Berlijntips, rondleidingen, handige info en boeiende verhalen van een Nederlandse in Berlijn

Gesloten: 3 jaar in Berlijn – Win een “Doeninberlijn’ pakket!

,
Home » Gesloten: 3 jaar in Berlijn – Win een “Doeninberlijn’ pakket!

Zoals je wellicht gelezen hebt, woon ik inmiddels alweer drie jaar in Berlijn! Voor mij een fijne mijlpaal, waar ik stiekem best een beetje trots op ben. Er zijn een aantal dingen die me de afgelopen jaren hebben geholpen om Berlijn beter te leren kennen, en mede dit blog te starten. Natuurlijk de verhalen van andere mensen, bloggers en schrijvers, maar ook een hele fijne reisgids met off-the-beaten-path tips. Dingen die dus wat minder voor de hand liggen en daarom des te leuker zijn. Tja, en wie iets te vieren heeft? Die trakteert! Tijd voor een winactie dus!

Ik verloot daarom een Doeninberlijn-pakket, met precies die dingen erin, die mij in de afgelopen drie jaar hebben geholpen, om Berlijn beter te leren kennen. En wie weet helpt dit pakket jou ook wel om nog meer van Berlijn te zien! Wil je dit pakket winnen? Lees dan snel door!

In het pakket zitten de volgende dingen:
Slow Travel Berlin guide – 200 favorite places – Deze superfijne reisgids van Paul Sullivan (van blog Slow Travel Berlin), vertelt de mooiste verhalen over Berlijn en alle bijzondere, kleine, grappige en mooie locaties die de stad rijk is. Het boekje heeft me altijd enorm geïnspireerd en aangemoedigd om wat vaker buiten de bekende wijken te gaan kijken.Leuchtturm notitieboekje met Berlijn-illustratie – Ja, leuk zo’n smartphone, maar soms gaat er niets boven aantekeningen op papier! Dit lieve Leuchtturmboekje kan straks overal met je mee naartoe, als je de leuke adressen opschrijft die je tijdens je Berlijntrip hebt ontdekt.


Stil in Berlin city map – Een van mijn andere favoriete blogs over Berlijn, is Stil in Berlin. Mary Scherpe schrijft over eten, kunst en winkels in Berlijn en heeft een prachtige kaart uitgegeven met de leukere restaurantjes, fijnste winkeltjes en handige tips, die je in maar weinig andere reisgidsen tegenkomt.


Linnen tas met Berlijn-logo – Al deze leuke dingen gaan, samen met de nodige kleine extra’s, in een leuke zwarte linnen tas, met een gigantisch Berlijn-logo erop.

Wil je dit leuke pakket winnen? Lees dan snel hoe je aan de winactie mee kunt doen!

 1. Laat onder dit bericht een reactie achter met jouw beste, fijnste, mooiste of coolste Berlijnervaring. Heb jij ooit iets bijzonders meegemaakt in Berlijn, of juist een hele mooie herinnering? Ik hoor het graag! Originele, mooie en ontroerende verhalen scoren natuurlijk punten!
 2. Dubbel kans maken? Deel dan jouw ervaring – voorzien van een mooie foto die je in Berlijn hebt gemaakt – ook op Twitter, Instagram of Facebook. Vergeet niet mij te taggen in je post met mijn twitteraccount of instagramaccount (@doeninberlijn), of facebookpagina (wattedoeninberlijn).
 3. En natuurlijk zou ik het onwijs lief vinden als je helpt om de winactie te delen, zodat zoveel mogelijk Berlijnfans mee kunnen doen! Dat is natuurlijk geen verplichting, maar wel heel erg welkom!

Wees gerust zo creatief als je zelf wil, ik ben benieuwd naar alle leuke ideeën, verhalen en bijzondere annekdotes in de komende dagen!
Veel succes!

x Emma

Handig om te weten voor je meedoet:

 • Je moet ouder zijn dan 16 jaar om aan de winactie mee te mogen doen.
 • Zorg er voor dat je bij je reactie een geldig emailadres achterlaat, zodat ik contact met je op kan nemen.
 • Deze winactie loopt van woensdag 6 juli 2016 tot en met woensdag 13 july 2016, middennacht.
 • Uit alle deelnemers wordt één winaar gekozen, die ontvangt uiterlijk 15 juli 2016 per email bericht ontvangt.
 • De winnaar heeft dan tot en met 21 juli 2016 de tijd om per email te reageren, daarna wordt een andere winnaar gekozen.
 • Over de uitslag en de winnaar kan niet worden gecorrespondeerd
 • Meer weten? Lees de disclaimer.
 • Deze winactie word niet gesponsord.De winactie is inmiddels gesloten.

39 Comments

 • Ilse schreef:

  Van alle dingen die ik heb gedaan in Berlijn. Was ik zo moe dat ik in een Starbucks in zi een heerlijke stoel in slaap ben gevallen. Mocht ik winnen dan kan ik het pakketje bij ophalen hoor volgende week

 • Marion Smolders schreef:

  Mooiste moment ….9-11-2014 in Berlijn met vrienden vrijheid gevierd …val van de muur ..langs de muur stonden grote witte ballonnen die om 19.00 allemaal de lucht in gingen geweldig en dan een groot feest bij de Brandenburger Tor…dit had ik nooit willen missen.
  We gaan nu al voor het 8ste jaar achterelkaar naar Berlijn , voelt echt iedere keer weer als thuis komen …Berlin ick liebe dich…

 • Liz schreef:

  Een geheime jazzbar achter een groene deur ergens in diep Schoneberg. Je zou er langslopen als je niet wist wat er achter de deur zat. En how did I know? Getipt door een Berlijnse saxofoon speler (die ik weer was tegengekomen bij Klunkerkranich een week eerder). Het was een fantastische avond, met alleen maar locals, fantastische muziek, en uitzonderlijk goede cocktails. We bleven als laatste over, kletsend met de eigenaar. De avond mocht van mij voor altijd doorgaan :) Oh en kennelijk is het een traditie om een van de kleine waterglazen (waar ’the green door’ op staat) mee te nemen naar huis. Meegesmokkeld in m’n tas dus, en die staat nu nog steeds op m’n kamer. Elke keer als ik er naar kijk denk ik terug aan die bijzondere avond!

 • Joyce schreef:

  Ik ben een stadsmens. Altijd al geweest. Je kunt mij niet blijer maken dan met een city trip. Ik heb alleen de “pech” dat ik trouwde met een natuurmens. Doe hem wat bergen of de zee, en hij is blij. Maar steden? Alsjeblieft zeg, die herrie, die uitlaatgassen, die drukte? Nee, daar kreeg ik hem echt niet mee naar toe. Maar ja, ik wilde nog altijd naar Berlijn, een van de Europese hoofdsteden die ik nog niet gezien had. Inmiddels hadden we er ook nog een kleuterdame bij. Hoe dan ook, “dankzij” de vreselijke maar boeiende geschiedenis van de stad kreeg ik hem zover dat hij mee ging (hij is nogal geīnteresseerd in geschiedenis), in april 2006. We boekten een grote familiekamer in voormalig Oost-Berlijn en zochten een aantal dingen die niet alleen voor ons, maar ook voor onze kleuter leuk zouden zijn. Want ja, een grote stad met zo’n kleintje, is dat wel leuk? Nou, om maar meteen de clou van het verhaal weg te geven: we hadden geen betere stad kunnen kiezen! Door de enorm ruime opzet van het centrum heb je nergens het idee dat het te druk is, zoals in Londen of Barcelona. Er is plek, er is lucht, er is ruimte. Kortom, die man van mij, die had ik zo om. :-) En zelf was ik dat natuurlijk al langer: wát een stad, wát een historie, wát een gevoel van vrijheid en ruimte.

  Maar gelukkig bleek de stad ook voor kleine kinderen geweldig te zijn: de Zoologische Garten Berlin, het uitzicht vanaf de televisietoren (die wachtrij namen we voor lief), de leuke eetcafés overal die ontzettend kindvriendelijk zijn, de Berliner Dom (waar ze aanvankelijk niet naar binnen mocht met haar heliumballon, *grin*), maar het absolute hoogtepunt voor mijn kind: de AquaDom in het Radisson Blu Hotel. Een 25 meter hoog aquarium in de vorm van een grote watertank, waar je dan met een lift dwars doorheen kunt. Die prachtige tropische vissen overal om je heen, mijn kind keek haar ogen uit. We deden ook nog Sea Life, dat daarnaast zit, maar na die tank kon eigenlijk niets daar meer overheen komen. We zijn nu een jaar of 10 verder. Inmiddels is diezelfde kleuter ook al in Londen, Barcelona en zelfs New York geweest, maar dankzij de AquaDom herinnert ze zich Berlijn misschien nog wel het beste.

  Ik moet toch echt die foto’s weer eens boven water zien te krijgen! (of gewoon nog een keer gaan, dat is eigenlijk beter)

 • Sophie schreef:

  Ik kan niet één mooi moment herrinneren.. De vijf dagen die ik afgelopen kerst in Berlijn heb doorgebracht vlogen voorbij… In die vijf dagen ben ik écht verliefd geworden op de stad. Ik heb al veel Europese steden bezocht, maar Berlijn heeft net dat gouden randje. In augustus ga ik weer, 12 dagen dit keer. Daarna kom ik in februari weer terug, maar dan voor een 4 maanden durende stage. Ik kan niet wachten tot ik in Berlijn woon! Dit pakketje zou mij ook kunnen helpen mijn weg snel te vinden in de tijd dat ik in Berlijn woon. Ik wil alles er uit halen wat er in zit! :)

 • Sieb schreef:

  Ik heb helaas nog weinig mooie herinneringen aan Berlijn. Op mijn 16e, onderweg naar Litouwen voor school, zijn we een middag in een oninteressant winkelcentrum gedropt ergens in een vage buitenwijk van Berlijn.. (waarom!?). En vorig jaar dan eindelijk écht naar Berlijn met vrienden, maar van de 4 dagen dat we er waren heb ik 3 dagen ziek op bed geleden.. :(

  Deze zomer wil ik dan nu eindelijk de stad leren kennen. De eerste 2 weken van augustus een huis gehuurd in Prenzlauer Berg om wekenlang heerlijk door de stad te wandelen en het eindelijk echt te zien.. Dit pakket winnen zou dan ook helemaal fantastisch zijn!

  Fingers crossed :)

 • Annemiek schreef:

  Mijn beste Berlijn ervaring was mijn eerste reis naar de stad. In 1999 was ik als beginnende docent met een klas 4H leerlingen op werkweek in Berlijn. Ik werd verliefd op de stad en op 1 van mijn collega’s. Nu zijn wij getrouwd en hebben wij een vakantiehuisje in de Schorfheide en komen wij elke schoolvakantie in Berlijn.

 • Michel schreef:

  Ik heb er vele maar het opheffen van Checkpoint Charlie in juni 1990 was wel 1 van mijn hoogtepunten waar ik aan bij aanwezig ben geweest. Ook elk jaar op 9 november ben ik, als ik kan, altijd aanwezig op de voormalige grensovergang Bornholmerstraße. Elk jaar weer een hele gemoedelijke en emotionele ervaring tussen alle “Zeitzeuchen”

 • Peter Zunneberg schreef:

  Autorijden in een grote onbekende stad heeft altijd iets spannend. Toen wij een paar jaar geleden voor het eerst naar Berlijn gingen, wilde ik weten hoever het rijden was. In de TomTom voerde ik een willekeurig adres in: 6 uur en een kwartier. Toen we vertrokken adres gewijzigd in het juiste adres van onze AirBNB. Even na 9 uur na een lange rit met tal van files – ga nooit op vrijdagmiddag met de auto naar Berlijn! – waren we op onze bestemming. En hoe toevallig die bleek vlak bij het eerste willekeurige adres. Niet dus! Daar stonden we in Spandau in zuid-west, terwijl we in Weissensee, in noord-oost moesten zijn. wat volgde was een rit van drie kwartier dwars door de stad en langs vele stadsdelen. Het was mijn eerste kennismaking met Berlijn. En ik heb ervan genoten voor ik er een stap hebben kunnen zetten.

 • Michel Van Mol schreef:

  Een bezoek aan het verlaten Spreepark deed me huiveren. Het reuzenrad draait nog steeds en maakt een overdonderend scherp geluid, snijdend door merg en been. De sfeer in het Volkspark in Friedrichshain en de Neue Heimat maken van deze stad DE stad met het gouden randje !

 • Frank schreef:

  Ik heb vorig jaar van augustus tot december het privilege gehad om in de mooiste stad ter wereld stage te lopen. Natuurlijk heb ik me van te voren goed voorbereid met verschillende boekjes en blogs (waaronder deze natuurlijk!!). Mijn mooiste herinnering is dat je na verloop van tijd het gewone leven gaat leven wat heerlijk is. Dagelijks lopen of fietsen door Friedrichshain en Kreuzberg, genieten van het uitzicht vanaf de Oberbaumbrücke, een zaterdagmiddag naar de markt op Boxi of de hele zondag in het Mauerpark relaxen. Ik zou graag weer heel snel terug willen gaan en onbekende plekjes ontdekken, dit kan natuurlijk het beste met dit doeninberlijn pakket!

 • Michiel schreef:

  De eerste keer dat ik in Berlijn ben geweest was voor de val van de muur en dan nog wel in Oost-Berlijn.
  Omdat het erg lang geleden is en ik geen foto’s kan terugvinden heb ik er niet heel veel herinnering aan, anders dan dat het er stukken rustiger was dan heden ten dagen.
  Ik heb veel goede herinneringen aan Berlijn, anders was ik er ook al niet een tiental keren geweest. Berlijn is leuk in alle seizoenen, al heeft het voorjaar en de herfst mijn voorkeur vanwege het over het algemeen fijne weer.
  De hoogtepunten: Berlijn in 1990, net na de val van de muur welke op de meeste plaatsen nog stond, de underground techno feestjes in verlaten DDR regeringsgebouwen, extreem lage prijzen in Oost-Berlijn, Brandenburgertor in de steigers en PotsdamerPlatz als een groot veld. Ook reed de U-Bahn op diverse trajecten niet door, moest je uitstappen, de straat op en verderop kon je weer ondergronds verder.
  Afgelopen 10 jaar weer vaak naar Berlijn geweest. Elke keer bezoeken we wel even de standaard toeristische dingen zoals Brandenburgertor en Denkmal für die ermordeten Juden Europas (Holocaust-Mahnmal), gewoon omdat het kan en bepaalde herinneringen oproept, maar steeds vaker zijn we aan de randen van Berlijn of daarbuiten te vinden. Gleiss 17, Teufelsberg, Glienicker Brucke over de super schone Havel (fijn vertoeven daar), urbexen in en rondom Berlijn en met wat geluk kan je ook in oktober nog heerlijk ontspannen op Tempelhof.
  September staat Berlijn weer op het programma en het “Doen in Berlijn pakket” klinkt als een fijne aanvulling om meer van de niet-standaard-toeristische dingen te leren kennen.

 • Lisette schreef:

  Dat moment dat je in het Blub binnen geslopen bent, helemaal in je eentje, je super zenuwachtig word van elk geluidje(dichtklappende ramen en deuren, gekraakt onder je voeten), je illegaal foto’s staat te maken en vol geconcentreerd bent, je je omdraait en ineens “die Bullen” achter je staan. Schrik! Eigenlijk vonden ze het zelf machtig interessant en wensen ze me een fijne dag en ze liepen verder…. Wat heb ik een geluk gehad! Dat was gok ik wel de spannendste ervaring in Berlin.

  • Michiel schreef:

   Blub gaan/zijn ze aan het afbreken toch?
   Vroeger nog wel gezwommen in Blub. Voor die tijd zeker een heel mooi zwembad.

 • Han Koster schreef:

  Mijn leukste moment in Berlijn moet nog komen. Ik ben er nog nooit geweest maar in september gaat het er van komen. De berichten van Emma in mijn mailbox hebben al een paar goede ideeën opgeleverd voor onze trip. Op een mooie dag Berlijn van boven aanschouwen. Met de metro helemaal in de rondte en af en toe even uitstappen. Een avondje naar de Berliner Philharmoniker hebben we al gepland. Het Joods monument mag ook niet ontbreken. Enz.Enz. Dat wordt vast een onvergetelijke reis.

 • Dorien Stempher schreef:

  Ik ben nog nooit in Berlijn geweest maar……. 29 september ga ik samen met mijn vriendin!! We zijn druk aan het inlezen en willen natuurlijk naar de hoogtepunten. Maar waar we juist naar toe willen zijn de minder bekende plekjes maar juist daarom wel super bijzonder!! We gebruiken al je blogs om plekjes uit te zoeken maar extra boekjes zijn zeker welkom!!!

 • Freddy schreef:

  Mijn mooiste berlijnervaring is: Berlijn

  En met het boek van je stadgenoot van Berlijn-blog het minder toeristische, en nog mooiere Berlijn ontdekken. Deze zomer voor de 3e keer in 2 jaar naar deze mooie stad

 • Daphne schreef:

  Mijn mooiste Berlijnherinnering hoop ik het komende weekend te ervaren. Ik ga samen met 3 vriendinnen onze vriendschap (al meer dan 20 jaar) vieren! Vier totaal verschillende meiden; de een gaat voor de geschiedenis en musea, de ander voor de stadsstrandjes, de 3e voor de streetart en ik vooral voor alle healthy eettentjes, ik ben er van overtuigd dat Berlijn ons alle vier een hoop te bieden heeft en kan niet wachten tot we vrijdagochtend de stad mogen gaan verkennen!

 • Melanie Bonnie schreef:

  Jij alweer drie jaar in Berlijn, ik op weg naar m’n 3e jaar op rij Berlin marathon. By far in de top 3 van mooiste dingen in m’n leven naast de komst van m’n kinderen en m’n trouwdag. Berlijn is alles voor mij. Cultuur, passie en een rijke geschiedenis. Ik tel de dagen af tot ik er weer heen vlieg en dit pakket zou het alleen nog maar mooier maken!

 • Coen Versluis schreef:

  Ik heb hier sinds dat de nieuwsbrief binnen kwam al over zitten nadenken, maar eigenlijk is het mooiste aan Berlijn dat we na 6 trips nog lang niet alles hebben gezien en dus terug blijven komen (en dat we stiekem dingen overdoen omdat ze zo leuk zijn :-) ) ! Ik heb de hele dag al “Oja!” momentjes, en krijg alleen nog maar meer zin om weer te gaan!

  Op een één of andere manier wordt de lijst met to-do’s alleen nog maar langer, ongeacht hoeveel we doen in de stad (mede door deze website ;-) ). We gaan komende vrijdag voor een lang weekend, en stiekem zijn we aan het kijken of we in augustus toch ook nog naar de Bier Meile kunnen gaan (en niet te vergeten, we gaan ook nog een weekend kerstmarkt aan het einde van het jaar doen)

  Al met al eigenlijk teveel om op te noemen, van musea tot parken, pleinen, monumenten, eet tentjes, rondvaarten e

  • Coen Versluis schreef:

   Al moet ik zeggen, ik heb vandaag voor het eerst Rammstein in de waldbuhne gezien. voor nu staat deze het hoogst op de lijst van favoriete Berlijn ervaringen :D Wow wat een concert, en bedankt voor het op fb roepen dat de tickets in de verkoop gingen! (Via Sandra ;) ) zeker de moeite waard!

   • Emma schreef:

    Jaaa, supergoed dat je geweest bent! Was het vet? Ik ga morgen, kan niet wachten!!!!

    • Coen Versluis schreef:

     Het was echt supervet!!! Naar binnen komen kostte maar 1,5uur, het voorprogramma was uuhhh apart maar Rammstein was geniaal en alle moeite dubbel en dwars waard! Heeeel veel plezier morgen, je gaat een mooie show tegemoet! ;)

 • Stefan schreef:

  Dat een bezoek aan een stad niet oubollig hoeft te zijn, bewijst Berlijn. Tijdens mijn vakantie van anderhalve week heb ik me van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vermaakt, iedere dag opnieuw. Er is zoveel te zien en Berlijn heeft erg veel te bieden. Van het gemakkelijke (goedkope) openbaar vervoer tot aan het heerlijke, rustgevende maar toch indrukwekkende Tempelhof. Maar ik had lang niet al het moois ontdekt als ik de tips van Wattedoeninberlijn niet had gehad! Daarom wil ik ook zeker nog een keer terug. Want Berlijn is gewoon fantastisch!

 • Stephanie Dassen schreef:

  Ben in Maart voor de 1e keer naar Berlijn geweest, en totaal verliefd! Uiteraard de meest toeristische dingen gedaan, zodat je stad leert kennen. In Oktober ga ik voor de 2e keer, maar deze keer wil ik dingen zien, die alleen de inwoners weten! Dit pakket zou mij daar enorm mee helpen! Ik volg je blog al een tijdje, zodat ik alle leuke plekjes alvast leer kennen, maar dit pakket zou me hier nog meer voorplezier aan geven!

 • Esther schreef:

  Super leuke actie, en wat dan leuke blog!
  Ik ben nog nooit in Berlijn geweest maar heb toevallig net geboekt! Zou dus graag het pakket winnen zodat ik deze voor mijn reisje kan gebruiken!

 • Mieke schreef:

  Ik ben eigenlijk alleen voor werk in Berlijn geweest, inmiddels zijn zowel ik als mijn Duitse collega’s weg bij die werkgever maar omdat we meer vrienden dan collega’s zijn willen we elkaar vooral graag nog eens zien. Hopelijk kunnen we dan de avond met de pinata en de karaoke back-up dansers eens dunnetjes overdoen, niet op kantoor, en zonder dat mijn telefoon in de WC sneuvelt.

 • Birgit schreef:

  Al dwalend door Kreuzberg, raakten mijn lief en ik de weg kwijt. We hadden al een behoorlijk stuk gelopen en waren echt mega moe. Op het moment dat we zeiden; nu pakken we een taxi en laten ons naar ons hotel brengen, hoorden we achter ons, een liedje. Er liep een jongen achter ons heel hard en swingend Locked out of heaven van Bruno Mars te zingen. Hij klonk zo goed en zo vrolijk dat wij daar zo vreselijk veel energie van kregen dat we doorliepen en uiteindelijk op Alexanderplatz aan kwamen. Nu nog steeds als ik dat nummer hoor krijg ik een glimlach op mijn gezicht en denk ik aan die jongen in Berlijn.

 • Renate Huisman schreef:

  Mijn grootouders woonden in de DDR, nabij Dresden. Pas net na de val van de muur hebben wij hen ontmoet. Misschien daarom de fascinatie voor Oost en West. En die is ook duidelijk te vinden in Berlijn. Al een aantal jaren achtereen komen wij in Berlijn en ontdekken wij steeds weer nieuwe dingen. Vele kilometers hebben wij gewandeld door de stad. En iedere keer roep ik: “wat erg, we moeten weer terug, we hebben nog steeds niet alles gezien”!

 • Steven schreef:

  Mijn mooiste herinnering…..ik was in de zomer van 2015 een paar dagen in Berlijn. Eenmaal.in mijn hotel aangekomen bleek ik geen enkele korte browk bij me te hebbwn. Op de Alexanderplatz was een of ander food festival bezig en ik liep er behoorlijk verhit rond. Toen ik de Primark zag bedacht ik me geen moment: naar binnen, korte broek kopen en er weer uit. Tussen een kraampje en de fontein ging zonder schaamte mijn lange broek op de enkels en werd verwisseld door mijn net gekochte korte broek. Geen idee of iemand het zag, het zou voor mij juist een moment zijn mijn camera te pakken

 • ricksrommelhok schreef:

  Oost-Berlijn 1986, in een duister kroegje, ergens weggestopt in een smalle straat in de buurt van Checkpoint Charlie. Ik zat te drinken en te kletsen met enkele mannen die in de bouw werkten en me vertelden hoe de plan-economie in de praktijk kon uitpakken (als je bakstenen tekort kwam, dan ritselde je die bij een ander bouwproject in ruil voor het hout dat jij nog niet kon gebruiken). Opeens was het 1 uur, ongemerkt was mijn gouden koets weer een pompoen met ratten ervoor, ofwel: mijn dagvisum was verlopen.
  Volgens de bouwvakkers zat ik zwaar in de problemen. Op dat moment ging de deur open en twee mannen in een net uniform kwamen binnen. Ik schrok. De barman smoesde met een van hen en ze keken in mijn richting. Ik zag dat de barman naar me knipoogde. Er kwamen nog wat mannen binnen, ze begroetten elkaar, en ze gingen allemaal naar buiten. De barman wenkte me: je kunt met hen mee naar West.
  Voor de deur stond een grote zwarte auto met draaiende motor en met geblindeerde ruiten. De mannen stapten in, ik werd meegetrokken, kon er nog net bij. Ze spraken met elkaar, ik werd genegeerd. De auto kwam aan bij Checkpoint Charlie, de chauffeur stopte, deed het raam open, sprak enkele woorden en we reden door. Na 500 meter stopte de auto opnieuw, ik kon uitstappen. Ik had geen idee waar ik was – ja, in West-Berlijn. Dat was voldoende.

 • Judith schreef:

  Mijn mooiste herinnering aan Berlijn was mijn uitwisseling van 6 maanden. Voor het eerst in m’n eentje op mezelf wonen in een wereldstad. Spannend! Ik was een toerist en werd een inwoonster. Die kleine dingen worden je zo dierbaar: dat je alle Haltestelles uit je hoofd kent, dat je toeristen begint te vervloeken, met de fiets onder de Brandenburger Tor doorfietsen, de lekkerste kebap eten, de Berlijners die overal netjes in een rij gaan staan, biertjes drinken op Tempelhof. Alles is een grote herinnering. Ik denk er nog vaak met kippenvel aan terug. Berlijn is echt mijn tweede thuis geworden en ik mis het ontzettend!
  Vorig jaar nam ik mijn beste vriendin mee naar Berlijn en het was zo leuk om haar de stad te laten zien, ze vond het fantastisch (duh)!
  Ik wil dit jaar weer terug, en dan het liefst dingen ontdekken die ik nog niet heb gezien, want dat zijn er vast een hoop! Het liefst neem ik m’n vader mee, want die is met z’n 66 jaar net een oude hipster in Berlijn, vindt het een geweldige stad. Superleuk!

 • Tim Baas schreef:

  Mijn mooiste moment in Berlijn laat zich als fanatiek hardloper raden: de marathon van Berlijn eind september 2015. Ik liep een PR en genoot bovenal van het historische parcours door West- én Oost-Berlijn, bijna 25 jaar na de hereniging. Het polsarmbandje draag ik nog steeds. Het weekend begon met een ontbijtloop van 6 km naar het Olympiastadion, samen met lopers van over de hele wereld, verenigd in deze kosmopolitische stad. Vervolgens de marathon en als afsluiter een afterparty met een huldiging van de winnaars van de marathon in een discotheek aan de Karl Marx Straße. Es war sehr sehr schön.

 • Martin schreef:

  Mijn mooiste berlijn ervaring is het reizen met het openbaar vervoer. Het systeem van U en S bahn in combinatie met bus is werkelijk fantastisch. De sport is om zo kort mogelijk te reizen als je in Berlijn van A naar B gaat. Mijn grootste compliment kreeg ik van een geboren en getogen Berlijnse dat mijn routes altijd de snelste zijn. Ze verbaasde zich erover aangezien zij in die stad is opgegroeid. Gebruik zoveel mogelijk de S treinen, gebruik de U bahn of bus om over te stappen naar je specifieke doel. Mijn tip: de ringlijnen S41 en S42. Ze gaan naar alle belangrijke knooppunten. Tel de stationnetjes.

 • Elger schreef:

  In 2006 ging ik voor het eerst alleen met vakantie. Helemaal alleen. Een week naar Berlijn. Ik had geen betere stad uit kunnen kiezen. Ik werd verliefd op de stad. Dwaalde door de wijken, struinde door de parken en probeerde elke lijn van de S & U-Bahn uit. Maar het meest bijzondere waren de mensen die ik ontmoette en die ik sprak in het hostel en soms op straat. Het verrijkte mijn wereldbeeld als 19-jarige. Het was niet één moment dat me van die week bij is gebleven. Dat moment kwam nog geen jaar later. Ik ging opnieuw een week naar Berlijn, stapte uit de trein, dumpte mijn backpack in het hostel en toen ik vervolgens de straat weer op ging voelde ik het. Het gevoel van thuiskomen. Een gevoel wat ik eerdere keer weer heb, als ik in Berlijn ben.

 • Noud schreef:

  Tresor. Al een flink aantal jaar geleden waren we ook een lang weekend in Berlijn. Uiteraard de gebruikelijke hotspots afgelopen, en na zo’n dag slenteren, fotograferen en kijken maar even terug naar het hotel in de Friedrichstrasse. Even liggen, voordat we het nachtleven in zouden gaan.

  En we schoten wakker door gerommel op de gang. Ah, meer stappers! Hoe laat is het eigenlijk? Uurtje of 9 ’s avonds. Oeps. Zeg maar eerder 12. Middernacht. En dat bleek maar goed ook, want we wilden naar Tresor, toen de toch mysterieuze club met wisselende locatie en snoeiharde techno. En dat begon pas veel later.

  Maar eigenlijk het mooiste moment, typerend voor de gastvrijheid? We liepen ergens in de ochtend de deur van de club weer uit. Gewend aan de Amsterdamse clubs een fooi gereed voor de uitsmijter, om te voorkomen dat je de deur op je hakken kreeg. Maar de kleerkast wilde het niet aannemen. Daar doen we niet aan.

 • timkro schreef:

  Mijn mooiste Berlijn herinnering is toch wel het gevoel dat Berlijn mij als gehandicapte geeft, het gevoel dat ik echt kan zijn wie ik ben. Met name heeft dit te maken met het openbaar vervoer, de metro’s. Met de metro kun je overal in Berlijn komen en in tegenstelling tot in Nederland is het in Berlijn niet nodig om als rolstoeler je reis vooraf aan te geven.

  Wat minder was het toen midden op een oversteekplaats bij Alexander Platz mijn rolstoel uitviel, daar stond ik… Gelukkig kreeg ik mijn rolstoel snel weer aan de praat!

  Een ander voorbeeld van vrijheid was bijvoorbeeld dat ik ooit op een avond in Berlijn van een prachtig concert genoot in een rokerige bar. Dit gebeurde vrij plotseling, best wel naar voor iemand met een longaandoening. Maar ik blijf en had een heel toffe avond.

  Berlijn geeft me kracht en ik verheug me om terug te zijn!

 • Eind jaren ’60 was ik vooral op nachtleven in Berlijn. Een Berliner stopte me in de Auto en we stopten bij….een zandverstuiving, en dat bij volle maan! Verder was zijn woning nagenoeg volgestopt met Mideeleeuwse muziek. In een Kneipe stond Reinhard Mey te zingen, die van Was ich noch zu sagen hätte. Onvergetelijk.
  Vorig jaar probeerde ik een WijnWandeltocht uit te zetten in Berlijn. Helaas, wat een enorm grote stad, die planning kreeg ik niet in 5 dagen rond, de afstanden dusdanig dat je uren bezig bent met reizen naar de voro dit onderwerp interessante locaties. Of zou het toch kunnen, wat denk jij? Jeanet Bruining

 • Sandra Bax schreef:

  Pfoe, wij zijn net terug uit Berlijn, maar ik heb teveel hoogtepunten..! Het Rammstein concert van afgelopen vrijdag staat inmiddels ver bovenaan de lijst.

  Daarnaast hebben we een supertoffe zaterdagmiddag gehad. Wij waren bij Bierlieb uitgekomen en raakten aan de praat met de (Australische) verkoopster daar. Zij kon ons heel veel over bier en Berlijn vertellen. We hebben daarom diverse Berlijnse biertjes gekocht die we nog moeten proeven ;)
  Zij heeft ons voorzien van een lijst met toffe pubs en eettentjes om te proberen én ons naar het Craft Beer Festival gestuurd in The Castle Pub. Haar vriend is de Braumeister van Berliner Berg, die was daar aanwezig en hebben we gezellig een biertje mee staan drinken.

  Kortom, Berlijn staat voor ons gelijk aan Bier en daarmee Genießen!

Laat een reactie achter

error: Kopieren/opslaan uitgeschakeld. Copyright ©Wattedoeninberlijn.nl