Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Hoera hoera, das 9-Euro-Ticket ist da! [actie afgelopen]

,
2
Home » Hoera hoera, das 9-Euro-Ticket ist da! [actie afgelopen]

Door héél Duitsland reizen voor 9 euro per maand? Sinds vandaag kan het! Het 9-Euro-Ticket is vanaf vandaag geldig en daarmee kun je gebruik maken van alle öffentlichen Personennahverkehr. Helaas is het Fernverkehr (intercitys en lange afstandstreinen) daar niet bij inbegrepen, maar het is nog steeds een goede deal! In dit artikel vertel ik je alles wat je over het 9-Euro-Ticket wil weten én heb ik een paar geweldige ideeën voor dagtrips vanuit Berlijn voor je!

Ook in Duitsland zijn de energieprijzen absurd snel gestegen. Daarmee is niet alleen autorijden duurder geworden, of gas voor warm water, maar ook veel bedrijven rekenen de gestegen energieprijzen door aan hun klanten. Daarmee is een behoorlijke prijsstijging ontstaan die we allemaal in de portemonnee voelen. De Duitse regering heeft een aantal maatregelen genomen om de burger te ontlasten, en eentje daarvan is de persoonsgebonden OV-maandkaart van 9 euro.

Let op: het 9 Euro ticket is niet verlengd en per 1 september 2022 dus niet meer geldig!

Wat is het 9-Euro-Ticket precies?

Het is een papieren ticket dat je bij een automaat of loket koopt, of een digitaal ticket dat je via de BVG-app koopt. Het is bovendien naamsgebonden, dus alleen de eigenaar mag ermee reizen. Het is geldig in alle S-bahnen, U-Bahnen, lokale (lijn)Bussen, trams en regiotreinen (Regionalbahn – RB, Regionalexpress – RE) in heel Duitsland! IC/ICE of EC-treinen zijn uitgesloten van de actie, net als alle andere ‘Fernverkehrszügen’. Ook Flixbus of Flixtrain vallen niet onder de actie. Of de trein waar je mee wil reizen een Fernverkehr-trein is, kun je bij de reisinformatie van Deutsche Bahn vinden (DB Navigator App).

Goed nieuws: met de maandkaart reis je onbeperkt! Er is geen maximum aan het aantal reizen dat je met het regionale OV mag doen.

Wanneer is het 9 euro ticket geldig?

Dit ticket is een unieke actie en wordt in heel Duitsland aangeboden in de maanden juni, juli en augustus van 2022. Het ticket is telkens geldig van de 1e tot en met de laatste dag van de maand, dus niet ‘gleitend‘ van de 10e juni tot de 10e juli. Voorbeeld: als je op 10 juni een ticket voor 9 euro koopt, loopt deze op 30 juni 2022 af en moet je op 1 juli 2022 een nieuw ticket kopen.
Abonnementhouders die normaal een vast bedrag betalen, betalen gedurende de actiemaanden 9 euro en kunnen met hun abonnementskaart van dezelfde reisvoordelen gebruik maken als andere maandkaarthouders.

Kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis mee. Kinderen vanaf 6 jaar betalen ook, net als alle andere gebruikers, 9 euro per kalendermaand. Er is geen extra kinderticket.
Het ticket is niet geldig voor honden, extra personen of fietsen, daar moet je een separaat ticket voor kopen. Bij de BVG vervalt tijdelijk de weekkaart. Maandkaarthouders mogen gedurende de actiemaanden s avonds na 20 uur en in ’t weekend géén extra personen meenemen.

Het ticket is overigens pas geldig als je je naam er op hebt geschreven en die naam correspondeert met je identiteitsbewijs!

Voor wie is dit ticket bedoeld?

Het 9-Euro-Ticket is in principe bedoelt voor de Duitse bevolking, maar iedereen mag er gebruik van maken, dus ook toeristen! Omdat een 24-Stunden-Karte in Berlijn 8.80 kost, is het 9 euro ticket een supergoede deal :-)

Waar is het ticket te koop?
Bij alle loketten van het Nahverkehr. In Berlijn kun je het 9 Euro ticket bij alle BVG-automaten (geel) kopen, in de BVG Tickets app of bij de S-bahn kaartenautomaten (rood). Als je het ticket koopt, moet je bij de aanschaf je naam invoeren, of na het kopen erop schrijven. Let op dat je je naam er op schrijft zoals deze in je paspoort staat! Dus als je roepnaam Kees is, maar op je paspoort staat Cornelis, moet je Cornelis opschrijven. Duitsers zijn hier zéér precies mee. Het ticket is alleen geldig als de juiste voor- en achternaam van de reiziger erop staat.

Let op: het 9 Euro ticket is niet verlengd en per 1 september 2022 dus niet meer geldig!

Reizen met je 9-euro-ticket in Duitsland

In Berlijn

Goed nieuws! Je hoeft geen dagkaart of Welcome in Berlin card meer te kopen in de zomermaanden, want het 9 Euro Ticket is ook geldig voor ALLE Berlijnse OV! Voor 9 euro reis je alle dagen binnen één kalendermaand dat je in Berlijn bent onbeperkt. Koop het ticket via de BVG Tickets app en je kunt onbeperkt gebruik maken van alle U-bahn, S-bahn, tram, bus en regiotreinen. Nog een voordeel: je hoeft hierbij niet meer op de zones in Berlijn (A/B/C) te reizen, dus voor een tripje naar Potsdam heb je ook geen ander ticket (zoals een Anschlussticket) nodig. Hoera!

Naar Berlijn en terug

Nog beter nieuws: er is geen betere reden om met je 9 euro ticket een tripje naar Berlijn te doen! Toegegeven, je bent ongeveer twee uur langer onderweg dan met een IC of ICE trein, maar wat zal het; je reis vanaf de Duitse grens voor 9 euro heen en weer naar Berlijn! De enige kosten die je hebt, is de aansluiting vanuit Nederland of België naar het Duitse openbaar vervoer.

Gebruik de DB Navigator app of de website van Deutsche Bahn om je reis te plannen. Denk er aan dat je ‘nur Nahverkehr’ aanvinkt, en ‘schnellste Verbindungen’ uitzet! Hier een aantal verbindingen als voorbeeld:

Let op: het 9 Euro ticket is niet verlengd en per 1 september 2022 dus niet meer geldig!

Leuke dag- en weekendtrips vanuit Berlijn

Door haar relatief centrale ligging, is Berlijn een uitstekende stad om als uitvalsbasis te gebruiken als je meer van Noord- of Oost Duitsland wil zien. Er zijn talloze treinverbindingen, vooral ook regionaal en dus ideaal als je met je 9-euro-maandkaart rond wil reizen! Hier een paar handige tips om te doen als je vanuit Berlijn wat van de omgeving wil zien:

Potsdam

Als je nog niet in Potsdam bent geweest, dan heb je met je 9-Euro maandkaart echt geen excuus meer. De prachtige stad nabij Berlijn staat bekend om Schlosspark Sanssouci maar heeft nog veel meer te bieden dan dat. Wandel bijvoorbeeld door de gezellige winkelstraat Brandenburger Strasse en bekijk daar de iets-minder-beroemde Brandenburger Tor! In Potsdam kun je met je ticket ook gebruik maken van de lokale trams en bussen. Handig! Lees hier mijn artikel met tips over Potsdam.
Welke trein: S7 (35 min) of RE1 (25 minuten)

Brandenburg an der Havel

Wil je zien welke stad ten tijde van de oprichting van Berlijn, Köpenick en Spandau de grootste stad van de regio was? Dan moet je naar Brandenburg an der Havel. De hoofdstad van het voormalig koninkrijk ‘Mark Brandenburg’ heeft nog talloze overblijfselen van de oude tijd, zoals een stadsmuur, een oud Rathaus uit de 15e eeuw, talloze gotische gebouwen uit baksteen en andere mooie dingen uit de late middeleeuwen. Bovendien is er een archeologisch museum dat de moeite waard is en een aantal gezellige terrasjes aan het water. Let er wel op dat je niet zaterdags naar Brandenburg gaat; de winkels sluiten dan al rond 13 uur!
Welke trein: RE1 (47 minuten)
Tip: vergelijkbare steden zijn Rathenow en Wittenberge.

Dresden

Tot op heden mijn favoriete stad in Duitsland na Berlijn, is het schilderachtige Dresden. Een kleine stad, die je in één of twee dagen prima kunt bekijken, maar het hele jaar door sfeervol en een bezoek waard is. Vooral zomers als de biergartens open zijn en de Elbe drukbevaren, is het er zeer gezellig. De historisch herbouwde centrum met de Frauenkirche, Zwinger en andere prachtige gebouwen is geweldig om te zien, maar sla ook zeker niet de prachtige Dresdner Neustadt over, die doet denken aan Berlijn anno 2007. Gezellige hoekjes daar zijn de Alaunstrasse en Louisenstrasse.
Welke trein: vertrek uit Berlijn om 07:18 uur met de RE5 naar Elsterwerda, daar stap je om 09:43 op de RB31 naar Dresden Hbf. Wil je nog wat sneller zijn? Stap dan om 10:11 in Priestewitz op de RE50 naar Dresden, aankomst pünktlich met koffietijd om 10:41 uur.
Koffie en taart: Kuchen Atelier (Ringstraße 1, Dresden) of Café Schinkelwache (Theaterplatz 2, Dresden).
Hoteltip: Motel One Dresden
Toptip: wil je helemaal genieten van deze mooie regio? Reis dan door naar Bad Schandau en ga een middag wandelen in de Sächsische Schweiz! Het prachtige Elbsandsteingebirge is werkelijk adembenemend.

Leipzig

Geschiedenisfanaten en fans van DDR-architectuur móeten eens in Leipzig zijn geweest. De mooie stad met (deels) historisch centrum is niet alleen de grootste stad van Sachsen, en bovendien erg gezellig maar heeft ook veel te bieden. Leipzig is de stad van Beethoven en Goethe (Mädlerpassage en Auerbachs Keller niet overslaan!), de maanwakes in de Nikolaikriche in de aanloop naar de Novemberrevolutie van 1989, het Völkerschlachtdenkmal, heel veel Plattenbau en een zeer boeiend Stasi-museum (Museum in der runden Ecke) dat je niet kunt overslaan. En wat dacht je van het prachtige Hauptbahnhof? Misschien wel het mooiste treinstation van Duitsland! je kunt je hier met gemak twee dagen vermaken! Een gezellige straat die leuk is om te bezoeken is ‘Karli’, de Karl-Liebknecht-Straße. Ook Karl-Heine-Straße in de toffe wijk Plagwitz is de moeite waard, en sla dan ook biergarten Zum Wilden Heinz niet over!
Welke trein: vertrek uit Berlijn om 07:15 met de RE7 richting Dessau, stap in Roßlau (Elbe) over op de RE13 naar Leipzig Hbf. Aankomst om 09:56 uur.
Koffie en taart:
Café Albert, Karl-Heine-Straße 74, Leipzig
Hoteltip:
Motel One Leipzig

Spreewald (Lübbenau)

Meer zien van het prachtige Spreewald? Dan is een dagtrip naar Lübbenau echt de moeite waard! Het schattige dorpje staat bekend om de augurken (Spreewalder Gurken) maar is ook nog zeer historische en door het vele water het Giethoorn van Brandenburg. Je kunt er heerlijk kanovaren of je laten varen in een puntboot! Hier kom je echt om te onthaasten en kennis te maken met de bizar mooie natuur en het schilderachtige platteland rondom Berlijn.
Welke trein: vanaf Ostkreuz vertrekt de RE2 richting Cottbuss Hbf om 07:47. Uitstappen doe je in Lübbenau om 08:40. Dan is het nog een klein stukje lopen naar het Spreewald, of neem de bus.

Meer tips en suggesties:

Fiets mee – In het gehele VBB (Verkehrsverbund Berlin Brandenburg) kun je al voor 6 euro per dag je fiets meenemen in de treinen. Wil je een maand lang ook je fiets mee kunnen slepen in de trein om zo altijd je fiets bij de hand te hebben? Dan betaal je 23.50. voor een maandkaart. Let op: deze prijzen zijn ALLEEN voor het VBB netwerk en gelden dus niet meer zodra je buiten het VBB-netwerk komt.

S-bahn ausflüge – Vergeet ook niet dat het Berlijnse S-bahn net je al een heel eind buiten de stad brengt! Wat dacht je van een bezoek aan het schilderachtige middeleeuwse stadje Strausberg (S5 naar Strausberg Nord, uitstappen op Strausberg Stadt) of het mooie Kladow (S1 of S7 naar Wannsee en daar met de veerboot naar Kladow). Berlijn heeft ontzettend veel te bieden, júist aan de rand van de stad!

Ga jij het 9 euro ticket aanschaffen? Zo ja, waar voor? Alleen voor Berlijn of wil je er meer reisjes mee maken?

 

2 Comments

 • Mick vd Veen schreef:

  Dank je wel weer voor dit zeer verhelderende artikel en weer voor alle tips!
  Liebe Grüße,
  Mick van der Veen

 • henriette schreef:

  Veel dank. Ik ga morgen naar Berlijn met de ICE en heb al een 9 eurokaart in Zevenaar, NS station gekocht.
  Nu weet ik dat deze kaart ook IN Berlijn geldig is.Ik heb zeven dagen tijd om jouw advies op te volgen.

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl