Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Designer kerst- en adventsmarkten in Berlijn • 2021

,
0
Home » Designer kerst- en adventsmarkten in Berlijn • 2021

Naast de permanente kerstmarkten die door heel Berlijn op de grotere pleinen te vinden zijn, zijn er jaarlijks ook een heleboel superleuke designer kerst- en adventmarkten in Berlijn! Dit zijn de vaak wat minder traditionele en meer hippe kerstmarkten, waar je vooral street food, leuke hebbedingetjes, soms zelfs toffe tweedehands spullen en andere gezelligheid vindt. Zoals elk jaar heb ik ook nu weer alle adventmarkten en designerkerstmarkten voor je op een rij gezet! Je vindt ze hieronder allemaal!

In Berlijn vinden jaarlijks tientallen leuke kerstmarkten plaats. Slechts een aantal daarvan zijn elke dag geopend, en die zijn te vinden op de bekendere en meer toeristische locaties in Berlijn. Des te leuker of misschien wel interessanter zijn de kleinere kerstmarkten, die eenmalig plaatsvinden of alleen in de adventweekenden. Hieronder heb ik daarom al deze leuke adventmarkten in Berlijn voor je op een rij gezet, ook wel bekend als de designerkerstmarkten. Er zitten geweldig leuke markten tussen! Let wel op, sommige markten vinden tijdens meerdere weekenden plaats, maar staan maar één keer op de pagina vermeld, bij het eerste weekend dat de markt plaats vindt. Hieronder staan ze voor je gesorteerd op datum!

Wil je liever een paar permanente kerstmarkten in Berlijn bezoeken? Bekijk dan deze pagina.

Deze pagina wordt uiterlijk 1 november 2021 up to date gebracht met de data van 2021. Tot die tijd kun je hieronder de markten uit 2019 bekijken.

Adventkerstmarkten in Berlijn – Wekelijks terugkerende events:

Een heleboel hippe kerstmarkten vinden alleen in de weekenden plaats! Hieronder kun je ze terugvinden!

Heissa Holzmarkt 25 – Cultureel initiatief Holzmarkt 25 aan de Spree, organiseert dit jaar weer een gezellige wintermarkt met lekker eten, warme glühwein en natuurlijk veel leuke stalletjes. Er is een programma voor groot en klein. De kinderen kunnen er Eisstock schießen (vorm van curling), sprookjesverhalen luisteren, koekjes bakken, films bekijken, knutselen en nog veel meer. Voor de volwassenen is er genoeg te shoppen, kun je zitten bij een lekker warm vuur en is er een groot aanbod van Berlijn’s bekendste street food trucks. Sla zeker de hutjes met Raclette, Käsespätzle en de stand met Hongaarde Langos niet over en probeer een van de verse Apfelkrapfen. Hmmmm!!
Wat: Heissa Holzmarkt
Waar: Holzmarkt 25, Holzmarktstrasse 25, Friedrichshain
Wanneer: Vanaf 29 november tot en met 22 december 2019, elk weekend van vrijdag tot en met zondag 
Tijden: Vrijdags vanaf 16:00 uur, zaterdag en zondags vanaf 14:00 uur. Eindtijd 22:00 uur.
Entree: Gratis
Meer informatie: event

Merry Markthalle! – De Markthalle Neun in Kreuzberg is ook dit jaar weer helemaal in de kerstsferen tijdens de adventweekenden. Ze bouwen zelfs de markthal helemaal om tot kerstmarkt! Elk weekend op vrijdag en zaterdag is de markthal geopend en kun je er terecht voor mooi handwerk, keramiek en nog veel meer lokale producten. En natuurlijk heel veel lekker eten (en glühwein). Ook zijn er koren uit de wijk, is er een Markthalle-adventkalender, een kerstbakkerij en een doe-het-zelf-inpakstation. Zo heb je alle tijd om je te ontspannen op de kerstperiode voor te bereiden!
Wanneer: Elk advent-weekend!
• vrijdag 29 en zaterdag 30 november 2019
• vrijdag 6 en zaterdag 7 december 2019
• vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 december 201
9
• vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 december 2019.
Wat: Merry Markthalle, Kerstmarkt in Markthalle Neun
Waar: Markthalle Neun, Eisenbahnstrasse 42/43, Kreuzberg
OV: U1 Görlitzer Bahnhof
Tijden: Vrijdags 10:00 – 18:00 uur, zaterdag 10:00 – 18:00 uur.
Entree: gratis
Meer informatie: markthalleneun.de

De Höchste Weihachtsmarkt Berlins X Klunkerkranich – Uitkijkend over de daken van Berlijn, vindt dit jaar weer de hoogste kerstmarkt van Berlijn plaats bij Klunkerkranich. Dit gezellige café met groot dakterras op het dak van een parkeergarage in Neukölln, is jaarlijks de moeite waard. Met gezellige standjes vol creatieve cadeau’s, kunst en sierraden, lekker warme Glühwein en appelpunsch en natuurlijk veel muziek en lekker eten. Een prima plek om even bij te komen van alle shoppingdrukte in de Arcaden beneden! Zaterdags en Zondags vanaf 12 uur met brunch, de kerstmarkt start om 14 uur.
Wat: Hoogste kerstmarkt van Berlijn bij Klunkerkranich
Waar: Klunkerkranich, P5 van de Neukölln Arcaden, Karl Marx Strasse 66, Neukölln
OV: U7 Rathaus Neukölln
Wanneer: Vanaf 30 november 2019, elk weekend op zaterdag en zondag, laatste editie op zondag 22 december 2019.
Tijden: beide dagen van 14:00 tot 20:00 uur
Entree: voor 14:00 u gratis, na 14:00 loopt het elk uur op tot maximaal 5 euro na 18:00 uur.
Meer informatie: event

Weihnachtsmarkt in den Späth’schen Baumschulen – Vrolijke lichtjes en gezelligheid vullen het prachtige historische terrein van de Späth’schen Baumschulen in Treptow. In deze oudste fruitboomgaard van Duitsland komt de kerstsfeer helemaal uit de verf. Er is livemuziek, natuurlijk veel lekker eten en drinken. Daarnaast bieden meer dan 100 standhouders hun waren aan. Van sieraden en kunsthandwerk tot prachtige dekens, stoffen en mooie kleding. Houten speelgoed, kerstversiering van vroeger én nu, schaatsen en originele kunst uit de omgeving van Dresden (Erzgebirge). Niet te missen!
Wat: Kerstmarkt in de Späth’schen Baumschulen in Treptow
WaarSpäthstr. 80, Treptow
Wanneer:
• 30 november + 1 december 2019
• 7 en 8 december 2019
• 14 en 15 december 2019

Tijden: Zaterdag en zondags, 11 tot 20 uur.
OV: Bus 265 halte Baumschulenstr./Königsheideweg

Entree5 euro, kinderen tot 16 jaar gratis (inclusief kortingsbon voor een kerstboom)
Meer informatiespaethsche-baumschulen.de

WeihnachtsRodeo – Dé designweihnachtsmarkt van Berlijn – De Weihnachtsrodeo vindt dit jaar voor de elfde keer plaats en komt éxtra veel weekenden terug! Ook dit jaar kunnen we weer drie weekenden de Rodeo bezoeken! Een onconventionele indoor-kerstmarkt, met heel veel design, leuke cadeau’s en talloze hebbedingetjes. Hier staan jaarlijks de leukste kunstenaars, handwerkers, zelfstandigen en andere creatievelingen om hun spullen te verkopen. Daarmee is de Weihnachtsrodeo een van de klassiekers onder de alternatieve kerstmarkten! Dit jaar vindt de Weihnachtsrodeo weer plaats in het Kühlhaus in Kreuzberg, met vijf etages is meer dan ruimte genoeg voor de ruim 200 stands met design, mode, street food, sieraden, kunst en nog veel meer!
Wat: Weihnachtsrodeo, designkerstmarkt
Waar: Kühlhaus Berlin, Lückenwalderstrasse 3, Kreuzberg
OV: U1/2 Gleisdreieck
Data: 30 november/1 december, 7/8 december en 14/15 december 2019
Tijden: Zowel zaterdags als zondags van 12:00 tot 18:00 uur
Entree: €5 euro
Meer informatie: weihnachtsrodeo.de

Öko-Adventsmarkt Kollwitzplatz – Voor het eerst is er een supergezellige ecologische en biologische adventsmarkt op de Kollwitzplatz in Prenzlauer Berg! Meer dan 60 handelaren bieden hoogwaardig speelgoed, stoffen, kleding, kunsthandwerk en lekkers aan. Al deze producten zijn uitsluitend volgens de sociale en ecologische standaarden. Verder zijn er allerlei leuke dingen te doen voor groot én klein, zoals boomstam-zagen, kerstknutselen en nog veel meer. Elke advent-zondag in Prenzlauer Berg.
Wat: Öko-Adventsmarkt Kollwitzplatz
Waar: Kollwitzstrasse/Kollwitzplatz, Prenzlauer Berg
OV: U2 Senefelder Platz
Wanneer: 1, 8, 15 en 22 december 2019
Tijden: 12:00 tot 19:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: Adventmarkt Kollwitzplatz

HoHoHoch • Weihnachtsmarkt über den Dächern Berlins – Zomerterras Deck 5 is weer terug voor de winter met een nieuwe editie van HoHoHoch! Op het dak van de parkeergarage naast de Schönhauser Allee Arcaden, kun je glühweintjes en wintercocktails drinken, lekker eten en allerlei handwerk bekijken. Verwacht geen hele uitgebreide markt, maar een kleinschalig en gezellig marktje met een paar fijne standjes om helemaal in de kerstsferen te komen, met als bonus een mooi uitzicht over Berlijn. Volwassenen kunnen genieten van de verwarmde tent, met de kleintjes kun je Eisstockschiessen (soort curling) en voor hen zijn er kerstsprookjes. Je komt er vanuit het winkelcentrum met de lift naar de bovenste verdieping (p5).
Wat: HoHoHoch • Weihnachtsmarkt über den Dächern Berlins
Waar: Schönhauser Allee Arcaden, Schönhauser Allee 80, Prenzlauer Berg
OV: S+U Schönhauser Allee
Wanneer: Vanaf 26 november dagelijks tot en met 29 december 2019, 24, 25 en 26 december gesloten.
Tijden: Doordeweeks vanaf 15:00 tot 22:00 uur, zaterdags en zondags vanaf 14:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: deck-5.com

Umwelt- en Weihnachtsmarkt in der Sophienstrasse – Meer dan 80 handelaren presenteren dit jaar hun mooie, kunstzinnige of hoogwaardige producten in de schilderachtige Sophienstrasse in Mitte. Deze schattige kerstmarkt in een van de oudste straten van Berlijn biedt vooral natuurproducten die passen bij de visie van deze kerstmarkt. Ze verbruiken daarom allemaal weinig energie, maken geen gebruik van auto’s of ander gemotoriseerd vervoer en ze sponsoren regionale scholen om milieuprojecten te organiseren. Een echte milieumarkt dus! Er is van alles te krijgen, zoals blauwe barnsteen, biologische en vegan cosmetica, pedagogisch speelgoed naar Zweeds design, keramiek en nog veel meer. Ook is er theater, met een kerstman en verschillende engelen die de markt extra sfeer geven. Natuurlijk is er ook voldoende lekkers te eten, van crêpes en bratwurst, tot raclette, geroosterde amandelen, Ierse hartige pies, vegan gerechten en natuurlijk glühwein.
Wat: Umwelt- en Weihnachtsmarkt in der Sophienstrasse
Waar: Sophienstrasse, Mitte
OV: U8 Weinmeister strasse of S Hackescher Markt
Wanneer: 30 november/1 december, 7/8 december, 14/15 december en 21/22 december 2019
Tijden: zaterdags van 12:00 tot 20:00 uur, zondags van 11:00 tot 19:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: weihnachtsmarkt-sophienstrasse.de

Nordische Märchenweihnacht bij Schloss Britz – Een sprookjesachtige kerstmarkt met Scandinavische sferen, georganiseerd door een groot theatergezelschap, belooft ook dit jaar weer voor vertier te zorgen bij het mooie Schloss Britz, in het zuiden van Berlijn. Hier kun je niet alleen lekker rondwandelen, lekker eten en drinken maar ook naar muziek, theater en acrobatiek kijken. Voor kinderen zijn er talloze sportmogelijkheden, is er een Vikingboot, een historische draaimolen en nog veel meer. Iets traditioneler ingestoken dus! De Scandinavische invloeden op deze kerstmarkt maken het een bijzonder gezellige markt!
Wat: Märchenweihnachtsmarkt bij Schloss Britz
Waar: Gutshof Britz, Alt-Britz 81, Britz
OV: U7 Parchimer Allee, daarna 10 minuten lopen
Wanneer: alle advents-weekenden, van vrijdag tot en met zondag! 29, 30 november/1 december, 6, 7/8 december, 13, 14/15 december en 20, 21/22 december 2019

Tijden: Vrijdags vanaf 14:00, zaterdags en zondags vanaf 10:00 tot 21:00 uur.
Entree: 3 euro, kinderen jonger dan 6 jaar gratis.
Meer informatie: schlossbritz.de

Adventsmarkt Domäne Dahlem – In dit leuke culturele openluchtmuseum, kunnen zowel kinderen als volwassen zich uitstekend vermaken! Speciaal voor de donkere decemberdagen is ook hier een uitgebreide adventsmarkt, die elk weekend plaats vindt. Er zijn ruim 50 marktstandjes met handwerk uit de regio, sieraden, stoffen, kleding, houten speelgoed en nog veel meer. Het geurt er naar kerstbomen, geroosterde amandelen, marsepein en andere lekkere hapjes en gerechten. Een leuk uitje naar een van de meest landelijke hoeken van Berlijn! Er zijn talloze evenementen, zoals veldtochten (voor groot en klein) over de akker, er rijdt een trekker heen en weer en het in museum ‘Vom Acker bis zum Teller’ is natuurlijk de tentoonstelling geopend. Ook is er live-muziek, is er een kinder-vuurshow, kunnen er t-shirts en kerstballen worden beschilderd en worden er sprookjes van Grimm verteld in een theater (vanaf 3 jaar). Qua lekkers moet je denken aan winterse soepen, spätzle, quiches, zoetigheden en natuurlijk lokaal lekkers, zoals glühbier, glühwein, kinderpunch en een hot gin tonic!
Wat: Adventsmarkt in Domäne Dahlem
Waar: Domäne Dahlem, Königin-Luise-Straße 49, Dahlem
OV: U3 Dahlem Dorf
Wanneer: alle advents-weekenden, zaterdags en zondags. 30 november/1 december, 7/8 december, 14/15 december en 21/22 december 2019

Tijden: Zaterdags en zondags vanaf 11:00 tot 19:00 uur.
Entree: 3 euro, kinderen 2 euro, kinderen jonger dan 6 jaar gratis.
Meer informatie: www.domaene-dahlem.de

Adventkerstmarkten – Eerste Advent – 30 november, 1 december 2019

Zweedse kerstmarkt – De Zweedse Victoriagemeenschap bouwt ook dit jaar haar kerk weer om in Klein Zweden, met een gezellige Julbasar! Hier vind je Zweeds handwerk, glas, kerstdekens, handdoeken, lekkere hapjes, prachtige sieraden en nog veel meer. Natuurlijk is er Zweeds prinsessengebak, buiten op de grill zijn worsten van elandvlees en andere dingen te verkrijgen. Ook aan de kinderen is gedacht, met een sprookjeshuis, waar continue sprookjes worden voorgelezen. En natuurlijk is er een kerstman!
Wat: Zweedse kerstmarkt
WaarLandhausstrasse 26, Wilmersdorf
OV: U9/U7 Berliner Strasse
Tijden: Zaterdag 30 november 2019 van 10:00 tot 19:00 uur, zondag 1 december 2019 van 12:00 tot 18:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: svenskakyrkan.se

Deense kerstmarkt Ook de Deense gemeenschap in Berlijn organiseert wederom een kerstmarkt! In de kerk van de Deense Gemeenschap is iedereen welkom om de Juletiid te vieren. Met meer dan 100 vrijwilligers wordt de kerk tot een grote Scandinavische kerstmarkt omgetoverd. Er zijn Deense lekkernijen (Smørrebrød en Æbleskiver) en drankjes zoals Julebryg, Akvavit en natuurlijk Glögg. Ook kun je er shoppen en zijn er talloze mooie hebbedingetjes te vinden. Geopend op zaterdag van 12 tot 19 uur, op zondag van 12 tot 18 uur.
Wat: Deense Kerstmarkt
WaarChristianskirche der Dänische gemeinde, Brienner Straße 12, Charlottenburg
OV: U3/U7 Fehrbelliner Platz
Tijden: Zaterdag 30 november 2019 van 12:00 tot 19:00 uur, zondag 1 december 2019 van 12:00 tot 18:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: event

Advent Lichter Genusse in het Naturpark Schöneberger Südgelände -Tijdens het eerste adventweekend is er een leuke en gezellige kerstmarkt in het natuurpark Schöneberger Südgelände. Het voormalige rangeerterrein is al jaren een prachtig en spannend natuurpark, waar je heerlijk kunt wandelen en waar de natuur haar gang gaat. Rondom de oude watertoren, voor de locomotief-hal en de bruggenwerkplaats zijn standjes met bekende verkopers uit Berlijn, die hier hun kunsthandwerk tonen en verkopen. Natuurlijk is er glüwein, zijn er allerlei Zweedse zoetigheden, Griekse specialiteiten, Köfte en mexicaanse lekkernijen. Liever iets anders? Kies dan voor Flammkuchen, wafels of crepes! Voor de kinderen zijn er sprookjesvertellingen, voor iedereen ook mooie lichtinstallaties en is er een kaarsenlabyrinth! Wil je daar aan bijdragen? Neem dan een kaarsje (evt in een glaasje/jampotje mee!) (makkelijk verkrijgbaar bij drogisten zoals DM of Rossmann)
Wat: Lichtermarkt
Waar: Naturpark Schöneberger Südgelände, Prellerweg 47-49, Berlijn
Wanneer: Zaterdag 30 november 2019 van 15:00 tot 20:00 uur, zondag 1 december 2019
Tijden: van 12:00 tot 18:00 uur
OV: S-bahnhof Priesterweg
Entree: 1 euro (vanaf 14 jaar)
Meer informatie: gruen-berlin.de

Queer X-Mas Market Berlin – Gezellige Queer kerstmarkt met een héle hoop leuke stands, waar je van alles kunt kopen; van mode items, prachtige kunst en allerlei uiteenlopende vormen van handwerk, tot sex toys en andere kinky dingen. Denk aan shops zoals Glitza Glitza (queer feminist t-shirts, badges en meer), Impopsible (mode), Lars Deike (fetish-gay scene in schilderwerk, t-shirts en kaarten), Rostige Nadel (tattoo’s), Lash Fetishgear (leergoederen, waaronder vegan leer), Killerdarling (sierraden gebaseerd op de Berlijnse Techno en Fetish underground party scene). Ook kun je er pruiken kopen, allerlei soorten sierraden, metalen, kinky home appliances en nog veel meer! De meeste handelaren zijn allemaal locals uit de queer-vriendelijke community van Berlijn. Dus een gezellige en vriendelijke markt, én tegelijkertijd een leuke kennismaking met de vele queer-shops die Berlijn rijk is! Natuurlijk zijn er leuke performances en is er muziek, en wordt er voorlichting gegeven over verscheidene issues die spelen in de Queer scene. Zondags is het Wereld Aids Dag en wordt er een korte herdenking en collecte gehouden.
Wat: Queer X-mas market Berlin
Waar: Molkenmarkt, Mitte
Wanneer: Zaterdag 30 november en zondag 1 december
Tijden: beide dagen van 14:00 tot 22:00 uur
OV: S+U Alexanderplatz of U2 Klosterstrasse
Entree: 3 euro
Meer informatie: event

Adventkerstmarkten – Tweede Advent – 7 en 8 december 2019

HolyShitShopping – Al jaren komt de rondreizende designerkerstmarkt HolyShitShopping naar Berlijn en ook dit jaar is geen uitzondering. Voor het tweede jaar op rij staat deze enorme markt met leuke hebbedingetjes in Arena Berlin. De grote showlocatie aan de Spree in Treptow is wat groter dan het Kraftwerk Mitte en daardoor uitermate geschikt om lekker rond te wandelen en te shoppen. Bij HolyShitShopping kun je de allerleukste dingen kopen, die door Berlijn’s bekendste manufacturen, handwerkers en meer worden gemaakt. Naast mooie kleding (Herr PONG, les D’Arcs), geurkaarsen (Garden State), ansichtkaarten (Papelote) en kunst van Zozoville of Fehmi Baumbach, kun je er ook in Berlijn gestookte drank krijgen, zoals About Berlin Vodka, Zimt-likeur of O’Donnels likeuren. Genoeg lekkers dus! Met de meer dan 300 stands, een DJ en de nodige Street Food trucks, is het helemaal een feestje dat je niet mag missen!
Wat: Designkerstmarkt HolyShitShopping
Waar: Arena Berlin, Eichenstrasse 4, Treptow
Wanneer: 7 en 8 december 2019
Tijden: Zaterdag van 12:00 tot 21:00, zondags van 12:00 tot 20:00 uur
OV: U1 Schlessisches Tor

Entree: 5 euro, kinderen tot 14 jaar gratis.

Sprookjesachtige kerstmarkt bij Jagdschloss Grunewald – Bij het prachtige jachtslot Grünewald aan het randje van Berlijn, is de tijd stil blijven staan. Een geweldig moment om daar kerst te vieren en te genieten van een prachtige sfeer! Talrijke handwerkers en kunstenaars bieden de mogelijkheid om allerlei bijzondere cadeau’s en andere hebbedingen te kopen. Natuurlijk is er warme chocolademelk, glühwein en genoeg lekkers te eten. Voor de kinderen zijn er sprookjesfiguren zoals vrouw Holle, Hans en Grietje, Assepoester en haar boze stiefmoeder, die over het terrein rondlopen en zo éxtra hun best doen om de dag in een sprookje te laten veranderen! Een bezoek aan deze kerstmarkt laat zich ook geweldig combineren met een heerlijke boswandeling.
Wat: Märchenhafte Weihnachtsmarkt am Jagdschloss
Waar: Jagdschloss Grunewald, Hüttenweg 100 (am Grunewaldsee), 14193 Berlin
Wanneer: Zaterdag 7 december en zondag 8 december 2019
Tijden: 11:00 tot 19:00 uur.
OV: Bus 115, 183 of X83 tot Clayallee / Königin-Luise-Straße. Vanaf daar 15 minuten wandelen. Of maak een wat langere wandeling (4,5 km) vanaf U3 Krumme Lanke, langs het meer Krumme Lanke, het Riemeisterfenn en Langes Luch, met het Jagdschloss als eindpunt.

Entree3 Euro, kinderen tot 6 jaar gratis.
Meer informatie: spsg.de

Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt – Talloze lampjes, lichtkettingen, versierde bomen en schattige standjes vormen samen een van de meest mooie kerstmarkten van Berlijn. De lieflijke kerstmarkt in Rixdorf is altijd drukbezocht, maar ontzettend de moeite waard. Verenigingen, hulporganisaties voor mens en dier en andere vrijwillige organisaties verkopen hier kleinigheidjes, kunsthandwerk, knutselwerken en meer leuke dingen voor de bezoekers. Ook allerlei lekkers zoals Feuerfleisch, bratwurst, wafels, erwtensoep en talloze soorten glühwein zijn hier te krijgen. Met de opbrengsten worden allerlei lokale projecten gesteund. Daarnaast treden er bandjes en andere groepen op. Het voormalige dorpsplein van het voormalige dorpje Rixdorf, is tegenwoordig een plein in Neukölln. De historische gebouwen zoals woningen, café, dorpssmid en kerk zijn nog steeds behouden.
Wat: Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt.
Waar: Richardplatz, Neukölln
WanneerVrijdag 6, zaterdag 7 december en zondag 8 december 2019
Tijden: van 11:00 tot 19:00 uur.
OV: U7 Karl Marx Strasse
EntreeGratis
Meer informatie: weihnachten – Rixdorf

Weihnachtliche KiezMarkt Samariterkiez – Sinds 2006 vindt jaarlijks een gezellige adventsmarkt plaats in de authentieke Friedrichshainer Samariterkiez. Voor de veertiende editie kun je in het tweede en derde adventsweekend bij deze traditionele wijkmarkt terecht en de mooie Samariterkirche bezoeken. Meer dan 60 handelaren, voornamelijk lokale ondernemers uit de wijk, doen mee en bieden hun handgemaakte waren, kunst, sieraden, fotografie, kinderspeelgoed en adventsdecoratie aan. Natuurlijk zijn er ook talloze kerstcadeaus te vinden. Voor de kinderen zijn er knutseltafels en loopt er een kerstman rond, in de kerk zijn lezingen en is een kinderprogramma. Met lekkere huisgemaakte kerstspecialiteiten en warme dranken, is dit een leuke markt om te bezoeken en tegelijk de echte Berlijners een beetje te leren kennen.
Wat: KiezMarkt Samariterkiez, Weihnachts Edition
Waar: Samariterplatz, Friedrichshain
Wanneer: 7 en 8, 14 en 15 december 2019.
Tijden: op alle data van 13:00 tot 20:00 uur
OV: U5 Samariterstrasse of S/U Frankfurter Allee
Entree: gratis
Meer informatie: kiezweihnacht.de
Foto: Kiezweihnacht.de

