Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Designer kerst- en adventsmarkten in Berlijn • 2021

,
0
Home » Designer kerst- en adventsmarkten in Berlijn • 2021

Naast de permanente kerstmarkten die door heel Berlijn op de grotere pleinen te vinden zijn, zijn er jaarlijks ook een heleboel superleuke designer kerst- en adventmarkten in Berlijn! Dit zijn de vaak wat minder traditionele en meer hippe kerstmarkten, waar je vooral street food, leuke hebbedingetjes, soms zelfs toffe tweedehands spullen en andere gezelligheid vindt.

Het jaar 2021 is voor veel markten een te grote uitdaging om wat te organiseren, maar gelukkig is het toch een leuk en gezellig lijstje geworden. Omdat naar verwachting evenementen kort van te voren worden aangekondigd, kan dit lijstje nog langer worden. Dit zijn de adventmarkten en designerkerstmarkten in Berlijn voor 2021 op een rij!

In Berlijn vinden jaarlijks tientallen leuke kerstmarkten plaats. Slechts een aantal daarvan zijn elke dag geopend, en die zijn te vinden op de bekendere en meer toeristische locaties in Berlijn. Des te leuker of misschien wel interessanter zijn de kleinere kerstmarkten, die eenmalig plaatsvinden of alleen in de adventweekenden. Hieronder heb ik daarom al deze leuke adventmarkten in Berlijn voor je op een rij gezet, ook wel bekend als de designerkerstmarkten. Er zitten geweldig leuke markten tussen! Let wel op, sommige markten vinden tijdens meerdere weekenden plaats, maar staan maar één keer op de pagina vermeld, bij het eerste weekend dat de markt plaats vindt. Hieronder staan ze voor je gesorteerd op datum!

Wil je liever een paar permanente kerstmarkten in Berlijn bezoeken? Bekijk dan deze pagina.

De advent-kerstmarkten voor 2022 volgen medio November!

Adventkerstmarkten in Berlijn – Events 2021:

Een heleboel hippe kerstmarkten vinden alleen in de weekenden plaats! Hieronder kun je ze terugvinden!

Heissa Holzmarkt 25 – Cultureel initiatief Holzmarkt 25 aan de Spree, organiseert dit jaar weer een gezellige wintermarkt met lekker eten, warme glühwein en natuurlijk veel leuke stalletjes. Er is een programma voor groot en klein. De kinderen kunnen er Eisstock schießen (vorm van curling), sprookjesverhalen luisteren, koekjes bakken, films bekijken, knutselen en nog veel meer. Voor de volwassenen is er genoeg te shoppen, kun je zitten bij een lekker warm vuur en is er een groot aanbod van Berlijn’s bekendste street food trucks. Sla zeker de hutjes met Raclette, Käsespätzle en de stand met Hongaarde Langos niet over en probeer een van de verse Apfelkrapfen. Hmmmm!!
Wat: Heissa Holzmarkt
Waar: Holzmarkt 25, Holzmarktstrasse 25, Friedrichshain
Wanneer: 26 november tot en met 19 december, elk weekend van vrijdag tot en met zondag 
Tijden: Vrijdags vanaf 16:00 uur, zaterdag en zondags vanaf 14:00 uur. Eindtijd 22:00 uur.
Entree: Gratis
Meer informatie: holzmarkt.com

Merry Markthalle! – De Markthalle Neun in Kreuzberg is ook dit jaar weer helemaal in de kerstsferen tijdens de adventweekenden. Ze bouwen zelfs de markthal helemaal om tot kerstmarkt! Elk weekend op vrijdag en zaterdag is de markthal geopend en kun je er terecht voor mooi handwerk, keramiek en nog veel meer lokale producten. En natuurlijk heel veel lekker eten (en glühwein). Ook zijn er koren uit de wijk, is er een Markthalle-adventkalender, een kerstbakkerij en een doe-het-zelf-inpakstation. Zo heb je alle tijd om je te ontspannen op de kerstperiode voor te bereiden!
Wanneer:
• zondag 5 december 2021
• zondag 19 december 2021
Wat: Merry Markthalle, Kerstmarkt in Markthalle Neun
Waar: Markthalle Neun, Eisenbahnstrasse 42/43, Kreuzberg
OV: U1 Görlitzer Bahnhof
Tijden: alleen zondags, 13:00 tot 19:00 uur
Entree: onbekend, ook geen info over 2G of 3G model.
Meer informatie: markthalleneun.de

Weihnachtsmarkt in den Späth’schen Baumschulen – Vrolijke lichtjes en gezelligheid vullen het prachtige historische terrein van de Späth’schen Baumschulen in Treptow. In deze oudste fruitboomgaard van Duitsland komt de kerstsfeer helemaal uit de verf. Er is livemuziek, natuurlijk veel lekker eten en drinken. Daarnaast bieden meer dan 100 standhouders hun waren aan. Van sieraden en kunsthandwerk tot prachtige dekens, stoffen en mooie kleding. Houten speelgoed, kerstversiering van vroeger én nu, schaatsen en originele kunst uit de omgeving van Dresden (Erzgebirge). Niet te missen!
Wat: Kerstmarkt in de Späth’schen Baumschulen in Treptow
WaarSpäthstr. 80, Treptow
Wanneer:
• 27 en 28 november 2021
• 4 en 5 december 2021
• 11 en 12 december 2021

Tijden: Zaterdag en zondags, 11 tot 20 uur.
OV: Bus 265 halte Baumschulenstr./Königsheideweg

Entree5 euro, kinderen tot 16 jaar gratis (inclusief kortingsbon voor een kerstboom)
Meer informatiespaethsche-baumschulen.de

WeihnachtsRodeo – Dé designweihnachtsmarkt van Berlijn – De Weihnachtsrodeo vindt dit jaar voor de elfde keer plaats en komt éxtra veel weekenden terug! Ook dit jaar kunnen we weer drie weekenden de Rodeo bezoeken! Een onconventionele indoor-kerstmarkt, met heel veel design, leuke cadeau’s en talloze hebbedingetjes. Hier staan jaarlijks de leukste kunstenaars, handwerkers, zelfstandigen en andere creatievelingen om hun spullen te verkopen. Daarmee is de Weihnachtsrodeo een van de klassiekers onder de alternatieve kerstmarkten! Dit jaar vindt de Weihnachtsrodeo weer plaats in het Kühlhaus in Kreuzberg, met vijf etages is meer dan ruimte genoeg voor de ruim 200 stands met design, mode, street food, sieraden, kunst en nog veel meer!
Wat: Weihnachtsrodeo, designkerstmarkt
Waar: Kühlhaus Berlin, Lückenwalderstrasse 3, Kreuzberg
OV: U1/2 Gleisdreieck
Data: 11/12 en 18/19 december 2021
Tijden: Zowel zaterdags als zondags van 12:00 tot 20:00 uur
Entree: €5 euro
Corona: Deze adventmarkt vindt plaats in 2G model
Meer informatie: weihnachtsrodeo.de

Öko-Adventsmarkt Kollwitzplatz – Voor het eerst is er een supergezellige ecologische en biologische adventsmarkt op de Kollwitzplatz in Prenzlauer Berg! Meer dan 60 handelaren bieden hoogwaardig speelgoed, stoffen, kleding, kunsthandwerk en lekkers aan. Al deze producten zijn uitsluitend volgens de sociale en ecologische standaarden. Verder zijn er allerlei leuke dingen te doen voor groot én klein, zoals boomstam-zagen, kerstknutselen en nog veel meer. Elke advent-zondag in Prenzlauer Berg.
Wat: Öko-Adventsmarkt Kollwitzplatz
Waar: Kollwitzstrasse/Kollwitzplatz, Prenzlauer Berg
OV: U2 Senefelder Platz
Wanneer: 28 november, 5, 12, 19 december 2021
Tijden: 12:00 tot 19:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: Adventmarkt Kollwitzplatz

HoHoHoch • Weihnachtsmarkt über den Dächern Berlins – Zomerterras Deck 5 is weer terug voor de winter met een nieuwe editie van HoHoHoch! Op het dak van de parkeergarage naast de Schönhauser Allee Arcaden, kun je glühweintjes en wintercocktails drinken, lekker eten en allerlei handwerk bekijken. Verwacht geen hele uitgebreide markt, maar een kleinschalig en gezellig marktje met een paar fijne standjes om helemaal in de kerstsferen te komen, met als bonus een mooi uitzicht over Berlijn. Volwassenen kunnen genieten van de verwarmde tent, met de kleintjes kun je Eisstockschiessen (soort curling) en voor hen zijn er kerstsprookjes. Je komt er vanuit het winkelcentrum met de lift naar de bovenste verdieping (p5).
Wat: HoHoHoch • Weihnachtsmarkt über den Dächern Berlins
Waar: Schönhauser Allee Arcaden, Schönhauser Allee 80, Prenzlauer Berg
OV: S+U Schönhauser Allee
Wanneer: Vanaf 24 november dagelijks tot en met 30 december 2021, 24, 25 en 26 december gesloten.
Tijden: Doordeweeks vanaf 15:00 tot 22:00 uur, zaterdags en zondags vanaf 14:00 uur
Entree: gratis
Corona: Deze markt vindt met 3G-model plaats
Meer informatie: deck-5.com

Umwelt- en Weihnachtsmarkt in der Sophienstrasse – Meer dan 80 handelaren presenteren dit jaar hun mooie, kunstzinnige of hoogwaardige producten in de schilderachtige Sophienstrasse in Mitte. Deze schattige kerstmarkt in een van de oudste straten van Berlijn biedt vooral natuurproducten die passen bij de visie van deze kerstmarkt. Ze verbruiken daarom allemaal weinig energie, maken geen gebruik van auto’s of ander gemotoriseerd vervoer en ze sponsoren regionale scholen om milieuprojecten te organiseren. Een echte milieumarkt dus! Er is van alles te krijgen, zoals blauwe barnsteen, biologische en vegan cosmetica, pedagogisch speelgoed naar Zweeds design, keramiek en nog veel meer. Ook is er theater, met een kerstman en verschillende engelen die de markt extra sfeer geven. Natuurlijk is er ook voldoende lekkers te eten, van crêpes en bratwurst, tot raclette, geroosterde amandelen, Ierse hartige pies, vegan gerechten en natuurlijk glühwein.
Wat: Umwelt- en Weihnachtsmarkt in der Sophienstrasse
Waar: Sophienstrasse, Mitte
OV: U8 Weinmeister strasse of S Hackescher Markt
Wanneer: 27/28 november, 4/5 december, 11/12 december, 18/19 december 2021
Tijden: zaterdags van 12:00 tot 20:00 uur, zondags van 11:00 tot 19:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: weihnachtsmarkt-sophienstrasse.de

Nordische Märchenweihnacht bij Schloss Britz – Een sprookjesachtige kerstmarkt met Scandinavische sferen, georganiseerd door een groot theatergezelschap, belooft ook dit jaar weer voor vertier te zorgen bij het mooie Schloss Britz, in het zuiden van Berlijn. Hier kun je niet alleen lekker rondwandelen, lekker eten en drinken maar ook naar muziek, theater en acrobatiek kijken. Voor kinderen zijn er talloze sportmogelijkheden, is er een Vikingboot, een historische draaimolen en nog veel meer. Iets traditioneler ingestoken dus! De Scandinavische invloeden op deze kerstmarkt maken het een bijzonder gezellige markt!
Wat: Märchenweihnachtsmarkt bij Schloss Britz
Waar: Gutshof Britz, Alt-Britz 81, Britz
OV: U7 Parchimer Allee, daarna 10 minuten lopen
Wanneer: alle advents-weekenden, van vrijdag tot en met zondag! 26- 28 november, 3-4 december, 10 -12 december, 17 -19 december 2021

Tijden: Vrijdags vanaf 14:00, zaterdags en zondags vanaf 11:00 tot 21:00 uur.
Entree: 3 euro, kinderen jonger dan 6 jaar gratis.
Corona: Deze markt vindt met 3G-model plaats

Meer informatie: schlossbritz.de

Wintermünze 2021 – Een gezellige cultuur- en wintermarkt in de Alte Münze, op steenworp afstand van Alexanderplatz. Het is een gezellige markt met kunst, muziek, lekker eten en meer, in het thema van samenzijn én diversiteit. Er is uiteraard Glühwein te krijgen in het gezellig aangeklede binnenhof en een varieteit aan street food. In de weekenden wordt er nog wat groter uitgepakt en is er een plantenmarkt, een kinderprogramma én vindt de Qweer Winter Market plaats. Voor de liefhebbers is er ook nog een leuke vintage en second hand markt, waar je misschien wel je kerstoutfit tussen kunt vinden! Op de tweede verdieping van het Neuen Atelier kun je de lokale kunstenaars onmoeten en hun werken bekijken, én ze hebben de allergrootste upcycling-kerstboom van Berlijn!
Wat: Winter- en kerstmarkt in de Alte Münze nabij Alexanderplatz
Waar: Alte Münze, Molkenmarkt, Mitte
OV: U5 Rotes Rathaus of U2 Klosterstrasse
Wanneer: Vanaf 26 november tot en met zondag 12 december 2021.
Tijden: Maandag tot en met vrijdag vanaf 16:00 uur, zaterdags en zondags vanaf 12:00 uur
Entree: maandag tot en met donderdag gratis, vrijdag tot en met zondag 5 euro. Kinderen van 7 jaar en jonger gratis.
Corona: Deze markt vindt met 3G-model plaats

Meer informatie: alte-muenze-berlin.de

Weihnachtsmarkt am Tempelhofer Hafen – Aan de historische haven van Tempelhof is een schattige kerstmarkt met een paar standjes geopend. Hier krijg je geroosterde amandelen, quarkbällchen en glühwein, maar ook boerenkool met worst en specialiteiten vom Grill. Typisch Duits, een leuke kleine kiezmarkt die prima te combineren is met een wandeling door de mooie wijk Tempelhof. Vergeet niet om ook de oude Dorfskirche even te bekijken!
Wat: Kerstmarkt aan de Tempelhofer Hafen
Waar: Tempelhofer Damm 227, 12099 Berlin-Tempelhof
Wanneer: Vanaf 22 november tot en met 23 december 2021
OV: U6 Ullsteinstr of bus 170 Tempelhofer Damm/U Ullsteinstr.
Tijden: 12:00 tot 18:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: tempelhofer weihnachtsmarkt

Adventkerstmarkten – Eerste Advent – 26 – 28 november 2021

Zweedse kerstmarkt – De Zweedse Victoriagemeenschap bouwt ook dit jaar haar kerk weer om in Klein Zweden, met een gezellige Julbasar! Hier vind je Zweeds handwerk, glas, kerstdekens, handdoeken, lekkere hapjes, prachtige sieraden en nog veel meer. Natuurlijk is er Zweeds prinsessengebak, buiten op de grill zijn worsten van elandvlees en andere dingen te verkrijgen. Ook aan de kinderen is gedacht, met een sprookjeshuis, waar continue sprookjes worden voorgelezen. En natuurlijk is er een kerstman!
Wat: Zweedse kerstmarkt
WaarLandhausstrasse 26, Wilmersdorf
OV: U9/U7 Berliner Strasse
Tijden: Vrijdag 26 november van 16:00 tot 21:00 uur, zaterdag en zondag 27/28 november 2021 van 12:00 tot 19:00 uur
Entree: gratis
Corona: Deze markt vindt met 2G-model plaats
Meer informatie: svenskakyrkan.se

Adventkerstmarkten – Tweede Advent – 3 – 5 december 2021

 

Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt – Talloze lampjes, lichtkettingen, versierde bomen en schattige standjes vormen samen een van de meest mooie kerstmarkten van Berlijn. De lieflijke kerstmarkt in Rixdorf is altijd drukbezocht, maar ontzettend de moeite waard. Verenigingen, hulporganisaties voor mens en dier en andere vrijwillige organisaties verkopen hier kleinigheidjes, kunsthandwerk, knutselwerken en meer leuke dingen voor de bezoekers. Ook allerlei lekkers zoals Feuerfleisch, bratwurst, wafels, erwtensoep en talloze soorten glühwein zijn hier te krijgen. Met de opbrengsten worden allerlei lokale projecten gesteund. Daarnaast treden er bandjes en andere groepen op. Het voormalige dorpsplein van het voormalige dorpje Rixdorf, is tegenwoordig een plein in Neukölln. De historische gebouwen zoals woningen, café, dorpssmid en kerk zijn nog steeds behouden.
Wat: Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt.
Waar: Richardplatz, Neukölln
WanneerVrijdag 3, zaterdag 4 december en zondag 5 december 2021
Tijden: vrijdags 17:00 tot 21:00 uur, zaterdag 14:00 tot 21:00 uur, zondag 14:00 tot 20:00 uur.
OV: U7 Karl Marx Strasse
EntreeGratis
Meer informatie: weihnachten – Rixdorf

Weihnachtliche Weddingmarkt –  Hoewel de wijk Wedding al jaren in opkomst is, blijft het aanbod van kerstmarkten toch een beetje mager. Gelukkig hebben ze dat bij de organisatie van de Weddingmarkt ook begrepen en komen ze dit jaar met twee data! Zowel op 8 en 15 december kun je op de Leopoldplatz lekker rondstruinen met een warme wijn en shoppen bij de talloze kraampjes met kunst, mode, design, fotografie en sierraden. Natuurlijk zijn er ook allerlei foodtentjes, met de meest uiteenlopende hapjes: van vegan burgers tot koraans street food, wafels, kaasfondue en nog veel meer.
Wat: Weihnachtliche Weddingmarkt
Waar: Leopoldplatz, Wedding
Wanneer: op drie zondagen; 5, 12 en 19 december 2021 (onder voorbehoud)
Tijden: op beide dagen van 10 tot 18 uur.
OV: U6/U9 Leopoldplatz
Entree
: gratis
Meer informatie: event

Noorse Julebasar 2021 – De Noorse Sjømannskirken (Noorse Zeemanskerk) in Berlijn is er in 2021 weer bij met een kleine, gezellige en typisch Noorse kerstmarkt! Meer dan 20 jaar vierden ze deze kerstmarkt altijd samen met de Zweedse kerk, maar sinds 2018 houden ze de markt in de gemeentezaal van een broederkerk in de Wartenburgstrasse in Kreuzberg, vlakbij Gleisdreieck. Zaterdag en zondags zijn er talloze standjes en is er natuurlijk veel lekkers uit Noorwegen! Zowel warme als koude specialiteiten en natuurlijk veel zoetigheden. Denk aan rendierragout, vissoep, Smørrebrød met garnalen, visballetjes, warme wafels en nog veel meer. Ook kun je hier de beroemde Noorse wintertruien en jacks kopen, wollen dekens in de mooiste kleuren, mutsen, sjaals en nog veel meer, voor jong en oud! Gott Jul!
Wat: Noorse kerstmarkt
Waar: Gemeinsesaal der evangelischen Christuskirche – Wartenburgstrasse 7, Kreuzberg
Wanneer: zaterdag 4 december 2021
OV: U6/U7 Mehringdamm
Tijden: 12:00 tot 18:00 uur
Entree: gratis maar er wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage.
Corona: evenement vindt plaats volgens 2G-regel
Meer informatie: julebasar 2021

Adventkerstmarkten – Derde Advent – 11 en 12 december 2021

Weihnachtsmarkt in der Altstadt Köpenick – Wil je eens een andere kerstmarkt zien, ver van de drukte van de Berlijnse binnenstad, en omgeven door prachtige en sfeervolle straatjes met kasseien, een slotgracht en een heus paleis? Dan moet je naar Köpenick! Hier vindt tijdens het derde adventsweekend weer een leuke markt plaats! Er is muziek, veel eten en drinken, maar ook dans en theater. De markt ligt verspreid over drie locaties, bij Mutter Lustig, op het Schlossinsel en op de Schlossplatz. De markt wordt jaarlijks geopend met het aansnijden van een kerststol van meer dan twee meter lang. Er is vanalles te krijgen, van keramiek, mooie versiering voor op de kersttafel, kaarsen en honing uit de regio. Kinderen kijken hier hun ogen uit en kunnen leuke dingen knutselen of naar kerstverhalen luisteren. Een koor zingt kerstliedjes en er treden meerdere theatergroepen op, en er zijn talloze zithutjes waar een lekker haardvuurtje brandt. Qua lekkers is er glühwein, warme choco, punsch en meer, natuurlijk met én zonder alcohol. Qua eten hier moet je natuurlijk rekenen op de standaard zaken zoals worst en crepes, maar ook een paar bijzonderheden, zoals mutzenbacher Backhendl met spinazie-knödels en wildspecialiteiten met cranberry-mosterd en rode kool.
Wat: Weihnachtsmarkt in Köpenick
Waar: Op het Schlossinsel, voor Mutter Lustig, op de Schlossplatz en in de Altstadt.
OV: S3 naar S-bahnhof Köpenick, vanaf daar wandelen of met de tram: lijn 62, 63 en 68 brengen je rechtstreeks naar de Altstadt.
Tijden: vrijdag 10 december, 17:00 tot 21:00 uur, zaterdag 11 december 12:00 tot 22:00 uur, zondag 12 december 12:00 tot 21:00 uur.
Entree: gratis.
Corona: Deze kerstmarkt vindt volgens 2G-regels plaats.
Meer informatie: event.

Meer informatie en tips!

Zijn deze leuke designerkerstmarkten nog niet genoeg voor je? Dan kun je via onderstaande links meer inspiratie vinden!

Veel plezier op de kerstmarkten in Berlijn en alvast fijne feestdagen!

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl