Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn in Plaatjes #2

,
4
Home » Berlijn in Plaatjes #2

Misschien vind ik mobiele fotografie wel net zo leuk als fotograferen met een echte camera! Heerlijk om snapshots te maken en te kijken hoe ik de dagelijkse dingetjes op de foto krijg. Berlijn is ook om die reden fijn om te wonen want er is zoveel leuks om te zien en vast te leggen! In de afgelopen weken heb ik een weekje vrij gehad en kon ik genieten van het zonnige februari-weer. Wel was het nog wat fris, dus heb ik veel kunnen schuilen in leuke koffie- en eettentjes! Een paar daarvan zie je zeker voorbij komen in deze tweede editie van Berlijn-in-plaatjes! 

IMG_6590

Ook Pankow begint zo langzamerhand cool te worden. Onlangs opende er een burgerbar en nu zie ik ook steeds meer street art in de keurige straten van mijn wijk! Deze paint vind ik erg gaaf, op de deur van een kinderartsprakijk!

IMG_6587

Het heeft weer gesneeuwd! En niet een beetje ook. Snel wandelde ik met m’n camera naar het prachtige Burgerpark in Pankow, dat in elk jaargetijde een plaatje is.

IMG_6557

Het was eigenlijk meer een sneeuwstorm… IMG_6558

Sneeuw, een S-baan lijn die niet rijdt en bussen en trams die te laat komen. Buiten de ring wonen is prettig maar heeft soms zo zijn nadelen, zelfs als je qua OV normaliter superverbindingen hebt. Zo kom ik dus regelmatig te laat, omdat ik vergeet extra vroeg van huis te vertrekken…

IMG_6593

Vlakbij Potsdamer platz ligt het Kulturforum, waar sinds eind januari de expositie In Your Face van modefotograaf Mario Testino te zien is. Ik ben een groot fan van zijn werk en hou enorm van modefotografie, dus daar moest ik heen!

IMG_6521

En de foto’s stelden me niet teleur. Prachtige platen, veel naakt, meestal net op ’t randje van classy, soms er vol overheen. Testino staat voor veel kleur, hoog contrast en prachtige foto’s die je vooral vaak in Vogue en Elle terug ziet. De gekleurde lijsten om de foto’s maken het geheel af. Gaaf!

IMG_6533

IMG_6537

IMG_6561

In Your Face – Mario Testino
Nog tot 26 juli 2015 te bekijken in de Kunstbibliothek in het Kunstforum, nabij Potsdamer Platz.
Meer informatie: In your face Expo.

IMG_6584

Einsteigen bitte!

IMG_6529

Gleisdreieck Park in de sneeuw!

IMG_6563Mijn nieuwe lievelingsthee, Kushmi! Aangestoken door Marjolein, die net zo’n theefanaat is als ik ben. Kushmi is te verkrijgen in het KaDeWe en in de Mall op Leipziger Platz.

IMG_6559

Eenmaal thuis hoorde ik van vrienden die om de hoek woonden dat ze dé perfecte afwasmachine voor de perfecte prijs hadden gevonden bij de meest oubollige witgoedwinkel in heel Pankow. Ik wil er al heel lang eentje want ik heb echt de schurft aan afwassen. Voor mijn verjaardag in December had ik al een leuk envelopje gekregen van vrienden en familie en met nog een extra inleg kon ik eindelijk deze machine aanschaffen! En nog een echte Bosch ook! Joepie, nooit meer afwassen!

IMG_6574

Op de Berliner Strasse in Pankow (net ten noorden van de Schönhauser Allee/Bornholmer strasse) ontdekten Kees en ik een superleuk koffietentje wat we graag eens wilden uitproberen. Op naar halte Vinetastrasse!

IMG_6566

Flint&Watson (helaas definitief gesloten) staan bekend om de fantastische bagels maar ook de koffie is erg lekker. Het is een schattig, volledig vintage ingericht cafeetje waar het nooit helemaal stil of leeg is. Een leuke tip als je eens buiten de gebaande paden van Prenzlauer Berg wil gaan! Wel is het allemaal een beetje aan de prijs (ik vond 3 euro voor een glas gemberthee echt teveel) maar dat mag de pret niet drukken.

IMG_6516

IMG_6553

Flint & Watson
Berliner Strasse 84, Pankow.
flintandwatson.com

IMG_6589

Het weekend is weer voorbij, terug naar het dagelijkse leven en dat is natuurlijk ook voor mij gewoon werk. Elke dag stap ik op dit u-bahnstation in, wat volgens mij het lelijkste station van de hele lijn U2 is. Als je een andere nominee hebt voor die titel, laat het me gerust even weten in de comments! IMG_6540

Meer sneeuw! Yay!

IMG_6233

Regelmatig gaan er dit soort plaatjes door de Berlijnse community heen, niet zelden aangewakkerd door de altijd wat satirische lui van de Berliner Kurier. Zo heb je een S-Bahn kaart van bars, asiatische eettentjes en burgers en nu ook eentje van de Berlijnse kiez’en volgens de Berlijners. Ik moet er altijd wel om lachen. Ben jij wel eens in de Techno-trasse geweest?

IMG_6555

Ik heb behofete aan lente en zetten wat van deze mooie narcissen in de vensterbank op mn werk.

IMG_6239 Grijs grijs grijs. Waar blijft die lente nou?

IMG_6570

Ik wil graag weer gaan hardlopen als straks de lente komt en heb het alweer een beetje opgepakt in de sportschool. Maar lopen op de band is toch echt heel anders dan buiten lopen en het kon me niet echt boeien. Even wachten nog maar!

IMG_6524

Hij is nu écht helemaal klaar! De Kaiser Wilhelm Gedachtnis Kirche.

IMG_6581

Wat zie ik daar? De eerste bloesem? Ja hoor! Wat een feestje! Prachtig! Als dit geen voorbode voor de lente is, weet ik het niet meer!

IMG_6535

Ik ben een paar dagen vrij! Heerlijk! Tijd om de camera er mee op uit te nemen en veel nieuwe tentjes uit te proberen. Ik ben een dankbaar gebruiker van het netwerk Foursquare, waar ik veel nieuwe venues op weet te vinden. Dit keer gingen we heerlijk arabisch eten bij Hasir, een Turks restaurant in Kreuzberg, vlakbij Kottbusser Tor. Omdat we van alles wilden proberen bestelden we van zowel de koude als de warme voorgerechten de gemixte versies. Köfte, borek, hummus en turkse geitenkaas. Heerlijk! Hasir is te vinden in heel Berlijn maar deze locatie is zeker aan te raden!

Hasir restaurant Kreuzberg
Adelbertstrasse 10, Kreuzberg.

IMG_6572

U Rosa-Luxemburgplatz

IMG_6573

Ik hou van hofjes! <3 Vooral als het licht zo mooi valt.

IMG_6520

Dit was een bizar fenomeen. De zon stond precies achter de bol van de Fernsehturm en zo wierp de toren een lange schaduw in de lucht. Cool!!

IMG_6527

Wat een prachtige dag! Voor typische Berlijnfoto’s is dit toch wel mijn favoriete plekje. Die kleuren, het weltzeituhr, Alex, toeristen… Love it!

IMG_6542

Maar de letters van het Alexanderplatz bahnhof mogen er ook zijn hoor!

IMG_6328

Bijna Valentijnsdag en mijn lief en ik waren er samen op uit!

IMG_6334

Zon, zon, zon! Dat doet een mens goed! (B612 is trouwens een vreselijk leuke selfie-app, tip!)

IMG_6579

Op Valentijnsdag geen romantisch diner voor ons (gelukkig) maar een meetup met vrienden uit Nederland. We streken neer bij Tante Emma in Kreuzberg, wat alleen al om de naam een leuke en gezellige tent is. Hier kun je koffie drinken, cocktails drinken, uitgebreid ontbijten en nog veel meer. En dan is er ook nog gratis wifi en een DJ in de avond. Gezellig!

