Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Sneak peek van de Babylon Berlin filmset!

Home » Sneak peek van de Babylon Berlin filmset!

Na een lange, lánge pauze is het weer zover; er komt een nieuw seizoen van de televisie-serie Babylon Berlin aan! De filmopnames zijn afgerond en naast de vele scenes in de studios in Babelsberg, is er ook in Berlijn heel veel op locatie gefilmd! Niet zo heel ver van ons oude huis in Friedrichshain, werd er plotseling aan de Karl Marx Allee druk getimmerd en gezaagd. De oude straat uit DDR-tijden werd in het vroege voorjaar van 2021 ineens omgebouwd tot een heuse filmset! Ik ben er een paar keer geweest en heb er een hele serie foto’s gemaakt. Ruim anderhalf jaar heb ik ze op de plank laten liggen, tot eindelijk de nieuwe trailer uit is gekomen. En nu is het zover!  In dit artikel een sneak peek van de prachtige Babylon Berlin filmset die bijna een week lang op de Allee te zien was.

De televisieserie Babylon Berlin speelt zich af in het Berlijn van de jaren ’20. Het is politiek in de Weimar-republiek, in de boeiende en wervelwind-tijd na de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse griep-Pandemie en grote veranderingen in Europa en de wereld. In Berlijn zoekt politiecommissaris uit Keulen Gereon Rath naar aanwijzingen rondom een pornografische foto, en bijgaande bedreigingen. Hij komt terecht in een urban jungle vol drugs, politiek, moord, kunst, sex, emancipatie en extremisme. Letterlijk en figuurlijk een babylon!
De serie is gebaseerd op de boeken van de Duitse schrijver Volker Kutscher, die inmiddels al acht zeer spannende delen van de ‘Gereon Rath’ serie heeft geschreven. Het vierde seizoen, dat op het derde boek van de serie gebaseerd is, speelt zich begin jaren ’30 af. Het laatste seizoen eindigde met de alles-verwoestende Beurskrach van 1929 en laat nu het effect daarvan op Berlijn zien. Ook kun je begin jaren ’30 natuurlijk niet om de opkomst van de Nazi’s heen. Kortom, een mega spannend seizoen!
De trailer is hier te bekijken:

De Babylon Berlin Filmset op de Karl Marx Allee

De winter van 2020/2021 liep op z’n eind, maar het was eigenlijk nog best frisjes. Toch was er in de ingeslapen stad ineens een hoop te doen, want er werd gefilmd! Al een paar dagen ging de Babylon Berlin karavaan door de stad, tot plotseling een halt werd gemaakt op de Friedrichshainer Karl Marx Allee. Wie de KMA kent, weet dat je daar overdag bijna een kanon af kunt schieten en dat er eigenlijk dan nog niets gebeurt. De grote ‘Stalinbauten’ uit begin jaren ’50 zijn heerlijk ingeslapen in hun UNESCO-jasje, evenals de vele bewoners. Hier gebeurt eigenlijk zelden wat!

Maar dan begint de filmcrew met uitladen. Oldtimers, een oude blauwe telefooncel met ‘Fernsprecher’ erop. Een grote Litfaßsäule met reclame uit begin jaren ’30 erop, het lijkt net echt. Dagenlang timmeren, zagen, passen en meten de decorbouwers aan de Karl Marx Allee, die in Babylon Berlin de Kurfürstendamm moet voorstellen. Het ‘Excelsior Hotel’ is te zien, er zijn luxewinkels met heuse ingerichte etalages te zien; een bonthandel, een juwelier, een koffiehuis met ijsjes… alles is erbij.

Waar gaat seizoen vier van Babylon Berlin over?

Seizoen vier van Babylon Berlin is gebaseerd op het boek ‘Goldstein‘ van Volker Kutscher, dat zich afspeelt in 1931, tijdens de gigantische economische crisis die de wereld in z’n greep houdt. Gereon moet een moord oplossen en een crimineel schaduwen, maar worstelt ook met z’n eigen problemen. Zijn koppigheid en onberekendheid brengen hem telkens weer in grote problemen. Dit seizoen gaat over belangrijke Duitse onderwerpen uit de geschiedenis, zoals de Rote Frontkämpferbund, de Ringvereine, antisemitisme in de Weimar republiek en het toenemende geweld van Nationaalsocialisten. Erg spannend!

Iedereen kan over de set rondlopen en kijkt z’n ogen uit. Ik klets wat met een beveiliger die een oogje in het zeil houdt en hoor van hem hoe de komende dagen eruit gaan zien en wanneer er gedraaid gaat worden. Vet! Ik besluit al snel met m’n camera terug te komen en maak een hele serie. Zo’n filmset zien is niet zomaar iets, en dan ook nog van de allerduurste productie van heel Duitsland! Babylon Berlin is een geweldige succesvolle en zeer spannende serie, die Berlijn echt in een ander licht zet. Bij mij heeft het ook het laatste zetje gegeven om me meer voor de eerste vier decennia van het twintigste eeuwse Berlijn te interesseren!

De Babylon Berlin Filmset

Op de avond van het filmen zijn er ineens talloze hoge en grote schermen rondom de set neergezet. Niemand mag erin, je mag er zelfs niet eens in de buurt komen. Spannend is het wel, overal felle lichten en gekleurde lampen, knallen, lawaai, zoevende camera’s… net echt! Maar we zien helemaal niets van de set zelf meer, en de beveiliging stuurt iedereen weg. Zelfs de ingangen van de tegenovergelegen panden worden gecontroleerd! Duidelijk is dat niets meer mag uitleggen, mede vanwege wát er gefilmd wordt: een nazi-rally. Tja, bruinhemden op de Berlijnse straten anno 2022 is natuurlijk vreselijk heftig en kan in een tijd van fake news zomaar een eigen leven gaan leiden! Wij vertrekken weer onverrichter zake naar huis, maar hebben toch veel zin gekregen in het nieuwe seizoen van Babylon Berlin. Gelukkig weten we dan nog niet dat we daar nog eens ANDERHALF jáár op moeten wachten!

En nu is het dan eindelijk zover! Vanaf 8 oktober 2022 kan iedereen met een Duits SKY abonnement de nieuwe afleveringen bekijken, en vanaf januari 2023 dan ook via Das Erste op televisie en online via de ARD Mediathek. Wanneer het nieuwe seizoen in Nederland te zien is, is nog niet bekend. Maar als je de voorgaande drie seizoenen nog niet gezien hebt, dan heb je sowieso nog wat te doen! Ze zijn allemaal beschikbaar op Disney+!

Babylon Berlin filmset: Fernsprecher / Telefooncel

Nimmt rücksicht auf wartende, fass dich kurz!

 

Babylon Berlin filmset – Posters en aanplakbiljetten

Te zien: een demonstratie-aankondiging van de KPD, een advertentie over een bal op 9 januari in ‘Clara’s Ballhaus’, mode-advertenties met bont en jazz bij Delphi.

Babylon Berlin filmset – Juwelier Jacob Grün – Gold und Schmuckwaren

In de etalage waren de mooiste juwelen maar ook schattige kleine klokwerkjes neergezet. Een droom om te kunnen bekijken!

Babylon Berlin filmset – de socialistische Karl Marx Allee is plotseling een luxe-straat:

Bijzonder hoe instituten van de Kurfürstendamm voor deze filmset ineens aan de Karl Marx Allee tot leven komen! Restaurant-Hotel Excelsior, Parfumerie Lambriev, conditorei en cafe Reinmann, Nachtclub en restaurant die Blaue Auster, en een bijzondere winkel met ‘koloniale waren’ van Burkhardt Hoh. Ook is er nog de winkel van Max Cohn, met prachtige avondkleding voor heren en de meubelwinkel van Schaaf.

  

• Meer zien over de filmlocaties van Babylon Berlin? Klik dan hier!
• Meer weten over de filmstudio in Babelsberg waar vele straatscenes zijn opgenomen? Ze bouwden speciaal voor oudere films een nieuwe ‘filmstraat’ ‘Neue Berliner Strasse. Kijk maar!

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl