Insidertips vanuit Berlijn

Kerstmarkten in Berlijn – Advent- en designerkerstmarkten 2017

,
0
Home » Kerstmarkten in Berlijn – Advent- en designerkerstmarkten 2017

Naast de permanente kerstmarkten die door heel Berlijn op de grotere pleinen te vinden zijn, zijn er jaarlijks ook een heleboel superleuke advent- en designerkerstmarkten in Berlijn te vinden! Dit zijn de vaak wat minder traditionele en meer hippe kerstmarkten, waar je vooral street food, leuke hebbedingetjes, soms zelfs toffe tweedehands spullen en andere gezelligheid vindt. Zoals elk jaar heb ik ook nu weer alle adventmarkten en designerkerstmarkten voor je op een rij gezet! Je vindt ze hieronder allemaal op een rij!

In Berlijn vinden jaarlijks tientallen leuke kerstmarkten plaats. Slechts een aantal daarvan zijn elke dag geopend, en die zijn te vinden op de bekendere en meer toeristische locaties in Berlijn. Des te leuker of misschien wel interessanter zijn de kleinere kerstmarkten, die eenmalig plaatsvinden of alleen in de adventweekenden. Hieronder heb ik daarom al deze leuke markten voor je op een rij gezet, ook wel bekend als de adventmarkten of designerkerstmarkten. Opvallend: dit jaar is er een heleboel te doen in de eerste drie adventweekenden, het laatste weekend vlak voor kerst is juist erg rustig. Een korte adventperiode dus! Hoe dan ook zitten er geweldig leuke markten tussen! Hieronder staan ze voor je gesorteerd op datum!

Wil je liever een paar permanente kerstmarkten in Berlijn bezoeken? Bekijk dan deze pagina.

Let op: De data voor deze adventkerstmarkten zijn voor 2018 nog niet bekend! Eind oktober verwacht ik deze pagina te kunnen updaten.

Adventkerstmarkten in Berlijn – Wekelijks terugkerende events:

Een heleboel hippe kerstmarkten vinden alleen in de adventweekenden plaats! Hieronder kun je ze terugvinden.

Heissa Holzmarkt 25 – Cultureel initiatief Holzmarkt 25 aan de Spree, organiseert dit jaar een gezellige wintermarkt met lekker eten, warme glühwein en natuurlijk veel leuke stalletjes. Er is een programma voor groot en klein. De kinderen kunnen er Eisstock schießen (vorm van curling), sprookjesverhalen luisteren, koekjes bakken, films bekijken, knutselen en nog veel meer. Voor de volwassenen is er genoeg te shoppen, kun je zitten bij een lekker warm vuur en is er een groot aanbod van Berlijn’s bekendste street food trucks. Sla zeker de hutjes met Raclette, Käsespätzle en de stand met Hongaarde Langos niet over!
Wat: Heissa Holzmarkt
Waar: Holzmarkt 25, Holzmarktstrasse 25, Friedrichshain
Data: 24/25/26 november, 1/2/3 december, 8/9/10 december, 15/16/17 december, 22/23 december 2017.
Tijden: Vrijdags vanaf 16 uur, zaterdag en zondags vanaf 12 uur.
Entree: Gratis
Meer informatie: event

Merry Markthalle! – De Markthalle Neun in Kreuzberg is ook dit jaar weer helemaal in de kerstsferen tijdens de adventweekenden. Ze bouwen zelfs de markthal helemaal om tot kerstmarkt! Elk weekend op vrijdag en zaterdag is de markthal geopend en kun je er terecht voor mooi handwerk, keramiek en nog veel meer lokale producten. En natuurlijk heel veel lekker eten (en glühwein). Ook zijn er koren uit de wijk, is er een Markthalle-adventkalender, een kerstbakkerij en een doe-het-zelf-inpakstation. Zo heb je alle tijd om je ontspannen op de kerstperiode voor te bereiden!
Top-tip! Op zondag is de Markthalle doorgaans gesloten, maar op zondag 3 december en 17 december zijn er twee extra events gepland!
3 december, 12:00 – 18:00 uur: Naschmarkt “Süßes für den Nikolaus” (entree 3 euro)
17 december, 10:00 – 17:00 uur: Merry Breakfast Market
Wat: Kerstmarkt in Markthalle Neun
Waar: Markthalle Neun, Eisenbahnstrasse 42/43, Kreuzberg
OV: U1 Görlitzer Bahnhof
Data: Vrijdags en zaterdags: 1/2 december, 8/9 december, 15/16 december, 22/23 december 2017
Tijden: Vrijdags 12:00 – 18:00 uur, zaterdag 10:00 – 18:00 uur.
Entree: gratis
Meer informatie: markthalleneun.de

Weihnachtsmarkt in den Späth’schen Baumschulen – Vrolijke lichtjes en gezelligheid vullen het prachtige historische terrein van de Späth’schen Baumschulen in Treptow. In deze oudste fruitboomgaard van Duitsland komt de kerstsfeer helemaal uit de verf. Er is live-muziek, natuurlijk veel lekker eten en drinken. Daarnaast bieden ruim honderd standhouders hun waren aan. Van sierraden en kunsthandwerk tot prachtige dekens, stoffen en mooie kleding. Houten speelgoed, kerstversiering van vroeger én nu, schaatsen en originele kunst uit de omgeving van Dresden (Erzgebirge). Niet te missen!
Wat: Kerstmarkt in de Späth’schen Baumschulen in Treptow
WaarSpäthstr. 80, Treptow
Wanneer: 2/3 december, 9/10 december, 16/17 december.
OVBus 265 halte Baumschulenstr./Königsheideweg
Tijden: Zaterdag en zondags, 11 tot 20 uur.
Entree5 euro, kinderen tot 16 jaar gratis
Meer informatiespaethsche-baumschulen.de

De Höchste Weihachtsmarkt Berlins X Klunkerkranich – Uitkijkend over de daken van Berlijn, vindt dit jaar weer de hoogste kerstmarkt van Berlijn plaats bij Klunkerkranich. Dit gezellige café met groot dakterras op het dak van een parkeergarage in Neukölln, is jaarlijks de moeite waard. Met gezellige standjes vol creatieve cadeau’s, kunst en sierraden, lekker warme Glühwein en appelpunsch en natuurlijk veel muziek en lekker eten. Een prima plek om even bij te komen van alle shoppingdrukte in de Arcaden beneden! Zaterdags en Zondags vanaf 12 uur met brunch, de kerstmarkt start om 14 uur.
Wat: Hoogste kerstmarkt van Berlijn bij Klunkerkranich
Waar: Klunkerkranich, P5 van de Neukölln Arcaden, Karl Marx Strasse 66, Neukölln
OV: U7 Rathaus Neukölln
Data: 2/3 december, 9/10 december, 16/17 december 2017
Tijden: alle dagen van 14:00 tot 20:00 uur
Entree: na 17 uur een vrijwillige bijdrage
Meer informatie: event

WeihnachtsRodeo – Designweihnachtsmarkt Berlin – Al negen jaar op rij vindt de Weihnachtsrodeo plaats in in de advent. Een onconventionele indoor-kerstmarkt, met heel veel design, leuke cadeau’s en hebbedingetjes. Hier staan jaarlijks de leukste kunstenaars, handwerkers, zelfstandigen en andere creatievelingen om hun spullen te verkopen. Daarmee is de Weihnachtsrodeo een van de klassiekers onder de alternatieve kerstmarkten! Dit jaar vindt de Weihnachtsrodeo voor het eerst plaats in het Kühlhaus in Kreuzberg, ruimte genoeg voor de meer dan 200 stands met design, mode, street food, sierraden, kunst en nog veel meer!
Wat: Weihnachtsrodeo, designkerstmarkt
Waar: Kühlhaus Berlin, Lückenwalderstrasse 3, Kreuzberg
OV: U1/2 Gleisdreieck
Data: 2/3 december en 9/10 december 2017
Tijden: Zowel zaterdag als zondag van 12:00 tot 18:00 uur
Entree: €5 euro
Meer informatie: weihnachtsrodeo.de

Adventkerstmarkten – Eerste Advent – 2 en 3 december 2017

Brunnenmarkt im Advent – Op deze gezellige foodmarkt kun je heerlijk eten, genieten van de adventsferen en natuurlijk allerlei leuke dingetjes kopen voor de kerstdagen. In de Brunnenstrasse bij Bernauer Strasse is het weer een grote gezelligheid met Glühwein, vuurkorven en meer.
Wat: Advent-foodmarkt
Waar: Brunnenstrasse 53-56, Gesundbrunnen
OV: U8 Bernauer Strasse
Tijden: 12:00 tot 19:00 uur.
Entree: gratis
Meer informatie: Facebook event

Zweedse kerstmarkt – De Zweedse Victoriagemeenschap bouwt ook dit jaar haar kerk weer om in Klein Zweden. Hier vind je Zweeds handwerk, glas, kerstdekens, handdoeken, lekkere hapjes, prachtige sierraden en nog veel meer. Natuurlijk is er Zweeds prinsessengebak, buiten op de grill zijn worsten van elandvlees en andere dingen te verkrijgen. Ook aan de kinderen is gedacht, met een sprookjeshuis, waar continue sprookjes worden voorgelezen. En natuurlijk is er een kerstman!
Wat: Zweedse kerstmarkt
WaarLandhausstrasse 26, Wilmersdorf
OV: U9/U7 Berliner Strasse
Tijden: Zaterdag 26e van 10:00 tot 19:00 uur, zondag 27e van 12:00 tot 18:00 uur
Entree: gratis
Meer informatie: event

Sprookjesachtige kerstmarkt bij Jagdschloss Grunewald – Bij het prachtige jachtslot Grunewald aan het randje van Berlijn, is de tijd stil blijven staan. Een geweldig moment om daar kerst te vieren en te genieten van een prachtige sfeer! Talrijke handwerkers en kunstenaars bieden de mogelijkheid om allerlei bijzondere cadeau’s en andere hebbedingen te kopen. Natuurlijk is er warme chocolademelk, glühwein en genoeg lekkers te eten. Voor de kinderen zijn er sprookjesfiguren zoals vrouw Holle, Hans en Grietje, Assepoester en haar boze stiefmoeder, die over het terrein rondlopen en zo éxtra hun best doen om de dag in een sprookje te laten veranderen!
Wat: Märchenhafte Weihnachtsmarkt
Waar: Jagdschloss Grunewald, Hüttenweg 100 (am Grunewaldsee), 14193 Berlin
OV: Bus 115, 183 of X83 tot Clayallee / Königin-Luise-Straße. Vanaf daar 15 minuten wandelen.
Tijden: Zaterdag en zondag: 11:00 tot 19:00 uur.
Entree: 3 Euro, kinderen tot 6 jaar gratis.
Meer informatie: spsg.de

Deense kerstmarktDe Deense gemeenschap in Berlijn organiseert wederom een kerstmarkt! In de kerk van de Deense Gemeenschap is iedereen welkom om de Juletiid te vieren. Met meer dan 100 vrijwilligers wordt de kerk tot een grote Scandinavische kerstmarkt omgetoverd. Er zijn Deense lekkernijen en drankjes zoals Glögg en natuurlijk talloze mooie hebbedingetjes te vinden. Geopend op zaterdag van 12 tot 19 uur, op zondag van 12 tot 18 uur.
Wat: Deense Kerstmarkt
WaarChristianskirche, Brienner Straße 12, Berlijn Charlottenburg
Tijden: zaterdag 2 december van 12:00 tot 18:00 uur, zondag 3 december 2017 van 12:00 tot 17:00 uur.
Entree: gratis
Meer informatie: event

Japans-Koreaanse kerstmarkt – De afgelopen jaren waren er twee kerstmarkten uit het verre oosten, een Japanse en Koreaanse. Dit jaar hebben ze besloten om samen één kerstmarkt te organiseren in een oude biergarten in Friedrichshain, aan de Karl Marx Allee. De Japans-Koreaanse kerstmarkt staat natuurlijk bol van de leuke muziek, animé, manga en meer. Ook is er heel veel street food, drank en zoetigheden en kun je er karaoke zingen!
Wat: Japans-Koreaans kerstmarkt
Waar: Biergarten James June, Karl Marx Allee 93, Friedrichshain
OV: U5 Weberwiese
Data: 2 en 3 december 2017
Tijden: beide dagen van 12:00 uur tot 22:00 uur
Entree: 3 euro, je krijgt een klein cadeautje in ruil.
Meer informatie: event

BRLO X-mas Market! – De eerste bier-kerstmarkt van Berlijn vindt binnenkort plaats in Kreuzberg! Met een uitgebreid programma vol specials opent BRLØ haar eerste echte BRLØ X-mas Market in Berlijn. Met Glühbier (jawel, warm bier dat naar glühwein smaakt) van Browar stu Mostów, glühwein, bierstands van Motel Beer, pirate Brew Berlin, Schneeeule Berlin, Bierfabrik en meer, is er genoeg te proeven en drinken! Natuurlijk kun je er shuffleboard spelen, zijn er nog meer kerstspellen en staan Tatas en Tapiocaria er met hun food trucks. Ook is er een fotohokje in kerstsferen geregeld en hangt er een heleboel maretak. Genoeg leuks voor een hele originele kerstmarkt bij BRLØ!
Wat: BRLØ X-mas Market
Waar: BRLØ Brewhouse, Schöneberger strasse 16, Kreuzberg
OV: U Gleisdreieck
Data1, 2 en 3 december 2017.
Tijden: Vrijdag vanaf 16:00 uur, zaterdag en zondag vanaf 12:00 uur.
Entree: gratis
Meer informatie: brlo.de

Adventkerstmarkten – Tweede Advent – 9 en 10 december 2017

Urban Spree – Scandinavian Christmas Market – Kunstgalerij UrbanSpree organiseert dit jaar een Scandinavische kerstmarkt. Met Glögg, pepparkakør, een Finse sauna en Jacuzzi en nog veel meer lekkere dingen, kun je hier terecht om je uitgebreid te laten verwennen! Er zijn leuke cadeau’s, lekkere hapjes en nog veel meer uit alle Noordse windstreken. Köttbullar, Risgrynsgröt, Lusebullar, Smørrebrød, Rød Pølse en natuurlijk liters Glühwein en Glögg. Ook zijn er Scandinavische designers en handwerkers, die bij hun stalletjes cadeautjes, mode en sieraden verkopen. De kleintjes kunnen hun eigen peperkoekhuisje maken, kerstversiersels knutselen en er komt een kerstman langs. Ook zijn er op de zaterdag workshops, waarbij je je eigen IJslandse trui kunt breien (wel even van te voren aanmelden, tot 6 december). Vrijdag’s alleen ’s avonds open vanaf 17:00 uur, met gratis Glögg. Als je na 20 uur komt betaal je 5 euro entree. Zaterdags is het familiedag en kun je er vanaf 14:00 terecht.
Wat: Scandinavian Christmas Market @ UrbanSpree
Waar: UrbanSpree op het RAW Gelände, Revaler Strasse 99, Friedrichshain
OV: S+U Warschauer Strasse
Data: Vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2017
Tijden: vrijdags vanaf 17:00 uur, zaterdag vanaf 14:00 uur.
Entree: gratis, vrijdagavond na 20 uur 5 euro.
Meer informatie: event

Adventkerstmarkten – Derde Advent – 16 en 17 december 2017

HolyShitShopping – Al jaren komt de rondreizende designerkerstmarkt HolyShitShopping naar Berlijn, maar nu strijkt de markt voor het eerst neer in Arena Berlin. De grote showlocatie aan de Spree in Treptow is wat groter dan het Kraftwerk Mitte en daardoor uitermate geschikt om lekker rond te wandelen en te shoppen. Bij HolyShitShopping kun je de allerleukste dingen kopen, die door Berlijn’s bekendste manufacturen, handwerkers en meer worden gemaakt. Naast mooie kleding (Herr PONG, les D’Arcs), geurkaarsen (Garden State), ansichtkaarten (Papelote) en kunst van Zozoville of Fehmi Baumbach, kun je er ook in Berlijn gestookte drank krijgen, zoals About Berlin Vodka, Zimt-likeur of O’Donnels likeuren. Genoeg lekkers dus! Met de ruim 300 stands en de nodige Street Food trucks, is het helemaal een feestje dat je niet mag missen!
Wat: Designkerstmarkt HolyShitShopping
Waar: Arena Berlin, Eichenstrasse 4, Treptow
OV: U1 Schlessische Tor
Tijden: Zaterdag van 12:00 tot 21:00, zondag van 12:00 tot 20:00 uur
Entree: 5 euro, kinderen tot 14 jaar gratis.

The Green Market Berlin – Vegan Lifestyle market – Kersteditie – De wintereditie van de leukste Vegan markt van Berlijn. Met muziek, workshops, make up en vegan fashion, lekker eten en drinken en natuurlijk ook entertainment voor de kleintjes.
Wat: The Green Market Berlin – Vegan kerstmarkt
Waar: Funkhaus an der Spree, Nalepastraße 18, Köpenick
OV: Tram 21, halte Köpenicker Chaussee/ Blockdammweg
Tijden: Zaterdag en zondag 12:00 tot 22:00 uur
Entree: 3 euro
Meer info: greenmarketberlin.com

Merry Breakfast Market – Adventontbijten in de Markthalle Neun! Het is nog niet bekend welke street food handelaren meedoen aan deze markt, maar eigenlijk maakt dat ook niet zoveel uit. Bij de Breakfast markets is het altijd één groot feest, met veel lekkers en natuurlijk goede koffie. Voor deze editie is de ontbijtmarkt in kerstsferen, dus zoetigheden en glühwein zijn er sowieso!
Wat: Merry Breakfast Market
Waar: Markthalle Neun, Eisenbahnstraße 42-43, Kreuzberg
Tijden: zondag 17 december 2017, 10:00 tot 17:00 uur.
Entree: 3 euro
Meer informatie: markthalleneun.de

Tips voor de vierde Advent – 22, 23 en 24 december 2017

Gedurende de vierde advent zijn er geen echte events meer. Dit komt omdat zondag 24 december in Duitsland ‘Heiligenabend’ is. Voor de Duitsers is dit de belangrijkste dag rondom Kerst en is iedereen vrij. Daarom zijn alle markten, bars en heel veel restaurants gesloten. Wel zijn er op de zondag een paar reguliere kerstmarkten geopend, deze sluiten wel eerder dan normaal. Op vrijdag en zaterdag zijn er wel nog een paar leuke markten geopend, zoals:
• Merry Markthalle (22 en 23 december)
• Heissa Holzmarkt 25 (22 en 23 december)
Check voor meer informatie de wekelijks terugkerende kerstmarkten bovenaan deze pagina!

Meer informatie?

Zijn deze leuke designerkerstmarkten nog niet genoeg voor je? Dan kun je via onderstaande links meer inspiratie vinden!

Laat een reactie achter