Insidertips vanuit Berlijn

Designer kerst- en adventmarkten • Kerstmis in Berlijn 2018

,
0
Home » Designer kerst- en adventmarkten • Kerstmis in Berlijn 2018

Naast de permanente kerstmarkten die door heel Berlijn op de grotere pleinen te vinden zijn, zijn er jaarlijks ook een heleboel superleuke designer kerst- en adventmarkten in Berlijn! Dit zijn de vaak wat minder traditionele en meer hippe kerstmarkten, waar je vooral street food, leuke hebbedingetjes, soms zelfs toffe tweedehands spullen en andere gezelligheid vindt. Zoals elk jaar heb ik ook nu weer alle adventmarkten en designerkerstmarkten voor je op een rij gezet! Je vindt ze hieronder allemaal!

In Berlijn vinden jaarlijks tientallen leuke kerstmarkten plaats. Slechts een aantal daarvan zijn elke dag geopend, en die zijn te vinden op de bekendere en meer toeristische locaties in Berlijn. Des te leuker of misschien wel interessanter zijn de kleinere kerstmarkten, die eenmalig plaatsvinden of alleen in de adventweekenden. Hieronder heb ik daarom al deze leuke adventmarkten in Berlijn voor je op een rij gezet, ook wel bekend als de designerkerstmarkten. Er zitten geweldig leuke markten tussen! Let wel op, sommige markten vinden tijdens meerdere weekenden plaats, maar staan maar één keer op de pagina vermeld, bij het eerste weekend dat de markt plaats vindt. Hieronder staan ze voor je gesorteerd op datum!

Wil je liever een paar permanente kerstmarkten in Berlijn bezoeken? Bekijk dan deze pagina.

Adventkerstmarkten in Berlijn – Wekelijks terugkerende events:

Een heleboel hippe kerstmarkten vinden alleen in de weekenden plaats! Hieronder kun je ze terugvinden!

Heissa Holzmarkt 25 – Cultureel initiatief Holzmarkt 25 aan de Spree, organiseert dit jaar een gezellige wintermarkt met lekker eten, warme glühwein en natuurlijk veel leuke stalletjes. Er is een programma voor groot en klein. De kinderen kunnen er Eisstock schießen (vorm van curling), sprookjesverhalen luisteren, koekjes bakken, films bekijken, knutselen en nog veel meer. Voor de volwassenen is er genoeg te shoppen, kun je zitten bij een lekker warm vuur en is er een groot aanbod van Berlijn’s bekendste street food trucks. Sla zeker de hutjes met Raclette, Käsespätzle en de stand met Hongaarde Langos niet over!
Wat: Heissa Holzmarkt
Waar: Holzmarkt 25, Holzmarktstrasse 25, Friedrichshain
Wanneer: Vanaf 23 november tot en met 23 december, elk weekend van vrijdag tot en met zondag 
Tijden: Vrijdags vanaf 16:00 uur, zaterdag en zondags vanaf 14:00 uur
Entree: Gratis
Meer informatie: event

Merry Markthalle! – De Markthalle Neun in Kreuzberg is ook dit jaar weer helemaal in de kerstsferen tijdens de adventweekenden. Ze bouwen zelfs de markthal helemaal om tot kerstmarkt! Elk weekend op vrijdag en zaterdag is de markthal geopend en kun je er terecht voor mooi handwerk, keramiek en nog veel meer lokale producten. En natuurlijk heel veel lekker eten (en glühwein). Ook zijn er koren uit de wijk, is er een Markthalle-adventkalender, een kerstbakkerij en een doe-het-zelf-inpakstation. Zo heb je alle tijd om je te ontspannen op de kerstperiode voor te bereiden!
Top-tip! Op zondag is de Markthalle doorgaans gesloten, maar op zondag 2 december (Nikolaus Naschmarkt) en 16 december (Merry Breakfast Market) zijn er twee extra events gepland!
Wanneer: Vanaf 30 november 2018 elk weekend op vrijdag en zaterdag, laatste editie op 22 december 2018.
Wat: Kerstmarkt in Markthalle Neun
Waar: Markthalle Neun, Eisenbahnstrasse 42/43, Kreuzberg
OV: U1 Görlitzer Bahnhof
Tijden: Vrijdags 10:00 – 18:00 uur, zaterdag 10:00 – 18:00 uur.
Entree: gratis
Meer informatie: markthalleneun.de

De Höchste Weihachtsmarkt Berlins X Klunkerkranich – Uitkijkend over de daken van Berlijn, vindt dit jaar weer de hoogste kerstmarkt van Berlijn plaats bij Klunkerkranich. Dit gezellige café met groot dakterras op het dak van een parkeergarage in Neukölln, is jaarlijks de moeite waard. Met gezellige standjes vol creatieve cadeau’s, kunst en sierraden, lekker warme Glühwein en appelpunsch en natuurlijk veel muziek en lekker eten. Een prima plek om even bij te komen van alle shoppingdrukte in de Arcaden beneden! Zaterdags en Zondags vanaf 12 uur met brunch, de kerstmarkt start om 14 uur.
Wat: Hoogste kerstmarkt van Berlijn bij Klunkerkranich
Waar: Klunkerkranich, P5 van de Neukölln Arcaden, Karl Marx Strasse 66, Neukölln
OV: U7 Rathaus Neukölln
Wanneer: Vanaf 30 november 2018, elk weekend op vrijdag, zaterdag en zondag, laatste editie op 23 december 2018.
Tijden: alle dagen van 14:00 tot 20:00 uur
Entree: na 17 uur een vrijwillige bijdrage
Meer informatie: event

Weihnachtsmarkt in den Späth’schen Baumschulen – Vrolijke lichtjes en gezelligheid vullen het prachtige historische terrein van de Späth’schen Baumschulen in Treptow. In deze oudste fruitboomgaard van Duitsland komt de kerstsfeer helemaal uit de verf. Er is live-muziek, natuurlijk veel lekker eten en drinken. Daarnaast bieden ruim honderd standhouders hun waren aan. Van sierraden en kunsthandwerk tot prachtige dekens, stoffen en mooie kleding. Houten speelgoed, kerstversiering van vroeger én nu, schaatsen en originele kunst uit de omgeving van Dresden (Erzgebirge). Niet te missen!
Wat: Kerstmarkt in de Späth’schen Baumschulen in Treptow
WaarSpäthstr. 80, Treptow
Wanneer:
• 1/2 december 2018, 8/9 december 2018 en 15/16 december 2018
Tijden: Zaterdag en zondags, 11 tot 20 uur.
OV: Bus 265 halte Baumschulenstr./Königsheideweg

Entree5 euro, kinderen tot 16 jaar gratis
Meer informatiespaethsche-baumschulen.de

WeihnachtsRodeo – Dé designweihnachtsmarkt van Berlijn – De Weihnachtsrodeo vindt dit jaar voor de tiende keer plaats en komt éxtra veel weekenden terug! In plaats van twee keer, kun je dit jaar maar liefst drie weekenden lang de Rodeo bezoeken. Een onconventionele indoor-kerstmarkt, met heel veel design, leuke cadeau’s en hebbedingetjes. Hier staan jaarlijks de leukste kunstenaars, handwerkers, zelfstandigen en andere creatievelingen om hun spullen te verkopen. Daarmee is de Weihnachtsrodeo een van de klassiekers onder de alternatieve kerstmarkten! Dit jaar vindt de Weihnachtsrodeo weer plaats in het Kühlhaus in Kreuzberg, met ruimte genoeg voor de meer dan 200 stands met design, mode, street food, sierraden, kunst en nog veel meer!
Wat: Weihnachtsrodeo, designkerstmarkt
Waar: Kühlhaus Berlin, Lückenwalderstrasse 3, Kreuzberg
OV: U1/2 Gleisdreieck
Data: 1/2 december, 8/9 december en 15/16 december 2018
Tijden: Zowel zaterdags als zondags van 12:00 tot 18:00 uur
Entree: €5 euro
Meer informatie: weihnachtsrodeo.de

Öko-Adventsmarkt Kollwitzplatz – Voor het eerst is er een supergezellige ecologische en biologische adventsmarkt op de Kollwitzplatz in Prenzlauer Berg! Meer dan 60 handelaren bieden hoogwaardig speelgoed, stoffen, kleding, kunsthandwerk en lekkers aan. Al deze producten zijn uitsluitend volgens de sociale en ecologische standaarden. Verder zijn er allerlei leuke dingen te doen voor groot én klein, zoals boomstam-zagen, kerstknutselen en nog veel meer. Elke advent-zondag in Prenzlauer Berg.
Wat: Öko-Adventsmarkt Kollwitzplatz
Waar: Kollwitzstrasse/Kollwitzplatz, Prenzlauer Berg
OV: U2 Senefelder Platz
Wanneer: 2, 9, 16 en 23 december 2018
Tijden: 12:00 tot 18:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: Adventmarkt Kollwitzplatz

HoHoHoch • Weihnachtsmarkt über den Dächern Berlins – Zomerterras Deck 5 is weer terug voor de winter met een nieuwe editie van HoHoHoch! Op het dak van de parkeergarage naast de Schönhauser Allee Arcaden, kun je glühweintjes en wintercocktails drinken, lekker eten en allerlei handwerk bekijken. Verwacht geen hele uitgebreide markt, maar een kleinschalig en gezellig marktje met een paar fijne standjes om helemaal in de kerstsferen te komen met een mooi uitzicht over Berlijn. Volwassenen kunnen genieten van de verwarmde tent, met de kleintjes kun je eisstockschiessen (soort curling). Je komt er vanuit het winkelcentrum met de lift naar de bovenste verdieping.
Wat: HoHoHoch • Weihnachtsmarkt über den Dächern Berlins
Waar: Schönhauser Allee Arcaden, Schönhauser Allee 80, Prenzlauer Berg
OV: S+U Schönhauser Allee
Wanneer: Vanaf 29 november dagelijks tot en met 29 december 2018, 24 december gesloten.
Tijden: vanaf 15:00 tot 22:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: deck-5.com

Umwelt- en Weihnachtsmarkt in der Sophienstrasse – Meer dan 80 handelaren presenteren dit jaar hun mooie, kunstzinnige of hoogwaardige producten in de schilderachtige Sophienstrasse in Mitte. Deze schattige kerstmarkt in een van de oudste straten van Berlijn biedt vooral natuurproducten die passen bij de visie van deze kerstmarkt. Ze verbruiken daarom allemaal weinig energie, maken geen gebruik van auto’s of ander gemotoriseerd vervoer en ze sponsoren regionale scholen om milieuprojecten te organiseren. Een echte milieumarkt dus! Er is vanalles te krijgen, zoals blauwe bernsteen, biologische en vegan cosmetica, pedagogisch speelgoed naar Zweeds design, keramiek en nog veel meer. Ook is er theater, met een kerstman en verschillende engelens die de markt extra sfeer geven. Natuurlijk is er ook voldoende lekkers te eten, van crepes en bratwurst, tot raclette, geroosterde amandelen, Ierse hartige pies, vegan gerechten en natuurlijk glühwein.
Wat: Umwelt- en Weihnachtsmarkt in der Sophienstrasse
Waar: Sophienstrasse, Mitte
OV: U8 Weinmeister strasse of S Hackescher Markt
Wanneer: 1/2, 8/9, 15/16 en 22/23 december 2018
Tijden: zaterdags an 12:00 tot 20:00 uur, zondags van 11:00 tot 19:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: weihnachtsmarkt-sophienstrasse.de

Adventkerstmarkten – Eerste Advent – 1 en 2 december 2018

Zweedse kerstmarkt – De Zweedse Victoriagemeenschap bouwt ook dit jaar haar kerk weer om in Klein Zweden. Hier vind je Zweeds handwerk, glas, kerstdekens, handdoeken, lekkere hapjes, prachtige sierraden en nog veel meer. Natuurlijk is er Zweeds prinsessengebak, buiten op de grill zijn worsten van elandvlees en andere dingen te verkrijgen. Ook aan de kinderen is gedacht, met een sprookjeshuis, waar continue sprookjes worden voorgelezen. En natuurlijk is er een kerstman!
Wat: Zweedse kerstmarkt
WaarLandhausstrasse 26, Wilmersdorf
OV: U9/U7 Berliner Strasse
Tijden: Zaterdag 1 december 2018 van 10:00 tot 19:00 uur, zondag 2 december 2018 van 12:00 tot 18:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: event

Deense kerstmarkt – De Deense gemeenschap in Berlijn organiseert wederom een kerstmarkt! In de kerk van de Deense Gemeenschap is iedereen welkom om de Juletiid te vieren. Met meer dan 100 vrijwilligers wordt de kerk tot een grote Scandinavische kerstmarkt omgetoverd. Er zijn Deense lekkernijen en drankjes zoals Glögg en natuurlijk talloze mooie hebbedingetjes te vinden. Geopend op zaterdag van 12 tot 19 uur, op zondag van 12 tot 18 uur.
Wat: Deense Kerstmarkt
WaarChristianskirche, Brienner Straße 12, Berlijn Charlottenburg
Tijden: zaterdag 2 december van 12:00 tot 18:00 uur, zondag 3 december 2017 van 12:00 tot 17:00 uur.
Entree: gratis
Meer informatie: event

Adventkerstmarkten – Tweede Advent – 8 en 9 december 2018

HolyShitShopping – Al jaren komt de rondreizende designerkerstmarkt HolyShitShopping naar Berlijn en ook dit jaar is geen uitzondering. Voor het tweede jaar op rij staat deze enorme markt met leuke hebbedingetjes in Arena Berlin. De grote showlocatie aan de Spree in Treptow is wat groter dan het Kraftwerk Mitte en daardoor uitermate geschikt om lekker rond te wandelen en te shoppen. Bij HolyShitShopping kun je de allerleukste dingen kopen, die door Berlijn’s bekendste manufacturen, handwerkers en meer worden gemaakt. Naast mooie kleding (Herr PONG, les D’Arcs), geurkaarsen (Garden State), ansichtkaarten (Papelote) en kunst van Zozoville of Fehmi Baumbach, kun je er ook in Berlijn gestookte drank krijgen, zoals About Berlin Vodka, Zimt-likeur of O’Donnels likeuren. Genoeg lekkers dus! Met de ruim 300 stands, een DJ en de nodige Street Food trucks, is het helemaal een feestje dat je niet mag missen!
Wat: Designkerstmarkt HolyShitShopping
Waar: Arena Berlin, Eichenstrasse 4, Treptow
Wanneer: 8 en 9 december 2018

OV: U1 Schlessische Tor
Tijden: Zaterdag van 12:00 tot 21:00, zondags van 12:00 tot 20:00 uur
Entree: 5 euro, kinderen tot 14 jaar gratis.

Sprookjesachtige kerstmarkt bij Jagdschloss Grunewald – Bij het prachtige jachtslot Grünewald aan het randje van Berlijn, is de tijd stil blijven staan. Een geweldig moment om daar kerst te vieren en te genieten van een prachtige sfeer! Talrijke handwerkers en kunstenaars bieden de mogelijkheid om allerlei bijzondere cadeau’s en andere hebbedingen te kopen. Natuurlijk is er warme chocolademelk, glühwein en genoeg lekkers te eten. Voor de kinderen zijn er sprookjesfiguren zoals vrouw Holle, Hans en Grietje, Assepoester en haar boze stiefmoeder, die over het terrein rondlopen en zo éxtra hun best doen om de dag in een sprookje te laten veranderen! Een bezoek aan deze kerstmarkt laat zich ook geweldig combineren met een heerlijke boswandeling.
Wat: Märchenhafte Weihnachtsmarkt am Jagdschloss
Waar: Jagdschloss Grunewald, Hüttenweg 100 (am Grunewaldsee), 14193 Berlin
OVBus 115, 183 of X83 tot Clayallee / Königin-Luise-Straße. Vanaf daar 15 minuten wandelen. Of maak een wat langere wandeling (4,5 km) vanaf U3 Krumme Lanke, langs het meer Krumme Lanke, het Riemeisterfenn en Langes Luch, met het Jagdschloss als eindpunt.
Tijden: Zaterdag 8 december en zondag 9 december 2018: 11:00 tot 19:00 uur.
Entree3 Euro, kinderen tot 6 jaar gratis.
Meer informatie: spsg.de

Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt – Talloze lampjes, lichtkettingen, versierde bomen en schattige standjes vormen samen een van de meest mooie kerstmarkten van Berlijn. De lieflijke kerstmarkt in Rixdorf is altijd drukbezocht, maar ontzettend de moeite waard. Verenigingen, hulporganisaties voor mens en dier en andere vrijwillige organisaties verkopen hier kleinigheidjes, kunsthandwerk, knutselwerken en meer leuke dingen voor de bezoekers. Ook allerlei lekkers zoals Feuerfleisch, bratwurst, wafels, erwtensoep en talloze soorten glühwein zijn hier te krijgen. Met de opbrengsten worden allerlei lokale projecten gesteund. Daarnaast treden er bandjes en andere groepen op. Het voormalige dorpsplein van het voormalige dorpje Rixdorf, is tegenwoordig een plein in Neukölln. De historische gebouwen zoals woningen, café, dorpssmid en kerk zijn nog steeds behouden.
Wat: Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt.
Waar: Richardplatz, Neukölln
WanneerVrijdag 7, zaterdag 8 december en zondag 9 december 2018
Tijden: van 11:00 tot 19:00 uur.
OV: U7 Karl Marx Strasse
EntreeGratis
Meer informatie: weihnachten – Rixdorf

Weihnachtliche KiezMarkt Samariterkiez – Sinds 2006 vindt jaarlijks een gezellige adventsmarkt plaats in de authentieke Friedrichshainer Samariterkiez. Voor de dertiende editie kun je in het eerste en tweede weekend bij deze traditionele wijkmarkt terecht en de mooie Samariterkirche bezoeken. Meer dan 60 handelaren, voornamelijk lokale ondernemers uit de wijk, doen mee en bieden hun handgemaakte waren, kunst, sierraden, fotografie, kinderspeelgoed en adventsdecoratie aan. Natuurlijk zijn er ook talloze kerstcadeaus te vinden. Voor de kinderen zijn er knutseltafels en loopt er een kerstman rond, in de kerk zijn lezingen en is een kinderprogramma. Met lekkere huisgemaakte kerstspecialiteiten en warme dranken, is dit een leuke markt om te bezoeken en tegelijk de echte Berlijners een beetje te leren kennen.
Wat: KiezMarkt Samariterkiez, Weihnachts Edition
Waar: Samariterplatz, Friedrichshain
Wanneer: 8 en 9, 15 en 16 december 2018.
Tijden: op alle data van 13:00 tot 20:00 uur
OV: U5 Samariterstrasse of S/U Frankfurter Allee
Entree: gratis
Meer informatie: kiezweihnacht.de
Foto: Kiezweihnacht.de

Weihnachtliche Weddingmarkt –  Hoewel de wijk Wedding al jaren in opkomst is, blijft het aanbod van kerstmarkten toch een beetje mager. Gelukkig hebben ze dat bij de organisatie van de Weddingmarkt ook begrepen en komen ze dit jaar met twee data! Zowel op 9 en 16 december kun je op de Leopoldplatz lekker rondstruinen met een warme wijn en shoppen bij de talloze kraampjes met kunst, mode, design, fotografie en sierraden. Natuurlijk zijn er ook allerlei foodtentjes, met de meest uiteenlopende hapjes: van vegan burgers tot koraans street food, wafels, kaasfondue en nog veel meer. Ook de lokale community garden Himmelbeet is vertegenwoordigd!
Wat: Weihnachtliche Weddingmarkt
Waar: Leopoldplatz, Wedding
Wanneer: op twee zondagen; 9 en 16 december 2018
Tijden: op beide dagen van 13 tot 20 uur.
OV: U6/U9 Leopoldplatz
Entree
: gratis
Meer informatie: event

Adventkerstmarkten – Derde én vierde Advent – 15 en 16, 22 en 23 december 2018

Kreuzboerg Weihnachtsmarkt – Meer dan 70 designers komen tijdens de derde advent samen in de winterse Prinzessinnengärten, een stadstuin op voormalige Todesstreifen aan de Moritplatz in Kreuzberg. Hier vindt in plaats van een vlooienmarkt, dit keer een sfeervolle en hippe kerstmarkt plaats, met handelaren uit heel Berlijn. De mooiste kerstcadeaus worden hier aangeboden en natuurlijk is er meer dan voldoende lekkers voor groot en klein, waaronder talloze internationale kerstspecialiteiten.
Wat: Kreuzboerg Weihnachtsmarkt in de Prinzessinnengärten
Waar: Prinzenstrasse 35 – 38, Kreuzberg
Wanneer: 15 en 16 december 2018
OV: U8 Moritzplatz
Tijden: Zaterdag van 12:00 tot 21:00, zondags van 10:00 tot 19:00 uur.
Entree: 3 euro, kinderen gratis.
Meer informatie: kreuzboerg.de

Pankower Adventsmarkt – In de gezellige en huiselijke wijk Pankow is voor het eerst een vrolijke en wat hippere adventsmarkt. In de Heynhöfe, waar vroeger al kleine fabriekjes zaten, zitten tegenwoordig allerlei zelfstandige bedrijven zoals designers, communicatiebureau’s en barretjes. Samen organiseren zij een gezellige adventsmarkt met naai- en borduurwerken, keramiek, tassen, bloemen, boeken, kunst en nog veel meer, als het maar zelfgemaakt is en uit Berlijn komt. Het aanbod wisselt op beide dagen! Ook is er een podium met poppenspel, een sprookjesverteller, kindertheater, een voorleeshoek en live-muziek. Een leuke markt dus!
Wat: Pankower Adventsmarkt
Wanneer: zaterdag 15 en zondag 16 december 2018
Waar: Heynhöfe in de Heynstrasse 15, Pankow
OV: S+U Pankow, daarna tien minuten lopen.

Tijden: zaterdag 11:00 tot 20:00 uur, zondags tot en met 18:00 uur
Entree: gratis
Meer info: pankower-adventsmarkt.de

Merry Breakfast Market – Advent-ontbijten in de Markthalle Neun! Het is nog niet bekend welke street food handelaren meedoen aan deze markt, maar eigenlijk maakt dat ook niet zoveel uit. Bij de Breakfast markets is het altijd één groot feest, met veel lekkers en natuurlijk goede koffie. Voor deze editie is de ontbijtmarkt in kerstsferen, dus lekkere warme hapjes, zoetigheden zoals wafels, pannenkoeken, taart en meer en natuurlijk liters glühwein zijn er sowieso! Zorg wel dat je op tijd bent, want het is hier altijd héél druk!
Wat: Merry Breakfast Market
Waar: Markthalle Neun, Eisenbahnstraße 42-43, Kreuzberg
OV: U1 Görlitzer Bahnhof

Tijden: zondag 16 december 2018, 10:00 tot 16:00 uur.
Entree: 3 euro
Meer informatie: markthalleneun.de

Nordische Märchenweihnacht bij Schloss Britz – Een sprookjesachtige kerstmarkt, georganiseerd door een groot theatergezelschap, belooft ook dit jaar weer voor vertier te zorgen bij het mooie Schloss Britz, in het zuiden van Berlijn. Hier kun je niet alleen lekker rondwandelen, lekker eten en drinken maar ook naar muziek, theater en acrobatiek kijken. Voor kinderen zijn er talloze sportmogelijkheden, is er een vikingboot, een historische draaimolen en nog veel meer. Iets traditioneler ingestoken dus! De Scandinavische invloeden op deze kerstmarkt maken het een bijzonder gezellige markt!
Wat: Märchenweihnachtsmarkt bij Schloss Britz
Waar: Gutshof Britz, Alt-Britz 81, Britz
OV: U7 Parchimer Allee, daarna 10 minuten lopen
Wanneer:
14, 15 en 16 december
21, 22, 23 december

Tijden: Vrijdags vanaf 15:00, zaterdags en zondags vanaf 10:00 tot 21 uur.
Entree: 3 euro, kinderen jonger dan 6 jaar gratis.
Meer informatie: schlossbritz.de

Meer informatie en tips!

Zijn deze leuke designerkerstmarkten nog niet genoeg voor je? Dan kun je via onderstaande links meer inspiratie vinden!

Laat een reactie achter