Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

De culturele nazomer in Berlijn – tien gave evenementen in Augustus en September 2019!

,
0
Home » De culturele nazomer in Berlijn – tien gave evenementen in Augustus en September 2019!

Na de zomervakantie begint in Berlijn het nieuwe culturele seizoen. Vanaf half augustus tot en met eind september, zijn er talloze leuke en boeiende evenementen, tentoonstellingen, optredens en meer in Berlijn te zien! De opera’s, theaters en andere schouwburgen hebben nieuwe programma’s, de meeste musea wisselen in deze periode hun tijdelijke tentoonstellingen en er is daarbuiten ook ontzettend veel te doen! Mid-augustus en September zijn prachtige maanden in Berlijn, vaak met mooi weer, dus een geweldig moment om de stad te bezoeken. In dit artikel tip ik je een paar fijne evenementen die de komende weken tijdens de culturele nazomer in en rondom Berlijn plaatsvinden!

• Nog tot en met zaterdag 24 augustus 2019 – Deep Web Art

Een donkere voormalige energiecentrale, duistere maar toch rustgevende geluiden en een gigantische lichtinstallatie van 30 meter lang, 20 meter breed en 10 meter hoog; de DEEP WEB Art installatie is een ontzettend bijzonder audiovisueel kunstwerk dat je gezien móet hebben! De bijzondere samenwerking van kunstenaar Christopher Bauder en componist Robert Henke is nu voor het tweede jaar op rij te zien in Berlijn en blijft nog geopend tot en met 24 augustus 2019. Lees ook mijn artikel: Deep Web Art
DEEP WEB ART in KRAFTWERK BERLIN
Adres: Köpenicker Straße 70, Mitte
OV: ​U8 (Heinrich-Heine-Straße), S-Bahn: S3/5/7/9/75 (Jannowitzbrücke) of bus: 165 of 265 (halte Michaelkirchstr.)
Entree en tickets: €12,50 voor volwassenen. Familieticket kost €20,50 en geldt voor twee ouders en maximaal 4 kinderen tot 16 jaar. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen. Tickets zijn zowel aan de kassa als online verkrijgbaar.
Looptijd: Verlengd tot en met 24 augustus 2019
Tijden: Maandag tot en met donderdag; 15:00 tot 21:00 uur, Vrijdag en zaterdag 13:00 tot 23:00 uur, Zondags van 13:00 tot 21:00 uur.

• Zaterdag 24 augustus – Zug der Liebe

Het is weer zover, de jaarlijkse demonstratie voor meer sociale betrokkenheid en naastenliefde gaat weer de straat op! Meer dan 25 verenigingen, 23 vrachtwagens met muziek, dans of theater en een bus rijden in een grote karavaan over de Berlijnse straten en vormen zo een enorme feestelijke en vrolijke demonstratie. Deelnemers dansen mee, of dragen spandoeken en borden met de vraag om meer liefde en vriendelijkheid of tegen haat, gentrificatie en andere thema’s die Berlijners bezighouden. Sommigen vergelijken deze Zug der Liebe met de oude Loveparade.
ZUG DER LIEBE – Demonstratie voor meer sociale betrokkenheid en naastenliefde.
Adres en tijd startpunt: Schlesischer Busch om 13:00 uur
Einde: 22 uur op de Markgrafendamm
Deelname: gratis.

• Zondag 25 augustus – European Street Food Awards

Zondag is het Street Food Dag! Jaarlijks vinden de Europese Street Food Awards in Berlijn plaats, maar dit keer niet ondersteund door de Bite Club! Street Food collectief Street Food Auf Achse (Kulturbrauerei) neemt de organisatie van het event over en daarom kun je dit keer de allerbeste street food proeven op de binnenplaats van de Kulturbrauerei! Er zijn meer dan 23 trucks en standjes met gerechten van over de hele wereld. Denk aan Koreaans, Zuid-Afrikaans, Mexicaans en meer! Het water loopt me in de mond bij butter chicken uit India, Poke Bowl uit Hawaï of maar ook Eisbein uit Berlijn. Mijn favoriet AFTAB (Persisch Street Food) is er ook bij en ik verheug me op wat zoets van Monti Gelato. Er is afgesproken dat er kleine porties worden geserveerd, zodat je zoveel mogelijk lekkers kunt proeven! Uiteindelijk mag je stemmen op je favoriete gerecht, waarvan de winnaar naar de finale in Malmö mag! Tevens is er ook nog een gezellig Mississippi Blues & BBQ Festival, dat om 15 uur begint voor de Soda Club. Een heerlijk volle zondag dus, met veel lekkers! Wat let je?
European Street Food Awards in de Kulturbrauerei
Adres: Schönhauser Allee 36, Prenzlauer Berg
Tijd: Van 12:00 tot 18:00 uur
Tip: zorg dat je voldoende cash geld bij je hebt, er kan niet gepind worden!

• Vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september 2019Art Base Festival in Neustrelitz

Een festival in een verlaten psychiatrisch ziekenhuis, dat helemaal volledig beschilderd en beplakt is met de mooiste street art… Gaaf? Ja! Meer dan 150 street artists uit binnen- en buitenland en vijf Berlijnse kunstcollectieven hebben een oud ziekenhuis omgetoverd in een prachtige kunstgalerij, met de mooiste murals, paste-ups en andere kunst. Een heel weekend lang kun je in dit decor feesten, zwemmen in het nabijgelegen meer, door de oude gebouwen wandelen en nog meer meer. Met meer dan 60 DJ’s en live-acts zijn de twee binnengelegen verdiepingen volledig gevuld en hoef je je geen moment te vervelen. Ook is er theater, zijn er workshops, live-paintings en mini-podia, waar kleine unplugged sessies of discussies worden gehouden. Of je nu het hele weekend blijft of een dagkaart koopt; dit mag je absoluut niet missen! Het festival is vanuit Berlijn goed te bereiken met de trein, maar er is ook ruimte om je auto te parkeren.
ART BASE FESTIVAL 2019
Adres:  Am Domjüchsee 1, 17235 Neustrelitz (een uurtje ten noorden van Berlijn)
Tickets: Vanaf 29,00 euro, hier te koop!
Meer weten? artbase-festival.comFoto: Art Base Festival

• Zaterdag 31 augustus – Lange Nacht der Museen

Ja, het is weer zover! De Berlijnse Museumnacht staat weer voor de deur, en wel met een geweldig programma! Er zijn weer talloze nieuwe musea en tentoonstellingen bij, die hun deuren openen tot 2 uur ’s nachts voor alle bezoekers. Met één ticket heb je dit jaar toegang tot 75 musea en tentoonstelling, 750 rondleidingen, tours, presentaties en andere leuke evenementen én maak je de hele avond gratis gebruik van het openbaar vervoer! Een fijne manier om al deze toffe locaties bezoeken en te genieten van het gigantische culturele aanbod in Berlijn. Hoogtepunten dit jaar zijn de nieuwe James Simon Galerie (waar ook de opening plaatsvindt), het Bauhaus Jaar en de Pergamon-Panorama!
Meer lezen over de Lange Nacht der Museen? Check dan mijn artikel: Lange Nacht der Museen
LANGE NACHT DER MUSEEN 2019
Datum: Zaterdag 31 augustus 2019
Tijden: Vanaf 18:00 tot 02:00 uur
Tickets: 18 euro per stuk – Te koop op de avond zelf bij de verschillende verkooppunten of online via de website
Meer info: lange-nacht-der-museen.de/

• Vrijdag 30 en zaterdag 31 augustusPyronale bij het Olympiastadion

De grootste vuurwerkshow van het jaar vindt altijd eind augustus plaats en is een groot spektakel! Het grasveld (Maiveld) achter het Olympiastadion wordt omgebouwd tot tribune, ook zijn er zitplaatsen in het gras. Vanaf een veilige afstand bezorgen de zes winnaars van de afgelopen jaren de bezoekers over twee avonden een geweldige vuurwerkshow, die ruim twee uur duurt! Elke deelnemer moet een vaste choreografie van 15 minuten volgen, waarna een verplicht freestyle onderdeel volgt. Na de prijsuitreiking wordt de avond afgesloten met een grote show van Flash Art. Lees hier mijn artikel: Pyronale in Berlijn
PYRONALE BERLIN 2019
Datum: Zaterdag 31 augustus 2019
Tijden: deuren open vanaf 18:30 uur, de show begint om 20:45 uur.
Tickets: Vanaf 29 euro, de verkoop is al gestart. Tickets zijn ook via de site verkrijgbaar
Meer info: pyronale.de

• Zaterdag 7 en zondag 8 September – Tag der offenen Denkmals

Elk tweede weekend van september openen talloze gebouwen, stichtingen, kerken en andere organisaties deuren die normaal voor nieuwsgierige bezoekers gesloten blijven. De Tag der offenen Denkmals is een geweldig moment om die bijzondere gebouwen van binnen te bekijken die je altijd al eens wilde zien! Wat dacht je van een rondleiding door het Kino International? Of neem een kijkje bij het schattige U-bahnmuseum! Heb je altijd al eens binnen in de oude trein op Bahnhof Klosterstrasse willen kijken, meer willen leren over Gropiusstadt of verhalen van ooggetuigen willen horen bij het Stasimuseum? Dan zit je helemaal goed met dit drukke weekend. Bekijk de website voor een paar interessante locaties, zorg er wel voor dat je tijdig aanmeldt voor eventuele rondleidingen mocht dat nodig zijn!
TAG DES OFFENEN DENKMALS
Wanneer: Zondag 8 september (veel locaties zijn ook zaterdags geopend!)
Tijden: vanaf 10:00 tot gemiddeld 18:00 uur (sommige locaties sluiten wat eerder, kijk goed in het programma)
Entree: alle rondleidingen en evenementen zijn gratis. Her en der wordt soms om een ‘Spende’ gevraagd.
Tip! Een overzicht van alle evenementen in Berlijn tijdens het monumentenweekend kun je hier bekijken: tag-des-offenen-denkmals.de/laender/be/

• Woensdag 11 tot en met 15 septemberBerlin Art Week

September betekent altijd dat je een gaatje in je agenda vrij moet houden voor de Berlin Art Week. Dit geweldige evenement laat altijd weer zien hoeveel Berlijn op kunstgebied eigenlijk te bieden heeft (onwijs veel!). Er zijn evenementen, beurzen, vernissages en prijsuitreikingen en natuurlijk talloze andere evenementen. Vanwege 30 jaar Mauerfall, staat ook de Berlin Art Week dit jaar in dat thema, wat terug te zien is in de vele tentoonstellingen. De grote highlight blijft jaarlijks de Art Berlin fair, een grote tentoonstelling van moderne kunst van jonge en/of internationaal bekende artiesten, verzameld door galeries van over de hele wereld. Dit jaar vindt de Fair vanaf 12 september plaats in Hangars 5 en 6 op voormalig vliegveld Tempelhof. In de naastgelegen Hangar 4 vindt dit jaar de Positions Berlin Art Fair plaats. Voor een overzicht van het programma verwijs ik je graag naar de website! Wil je meer lezen over de Berlin Art Week? Check dan mijn artikel over dit event: Berlin art week.
BERLIN ART WEEK
Waar: door heel Berlijn
Meer informatie: berlinartweek.de
Entree voor de Art Fair: 22 euro, op opening night 36 euro, de Positions Fair kost 6 euro per persoon.

• Vrijdag 13 tot en met zondag 15 september 2019Urban Nation Biennale

Ja, je leest het goed: Street Art/Contemporary Art collectief Urban Nation organiseert een eerste, eigen Biennale in Berlijn! Hun thuisgrond, de Bülowstrasse in Schöneberg wordt omgetoverd tot een tijdcapsule en neemt je mee naar het eerste begin tot de nabije toekomst van steden. Meer dan 20 artiesten werken samen aan een uniek kunstwerk, dat meer dan 100 meter lang wordt en de titel ‘Robots and Relics: UN-MANNED’ heeft gekregen. Het wordt een werk bestaande uit installaties, interactieve sculpturen en live performance, dat toont hoe krachtig een community kan zijn! De toegang is gratis! Als je er dan toch bent, breng dan ook even een bezoekje aan het Street Art Museum!
URBAN NATION BIENNALE
Waar
: Bülowstrasse 7, Schöneberg – onder de U-bahn overpass.
Tijden: Vrijdag vanaf 20:00 tot 22:00, zaterdag van 10:00 tot 22:00 uur, zondag van 10:00 tot 18:00 uur.
Entree: gratis
Meer informatie: urban-nation.com/urban-nation-biennale-2019/

• Zaterdag 21 september – Festival der Riesendrachen auf Tempelhof

Een van de leukste evenementen in September blijft het Reuzenvlieger-festival op voormalige vliegveld Tempelhof. Met vliegers en balonnen van over de hele wereld, wordt hier een geweldige show neergezet, die vliegeren bijzonder maakt voor jong en oud! Haal ergens wat te happen en te drinken, plof neer in het dorre gras en geniet van de kleine én grote vliegers die door professionals boven het publiek worden gevlogen. Supergaaf!
FESTIVAL DER RIESENDRACHEN AUF TEMPELHOF:
Tijden: 11:00 tot 20:00 uur
Waar: Aan de westelijke kant van Tempelhof (ingang
Entree: gratis
Meer informatie: berlin.de

Zo, met deze superleuke evenementen moet je de culturele nazomer (of Kulturelle Herbst) in Berlijn wel doorkomen! Er zijn zoveel leuke dingen gepland en dit is pas het eerste begin: vanwege de Mauerfall30 worden er nog veel meer leuke evenementen georganiseerd in Berlijn de komende weken en maanden. Binnenkort daarover meer! Ga je een van deze evenementen in Berlijn bezoeken? Laat je dan weten welke het is geworden en hoe het was? Je kunt een reactie achterlaten bij de commentaren onder dit artikel!

Leave A Reply

Your email address will not be published.