Tante Emma
Köpenicker Straße 1, Kreuzberg.
Tanteemmaberlin.de

IMG_6588

IMG_6538

IMG_6532

De Fernsehturm heeft de laatste dagen werkelijk alle soorten kleuren en lichtprojecties. In het kader van de bid om de Olympische Zomerspelen van 2024, is de campagne. ‘Wir wollen die Spiele’ opgezet. Of het ze gaat lukken om de spelen ook daadwerkelijk naar Berlijn te halen is nog even afwachten…

IMG_6545

Zondags maak ik graag een wandeling. En aangezien ik nog altijd een lijstje heb met dingen die ik graag wil fotograferen, liepen we ook langs de Molecule man in de Spree, bij Treptow. Een prachtig beeld waar een tof verhaal achter blijkt te zitten. Ik schreef er een blog over die je hier kunt lezen.

IMG_6586

Berlijn Tempelhof bij zonsondergang. Is het geen plaatje? <3

IMG_6567

Dit wilde ik altijd al eens! De zonsondergang fotograferen op Tempelhofer Feld.

IMG_6414

Meer fotografie! Samen met mijn vriend leer ik steeds meer over onze camera (Nikon D7000) en over fotografie. Tijdens mijn bezoek aan de Alte Fleischfabrik leerde ik al HDR foto’s te maken, nu wilde ik eens lange belichting-foto’s maken met coole beweging erin. Ik moet duidelijk nog even oefenen maar het eerste resultaat is niet gek toch?

DSC_2876

DSC_2869Die beweging van de mensen in zo’n foto blijft zoiets vets!

IMG_6580

Sinds ik een wandeling door het Scheunenviertel maakte langs dertig Berlijnse Stolpersteine, ben ik door deze stenen gefascineerd geraakt. Ik zie ze inmiddels overal en heb besloten om ze – wanneer het kan – op de foto te zetten en ze te verzamelen. Mijn blog over de Berliner Stolpersteine lees je hier.

IMG_6546

Tijdens mijn bezoek aan het Kunstforum maakte ik één verstandige keuze: ik schafte een jaarkaart voor de Berlijner musea aan. Dat wil zeggen, de Staatliche Museen. Voor 50 euro kan ik onbeperkt alle staatsmusea in Berlijn bezoeken en dat zijn er nogal wat! Ik trapte direct af met het Pergamon museum, iets wat al een lange tijd op mijn verlanglijst staat. Helaas wordt het voor een groot deel verbouwd en is de Pergamon-zaal zelf zelfs gesloten. Op de foto de Ishtar poort van Babylon, die momenteel wordt gerestaureerd. Omdat de restauraties nog tot 2020 duren, had ik geen zin om zolang te wachten en ben ik toch gegaan. Ook met steigers eromheen vind ik de Ishtar poort erg indrukwekkend.

IMG_6569

Museum selfie! Gelukkig zijn er bankjes, het is een hele wandeling!

IMG_6543

Mijn museumpas. Blij mee! Meer informatie over museumjaarkaarten vind je hier.

IMG_6568

Ik vind het erg indrukwekkend en tegelijkertijd onbegrijpelijk dat er héle poorten zoals deze naar Duitsland zijn versleept. De gekte die destijds (rond de jaren 20) heerste als het gaat om het ontdekken van oude schatten, zal ik waarschijnlijk nooit helemaal begrijpen. Maar prachtig is het wel.

IMG_6518

Het islamitische kunstmuseum zit bij het Pergamon in en is ook prachtig om te zien en zeker de moeite waard om even doorheen te lopen.

Pergamon museum
Museumsinsel, Bodestrasse 1-3, Mitte.
Tickets: 12 euro.
Meer informatie: smb.museum

IMG_6523

Een zonnetje op Rosenthaler Platz!

IMG_6605

Op zoek naar goede koffie in Berlijn komen we terecht bij Röststätte, in Berlijn Mitte.

IMG_6452

Ze hebben niet alleen heerlijke koffie maar ook za-lig italiaans amandelgebak. Overigens roosten ze hier – zoals de naam al doet vermoeden – hun koffiebonen zelf en zit er een heuse winkel naast, waar je al je barista-benodigdheden kunt kopen. Elke koffiegek zit hier wel goed!

Röststätte Berlin
Ackerstrasse 173, Mitte.
pro-macchina.com

 

 

Logo_v4Zoals je wel waarschijnlijk hebt gezien, staat mijn logo eindelijk online! Het is gemaakt door grafisch ontwerper Ruurd Heijting, naar aanleiding van een aantal wensen die ik had voor m’n logo. Ik wilde graag dat het niet alleen “Berlijn” uitstraalt, maar ook de ontspannen en groene sfeer die zo kenmerkend is voor Berlijn. Het raam staat voor een blik door de muur op de geschiedenis van de stad en de open deur staat voor de insider tips die ik altijd weer voor jullie probeer te verzamelen. Kortom, een heel symbolisch logo en ik ben er ontzettend blij mee! De samenwerking met Ruurd was echt top, hij wist ontzettend snel wat ik wilde en hoe het moest worden. Als je dus een hele goede en toffe grafisch ontwerper zoekt, dan kan ik je zeker aanraden om contact met hem op te nemen!

IMG_6551

Er is – voor zover ik weet – maar één tentje in Berlijn waar je heerlijke american pancakes kunt eten. De eigenaar besloot dat er nergens in Berlijn fatsoenlijke american pancakes werden gemaakt en zo begon Tassenkuchen in Wedding. Hier kun je heerlijk ontbijten en lunchen of gewoon koffie drinken maar op zondag kom je voor ’t all you can eat pancakes eten. Zorg dat je in ieder geval de blueberry pancakes eens probeert, de-lish!

Café Largo
Malplaquetstrasse , Wedding.
Cafe Largo

IMG_6522

IMG_6564

Tijdens een toevallige wandeling langs het burgerpark zag ik het ineens. De eerste sneeuwklokjes en krokussen staan in bloei! Mij kun je nu zeggen wat je wil, maar Maart staat voor de deur en daarmee de lente ook! De dagen lengen, het is niet meer zo vreselijk grijs buiten en het gaat de goede kant op! De lente in Berlijn is altijd prachtig en ik heb er heel veel zin in. Ongetwijfeld zie je daar meer van voorbij komen in de volgende editie van Berlijn in Plaatjes!

Liefs,
Emma

p.s: Wil je geen enkele blog van Wattedoeninberlijn.nl meer missen en af en toe een extra nieuwsbrief ontvangen met leuke tips? Dan kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief! Zodra er een blog online staat ontvang je een mailtje. Natuurlijk kun je er zeker van zijn dat ik je je gegevens nergens anders voor gebruik. Inschrijven kan via de sidebar (rechts) of deze link: ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen!

p.p.s: Ben je meer een Bloglovin user? Voeg Wattedoeninberlijn via deze link aan je follow list toe!

4 Comments

 • Anniek schreef:

  OWW dit is weer een uitstekende voorpret-blog :). Thanks!

  Heb je trouwens ook even vermeld in mijn blogpost:
  http://www.blurred-boundaries.com/travel/countdown-to-berlin/

  Fijn weekend!

 • Danielle Lakeman schreef:

  Ik vind je logo heel gaaf! Whohooo!! En wow, de Kaiser Wilhelm Gedachtnis Kirche eindelijk uit de steigers, die moet ik eens in het echt bewonderen. Ik zat vanmiddag toevallig nog in en boek van Mario Testino te bladeren, over deze expo… wow die foto’s!! <3

  • Emma schreef:

   Dankjewel Danielle, ik ben er zelf ook heel erg blij mee! Die expo van Testino is echt geweldig maar als je die niet meer op tijd kunt zien, dan is het boek ook echt de moeite waard!

Leave A Reply

Your email address will not be published.