Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Designer kerst- en adventsmarkten in Berlijn • 2022

,
0
Home » Designer kerst- en adventsmarkten in Berlijn • 2022

In Berlijn vinden jaarlijks tientallen leuke kerstmarkten plaats. Slechts een aantal daarvan zijn elke dag geopend, en die zijn te vinden op de bekendere en meer toeristische locaties in Berlijn. Des te leuker (of misschien wel interessanter) zijn de kleinere kerstmarkten, die eenmalig plaatsvinden of alleen in de adventweekenden. Hieronder heb ik daarom al deze leuke adventsmarkten in Berlijn voor je op een rij gezet, ook wel bekend als de designerkerstmarkten. Er zitten geweldig leuke evenementen tussen! Let wel op, sommige markten vinden tijdens meerdere weekenden plaats, maar staan maar één keer op de pagina vermeld, bij het eerste weekend dat de markt plaats vindt. Hieronder staan ze voor je gesorteerd op datum!

De permanente, grote en traditionele kerstmarkten in Berlijn kun je vinden op deze pagina.

Advent- en kerstmarkten in Berlijn – Events 2022:

Een heleboel hippe adventsmarkten in Berlijn vinden alleen in de weekenden, maar wel tot en met vierde advent, plaats! Hieronder kun je ze terugvinden!

Heissa Holzmarkt 25

Cultureel initiatief Holzmarkt 25 aan de Spree, organiseert dit jaar weer een gezellige wintermarkt met lekker eten, warme glühwein en natuurlijk veel leuke stalletjes. Er is een programma voor groot en klein. De kinderen kunnen er Eisstock schießen (vorm van curling), sprookjesverhalen luisteren, koekjes bakken, films bekijken, knutselen en nog veel meer. Voor de volwassenen is er genoeg te shoppen, kun je zitten bij een lekker warm vuur en is er een groot aanbod van Berlijn’s bekendste street food trucks. Sla zeker de hutjes met Raclette, Käsespätzle en de stand met Hongaarde Langos niet over en probeer een van de verse Apfelkrapfen. Hmmmm!!
Wat: Heissa Holzmarkt
Waar: Holzmarkt 25, Holzmarktstrasse 25, Friedrichshain
Wanneer: 25 november tot en met 23 december 2022
Tijden: Donderdag en vrijdags vanaf 16:00 uur, zaterdag en zondags vanaf 14:00 uur. Eindtijd 22:00 uur.
Entree: Gratis
Meer informatie: holzmarkt.com

Weihnachtsmarkt in den Späth’schen Baumschulen

Vrolijke lichtjes en gezelligheid vullen het prachtige historische terrein van de Späth’schen Baumschulen in Treptow. In deze oudste fruitboomgaard van Duitsland komt de kerstsfeer helemaal uit de verf. Er is livemuziek, natuurlijk veel lekker eten en drinken. Daarnaast bieden meer dan 100 standhouders hun waren aan. Van sieraden en kunsthandwerk tot prachtige dekens, stoffen en mooie kleding. Houten speelgoed, kerstversiering van vroeger én nu, schaatsen en originele kunst uit de omgeving van Dresden (Erzgebirge). Niet te missen!
Wat: Kerstmarkt in de Späth’schen Baumschulen in Treptow
WaarSpäthstr. 80, Treptow
Wanneer:
• 26 en 27 november 2022
• 3 en 4 december 2022
• 10 en 11 december 2022

Tijden: Zaterdag en zondags, 11 tot 20 uur.
OV: Bus 265 halte Baumschulenstr./Königsheideweg

Entree: 8 euro, kinderen tot 16 jaar gratis (inclusief kortingsbon voor een kerstboom), scholieren betalen 5 euro.
Meer informatiespaethsche-baumschulen.de

WeihnachtsRodeo – Dé designer adventsmarkt in Berlijn

De Weihnachtsrodeo vindt dit jaar voor de elfde keer plaats en komt éxtra veel weekenden terug! Ook dit jaar kunnen we weer drie weekenden de Rodeo bezoeken! Een onconventionele indoor-kerstmarkt, met heel veel design, leuke cadeau’s en talloze hebbedingetjes. Hier staan jaarlijks de leukste kunstenaars, handwerkers, zelfstandigen en andere creatievelingen om hun spullen te verkopen. Daarmee is de Weihnachtsrodeo een van de klassiekers onder de alternatieve kerstmarkten!

Dit jaar vindt de Weihnachtsrodeo weer plaats in het Kühlhaus in Kreuzberg, met vijf etages is meer dan ruimte genoeg voor de ruim 200 stands met design, mode, street food, sieraden, kunst en nog veel meer!
Wat: Weihnachtsrodeo, designkerstmarkt
Waar: Kühlhaus Berlin, Lückenwalderstrasse 3, Kreuzberg
OV: U1/2 Gleisdreieck
Data: 3 en 4, 10 en 11, en 17 en 18 december 2022
Tijden: Zowel zaterdags als zondags van 12:00 tot 20:00 uur
Entree: €5 euro
Meer informatie: weihnachtsrodeo.de

Öko-Adventsmarkt in Berlijn op de Kollwitzplatz

Op de sfeervolle Kollwitzplatz keert ook de Öko-Adventsmarkt weer terug! Deze supergezellige ecologische en biologische adventsmarkt in Berlijn Prenzlauer Berg is echt een bezoekje waard! Meer dan 60 handelaren bieden hoogwaardig speelgoed, stoffen, kleding, kunsthandwerk en lekkers aan.

Al deze producten zijn uitsluitend volgens de in Duitsland geldende sociale en ecologische standaarden. Verder zijn er allerlei leuke dingen te doen voor groot én klein, zoals boomstam-zagen, kerstknutselen en nog veel meer. Elke advent-zondag in Prenzlauer Berg van 12 tot 19 uur.
Wat: Öko-Adventsmarkt Kollwitzplatz
Waar: Kollwitzstrasse/Kollwitzplatz, Prenzlauer Berg
OV: U2 Senefelder Platz of Eberswalder Strasse. Je kunt ook vanaf Alexanderplatz tram M4 nemen naar de halte Knaackstrasse.
Wanneer: 27 november en 4, 11 en 18 december 2022
Tijden: 12:00 tot 19:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: Adventmarkt Kollwitzplatz

Umwelt- en Weihnachtsmarkt in der Sophienstrasse

Meer dan 80 handelaren presenteren dit jaar weer hun mooie, kunstzinnige of hoogwaardige producten in de schilderachtige Sophienstrasse in Mitte. Deze schattige kerstmarkt in een van de oudste straten van Berlijn biedt vooral natuurproducten die passen bij de visie van deze kerstmarkt. Ze verbruiken daarom allemaal weinig energie, maken geen gebruik van auto’s of ander gemotoriseerd vervoer en ze sponsoren regionale scholen om milieuprojecten te organiseren. Een echte ecologische kerstmarkt dus!

Er is van alles te krijgen, zoals blauwe barnsteen, biologische en vegan cosmetica, pedagogisch speelgoed naar Zweeds design, keramiek en nog veel meer. Ook is er theater, met een kerstman en verschillende engelen die de markt extra sfeer geven. Natuurlijk is er ook voldoende lekkers te eten, van crêpes en bratwurst, tot raclette, geroosterde amandelen, vegan gerechten en natuurlijk glühwein en warme choco!
Wat: Umwelt- en Weihnachtsmarkt in der Sophienstrasse
Waar: Sophienstrasse, Mitte
OV: U8 Weinmeister strasse of S Hackescher Markt
Wanneer: 26/27 november, 3/4 december, 10/11 december, 17/18 december 2022
Tijden: zaterdags van 12:00 tot 20:00 uur, zondags van 11:00 tot 19:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: weihnachtsmarkt-sophienstrasse.de

