Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Alte Fleischfabrik in Berlijn Lichtenberg

,
3
Home » Alte Fleischfabrik in Berlijn Lichtenberg

Zo af en toe haak ik aan bij de fototours die door de Instagram community van Berlijn georganiseerd worden. Dit maal was het een bijzondere editie, want dankzij Instagrammers Berlin, EyeEm en tourorganisatie Go2Know mochten we een hele dag fotograferen op een bijzondere locatie, de Alte Fleischfabrik in Lichtenberg. Klik snel door voor een uitgebreide foto-impressie!

Overal heb je ze nog, oude en verlaten panden. Soms nog in goede staat, anderen storten bijna in. Bijna allemaal zitten ze onder de graffiti. Verlaten fabrieken, ziekenhuizen, scholen, zwembaden, noem maar op en je kunt er wel een aantal in Berlijn vinden. Na de Wende gingen er veel bedrijven weg uit het arme Berlijn, richting het Westen waar veel meer te halen viel. Zo verging het ook de “Alte Fleischfabrik”, een oude fabriek in Lichtenberg, nabij Storkower Strasse.

Dit pand was samen met een grote oude bakkerij onderdeel van het bedrijf ‘konsumgenossenschaft Berlin’, dat in de DDR voor een groot deel verantwoordelijk was voor de voedselproductie (vlees, conserven en brood) in de stad. Sinds 1992 staat het pand leeg. In de jaren daarna is het veelvuldig gekraakt en zijn er veel urban explorers op het terrein geweest, om een kijkje te nemen in het verlaten pand.  Vandaag de dag is het echter aangekocht door een privé investeerder en is het zwaar beveiligd. Tourbedrijf Go2Know heeft van de eigenaar het recht gekregen om tours te organiseren en op een koude zondag mogen we dan toch echt met de Berlijnse instagrammers community het terrein betreden om te fotograferen.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-10We verzamelden met zo’n 60 mensen op dit binnenterrein, waar we eerst een briefje moesten tekenen dat we op eigen risico het pand betraden. Daarna zwermden we allemaal het terrein over, op zoek naar mooie plaatjes.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-12De vleesverwerkafdelingen, met enorme badkuipen. Waarschijnlijk voor aspik of een ander zuur.Alte-Fleischfabrik-Berlijn-16Alte-Fleischfabrik-Berlijn-1-3Een hele A-typische mural en m’n eerste poging ooit om een HDR foto te maken. Her en der in deze fotoserie zul je nog een paar tegenkomen.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-2-2Lange zachtroze gangen in het kantoorgedeelte. (HDR)

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-1-2Overal in het voormalig kantoor-gedeelte kon je nog papieren, mappen, administratie etc vinden. Na een kijkje in die boeken zagen we dat het eind 1991 ook hier gedaan was met de Konsumgenossenschaft. De Wende was dan wel een vreemdzame revolutie maar heeft harde sporen nagelaten. (HDR)

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-25

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-30De koelcelafdeling. Met rijen en rijen aan oude rekken.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-37Hele toffe street art. Twee luiaards die gezellig met elkaar zitten te keuvelen.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-38

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-41Dit pand staat dus 23 jaar leeg. Los van alle afgebladderde verf was ik bijna verbaasd in wat voor goede staat het pand nog was.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-45Marjolein was ook mee!

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-46

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-47Door het hele gebouw vond ik van deze artiest murals terug. Ze zijn heel subtiel en toch een beetje vreemd, zo’n sierlijke klomp van ledematen.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-48

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-50Lange, lege gangen. En geen idee wat je aan het eind van de volgende gang kan ontdekken. We hebben zeker drie uur door de Alte Fleischfabrik met haar vijf verdiepingen rondgedwaald.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-52Nog een koelcel met daarnaast een enorme weegschaal. Hij werkte zelfs nog! (maar gaaf niet heel precies het gewicht aan. Hoop ik)

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-2-3Het laboratorium.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-57

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-58Wil iemand nog een retro-televisie hebben?

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-59

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-63Op de bovenste verdieping waren vroeger waarschijnlijk woonverblijven. We vonden allerlei op voormalige slaapkamers lijkende vertrekken, met zelfs een wasruimte en een keuken. Perfecte muren voor street art dus! Dit prachtige plaatje behoort zeker tot een van de hoogtepunten.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-64

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-68Es ist mir völlig Wurst!

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-69

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-70De oude keuken. Alles zag er uit alsof de laatste spullen haastig meegenomen waren en de rest snel verlaten. Het rook er bepaald niet fris, ik denk dat dat met een mummie in een van de keukenkastjes te doen had. Desondanks vond ik het heel bizar om zo’n ruimte tegen te komen.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-73Het ketelhuis.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-75In het Ketelhuis vonden we dit prachtige kunstwerk van Ken Plotbot. Hij is wereldberoemd en maakt enkel van dit soort chemisch gelieerde murals, het liefst ook op typische plekken als oude ketelhuizen, oude chemiefabrieken of andere plekken waar zijn art het best tot zijn recht komt.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-3-2

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-6-2

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-77

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-7-2

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-8-2

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-81

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-83Even snel een foto uploaden naar Instagram. Ben je benieuwd naar mijn Berlijnse snapshots on the go? Volg me dan op Instagram!

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-9-2

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-10-2

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-88

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-89Bijzonder werk. Het leek wel met een kwast gemaakt maar ook dit is echt graffiti. Prachtig!

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-91

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-92We dachten dat we het gaafste werk wel hadden gezien in de Alte Fleichfabrik maar ook de oude broodfabriek (op hetzelfde terrein) bracht veel verrassingen met zich mee.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-94Dscreet!

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-96Put down your pants for romance!

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-99

Ik vond het echt een hele vette fototour door de Alte Fleischfabrik! Het was goed koud die dag en na vijf uur rondwandelen, fotograferen en heel veel verschillende fototechnieken uitproberen was ik dan ook heerlijk moe! Er was op het binnenplein zelfs een standje waar je gluhwein en een bratwurst kon kopen, om een beetje op te warmen. Zo is het allemaal wel erg urbex-deluxe, maar dat kon me op dat moment niet zoveel schelen. Het was echt gaaf! En dan heb ik toch weer een topic van mijn Doen in Berlijn lijst 2015 af kunnen strepen!

De tours van Go2Know kan ik van harte aanraden. Helaas is de Fleischfabrik niet meer te bezoeken, maar ze hebben nog veel meer tours beschikbaar, zoals in de Beelitz Heilstätten, Wunsdorf Waldstadt, in het Haftkrankenhaus van de Stasi, en nog veel meer. Klik hier om hun tours te bekijken.

3 Comments

  • Fem schreef:

    Zag al het een en ander van je voorbij komen op Instagram: echt heel gaaf! De vleesfabriek staat nu ook op mijn lijstje :) Maar eerst deze maand ein-de-lijk de Beelitzer Heilstätten (ook met Go2Know trouwens). Hoej!

  • […] fototour in de Alte Fleischfabrik in Lichtenberg en dat leverde mooie en bijzondere plaatjes op. Op Emma’s blog vind je een verzameling van haar […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.