Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Alte Fleischfabrik in Berlijn Lichtenberg

,
3
Home » Alte Fleischfabrik in Berlijn Lichtenberg

Zo af en toe haak ik aan bij de fototours die door de Instagram community van Berlijn georganiseerd worden. Dit maal was het een bijzondere editie, want dankzij Instagrammers Berlin, EyeEm en tourorganisatie Go2Know mochten we een hele dag fotograferen op een bijzondere locatie, de Alte Fleischfabrik in Lichtenberg. Klik snel door voor een uitgebreide foto-impressie!

Overal heb je ze nog, oude en verlaten panden. Soms nog in goede staat, anderen storten bijna in. Bijna allemaal zitten ze onder de graffiti. Verlaten fabrieken, ziekenhuizen, scholen, zwembaden, noem maar op en je kunt er wel een aantal in Berlijn vinden. Na de Wende gingen er veel bedrijven weg uit het arme Berlijn, richting het Westen waar veel meer te halen viel. Zo verging het ook de “Alte Fleischfabrik”, een oude fabriek in Lichtenberg, nabij Storkower Strasse.

Dit pand was samen met een grote oude bakkerij onderdeel van het bedrijf ‘konsumgenossenschaft Berlin’, dat in de DDR voor een groot deel verantwoordelijk was voor de voedselproductie (vlees, conserven en brood) in de stad. Sinds 1992 staat het pand leeg. In de jaren daarna is het veelvuldig gekraakt en zijn er veel urban explorers op het terrein geweest, om een kijkje te nemen in het verlaten pand.  Vandaag de dag is het echter aangekocht door een privé investeerder en is het zwaar beveiligd. Tourbedrijf Go2Know heeft van de eigenaar het recht gekregen om tours te organiseren en op een koude zondag mogen we dan toch echt met de Berlijnse instagrammers community het terrein betreden om te fotograferen.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-10

We verzamelden met zo’n 60 mensen op dit binnenterrein, waar we eerst een briefje moesten tekenen dat we op eigen risico het pand betraden. Daarna zwermden we allemaal het terrein over, op zoek naar mooie plaatjes.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-12De vleesverwerkafdelingen, met enorme badkuipen. Waarschijnlijk voor aspik of een ander zuur.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-16

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-1-3

Een hele A-typische mural en m’n eerste poging ooit om een HDR foto te maken. Her en der in deze fotoserie zul je nog een paar tegenkomen.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-2-2

Lange zachtroze gangen in het kantoorgedeelte. (HDR)

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-1-2

Overal in het voormalig kantoor-gedeelte kon je nog papieren, mappen, administratie etc vinden. Na een kijkje in die boeken zagen we dat het eind 1991 ook hier gedaan was met de Konsumgenossenschaft. De Wende was dan wel een vreemdzame revolutie maar heeft harde sporen nagelaten. (HDR)

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-25

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-30

De koelcelafdeling. Met rijen en rijen aan oude rekken.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-37

Hele toffe street art. Twee luiaards die gezellig met elkaar zitten te keuvelen.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-38

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-41

Dit pand staat dus 23 jaar leeg. Los van alle afgebladderde verf was ik bijna verbaasd in wat voor goede staat het pand nog was.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-45

Marjolein was ook mee!

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-46

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-47

Door het hele gebouw vond ik van deze artiest murals terug. Ze zijn heel subtiel en toch een beetje vreemd, zo’n sierlijke klomp van ledematen.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-48

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-50

Lange, lege gangen. En geen idee wat je aan het eind van de volgende gang kan ontdekken. We hebben zeker drie uur door de Alte Fleischfabrik met haar vijf verdiepingen rondgedwaald.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-52

Nog een koelcel met daarnaast een enorme weegschaal. Hij werkte zelfs nog! (maar gaaf niet heel precies het gewicht aan. Hoop ik)

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-2-3Het laboratorium. (HDR)

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-57

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-58

Wil iemand nog een retro-televisie hebben?

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-59

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-63

Op de bovenste verdieping waren vroeger waarschijnlijk woonverblijven. We vonden allerlei op voormalige slaapkamers lijkende vertrekken, met zelfs een wasruimte en een keuken. Perfecte muren voor street art dus! Dit prachtige plaatje behoort zeker tot een van de hoogtepunten.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-64

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-68

Es ist mir völlig Wurst!

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-69

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-70

De oude keuken. Alles zag er uit alsof de laatste spullen haastig meegenomen waren en de rest snel verlaten. Het rook er bepaald niet fris, ik denk dat dat met een mummie in een van de keukenkastjes te doen had. Desondanks vond ik het heel bizar om zo’n ruimte tegen te komen.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-73

Het ketelhuis.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-75

In het Ketelhuis vonden we dit prachtige kunstwerk van Ken Plotbot. Hij is wereldberoemd en maakt enkel van dit soort chemisch gelieerde murals, het liefst ook op typische plekken als oude ketelhuizen, oude chemiefabrieken of andere plekken waar zijn art het best tot zijn recht komt.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-3-2(HDR)

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-6-2(HDR)

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-77

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-7-2(HDR)

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-8-2(HDR)

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-81

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-83

Even snel een foto uploaden naar Instagram. Ben je benieuwd naar mijn Berlijnse snapshots on the go? Volg me dan op Instagram!

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-9-2

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-10-2

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-88

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-89

Bijzonder werk. Het leek wel met een kwast gemaakt maar ook dit is echt graffiti. Prachtig!

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-91

 

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-92

We dachten dat we het gaafste werk wel hadden gezien in de Alte Fleichfabrik maar ook de oude broodfabriek (op hetzelfde terrein) bracht veel verrassingen met zich mee.

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-94

Dscreet!

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-96

Put down your pants for romance!

Alte-Fleischfabrik-Berlijn-99

Ik vond het echt een hele vette fototour door de Alte Fleischfabrik! Het was goed koud die dag en na vijf uur rondwandelen, fotograferen en heel veel verschillende fototechnieken uitproberen was ik dan ook heerlijk moe! Er was op het binnenplein zelfs een standje waar je gluhwein en een bratwurst kon kopen, om een beetje op te warmen. Zo is het allemaal wel erg urbex-deluxe, maar dat kon me op dat moment niet zoveel schelen. Het was echt gaaf! En dan heb ik toch weer een topic van mijn Doen in Berlijn lijst 2015 af kunnen strepen!

De tours van Go2Know kan ik daarom ook van harte aanraden. Ja, de echte Urbex ervaring is het niet, maar de tourguide is een hele toffe kerel en kan enorm veel vertellen over het specifieke pand en het leven tijdens/na de wende in het algemeen. Erg interessant! Hun andere tours (waaronder die in Beelitz Heilstätten!) kun je hier vinden.

Wil je de Instagram community van Berlijn volgen? Dat kan via Instagram of Facebook.

3 Comments

Laat een reactie achter