Nordische Märchenweihnacht bij Schloss Britz

Een sprookjesachtige kerstmarkt met Scandinavische sferen, georganiseerd door een groot theatergezelschap, belooft ook dit jaar weer voor vertier te zorgen bij het mooie Schloss Britz, in het zuiden van Berlijn. Hier kun je niet alleen lekker rondwandelen, lekker eten en drinken maar ook naar muziek, theater en acrobatiek kijken. Voor kinderen zijn er talloze sportmogelijkheden, is er een Vikingboot, een historische draaimolen en nog veel meer. Iets traditioneler ingestoken dus! De Scandinavische invloeden op deze kerstmarkt maken het een bijzonder gezellige markt!
Wat: Märchenweihnachtsmarkt bij Schloss Britz
Waar: Gutshof Britz, Alt-Britz 81, Britz
OV: U7 Parchimer Allee, daarna 10 minuten lopen
Wanneer: de eerste drie advents-weekenden, van vrijdag tot en met zondag! 25- 27 november, 2-4 december en 9 – 11 december 2022

Tijden: Vrijdags vanaf 14:00, zaterdags en zondags vanaf 11:00 tot 21:00 uur.
Entree: 3 euro, kinderen vanaf 6 jaar 2 euro, kinderen jonger dan 6 jaar gratis.
Meer informatie: schlossbritz.de

Wintermünze 2022

Een gezellige cultuur- en wintermarkt in de Alte Münze, op steenworp afstand van Alexanderplatz. Het is een gezellige markt met kunst, muziek, lekker eten en meer, in het thema van samenzijn én diversiteit. Er is uiteraard Glühwein te krijgen in het gezellig aangeklede binnenhof en een varieteit aan street food. Dit jaar is de markt alleen in de weekenden en wordt er nog wat groter uitgepakt. Zo is er een plantenmarkt én zijn er afwisselende markten.

Het eerste adventsweekend vindt de Qweer Winter Market weer plaats, in het tweede is de Naughty Winter Market (18 jaar en ouder) weer van de partij. Voor het derde weekend staat er een speciale editie over menstruatie op het programma (warum auch immer, kan bijzonder zijn!). Verder zijn er open airs en kan er dus gedanst worden en staat er drag show gepland. Voor de liefhebbers is er ook nog een leuke vintage en second hand markt, waar je misschien wel je kerstoutfit tussen kunt vinden! Op de tweede verdieping van het Neuen Atelier kun je de lokale kunstenaars onmoeten en hun werken bekijken, én ze hebben de allergrootste upcycling-kerstboom van Berlijn!
Wat: Winter- en kerstmarkt in de Alte Münze nabij Alexanderplatz
Waar: Alte Münze, Molkenmarkt, Mitte
OV: U5 Rotes Rathaus of U2 Klosterstrasse
Wanneer: elk adventweekend, vrijdags tot en met zondag: eerste dag op zaterdag 26e, daarna /27 november, 2/3/4 december, 9/10/11 december, 16/17/18 december 2022
Tijden: telkens vanaf 13:00 tot 22:00 uur
Entree: volwassenen 5 euro. Kinderen tot en met 12 jaar 3 euro, kinderen van 6 jaar en jonger gratis.
Meer informatie: alte-muenze-berlin.de

Adventsmarkten in Berlijn – Eerste Advent – 26 – 27 november 2022

Zweedse kerstmarkt in Berlijn

De Zweedse Victoriagemeenschap bouwt ook dit jaar haar kerk weer om in Klein Zweden, met een gezellige Julbasar! Hier vind je Zweeds handwerk, glas, kerstdekens, handdoeken, lekkere hapjes, prachtige sieraden en nog veel meer. Natuurlijk is er Zweeds prinsessengebak, buiten op de grill zijn worsten van elandvlees en andere dingen te verkrijgen. Ook aan de kinderen is gedacht, met een sprookjeshuis, waar continue sprookjes worden voorgelezen. En natuurlijk is er een kerstman!
Wat: Zweedse kerstmarkt
WaarLandhausstrasse 26, Wilmersdorf
OV: U9/U7 Berliner Strasse
Tijden: Vrijdag 26 november van 16:00 tot 21:00 uur, zaterdag en zondag 27/28 november 2021 van 12:00 tot 19:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: svenskakyrkan.se

Nowkoelln Xmas Vlooienmarkt Berlijn

De bekende vlooienmarkt aan de Maybachufer in Neukölln vindt het hele jaar om de twee weken plaats en op de eerste adventzondag is de laatste editie van dit seizoen. Natuurlijk wordt de vlooienmarkt nog een keer helemaal in kerstsferen opgetuigd, kun je hier alvast leuke kerstcadeautjes kopen en glühwein sippen. Al is ’t maar gewoon voor de gezelligheid een beetje slenteren op de zondag, loop dan zeker even over de Maybachufer.

Wat: Nowkoelln Xmas Flowmarkt
Waar: Maybachufer, Neukölln
OV: U8 Schönleinstrasse
Tijden: zondag 4 december, 10:00 tot ongeveer 17:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie:
nowkoelln.de

Adventsmarkten in BerlijnTweede Advent – 3- 4 december 2022

Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt in Berlijn

Talloze lampjes, lichtkettingen, versierde bomen en schattige standjes vormen samen een van de meest mooie kerstmarkten van Berlijn. De lieflijke kerstmarkt in Rixdorf is altijd drukbezocht, maar ontzettend de moeite waard. Verenigingen, hulporganisaties voor mens en dier en andere vrijwillige organisaties verkopen hier kleinigheidjes, kunsthandwerk, knutselwerken en meer leuke dingen voor de bezoekers. Ook allerlei lekkers zoals Feuerfleisch, bratwurst, wafels, erwtensoep en talloze soorten glühwein zijn hier te krijgen.

Met de opbrengsten worden allerlei lokale projecten gesteund. Daarnaast treden er bandjes en andere groepen op. Het voormalige dorpsplein van het voormalige dorpje Rixdorf, is tegenwoordig een plein in Neukölln. De historische gebouwen zoals woningen, café, dorpssmid en kerk zijn nog steeds behouden.
Wat: Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt.
Waar: Richardplatz, Neukölln
WanneerVrijdag 2, zaterdag 3 december en zondag 4 december 2022
Tijden: vrijdags 17:00 tot 21:00 uur, zaterdag 14:00 tot 21:00 uur, zondag 14:00 tot 20:00 uur.
OV: U7 Karl Marx Strasse
EntreeGratis
Meer informatie: weihnachten – Rixdorf

True Italian Christmas Market

Voor de tweede keer organiseert True Italian een kerstmarkt! Dit keer is de locatie het geweldig leuke Badeschiff en Glashaus, die natuurlijk helemaal in wintersferen worden opgetuigd. Binnenkort wordt bekend gemaakt wie alle deelnemende standhouders zijn, maar zeker is dat er voldoende eten, drinken, design en nog veel meer is. Natuurlijk is er sfeervolle live-muziek en een dj. Maak kennis met Italiaanse kersttradities zoals pannetone en geniet van een sfeervolle middag voor groot en klein!
Wat: Italian Christmas Market
Waar: Badeschiff/Glasshaus, Eichenstrasse 4, Treptow
OV: U1 Schlessischer Tor of Bus 165 of 265 naar halte Heckmannufer
Tijden: zaterdag 3 december van 11:00 tot 22:00 uur, zondag 4 december van 11:00 tot 21:00 uur
Entree: 4 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.
Meer informatie: Facebook event

Weihnachtliche Weddingmarkt

Er is weer een kersteditie van de Weddingmarkt! Op de Leopoldplatz in de wijk Wedding is elke adventzondag een grote markt in winterglans te vinden. Van 11:00 tot 19:00 uur kun je hier cadeautjes kopen, genieten van sfeer en lekkere wintergerechten proeven. Er zijn 90 stands met design, fotografie, keramiek, illustraties en schilderwerk, mode, drank, sierraden, thee en nog veel meer.

Qua street food kun je rekenen op schwäbische Käsespätzle, Taco’s, Afrikaanse rijstgerechten, Bigos uit Polen, Italiaanse pasta en zuurdesem-pizza, gepofte kastanjes en knapperige wafels. Uiteraard is er een Glühweinstand, waar ook een stokbrood-station is. Er wordt muziek gemaakt, voor de kleintjes zijn er sprookjes en af en toe treed een kerstkoor op met sfeervolle kerstliedjes, wafels, kaasfondue en nog veel meer.
Wat: Weihnachtliche Weddingmarkt
Waar: Leopoldplatz, Wedding
Wanneer: op alle vier de adventzondagen; 27 november, 4, 11 en 18 december 2022
Tijden: op beide dagen van 10 tot 18 uur.
OV: U6/U9 Leopoldplatz
Entree
: gratis
Meer informatie: event

Noorse Julebasar 2022

De Noorse Sjømannskirken (Noorse Zeemanskerk) in Berlijn is er ook in 2022 weer bij met een kleine, gezellige en typisch Noorse kerstmarkt! Ruim 20 jaar vierden ze deze kerstmarkt altijd samen met de Zweedse kerk, maar sinds 2018 houden ze de markt in de gemeentezaal van een broederkerk in de Wartenburgstrasse in Kreuzberg, vlakbij Gleisdreieck.

Zaterdag en zondags zijn er talloze standjes en is er natuurlijk veel lekkers uit Noorwegen! Zowel warme als koude specialiteiten en natuurlijk veel zoetigheden. Denk aan rendierragout, vissoep, Smørrebrød met garnalen, visballetjes, warme wafels en nog veel meer. Ook kun je hier de beroemde Noorse wintertruien en jacks kopen, wollen dekens in de mooiste kleuren, mutsen, sjaals en nog veel meer, voor jong en oud! Gott Jul!
Wat: Noorse kerstmarkt
Waar: Gemeinsesaal der evangelischen Christuskirche – Wartenburgstrasse 7, Kreuzberg
Wanneer: zaterdag 3 december en zondag 4 december 2022
OV: U6/U7 Mehringdamm
Tijden: 12:00 tot 18:00 uur
Entree: gratis maar er wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage.
Meer informatie: julebasar 2022

https://www.berlin.de/weihnachtsmarkt/5685370-3496862-altkaulsdorfer-weihnachtsmarkt.html

Adventsmarkten in Berlijn – Derde Advent – 10 en 11 december 2022

Merry Markthalle in Markthalle Neun

Ze zijn weer helemaal terug! Markthalle Neun in Kreuzberg is weer helemaal in de kerstsferen tijdens de laatste twee adventweekenden! Ze bouwen de markthal helemaal om tot kerstmarkt en bieden allerlei leuke en lekkere dingen aan! Zondag 11 en 18 december is de markthal geopend en kun je er terecht voor mooi handwerk, keramiek en nog veel meer lokale producten. En natuurlijk heel veel lekker eten (en glühwein). Ook zijn er koren uit de wijk, is er een Markthalle-adventkalender, een kerstbakkerij en een doe-het-zelf-inpakstation. Zo heb je alle tijd om je te ontspannen op de kerstperiode voor te bereiden!
Wat: Merry Markthalle, Kerstmarkt in Markthalle Neun
Waar: Markthalle Neun, Eisenbahnstrasse 42/43, Kreuzberg
OV: U1 Görlitzer Bahnhof
Wanneer: Zondag 11 december en zondag 18 december 2022
Tijden: 11:00 tot 18:00 uur.
Entree: Gratis
Meer informatie: markthalleneun.de

Weihnachtsmarkt in der Altstadt Köpenick

Wil je eens een andere kerstmarkt zien, ver van de drukte van de Berlijnse binnenstad, en omgeven door prachtige en sfeervolle straatjes met kasseien, een slotgracht en een heus paleis? Dan moet je naar Köpenick! Hier vindt tijdens het derde adventsweekend weer een leuke kerstmarkt plaats! Er is muziek, natuurlijk veel eten en drinken, maar ook dans en theater. De markt ligt verspreid over drie locaties, bij Mutter Lustig, op het Schlossinsel en op de Schlossplatz, allemaal in de oude stad van Köpenick. De markt wordt jaarlijks geopend met het aansnijden van een kerststol van meer dan twee meter lang.

Er is vanalles te koop, van keramiek, mooie versiering voor op de kersttafel, kaarsen en honing uit de regio. Kinderen kijken hier hun ogen uit en kunnen leuke dingen knutselen of naar kerstverhalen luisteren. Een koor zingt kerstliedjes en er treden meerdere theatergroepen op, en er zijn talloze zithutjes waar een lekker haardvuurtje brandt. Qua lekkers is er glühwein, warme choco, punsch en meer, natuurlijk met én zonder alcohol. Qua eten hier moet je natuurlijk rekenen op de standaard zaken zoals worst en crepes, maar ook een paar bijzonderheden, zoals mutzenbacher Backhendl met spinazie-knödels en wildspecialiteiten met cranberry-mosterd en rode kool.
Wat: Weihnachtsmarkt in Köpenick
Waar: Op het Schlossinsel, voor Mutter Lustig, op de Schlossplatz en in de Altstadt.
OV: S3 naar S-bahnhof Köpenick, vanaf daar wandelen of met de tram: lijn 62, 63 en 68 brengen je rechtstreeks naar de Altstadt.
Tijden: vrijdag 9 december, 17:00 tot 21:00 uur, zaterdag 10 december 12:00 tot 22:00 uur, zondag 11 december 12:00 tot 21:00 uur.
Entree: gratis.
Meer informatie: event.

Weihnachtsmarkt bei Dicke Linda

De regionale weekmarkt Dicke Linda in Neukölln organiseert weer een speciale kerst-editie! Tussen de gezellige altbaupanden aan de sfeervolle Kranoldplatz, straalt Dicke Linda in kerstglans. Regionale biologische producten, handgemaakte specialiteiten, het is er allemaal bij! Speciaal voor de kersteditie is de markt twee uur langer geopend dan normaal, tot 18:00 uur. Er worden dit keer ook sierraden, eerlijke mode, pappeterie, likeuren en schnapps, cosmetica en kaarsen verkocht. Hier kun je dus echt een paar toffe kerstcadeautjes vinden!

Natuurlijk is er genoeg warms te eten en te drinken, bekend staan ze om de lekkere vullende pompoensoepen! Wil je vast wat bijzondere groenten of een lekkere wijn voor de feestdagen kopen? Dan is dit ook je adres, er wordt zelfs vis verkocht die op de Mecklenbürgische Seenplatte is gevangen! Er is een Schwedenfeuer en er treed een bandje op, allemaal helemaal gezellig!
Wat: Weihnachtsmarkt Dicke Linda
Waar: Kranoldplatz, Neukölln
OV: U7 Berlijn Neukölln of S-bahn S41/42 Neukölln
Tijden: zaterdag 10 december van 10:00 tot 18:00 uur
Entree: Gratis
Meer informatie: Dicke Linda

Meer informatie en tips voor de kerstdagen 2022!

Zijn deze leuke designerkerstmarkten nog niet genoeg voor je? Dan kun je via onderstaande links meer inspiratie vinden!

Veel plezier op de kerstmarkten in Berlijn en alvast fijne feestdagen!

Leave A Reply

Your email address will not be published.