het luxe-merk Aesop? Dan is het wellicht niet zo handig om diep in So36 in Kreuzberg je hippe luxewinkel te openen. In de Reichenbergerstrasse zitten nog maar weinig winkels en dus steekt deze luxe winkel van Aesop wel héél erg af bij de rest. Bovendien wonen hier veel oude Berlijners, punkers, antifa-leden en andere activisten, die een bloedhekel hebben aan elk symbool van gentrification. En zij laten het er overduidelijk niet bij laten zitten… Tja.

Whooooo! Een blauwe lucht! En zon! Mijn lievelingsfoto van deze maand. Wat een genot, dit weer!

Eindelijk weer eens wat zon! Dat levert meteen hele andere foto’s op, tijd voor een wandeling!

Bahnhof Alexanderplatz is ook altijd een stuk mooier om te zien als de zon flink door de ramen naar binnen schijnt.

Hallo Mitte! De stad lijkt nog diep in een winterslaap verzonken te zijn maar als ik het zo zie, laat de lente vast niet lang meer op zich wachten.

Berlijn van boven is altijd extra mooi. Mijn nieuwe hobby is om de vele flats en torengebouwen van Berlijn te verkennen en zo de stad van telkens weer nieuwe kanten te bekijken. Zo leer ik weer allemaal nieuwe uitzichtpunten over Berlijn kennen.

Maar met zo’n blauwe lucht is zo’n gigantische woontoren ook van onderaf best mooi om te zien. I <3 Plattenbau!

Samen met vrienden Martin en Julian maken we een wandeling langs de usual suspects in Mitte. Hackescher Markt, James Simon Park, Museuminsel en de Berliner Dom. Zelfs als je hier woont krijg je er echt geen genoeg van hoor, geloof mij maar.

Mooi Berlijn <3

Vroeger heb ik ongetwijfeld op school geleerd hoe zo’n zuilengang nou precies heet maar ik was het vergeten en moest het opzoeken. Het blijkt te zijn: een colonnade.

Nou toevallig vind ik dit dus een héle mooie colonnade!

Ook de Dom blijkt er weer prachtig bij te liggen.

De zon schijnt maar het is nog verrassend koud. Met bevroren vingers maak ik deze een-na laatste foto van de dag van het mooie Bode Museum.

Wat een fantastisch mooie dag was dit! Dit is echt een van de redenen dat ik hou van Berlijn in januari: koud en grijs maar als het écht koud is, heb je vaak strakblauwe luchten en een zonnetje. Genieten! En als je dan zo’n zonsondergang cadeau krijgt, is dat helemaal de perfecte afsluiter.

Bedankt voor het lezen van deze lange – en hopelijk leuke – nieuwe editie van Berlijn in Plaatjes! Ik vond het weer heel leuk om een nieuw fotodagboek vol Berlijnspam voor jullie te maken en beloof volgende maand gewoon weer terug te zijn met de 22e editie!

Liefs,
Emma

4 Comments

  • Ingrid schreef:

    Hi emma. Leuk dat je weer in friedrichshain woont. Ben zelf n echte prenzl berg fan.maar t aangrenzende pankow is veel te ver van de bewoonde wereld. Amuseer je in friedrichshain

    Groetjes
    Ingrid

  • huubvaassen schreef:

    Mooi weer. Verheug me altijd op de plaatjes Emma.

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl