Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Aanslag op de kerstmarkt in Berlijn – alle vragen beantwoord

Home » Aanslag op de kerstmarkt in Berlijn – alle vragen beantwoord

De wereld stond even stil toen maandag 19 december 2016 een zware vrachtwagen, volgeladen met stalen balken, de kerstmarkt op de Breitscheidplatz in Berlijn ramde. Hij reed vol over de mensen, de stalletjes en alles wat maar in de weg stond en kwam 80 meter later tot stilstand. De bestuurder vluchtte, in de kabine lag het lichaam van de oorspronkelijke chauffeur van de wagen. Voor zover bekend zijn er 12 mensen om het leven gekomen en 48 mensen gewond geraakt, waarvan 18 zeer zwaar gewond. Een gruwelijke aanslag die Berlijn diep schokte. Voor de vele Nederlanders die Berlijn met de kerstdagen en oud en nieuw bezoeken, zijn er een hoop vragen ontstaan. Kan ik nog wel veilig over straat in Berlijn? Waar moet ik op letten? Zijn de kerstmarkten nu wel of niet geopend? Ik heb zoveel mogelijk informatie uitgezocht en hoop je hiermee zo goed mogelijk te informeren.

Laatste update van deze pagina + bijbehorende informatie: zaterdag 31 december 2016.

Natuurlijk hadden we sinds de aanslagen in Parijs en Brussel wel rekening gehouden met het feit dat het ooit een keertje zou kunnen gebeuren maar je loopt ook niet de hele dag rond met ‘straks gebeurt er iets’. Tot je op een doodgewone maandagavond thuis op de bank zit en ineens je twitter timeline los ziet gaan over een vrachtwagen die een kerstmarkt in Berlijn heeft geramd. Mijn telefoon stond ineens roodgloeiend, de inboxen van verschillende social media liep over en ik was er ruim een uur mee bezig om aan iedereen te laten weten dat Kees en ik veilig thuis waren en onze vrienden en kennissen ook allemaal ongedeerd waren. Een hele bizarre situatie. Overigens vond ik het hartverwarmend dat zoveel mensen aan ons moesten denken, heel bijzonder.

Opstaan was vooral raar vanochtend. Jij kunt gewoon weer aan een dag zoals vele andere beginnen maar dat geldt echter niet voor de slachtoffers en hun familie. Ik schaamde me bijna dat ik gewoon de dagelijkse dingen moest doen en had moeite om me echt te concentreren. Mijn gedachten bij de gebeurtenissen, de slachtoffers en de gevolgen voor Berlijn/Duitsland maar ook het feit dat ik tot voor kort tegenover de Breitscheidplatz werkte en die plek goed heb leren kennen. Vreselijk.

Mede daarom vond ik het tijd om dan ook maar iets te doen en wel zoals ik dat graag doe: door praktisch te zijn. Want wat betekent dit voor jullie, liefhebbers en (hopelijk binnenkort weer) bezoekers van Berlijn? Hoe kan ik jullie helpen? Ik denk door alle feiten op een rij te zetten en de informatie van de Duitse autoriteiten te verzamelen. Dat lees je hier.

Als eerste een goedbedoeld advies: Zeg alsjeblieft niet je vakantie of stedentrip af. Terroristen willen maar één ding: zodanig veel angst zaaien dat mensen in angst gaan leven. Als we ons leven veranderen om rekening te houden met terroristen, hebben ze gewonnen. Je kunt nooit van te voren weten waar of wanneer iets gebeurd maar ontzeg je zelf niet iets waar je zin in had, uit angst. Daarvoor is het leven te mooi, teveel de moeite waard en Berlijn te mooi. Dus kom naar Berlijn, kom hier kerstmarkten bezoeken, feesten, uitgaan, winkelen, genieten van de musea, leuke vlooienmarkten en andere evenementen. Wees op de hoogte van de veiligheidssituatie, dan ben je voorbereid, meer kun je niet doen. Dus: geniet van de stad zoals nooit tevoren!

De actuele veiligheidssituatie in Berlijn:
Zoals inmiddels wel bekend is de dader van de aanslag op de kerstmarkt gedood bij een schietpartij in Milaan. Volgens de veiligheidsdiensten is de directe dreiging daarmee voorlopig afgewend maar blijven de veiligheidsmaatregelen onverminderd hoog.

Het actuele nieuws over de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn kun je het beste volgen via deze bronnen. Ik raad je dringend aan om goed te lezen, je bronnen te checken voor je iets deelt en niet te speculeren:

Kerstmarkten
Alle kerstmarkten zijn geopend zoals gepland. De laatste kerstmarkten sluiten op 1 januari 2017. Openingstijden van de bekendste kerstmarkten in Berlijn kun je hier vinden.

Silvester/Oud en Nieuw in Berlijn
Het traditionele feest voor de Brandenburger Tor op Oudjaarsavond gaat gewoon door zoals gepland. Er zijn zoals gewoonlijk uitgebreide tas-controles bij de ingang van de Festmeile en ook zijn er veel hekken geplaatst. Daarnaast is het gehele gebied beveiligd door beveiligingspersoneel en Polizei. Als het terrein vol is wordt het gesloten, dus wees op tijd als je naar de Festmeile wil!

Algemeen over het bezoeken van grote evenementen in en om Berlijn:

Hou rekening met bewapende politie en andere veiligheidsmedewerkers, en werk mee aan mogelijke controles van je tas. Denk erom dat je geen grote rugzakken draagt of koffers bij je hebt als je een evenement bezoekt en dat je altijd de instructies van het veiligheidspersoneel opvolgt. Niet iedereen in Berlijn spreekt meerdere talen naast Duits, dus wees een beetje geduldig als je het niet meteen begrijpt.

Luchthavens en grote treinstations
De Bundespolizei is duidelijker zichtbaar op de grote openbare plaatsen in Berlijn zoals de treinstations en luchthavens Tegel en Schönefeld. Er is veel personeel op de been en zij dragen – duidelijk zichtbaar – machinepistolen en kogelvrije vesten. Hou er rekening mee dat bijvoorbeeld bagagecontrole langer kan duren en dat je mogelijk vertraging oploopt bij je vlucht of treinreis. Kom daarom ruim voor je vertrektijd naar de luchthaven of het treinstation, zodat je je goed op de situatie kunt oriënteren en instellen. Als je verlaten baggage ziet staan, meld je dan bij de dichtstbijzijnde politieagent of veiligheidspersoneel.

Instructies van de politie voor tijdens je bezoek in Berlijn:

 • Wees waakzaam en let goed op je omgeving.
 • Onderneem zelf geen actie bij een verdachte situatie maar waarschuw de politie (110) of aanwezig veiligheidspersoneel.
 • De politie is in een hoge staat van paraatheid, dus haal geen grappen met ze uit en stel jezelf coöperatief op.

Laatste update van deze pagina + bijbehorende informatie: zaterdag 31 december 2016.

Goed om te weten:

 • In geval van nood bel je direct de politie (110) of ambulance/brandweer (112).
 • Als je geen contact kunt krijgen met het thuisfront maar je bevindt je wel in een noodsituatie, kun je het beste contact opnemen met de noodlijn van het ministerie van Buitenlandse zaken via +31 247 247 247 of de Nederlandse ambassade in Berlijn: 0049 30 20 95 60. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

(Foto rbb-online.de)

6 Comments

 • Willem schreef:

  Wij komen Zaterdag naar Berlijn we laten ons niet bang maken gr Willem Verzonden

 • Mike schreef:

  ondanks alles ( en je moet er helaas echt wel even bij stil staan ) …

  Wensen wij jou en Kees toch Feestelijke Kerstdagen en een gezond en Voorspoedig 2017 !

 • Egon schreef:

  ook in deze moeilijke dagen laten ik mij niet kisten,
  een wiil mij graag bedanken voor je Blog.
  Ik wens jouw een Kees heel geluk een gezondheid in Berlijn 2017

 • Arend Jan Overstegen schreef:

  Dag Emma, dank je wel wel voor je goede wensen en uitstekende tips. Ik heb de noodnummers direct in m’n telefoon opgeslagen. We zijn blij met je blog en we laten ons zeker niet bang maken. In oktober laten we onze kleinzoon kennismaken met ‘ons’ mooie Berlijn. Jou wensen we ook een voorspoedig en gezond 2017. Ineke en Arend Jan

  • Emma schreef:

   Dankjewel Arend Jan en Ineke, goed om te horen! Fijn dat jullie gewoon naar Berlijn komen, daar gaat het om!

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl