Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

7 Berlijnse dingen… die me gelukkig maken

,
13
Home » 7 Berlijnse dingen… die me gelukkig maken

Langzaam kleurt de straat roze, verdwijnt de fijne lentewarmte en de frisse groene blaadjes aan de bomen lijken zich even uit te rekken, voor ze zich opkrullen voor de nacht. Overal op straat lopen, fietsen en longboarden mensen met een biertje of club mate in de hand. Vrolijk, breed lachend, zonnebril op en lekker zonder jas. Het is Feierabend in Berlijn, een prachtige lente-avond en iedereen is onderweg naar een barbecue in het park, een feierabendbiertje met vrienden of gaat lekker naar huis. Ik wandel tussen al die mooie, blij en ontspannen mensen door en voel hoe fijn en vrij de vibe op straat is. Veel mensen houden van Berlijn maar er gaan wonen is natuurlijk een stapje verder. Want ‘wat heeft Berlijn nou dat je er zo graag woont?’ Ik krijg die vraag vrij vaak, dus ik zal het eens proberen te omschrijven in 7 Berlijnse dingen… die me gelukkig maken!

Emma-in-Berlijn101. De relaxte cultuur – Met stip op nummer één staat wel de relaxte cultuur op straat en in het OV. Berlijn draait om leven en laten leven. Het maakt niet uit of je vandaag je paarse schoenen bij je rode broek hebt aangetrokken. Of dat je een deel van je haar hebt afgeschoren. Of dat je onder de tatoeages zit, ook al werk je bij een keurig Duits bedrijf. Het maakt niemand uit, niemand staart je aan. Hier kun je elkaar zoenen op straat zonder rare geluiden of vervelende opmerkingen, wat voor geslacht, geaardheid of overtuiging je ook hebt. Berlijn geeft er niet om hoe je er vandaag of morgen uitz iet. Als je zelf maar oké bent met wie je bent. Dáár gaat het om. Toen we hier net kwamen wonen vond ik het een openbaring dat ik ook gewoon in m’n kloffie en op afgetrapte slippers de straat op kon, zonder raar aangekeken te worden. Voor mij echt een gevoel van vrijheid!

2. De zalige zomers – Het klimaat in Berlijn is een stuk stabieler dan in Nederland, met name omdat Berlijn kan meegenieten van een echt landklimaat. Dat betekent weliswaar relatief donkere, lange en strenge winters maar ook een lange zomer, erg veel mooi weer en aangename temperaturen. Weinig regen, weinig wind. Op een mooie zwoele zomeravond zit ik dan ook erg graag tot midden in de nacht op een terrasje met vrienden, maak ik een lange wandeling vanuit de stad naar huis of zit ik met citronella-kaarsjes aan op het balkon te genieten van de warmte. Dolce far niente in Berlijn. En ik vind het heerlijk.Emma-in-Berlijn

3. Overal fijne eettentjes – Die Berlijners hebben hun prioriteiten op een rij: eten is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Omdat een maaltijd goed te betalen is, kun je overal terecht bij leuke restaurantjes voor een snelle hap. Hele straten zitten vol met bontgekleurde tentjes uit de meest uiteenlopende culturen. Of het nou Japans, Vietnamees, Turks of gewoon een Duitse Bäckerei is: alles is open en erop ingesteld dat je snel wat wil eten. Ik ben zelf een enorme liefhebber van eten en probeer graag nieuwe tentjes en exotische keukens uit. Hoe leuk is het om tijdens een leuke wandeling iets tofs tegen te komen en er spontaan naar binnen te lopen om het uit te proberen? Voor ik in Berlijn kwam wonen, had ik nog nooit Libanees, Vietnamees of Koreaans gegeten en naast sushi ook de échte Japanse keuken niet ontdekt. En omdat het aanbod zo tof is, eet ik ook steeds vaker vegan. Lekker én gezond. Mmmm!

Emma-in-Berlijn06 Emma-in-Berlijn17 24. Betaalbare levensstijl – Misschien wel in het verlengde van mijn vorige punt over eten: Berlijn is bijzonder goed te betalen. Ja, de huizenprijzen stijgen snel maar voor €1.50 koop je nog steeds een biertje bij een späti, aan gemeentelijke belastingen doen ze in Duitsland niet en voor €79.50 per maand kun je onbeperkt van het openbaar vervoer van de stad gebruik maken. En dan mag je in het weekend nog gratis iemand meenemen ook! De salarissen liggen hier dan misschien wel lager dan in Nederland en je moet er écht hard voor werken, maar buiten de deur eten is goed te betalen, een avondje wat drinken of naar een markt met vrienden ook en als je je een beetje aan de regels houdt, kun je met gemak financieel gezond blijven. Dat maakt het leven een stuk prettiger en minder stressvol als je het mij vraagt!

Emma-in-Berlijn96685. Mooie natuur en hoeveelheid groen/parken – Berlijn is een van de groenste steden van Europa, met meer dan 22% van het stadsoppervlak dat uit parken, groene pleinen en andere kleine groenstroken bestaat, die het leven zoveel aangenamer maken. Ik ben een enorme bofkont dat ik om de hoek van een prachtig mooi park woon, in de al even zo groene wijk Pankow. Kleedje mee, fles water, een appel en een boek. Wat heb je nog meer nodig voor een paar uurtjes lekker ontspannen in het park? Als je aan de rand van de stad komt krijg je alvast een voorproefje van de hoeveelheid bos waardoor Berlijn omringd is. Rustgevend, prettig en gezond. Buiten zijn in zo’n mooie omgeving is bepaald geen straf! Een van mijn favoriete parken is het Volkspark Humboldthain, in Mitte. Echt een pareltje!

6. Het openbaar vervoer – Toen ik nog in Nederland woonde werd ik nooit zo heel erg gelukkig van het OV. Het was vaak overvol, vies en altijd wel uitval of een probleem. Hier in Berlijn is het een stuk makkelijker en relaxter om door de stad te reizen. Hoe tram, metro en S-bahn op elkaar aansluiten en met elkaar werken is zo prettig! Nergens staan poortjes waar je jezelf doorheen moet bliepen en waar je minstens 20 euro voor op een pasje moet hebben staan dat je reisbewegingen registreert. Een systeem dat is gebaseerd op vertrouwen. Men gaat er vanuit dat je gewoon een kaartje hebt en zo kun je vrij reizen. En is er een keertje controle en breek je dat vertrouwen? Dan krijg je gewoon direct een boete. Zo blijft het eenvoudig en eerlijk voor iedereen. En ja, de kaartjes zijn nog van papier. Zelfs de maandkaarten! Niks ergs aan, Duitsers hebben het er gewoon niet zo op om in- of uit te moeten checken. Lekker relaxt toch? Als je het mij vraagt is Berlijn hiermee een voorbeeld voor veel andere steden! Het enige waar ik me nog wel eens druk om maak, zijn de grootscheepse verbouwingen van de S of U-bahn, die zorgen voor vertragingen. Maar zelfs dan kun je nog redelijk gemakkelijk door Berlijn reizen. Alternatieven worden direct geregeld, de informatievoorziening is top. Need I say more?

Emma-in-Berlijn017. Sportieve Berlijners – Misschien staat Berlijn er niet zo om bekend maar het is echt een sportieve stad! Steeds meer Berlijners stappen op de fiets, lopen hard of sporten bij een vereniging. Ook in de parken is het vaak druk met mensen die een balletje trappen, jeux de boule spelen of badmintonnen. Ook ik ben vorig jaar begonnen met hardlopen en merk steeds vaker hoe druk het soms in het park en in het bos is, met andere hardlopers. Niet voor niets heeft Berlijn twee grote voetbalteams, twee keer per jaar een marathon en zijn er nog veel meer leuke events, zoals de Nike Run en de Color Run. Bovendien wordt in juni 2015 de finale van de Champions League in Berlijn gespeeld. Ben je dan een sportstad of niet? Persoonlijk geniet ik er enorm van. De gezonde lifestyle die heel veel mensen uitstralen werkt aanstekelijk zonder uitsloverig te zijn en motiveert mij ook weer om mijn sportschoenen aan te trekken.

Het is wonen in een wereldstad. Je eigen plekje vinden tussen ruim 3,5 miljoen mensen. Het heeft me nooit moeite gekost om me op m’n gemak te voelen. Nooit bang ’s avonds op straat of in het openbaar vervoer, hoeveel bezopen leute je soms ook tegenkomt. Natuurlijk zijn er ook mindere punten en blijft het dagelijks leven gewoon het dagelijks leven, waar ook werken, boodschappen doen, de was en het huishouden bij hoort. Niet mijn favoriete klusjes maar that’s life. Bottom line is dat ik het wonen in Berlijn gewoon heerlijk vind, ontspannen, prettig, gezellig en uitdagend. Als dit en de andere 7 Berlijnse dingen me niet gelukkig maken, weet ik het niet meer!

Emma-in-Berlijn05

Emma-in-Berlijn02

Emma-in-Berlijn09

Emma-in-Berlijn17

13 Comments

 • Louise schreef:

  Geweldig mooi lijstje, Emma! :D

 • Wat een leuke blog, ik word er zelf helemaal gelukkig van. En die foto’s op het einde zijn prachtig, je ziet er inderdaad heel happy uit. :)

 • Lydia schreef:

  Heel leuk Emma! Fijn hè in Berlijn?
  Van mij mag je er de Veiligheid op straat nog aan toevoegen en Brandenburg (als je van pure, rusticale, eindeloze natuur houdt). Dit is een heel goed bewaard geheim…

  • Emma schreef:

   Ik geniet nog elke dag Lydia! Veiligheid is inderdaad ook erg fijn hier, het is zo rustig en relaxt! Brandenburg is een extra dingetje wat ik zelf nog niet heel erg veel ontdekt heb, maar wat ik deze zomer graag meer wil doen. Als je tips hebt, graag!

 • Erwin schreef:

  Gaaf, ik ga morgen naar Berlijn

 • tisKris schreef:

  Ik word er helemaal vrolijk van! Dank!

 • Maarten Smidt schreef:

  Leuk en herkenbaar!! :)

 • Fanny schreef:

  Leuke blog, ik kan me hier helemaal in vinden!

 • Jenneke schreef:

  Ook ik ben verliefd op Berlin ! Dit weekend zijn we er weer met een nieuw to see/do lijst !
  Bedankt voor je mooie verhalen, feitjes en tips !
  Groetjes Jen

  • Emma schreef:

   Wat leuk Jenneke! Heel erg veel plezier in Berlijn gewenst! Wat ga je allemaal bekijken?

Leave A Reply

Your email address will not be published.