Weihnachtliche Weddingmarkt –  Hoewel de wijk Wedding al jaren in opkomst is, blijft het aanbod van kerstmarkten toch een beetje mager. Gelukkig hebben ze dat bij de organisatie van de Weddingmarkt ook begrepen en komen ze dit jaar met twee data! Zowel op 8 en 15 december kun je op de Leopoldplatz lekker rondstruinen met een warme wijn en shoppen bij de talloze kraampjes met kunst, mode, design, fotografie en sierraden. Natuurlijk zijn er ook allerlei foodtentjes, met de meest uiteenlopende hapjes: van vegan burgers tot koraans street food, wafels, kaasfondue en nog veel meer.
Wat: Weihnachtliche Weddingmarkt
Waar: Leopoldplatz, Wedding
Wanneer: op twee zondagen; 8 en 15 december 2019
Tijden: op beide dagen van 13 tot 21 uur.
OV: U6/U9 Leopoldplatz
Entree
: gratis
Meer informatie: event

Berliner Naschmarkt in de Markthalle Neun – Zoete lekkernijen, lokaal en van ver! Meer dan 40 ambachtelijke bedrijfjes komen weer naar de markthalle neun voor een zoete editie! Denk aan alles wat december zo lekker en zoet maakt; koekjes, gemberkoek, pralines, chocolade, taarten en nog veel meer! Dit jaar spelen met name noten een belangrijke rol. Voor kinderen is er dit jaar een werkplaats, waar kleine kids lekker zelf met noten in de weer kunnen. Ook zijn er tastings en talloze experten aanwezig die over hun werk vertellen!
Wat: Merry Markthalle, Kerstmarkt in Markthalle Neun
Waar: Markthalle Neun, Eisenbahnstrasse 42/43, Kreuzberg
Wanneer: Zondag 8 december 2019
OV: U1 Görlitzer Bahnhof
Tijden: Vrijdags 10:00 – 18:00 uur, zaterdag 10:00 – 18:00 uur.
Entree: 5 euro
Meer informatie: naschmarkt-berlin.de

Noorse Julebasar 2019 – De Noorse Sjømannskirken (Noorse Zeemanskerk) in Berlijn komt voor de tweede keer terug met een gezellige en typisch Noorse kerstmarkt! Meer dan 20 jaar vierden ze deze kerstmarkt altijd samen met de Zweedse kerk, maar sinds 2018 houden ze de markt in de gemeentezaal van een broederkerk in de Wartenburgstrasse in Kreuzberg, vlakbij Gleisdreieck. Zaterdag en zondags zijn er talloze standjes en is er natuurlijk veel lekkers uit Noorwegen! Zowel warme als koude specialiteiten en natuurlijk veel zoetigheden. Denk aan rendierragout, vissoep, Smørrebrød met garnalen, visballetjes, warme wafels en nog veel meer. Ook kun je hier de beroemde Noorse wintertruien en jacks kopen, wollen dekens in de mooiste kleuren, mutsen, sjaals en nog veel meer, voor jong en oud! Gott Jul!
Wat: Noorse kerstmarkt
Waar: Gemeinsesaal der evangelischen Christuskirche – Wartenburgstrasse 7, Kreuzberg
Wanneer: zaterdag 7 en zondag 8 december 2019
OV: U6/U7 Mehringdamm
Tijden: zaterdag van 12:00 tot 19:00 uur, zondags tot en met 18:00 uur
Entree: gratis maar er wordt gevraagd om een vrijwillige bijdrage.
Meer informatie: julebasar 2019

Adventkerstmarkten – Derde én vierde Advent – 14 en 15, 21 en 22 december 2019

Pankower Adventsmarkt – In de gezellige en huiselijke wijk Pankow is voor het eerst een vrolijke en wat hippere adventsmarkt. In de Heynhöfe, waar vroeger al kleine fabriekjes zaten, zitten tegenwoordig allerlei zelfstandige bedrijven zoals designers, communicatiebureau’s en barretjes. Samen organiseren zij een gezellige adventsmarkt met naai- en borduurwerken, keramiek, tassen, bloemen, boeken, kunst en nog veel meer, als het maar zelfgemaakt is en uit Berlijn komt. Het aanbod wisselt op beide dagen! Ook is er een podium met poppenspel, een sprookjesverteller, kindertheater, een voorleeshoek en live-muziek. Een leuke markt dus!
Wat: Pankower Adventsmarkt
Wanneer: zaterdag 14 en zondag 15 december 2019
Waar: Heynhöfe in de Heynstrasse 15, Pankow
OV: S+U Pankow, daarna tien minuten lopen.

Tijden: zaterdag 11:00 tot 20:00 uur, zondags tot en met 18:00 uur
Entree: gratis
Meer info: pankower-adventsmarkt.de

Weihnachtsmarkt in der Altstadt Köpenick – Wil je eens een andere kerstmarkt zien, ver van de drukte van de Berlijnse binnenstad, en omgeven door prachtige en sfeervolle straatjes met kasseien, een slotgracht en een heus paleis? Dan moet je naar Köpenick! Hier vindt tijdens het derde adventsweekend weer een leuke markt plaats! Er is muziek, veel eten en drinken, maar ook dans en theater. De markt ligt verspreid over drie locaties, bij Mutter Lustig, op het Schlossinsel en op de Schlossplatz. De markt wordt jaarlijks geopend met het aansnijden van een kerststol van meer dan twee meter lang. Er is vanalles te krijgen, van keramiek, mooie versiering voor op de kersttafel, kaarsen en honing uit de regio. Kinderen kijken hier hun ogen uit en kunnen leuke dingen knutselen of naar kerstverhalen luisteren. Een koor zingt kerstliedjes en er treden meerdere theatergroepen op, en er zijn talloze zithutjes waar een lekker haardvuurtje brandt. Qua lekkers is er glühwein, warme choco, punsch en meer, natuurlijk met én zonder alcohol. Qua eten hier moet je natuurlijk rekenen op de standaard zaken zoals worst en crepes, maar ook een paar bijzonderheden, zoals mutzenbacher Backhendl met spinazie-knödels en wildspecialiteiten met cranberry-mosterd en rode kool.
Wat: Weihnachtsmarkt in Köpenick
Waar: Op het Schlossinsel, voor Mutter Lustig, op de Schlossplatz en in de Altstadt.
OV: S3 naar S-bahnhof Köpenick, vanaf daar wandelen of met de tram: lijn 62, 63 en 68 brengen je rechtstreeks naar de Altstadt.
Tijden: vrijdag 13 december, 17:00 tot 21:00 uur, zaterdag 14 eecember 12:00 tot 22:00 uur, zondag 15 december 12:00 tot 21:00 uur.
Entree: gratis.
Meer informatie: event.

OstMarkt bij café OstPost – Bij een schattige en kleinschalige kerstmarkt, stelt OstPost je voor aan talloze kunstenaars, handwerkers en andere artiesten uit oost-Europese landen. Samen presenteren zij hun mooiste handgemaakte producten, kunstwerken, sieraden en andere leuke dingen. Een perfecte plek om te zoeken naar een origineel kerstcadeautje dus! Het is een kleinschalige markt in een heel gezellig cafeetje, de standhouders komen uit landen die bekend staan om het prachtige handwerk. Een paar deelnemende landen zijn Duitsland, Polen, Oekraïne, Rusland en Letland. Ook typisch (voormalige) Oost-Duitse handwerkkunst wordt hier te koop aangeboden. Een must voor iedereen die graag iets origineels mee naar huis wil nemen!
Wat: Ostmarkt in het schattige Oost-Europese café OstPost
Waar: Choriner Strasse 84, Mitte
Wanneer: zondag 15 december 2019,
OV: U2 Rosa Luxemburg Platz of U8 Rosenthaler Platz
Tijden: 10:30 tot 17:00 uur.
Entree: 3 euro
Meer informatie: event

Griesmuehle Wintermarkt – Wil je liever naar een kerstmarkt die wat anders is dan de rest? Dan moet je bij de club Griesmuehle in Neukölln zijn! Hier worden talloze tweedehands hebbedingetjes verkocht en kun je lekker shoppen tussen allerlei nieuwe en oude dingen, kleding, kunst en design, sieraden en accessoires. Natuurlijk is ook deze markt weer voorzien van allerlei lekkere hapjes, meer dan voldoende glühwein, een knapperend houtvuur en gezellige muziek. Het is echt een markt voor de avond, ze zijn namelijk geopend tot middernacht! Daarna begint natuurlijk de gewone clubnacht, zoals elke vrijdagavond.
Wat: Tweedehands wintermarkt in de Griesmuehle
Waar: Club Griesmuehle, Sonnenallee 221, Neukölln
Wanneer: Vrijdag 20 december 2019
OV: S Sonnenallee
Tijden: 16:00 tot middernacht.
Entree: gratis
Meer info: event

Meer informatie en tips!

Zijn deze leuke designerkerstmarkten nog niet genoeg voor je? Dan kun je via onderstaande links meer inspiratie vinden!

Veel plezier op de kerstmarkten in Berlijn en alvast fijne feestdagen!

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl