Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Berlijn Bucketlist 2015 Lijst!

Home » Berlijn Bucketlist 2015 Lijst!

Allereerst: Frohes Neues! Ik hoop dat jullie een fijne jaarwisseling hebben gehad! In Berlijn was het weer een groot feest en terwijl de BSR momenteel al het vuurwerk aan de kant schuift en de straten weer schoonmaakt, is het tijd om eens vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Ik maakte een Berlijn Bucketlist voor 2015, met alle dingen die ik in het komende jaar wil gaan doen!

Op 1 januari is het exact anderhalf jaar geleden, dat de verhuiswagen Berlijn binnen kwam rijden met alle huisraad en dat het leven van mij en mijn vriend in Berlijn verder ging. In de afgelopen anderhalf jaar heb ik erg veel gezien en gedaan in deze stad en ook in de jaren daarvoor als toerist niet te vergeten. Veel mooie dingen gezien, voorspelbare toeristendingen gedaan en onverwachte en bizarre (of juist typisch Berlijnse) ervaringen opgedaan. Maar toch zijn er ook nog heel erg veel dingen die ik nog niet heb gedaan in Berlijn. Zo heb ik nog maar heel weinig musea bezocht, laat staan galerieën of exposities. De clubhead in mij komt nog te weinig naar boven en ik ben nog nooit op een échte urban exploration geweest op een verlaten terrein. Veel dingen die ik eigenlijk wel op korte termijn zou willen doen, zien en ervaren.

Tijd voor een Berlijn Bucketlist dus! Ik ben er over gaan brainstormen en kwam al snel op heel erg veel ideeën uit. Zoveel, dat ik bijna niet meer kon kiezen! Eerst wilde ik een lijst met 52 dingen maken, voor elke week eentje. Maar als ik komend jaar ook nog een paar keer spontaan wat wil ondernemen, is dat misschien een beetje teveel van het goeie. Dus is het een maximum van 25 dingen geworden.  Zo houden we het leuk, gezellig en haalbaar!

De Berlijn bucketlist 2015!

 1. Tränenpalast    Lees het artikel hier.
 2. Naturkundemuseum
 3. Gevangenis Hohenschönhausen  
 4. Minstens 2 Urbex-locaties bezoeken  
  (een zwembad, ziekenhuis en oude fabriek staan op de shortlist)
  Reeds bezocht: Alte Fleischfabrik en Güterbahnhof Pankow.
 5. Tour op de Teufelsberg
 6. Op wasberen-jacht in Grunau
 7. Buchstabenmuseum
 8. Liepnitzsee  
 9. Alliertenmuseum
 10. Pergamonmuseum  
 11. Unterwelten tour 
 12. Olympiastadion
 13. Concentratiekamp Sachsenhausen ✓ Bekijk mijn blog over Sachsenhausen
 14. Zonsondergang fotograferen op Tempelhof ✓ Lees het artikel hier.
 15. Dansen in Tresor
 16. De hele Berliner Mauer trail fietsen (in etappes)
 17. Naar de film in Kino International  
 18. Haus der Wannsee-Konferenz 
 19. Checkpoint Bravo
 20. Graffiti tour  
 21. Modell-Park Berlin Brandenburg
 22. Botanischer Garten  
 23. Sammlung Boros
 24. Stolpersteine tour  Lees het artikel hier. 
 25. Naar minstens één Berlin Open Air feestje! Wie gaat er mee?

Ik vond het lastig om een lijst samen te stellen en daarbij voor m’n gevoel andere dingen uit te sluiten.  Allemaal leuke dingen voor de boeg dus, wat dat betreft kan komend jaar niet meer stuk! En wil je er van meegenieten? Hou dan dit blog in de gaten!

Heb jij ook leuke dingen op je to-do lijst staan die je in 2015 graag zou willen doen? Dromen, wensen, must-do’s? Geplande reizen of vakanties? Of heb je nog een ontzettend leuke tip die absoluut niet mag ontbreken in het bovenstaande lijstje? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal, dus laat een reactie achter!

Liefs,
Emma

19 Comments

 • Eva schreef:

  Wij zijn ook net begonnen aan een lijstje na gisteren in een dronken bui wel twintig random dingen te hebben opgenoemd die elke toerist gezien heeft, maar wij nog niet.. Dus hop! Wij gaan ook op tour door Berlijn, eens kijken of we wat dingen kunnen crosschecken, lekker knus met zn vieren op pad :)

  • Emma schreef:

   Hahahaha! Klinkt weer goed Eef ;-) Ik ben benieuwd naar je lijstje! Lijkt me inderdaad leuk als we een paar dezelfde dingen hebben en anders haken we gewoon aan bij elkaar toch? Liefs!

 • 2014: dat was me het jaartje wel! » Life & Cookies blog schreef:

  […] een Berlijn-Bucket-List met allemaal typisch Berlijnse dingen die ik komend jaar graag wil doen (hier te vinden), heb ik ook aan een paar persoonlijke dingen gedacht. Uitdagingen, puur voor mezelf, die ik leuk […]

 • Martijn schreef:

  Leuke lijst!

  3/11/13 en 23 kan ik al wegstrepen, Zoals ik op FB al zei: Eind april puntje 15 wegtikken? ;-P

  • Emma schreef:

   Dat lijkt me een goed idee Martijn! Niemand zegt dat ik die punten allemaal alleen af moet gaan natuurlijk ;-) Wat heb je zelf nog op je to-do staan voor Berlijn?

 • Marjolein schreef:

  Staan veel mooie en vooral interessante dingen op je lijst Emma, dat gaat vast een tof 2015 worden! Het Naturkundemuseum wil ik ook nog eens bezoeken, net als het Neues Museum trouwens. En het Notaufnahmelager Marienfelde. En de Gedenkstätte Plötzensee. Het Pergamonaltaar wordt momenteel helaas verbouwd, het pronkstuk van het museum is (naar planning) pas weer in 2018 te bezoeken. En ehm… Open air feestje? Count me in! :D

  • Emma Wijninga schreef:

   Dankjewel Marjolein! Ik ben ook erg benieuwd naar de dingen op jouw lijstje, dus ik haak graag aan ;-) Ik had het gelezen van het Pergamonmuseum, ze verbouwen het stuk voor stuk inderdaad. Maar eens zien. Ik ben er al eens geweest, maar heb toen de helft maar gezien. Zo’n enorm museum! Mocht je horen van een goeie Open Air ergens… Laat je ’t dan even weten? xx!

 • Peter schreef:

  Sachsenhausen en Hohenschönhausen zijn – samen met Topography Of Terror en Joods Museum – de meest deprimerende Berlijn-plekken waar ik ben geweest.

  Ik heb ook zo’n lijst gemaakt van dingen die ik in 2015 wil doen, met name musea:

  – Deutsch-Russisches Museum
  – Museum Pankow (meer over eigen Kiez te weten komen)
  – Pankower Machthaber
  – Gedenkstätte Köpenicker Blutwoche
  – Gedenkstätte Berliner Widerstand
  – Gedenkstätte Stille Helden
  – Gedenkstätte Plotzensee
  – Errinnerungsstätte Notaufnahme Marienfelde
  – Emil Nolde Museum
  – Alliertenmuseum
  – Buchstabenmuseum
  – Anti-Kriegs Museum
  – Brückemuseum
  – Dokumentationszentrum NS-Zwangsarbeit
  – Brecht-haus
  – Bauhaus-Archiv
  – Haus der Wannseekonferenz
  – Liebermann-Villa am Wannsee (als je er toch bent)
  – Museum der unerhörter Dinge
  – Willy-Brandt-Haus
  – Tränenpalast
  – Käthe Kollwitz Museum
  – Humboldt-Museum
  – Sammlung Boros
  – Sammlung Hoffmann
  – Nikolaikirche
  – Museum für Naturkunde
  – Rotkreuz Museum
  – Schwules Museum
  – U144 Untergrund Museum
  – Zeiss Großplanetarium
  – Neues Museum
  – Museum für Kommunikation
  – Martin Gropius Bau
  – Mies van der Rohe Haus
  – Märkisches Museum

  • Emma Wijninga schreef:

   Wat een gave lijst Peter, dat klinkt erg interessant! Ik woon zelf ook in Pankow – zijn we buren? – dus jouw tips ga ik zeker aan de lijst toevoegen! Ik ben het overigens helemaal met je eens als het gaat om hoe depressief je kunt worden van Sachsenhausen, Joods Museum en de Topographie des Terrors… Daar ga je natuurlijk niet zomaar eventjes naartoe… Groetjes Emma.

   • Peter schreef:

    ja ik woon ook in Pankow, zijstraat van Berlinerstraße, vlakbij U+S Pankow
    of we dan buren zijn weet ik niet?

    • Emma schreef:

     Niet helemaal, wij wonen vlakbij het Rathaus. Maar het is wel dichtbij!

 • JM van Elk schreef:

  4: Lokschuppen Pankow. Makkelijk toegankelijk en groot. Kan je combineren met Schwimhalle Pankow, een paar straten verderop… ;-)
  16: Al vier keer gedaan. Twee keer zelfs in één dag (14 en 12 uur fietsen)

  • Emma schreef:

   Goede tips JM, dankjewel! Pankow heeft zoveel te bieden aan verlaten locaties, dus ik ben erg benieuwd wat ik allemaal ga zien! En pffff, wat een fietsrit! Zo geoefend ben ik niet hoor ;-) Groetjes!

 • Simone schreef:

  Leuke lijst heb je. Met een beetje mazzel zitten we binnenkort weer een keer in Berlijn dus als ik tips nodig heb weet ik nu in ieder geval waar ik moet gaan voor info!

 • Anniek schreef:

  Een lekker culturele lijst! Wij zijn vanaf half april een maand in Berlijn, heb je tips voor events of festivals? De Open Air klinkt goed – mocht er in die periode een zijn dan dansen we mee hoor :).

  • Emma schreef:

   Hi Anniek, ik moet zeggen dat ik nog niet echt een overzicht heb van wat er de komende maanden op festivalgebied te doen is in Berlijn. Ik zal er binnenkort eens induiken en een artikel maken en het je laten weten! In ieder geval kan ik je aanraden om de FB pagina Berlin Open Airs te volgen, zij posten vaak een paar dagen van te voren een link naar de coolste spontane pop-up feestjes!

   • Anniek schreef:

    Leuk! Kon nog niet echt een festival-site vinden, dus ben benieuwd met welke tips jij komt. De FB van Berlin Open Airs had ik al geliked inderdaad :). Alvast bedankt!

    • Emma schreef:

     Het is ook niet heel erg makkelijk, de meeste van dat soort data kun je vinden in tijdschriften en kranten…! (zoals Zitty). Ik hou je op de hoogte!

 • Lode Anseel schreef:

  In 1977 was ik voor de eerste maal in Berlijn, toen ik nog studeerde. Zeker met de val van de Berlijnse Muur en in combinatie met de fotografie is dit mijn ideale passie geworden.
  Meer info: stuur me email; dan kan ik veel documenten of foto’s in bijlage hangen…
  Mfrgr und Grüsse nach Berlin,
  Lode Anseel

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl