Blog met Berlijntips, handige info en boeiende verhalen over Berlijn

Met de auto naar Berlijn

,
0
Home » Met de auto naar Berlijn

Geen trek om moeilijk te doen met het boeken van een bus, trein of vlucht naar Berlijn? Dan pak je toch gewoon lekker de auto naar Berlijn! In ongeveer zes uurtjes rij je van Nederland naar de mooiste stad van Duitsland, daarbij genietend van het prachtige landschap. En omdat je van voormalig West-Duitsland over de oude transitoweg door voormalig Oost-Duitsland rijdt, heeft het ook nog een historisch tintje. Op deze pagina heb ik een paar handige tips voor je autoreis naar Berlijn, vertel ik je alles over de regels in Duitsland en de milieusticker die je nodig hebt én lees je alles over handige services zoals blablacar en mitfahrgelegenheit.

Inhoudsopgave:

Met de auto naar Berlijn

Het is een ruime 630 kilometer van Utrecht naar Berlijn, een rit waar je over het algemeen ietsje korter dan zes uur over doet. Via Apeldoorn, Hengelo, Bad Oeynhausen, Osnabrück, Hannover en Magdeburg, rij je in één rechte lijn naar het oosten. Omdat je over grote delen van de route harder mag rijden dan 130 kilometer per uur, kan je route – afhankelijk van je auto – zomaar een stuk korter worden. De snelwegen in Duitsland zijn van uitstekende kwaliteit en bovendien ruim, waardoor de doorstroom een stuk beter is. Voor de meeste Nederlanders is het wel even wennen dat de snelwegen buiten de steden niet worden verlicht door lantaarns en dat je ’s nachts dus écht in het donker rijdt. Een minpuntje in Duitsland zijn de vele werkzaamheden op de snelweg, die vaak files veroorzaken. Ook rondom de grote steden kan het nog wel eens druk zijn, zoals in het Ruhrgebied, maar ook de ring rond Hannover en de ring van Berlijn zijn bekende knelpunten. Maar, als je goed voorbereid op reis gaat, van te voren uitzoekt wanneer je de files kunt vermijden, dan staat niets in de weg van een prettige en veilige autorit naar Berlijn!

Een paar persoonlijke adviezen:

In de afgelopen jaren ben ik al vele malen met de auto van Nederland naar Berlijn en v.v. gereden. Een heerlijke roadtrip, waar ik elke keer weer van genoot. Zelfs onze verhuizing ging deels met de auto, en ook onze katten hebben we op die manier van Nederland naar Berlijn overgebracht. Zo zijn we door de jaren heen gewend geraakt aan deze route, die daardoor keer op keer korter lijkt te zijn. Er zijn een paar tips die ik je daarom graag uit eigen ervaring mee wil geven.

  • Zorg dat je na de files vertrekt uit Nederland, zo kun je overdag rijden en ben je in Berlijn voor de files daar alweer beginnen (vanaf 16 uur)
  • Als je vanuit het westen van het land komt, wordt door veel routeplanners aangegeven dat je bij Hengelo de grens over moet, via de A1. Maar hierdoor rijdt je vaak nog een groot stuk door Nederland en kun je niet harder dan 130. Door bij Arnhem/Zevenaar over de grens te gaan is je route weliswaar een paar kilometer langer, maar mag je zodra je de grens over bent direct het gas intrappen. Dat kan zomaar tot een halfuur reistijd schelen.
  • Moet je ’s avonds rijden? Let er dan op dat je lampen goed werken, en neem geen risico als je nachtblind bent. De snelwegen in Duitsland zijn niet verlicht!
  • Het voordeel van ’s avonds rijden, is dat de snelheidsbeperkingen rondom de grote steden worden opgeheven. Zo kun je behoorlijk doorrijden.
  • Let goed op dat je op tijd tankt! De afstanden in Duitsland zijn groot en je kunt zomaar 60 kilometer rijden zonder een tankstation tegen te komen dat direct aan de snelweg zit.

Berlijn-in-plaatjes-3081

Goed voorbereid op reis:

Als je met de auto naar Berlijn komt, zijn er een aantal dingen waar je absoluut aan moet denken. Nederland en Duitsland lijken in heel veel dingen sterk op elkaar, maar er zijn wel een paar subtiele verschillen waar je je niet in moet vergissen. Hieronder heb ik een paar tips opgeschreven, maar zorg zelf dat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en verkeersregels.

  • Verkeersregels in Duitsland:
    Zodra je Duitsland binnen rijdt, dien je je aan de verkeersregels te houden die hier gelden. Veel mensen denken dat je in Duitsland zo hard mag autorijden als je zelf wil, maar dat is absoluut niet het geval! Je moet je te allen tijde aan de snelheidsbeperkingen houden en te hard of roekeloos rijden wordt door het hele land gezien als not done. De Polizei controleert hier strikt op en is niet snel van een boete af te praten als je over de schreef gaat. Alleen op bepaalde delen van de snelweg, wanneer je een ‘Einde 130 km/h’ bord ziet, mag je het gaspedaal dieper intrappen. Hou er wel rekening mee, dat je – wanneer je harder rijdt dan de maximale adviessnelheid – bij een ongeluk niet meer verzekerd bent. Meer over de verkeersregels kun je hier lezen: verkeersregels in Duitsland.
  • Zijn winterbanden verplicht in Duitsland?
    Ja, het is voor de Duitsers verplicht om van winterbanden onder de auto te hebben, zodra er sprake is van winters weer (paksneeuw, natte sneeuw, ijs of ijzel). Over het algemeen wordt aanbevolen om van Oktober tot April de winterbanden eronder te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan onderweg. Duitsland heeft over het algemeen een landklimaat, waardoor het in de winter flink veel kouder is dan in Nederland, met winters weer tot gevolg. Als je bij sneeuw of ijzel zonder winterbanden de weg op gaat, kan dit tot forse boetes leiden!
  • Verplicht bij je te hebben in de auto:
    Gevarendriehoek, veiligheidshesjes voor alle inzittenden (geel!) en een verbanddoos.
  • Vallen de vakanties in Duitsland gelijk met de Nederlandse vakanties?
    Nee, elk Bundesland heeft in Duitsland andere voorjaars-, zomer en herfstvakanties. Zelfs de schoolvakanties rondom kerst en carnaval kunnen sterk verschillen, waardoor het zomaar ineens heel erg druk kan zijn op de weg. De topdrukte in de zomer ligt echter vrijwel altijd rond alle weekenden van Juli en in het eerste weekend van Augustus. Dan is het in heel Duitsland stampvol met vakantieverkeer en sta je gegarandeerd in de file. Op de website van de Duitse ANWB, de ADAC kun je altijd een ‘fileprognose‘ vinden. Handig om te checken voor je gaat rijden!
  • Moet ik in Duitsland tol betalen op de snelweg?
    Er wordt al jaren gesproken over tolwegen, maar tot op heden is dit nog niet in werking gezet. Los van een paar kleine bergweggetjes in Beieren, is Duitsland nog altijd tolvrij.

IMG_4244

Regel hem van te voren: de milieusticker!

Een typisch ding om te vergeten voor je met de auto naar Berlijn gaat, de milieusticker. Sinds de Duitse grote steden allemaal een ‘Umweltzone‘ (milieuzone) hebben, is de ‘Umweltplakette‘ (milieusticker) verplicht voor elke auto die deze zone binnen wil rijden. In 2010 is deze zone ook voor Berlijn ingesteld en geldt dit dus ook voor toeristen die met de auto naar Berlijn komen.

Wat is de milieusticker precies voor ding?
De milieusticker voor de Duitse milieuzones is een bewijs dat je auto aan de juiste milieuregels (qua uitstoot) voldoet om die zone in te mogen rijden. Dit is bedacht om smog en luchtvervuiling in de binnenstad te verminderen, en de lucht schoner te houden.

Waarom moet ik de sticker kopen?
Zonder de milieusticker mag je de milieuzone van Berlijn niet inrijden. De sticker verloopt niet, dus zodra deze op je autoruit geplakt zit, kun je deze daar prima laten zitten. Zorg wel dat je, als je bijvoorbeeld van auto wisselt, regelt dat je nieuwe auto ook een passende sticker heeft. Een oude sticker is niet overdraagbaar, omdat deze aan je kenteken gerelateerd is. Voor de Umweltzone van Berlijn zijn alleen auto’s die een groene sticker hebben, toegestaan. Op de sticker staat je kenteken, hier controleert de politie streng op. Zorg ook dat je de sticker correct hebt geplakt, want bij foutief plakken mogen er ook boetes worden uitgedeeld.

De Milieuzone is alleen ingesteld in Duitse steden, dus voor een doorreis over de snelweg heb je de sticker niet nodig. Ook als je in Berlijn niet binnen de Umweltzone komt, hoef je de sticker niet persé te hebben. Maar omdat de meeste hotels in Berlijn toch binnen de ring zijn gelegen, raad ik aan om er toch altijd eentje te regelen. Er wordt streng gecontroleerd en de boete kan oplopen tot 80 euro.

Waar loopt deze ‘Umweltzone’ in Berlijn?
De milieuzone in Berlijn loopt vrijwel gelijk aan de Ringbahn van Berlijn, de S-bahn lijn die om het centrum van de stad loopt. Zodra je de milieuzone binnen komt rijden, zul je hier een bordje van zien. Tiergarten, Charlottenburg, Schöneberg, Tempelhof, Neukölln, Mitte, Kreuzberg, Friedrichshain, Prenzlauer Berg en Moabit, liggen hierdoor geheel binnen de milieuzone. Op het kaartje hieronder kun je zien waar de milieuzone loopt.

umweltzone_2011_470

Waar kan ik de sticker van te voren kopen en wat kost deze?
Online milieusticker bestellen- Via bijvoorbeeld milieusticker-duitsland.nl. Je kunt veilig betalen via iDeal en je ontvangt de sticker met de post thuis. Doe dit uiterlijk een week voor je vertrekt, dan weet je zeker dat je de sticker op tijd ontvangt. Kosten: €12.50, incl. BTW en verzendkosten.
Milieusticker bij de ANWB winkels kopen – Bij de servicewinkels van de ANWB kun je de milieusticker ook bestellen. Je moet je kentekenbewijs meenemen, dit is nodig voor de aanvraag van de juiste sticker. Als je auto ouder is dan 2005 en je rijdt een diesel, neem dan ook de factuur van je retrofit roetfilter mee. Het verzenden van de sticker duurt zo’n drie werkdagen, dus wees er op tijd bij. Kosten: €13.95, incl BTW en verzendkosten.
Bij een TüV garage in Duitsland –  Ben je vergeten om de sticker van te voren aan te schaffen? Dan heb je nog maar één optie en dat is onderweg een sticker aanschaffen. Langs de Autobahn staan meerdere tankstations mét ‘KFZ-Prüfstelle’, waar je auto getest kan worden. Ook in Berlijn zelf kun je bij een KFZ-stelle van bijvoorbeeld de Tüv of Dekra terecht. Zorg dat je je autopapieren in ieder geval bij je hebt, deze heb je nodig om de sticker te kunnen kopen.

Adressen van KFZ Prüfstelle’s in Berlijn buiten de Umweltzone:
TüV, Heerstrasse 326, Berlijn Charlottenburg. Maandag-donderdag 8-12 en 12:30-16, vrijdag 8-14.
DEKRA Automobil, Ullsteinstraße 86-94, 12109 Berlin, Maandag – donderdag: 07:30 tot 18:00, vrijdag: 07:30 tot 16:00, zaterdag van 09:00 tot 12:00
Kosten: reken op een bedrag rond de €10, incl BTW.

Mijn auto komt niet voor een groene sticker in aanmerking. Wat nu?

Je hebt twee keuzes: of je koopt de sticker alsnog, of je blijft met je auto buiten de Umweltzone van Berlijn. Hiervoor kun je het beste naar een P+R terrein gaan, om daar je auto voor je verblijf te parkeren. Deze terreinen zijn goed op het openbaar vervoer aangesloten.

Berlijn_milieusticker

Autorijden in Berlijn:

Hoe gaat dat nou, autorijden in Berlijn? Ach, niet heel erg veel anders dan wat je in Nederland gewend bent. De Duitsers rijden over het algemeen een stuk rustiger dan Nederlanders en zijn redelijk hoffelijk in het verkeer. Toch zijn er een paar kleine verschillen, zoals het stoplicht dat eerst oranje wordt (gereed maken om weg te rijden) en daarna pas groen. Ook zijn er vaak geen aparte stoplichten voor rechtsaf, dus dat is ook iets om op te letten. Een ander ding is dat er relatief weinig fietspaden in Berlijn zijn, dus moet je goed rekening houden met fietsers die rechtdoor willen, terwijl jij rechtsaf slaat. Maar maak je geen zorgen, als je goed oplet en je navigatie volgt, kan er niets mis gaan!Berlijn-in-plaatjes-3078

Parkeren in Berlijn:

In principe kun je overal in Berlijn parkeren, waar dat volgens bordjes is toegestaan. Het is alleen vaak een beetje vol, waardoor je soms wat langer op zoek bent naar een goede plek en niet altijd voor de deur kunt parkeren, maar dit hoort erbij. De meeste hotels en hostels hebben een eigen parkeerplek, maar zorg dat je dit checkt voor je boekt, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Parkeren kost in de meeste wijken rondom Mitte tussen 50 cent tot 1 euro per kwartier, verder buiten de stad kun je nog vaak gratis parkeren. Vrijwel alle parkeerautomaten werken alleen met muntgeld, dus zorg dat je daar genoeg van bij je hebt. Betalen met een pinpas is helaas nog niet zo goed doorgedrongen in Berlijn. Hou er wel een beetje rekening mee dat er meestal maar één parkeerkaartjesautomaat per straat is, dus zorg dat je echt goed kijkt of je wel of niet moet betalen voor het parkeren. Helaas staat dit niet altijd even duidelijk aangegeven en een boete heb je zo onder de voorruit.

Let op: Inritten, parkeerplaatsen voor bewoners, gehandicapten, vrouwen en andere aparte parkeerplaatsen, zijn nadrukkelijk gekenmerkt. Zorg ervoor dat je hier niet parkeert, want je auto wordt al na één klaagtelefoontje van iemand weggesleept, met alle administratie en kosten van dien. Dit gaat ook op voor het parkeren op een lege supermarktparkeerplaats op zondag, waar wij helaas zelf ervaring mee hebben. Dat zijn dure grapjes die helaas duur uit kunnen pakken. Hou rekening met boetes van minstens 150 voor fout parkeren in de gewone straat, tot 400 euro op een privé-terrein!
➤ Wil je weten waar je gratis kunt parkeren in Berlijn? Kijk dan op gratisparken.de

Overdekte parkeergarages in Berlijn binnen de ring:

Buiten de ring:

Park & Ride (P+R) in Berlijn:
Ga je je auto verder niet gebruiken tijdens je bezoek aan Berlijn? Dan kun je ook overwegen om je auto bij een P+R of Park en Ride te parkeren, aan de rand van de stad. Dat is een stuk goedkoper dan in de stad zelf en bovendien kun je er gemakkelijk komen. Bij alle Park en Rides in Berlijn is het OV uitstekend aangesloten en kun je direct op de U of S-bahn stappen. Zorg er wel voor dat je geen waardevolle dingen in de auto laat, de P+R’s zijn niet altijd bewaakt. Je betaalt bij een Park en Ride in Berlijn tussen de 50 cent en 2 euro per dag. Dit kan cash maar vaak ook met pin of visa betaald worden. Hou er wel altijd rekening om cash bij je te dragen, voor het geval dat.

Hieronder heb ik een aantal handige long-stay parkings in Berlijn voor je op een rij gezet. Dit zijn lang niet allemaal P+R’s, maar wel de handigste locaties voor mensen die uit de richting van Nederland komen rijden.

Locatie: P+R Tempelhof S- und U-Bahn
Adres: Tempelhofer Damm, 12099 Berlin Tempelhof
Ligging: In het zuiden van de stad, net buiten de ring.
Makkelijk te bereiken: als je vanuit de richting Hannover/Potsdam/Leipzig naar Berlijn komt, of vanuit de stad een goede P+R zoekt
OV: S-bahn Ring S41/S42 en de U6.

Locatie: P+R – Wannsee S-Bahn
Adres: Nibelungenstraße, 14109 Berlin Wannsee
Ligging: ten zuid-westen van Berlijn
Makkelijk te bereiken: als je vanuit Hannover/Potsdam naar Berlijn komt
OV: S-bahn S1 en S7.

Locatie: P+R Jungfernheide S- und U-Bahn
Adres: Max-Dohrn-Straße, 10589 Berlin Charlottenburg
Ligging: In het noord-westen van de stad
Makkelijk te bereiken: als je vanuit Hannover/Potsdam of Bremen/Hamburg naar Berlijn komt
OV: S-bahn Ring S41/S42 en de U7

Locatie: P+R – Pankow-Heinersdorf S-Bahn
Adres: Am Feuchten Winkel, 13187 Berlin Pankow
Ligging: ten noorden van Berlijn (boven Pankow/Prenzlauer Berg)
Makkelijk te bereiken: als je vanuit Bremen/Hamburg naar Berlijn komt, of vanuit de stad een goede P+R zoekt.
OV: S-bahn: S2, S8, S9

Meer P+R’s kun je hier vinden.

2000px-Nederlands_verkeersbord_E13.sjpgCarsharing of liften naar Berlijn:

Heb je zelf geen auto maar wil je wel graag met de auto naar Berlijn komen? Dan is ouderwets liften of gebruik maken van ‘car sharing‘ ook een goede optie! Op veel websites kun je tegenwoordig handig een lift naar Berlijn en weer terug vinden. Ideaal, als je budget niet toereikend is voor een vliegticket of treinreis. En hoe meer mensen een auto delen, hoe beter dat is! Het makkelijkste en veiligste is om een lift te regelen via een car sharing website, waar mensen met een auto hun route op zetten die ze gaan rijden. Ook kun je hier een rit op plaatsen, als er eentje zoekt. Voor een rit van of naar Berlijn betaal je vaak tussen de 30 en 40 euro, afhankelijk van hoeveel personen er meerijden.

Voor liften naar Berlijn vanuit Nederland en België
Facebook is tegenwoordig een handige bron voor liften naar Berlijn. De volgende groepen zijn speciaal opgezet voor ritten van en naar Berlijn, vanuit Nederland.
Mitfahrgelegenheit Berlin <-> Niederlande
Mitfahrgelegenheit Deutschland <-> Niederlande

Voor liften naar Berlijn vanuit België
Eurostop.be – een Belgische website waarmee je liften naar elke hoek van Europa kunt vinden. Ideaal als het aanbod op Blablacar voor Vlaanderen/België wellicht iets te mager is.

Ook voor Belgen is een handige Facebookgroep opgericht voor liften van en naar Berlijn vanuit België:
Mitfahrgelegenheit Belgien <-> Deutschland – ruim 1400 leden

Duitse liftcentrales die je ook kunt gebruiken voor liften van en naar Berlijn:
bessermitfahren.de
mifaz.de